Ruszamy z MegaMisją! (0)

Monika Kulik

15 września 2016

Ruszamy z MegaMisją!

MegaMisja to pierwszy w Polsce program edukacji cyfrowej adresowany do nauczycieli i uczniów w szkolnych świetlicach. Razem z 10 000 dzieci z 350 świetlic w całej Polsce wyruszamy w cyfrową MegaMisję. Przez cały rok szkolny będziemy wspólnie poznawać zasady poruszania się w cyfrowym świecie.

Podczas Zjazdu Liderów MegaMisji, Fundacja Orange przygotowała szkolenia i warsztaty. Nauczyciele poznali zasady programu i metodę grywalizacji, mieli szansę zrobić pierwsze kroki w programowaniu, czy pracować nad metodami budowania autorytetu wychowawcy.

Zapraszam na krótką relację z konferencji otwierającej I edycję Programu.

Aby jak najlepiej przygotować się do realizacji Programu, w ubiegłym roku przeprowadziliśmy pilotaż wspólnie z 50 świetlicami. Uczestnicy wstępnej edycji bardzo dobrze ocenili MegaMisję i przygotowane materiały edukacyjne. Dzięki informacjom  i uwagom uzyskanym od wychowawców realizujących kolejne etapy MegaMisji, zmieniliśmy program tak, aby był on jak najbardziej dopasowany do potrzeb dzieci i nauczycieli na co dzień pracujących w świetlicach.

Wartością tego Programu jest to, że dzieci zdobywają wiedzę poprzez zabawę – towarzysząc dwójce bohaterów Julce i Kubie w ich wędrówce przez cyfrowe laboratorium. Zadania, jakie mają do wykonania, choć dotyczą kompetencji cyfrowych, odnoszą się do realnego świata. Dzieci uczą się na przykład, jak sprawdzić wiarygodność informacji znalezionych w sieci i dyskutują, kto jest dla nich najbardziej wiarygodnym rozmówcą, poznają zasady bezpiecznego poruszania się w internecie, uczą się netykiety i szacunku dla opinii innych, a poznając multimedia rozmawiają na przykład o dostępności zasobów sieci dla osób z niepełnosprawnościami.

Jeśli interesują Was te tematy i chcecie wykorzystać je podczas zajęć z dziećmi, zapraszam do bazy wiedzy MegaMisji, gdzie znajdziecie scenariusze zajęć opartych o katalog kompetencji cyfrowych.

Mediateka

Udostępnij: Ruszamy z MegaMisją!
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

;

Certyfikat OK SENIOR dla infolinii Orange! (0)

Monika Kulik

14 września 2016

Certyfikat OK SENIOR dla infolinii Orange!

Krajowy Instytut Gospodarki Senioralnej przyznał nam certyfikat jakości OK SENIOR za usługę infolinia senior.

Około 15% naszych klientów to osoby starsze, powyżej 70. roku życia, dla których nowoczesna technologia nie zawsze jest tak intuicyjna i prosta, jak dla osób młodych. Aby lepiej zadbać o tę grupę klientów, wprowadziliśmy wiele ułatwień, z których mogą skorzystać. Automatyczne menu na infolinii skrócone jest do minimum, aby jak najszybciej połączyć osobę starszą z dedykowanym doradcą, który nawet najtrudniejsze kwestie techniczne wytłumaczy prostym i zrozumiałym językiem. Rozmowa z nim może trwać tak długo, jak tylko to będzie konieczne dla załatwienia sprawy. Dodatkowo wszystkie pisma adresowane do klientów seniorów drukowane są powiększoną czcionką.

Znak jakości przyznawany jest na podstawie szczegółowego audytu. Sprawdzane jest, czy dana usługa jest bezpieczna. Certyfikat potwierdza, że usługa spełnia najwyższe standardy bezpieczeństwa dla osób starszych, zrozumiała – jest łatwa w odbiorze dla osób starszych, potrzebna – odpowiada na rzeczywiste potrzeby osób starszych, przystępna – jest łatwo dostępna dla zainteresowanych.
Zakres audytu obejmował nie tylko analizę dokumentów, wywiady z pracownikami, ale także badania tajemniczego klienta. Grupa seniorów testowała obsługę na infolinii, sprawdzając między innymi zrozumiałość i prostotę udzielanych informacji, podejście i sposób rozmowy doradców, sposób rozwiązania problemu.

Ocena wypadła bardzo dobrze, a jej efektem jest przyznany nam certyfikat OK SENIOR. Dla nas to potwierdzenie, że wypracowane standardy obsługi dla seniorów na infolinii są dobre, ale też zobowiązanie, aby robić więcej.
d246cd2a96b31e1d894d41fb62c7de68898

Udostępnij: Certyfikat OK SENIOR dla infolinii Orange!
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

Film

42 Środa z Orange (0)

Kasia Barys

14 września 2016

42 Środa z Orange

Ostatnio w „Na co do kina” proponowałam wam na blogu kilka tytułów do obejrzenia. Celowo nie powiedziałam wtedy o jeszcze jednym filmie, na którego planie zdjęciowym byliśmy wiosną. A jutro ten właśnie film wchodzi do kin. A ponieważ dzisiaj jest dokładnie 42 Środa z Orange, to idealna okazja, żeby wybrać się do kina. Prawda? 🙂 Klienci Orange, drugi bilet do kina dostaną w prezencie. Jesteście ciekawi, jak wyglądała praca nad pierwszymi scenami filmu w reżyserii Mariusza Gawrysia „Sługi boże”? Posłuchajcie, co do powiedzenia mają odtwórcy głównych ról: Bartłomiej Topa, Małgorzata Foremniak i Julia Kijowska. Klikajcie i oglądajcie poniżej.

f170bd57ca835dd7ecde2c23d08a9506920

Udostępnij: 42 Środa z Orange
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę