Cichy koniec głośnych kar UKE

18 lipca 2013

Cichy koniec głośnych kar UKE

W lipcu 2013 r. została ostatecznie odrzucona przez Sąd Najwyższy jedna z najwyższych kar nałożonych przez regulatora polskiego rynku telekomunikacyjnego (UKE) na operatora (TP) – 100 mln zł. Wcześniej ten sam los spotkał najwyższą w historii karę o astronomicznej wysokości 339 mln zł. Nakładane w świetle kamer i fleszy kary, uznane zostały za całkowicie bezpodstawne przez niezawisłe sądy.

25 września 2006 r. Prezes Urzędu Komunikacji Elektronicznej nałożyła na Telekomunikację Polską karę 100 mln zł za „naruszenie obowiązku kształtowania cen usług na podstawie kosztów ich świadczenia oraz na podstawie przejrzystych, obiektywnych
i niedyskryminujących kryteriów”. Chodziło o niewdrożenie w wyznaczonym terminie usługi szerokopasmowego dostępu do internetu Neostrada oddzielonej od abonamentu za linię telefoniczną.

22 lutego 2007 roku, po już po rozdzieleniu Neostrady od usług telefonicznych, Prezes UKE nałożyła na TP kolejną karę, tym razem w wysokości 339 milionów złotych za „niedopełnienie obowiązku dostarczenia do zatwierdzenia cennika usługi Neostrada, jak również za niewypełnienie obowiązku określania cen usług na podstawie kosztów ich świadczenia oraz na podstawie przejrzystych, obiektywnych i niedyskryminujących kryteriów”.

TP w obu przypadkach odwołała się do Sądu Ochrony Konkurencji i Konsumentów stojąc na stanowisku, że Prezes UKE nie miała prawa kwestionować cen Neostrady, ponieważ usługa nie podlegała regulacji, a ponadto kryteria ustalania cen były przejrzyste i obiektywne.

Postępowania odwoławcze zawieszono na czas postępowania Komisji Europejskiej przeciwko Polsce przed Europejskim Trybunałem Sprawiedliwości. Dotyczyło ono prób regulowania przez Prezesa UKE cen usług detalicznych dostępu szerokopasmowego bez uprzedniej analizy rynku. 6 maja 2010 roku Trybunał orzekł, że w tej sprawie polski regulator uchybił zobowiązaniom wynikającym z Dyrektyw Unijnych.

W efekcie SOKiK uchylił obie decyzje UKE nakładające na TP kary, a Sąd Apelacyjny oddalił złożone w tych sprawach apelacje UKE. Sąd Najwyższy odmówił przyjęcia kasacji, co definitywnie zakończyło procedury odwoławcze.

*  *  *
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Cichy koniec głośnych kar UKE

Bezpieczny telefon w Orange na kartę.

12 lipca 2013

Bezpieczny telefon w Orange na kartę.

Od dzisiaj klienci Orange korzystający z ofert na kartę otrzymują możliwość ubezpieczenia aparatu telefonicznego od kradzieży, zniszczenia bądź uszkodzenia mechanicznego nieobjętego warunkami gwarancji. Orange jest pierwszym operatorem w Europie oferującym tego rodzaju ubezpieczenie.

Klienci mogą już bez obaw korzystać ze swoich aparatów telefonicznych.. Ubezpieczenie obejmuje bowiem takie wypadki jak uszkodzenie lub zniszczenie telefonu w wyniku nieszczęśliwego wypadku,  kradzież z włamaniem, rabunek i dewastację, a w wariancie Premium nawet zalanie, czy kradzież kieszonkową.

Ubezpieczenie dostępne jest w trzech wariantach:

• Standard, w cenie 3,99 zł – rekomendowany posiadaczom najprostszych telefonów z sumą ubezpieczenia do 500 zł
  • Komfort, w cenie 4,99 zł  – polecany właścicielom modeli ze średniej półki z sumą ubezpieczenia do 1000 zł
  • Premium, w cenie 6,99zł – rekomendowany do zapewnienia ochrony najnowocześniejszych smartfonów z sumą ubezpieczenia do 2000 zł.

Ubezpieczenie dostępne jest w pakiecie z aplikacją umożliwiającą zabezpieczenie zawartości telefonu w przypadku kradzieży. W zależności od modelu aparatu dostępne będą m.in. funkcje takie jak blokada telefonu, informacja o lokalizacji czy spis ostatnio wybranych numerów.

Oferta została przygotowane we współpracy z Towarzystwem Ubezpieczeń i Reasekuracji Warta S.A.

Aby skorzystać z ubezpieczenia telefonu w ofercie na kartę wystarczy:

wysłać bezpłatny SMS o treści START 1 (dla wariantu Standard ) lub START 2 (dla wariantu Komfort  ) lub START 3 (dla wariantu Premium) pod numer 80222. Aktywacja ubezpieczenia zostanie potwierdzona SMS-em zwrotnym.

Usługa będzie każdorazowo automatycznie się odnawiać po upływie 30-stu dni a opłaty będą pobierane z konta doładowania aparatu.
Ofertą Bezpieczny telefon w Orange na kartę mogą być objęte  także aparaty kupione poza siecią sprzedaży Orange.

Więcej informacji na stronie: http://www.orange.pl/kid,4000377334,id,4003334895,title,Bezpieczny-Telefon-w-Orange-na-Karte,article.html

*  *  *
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Bezpieczny telefon w Orange na kartę.

Najbogatszy pakiet kanałów nc+ dostępny dla klientów Orange Polska

11 lipca 2013

Najbogatszy pakiet kanałów nc+ dostępny dla klientów Orange Polska

Klienci Orange Polska posiadający FunPack lub neostradę z telewizją mogą już kupić CANAL+ Platinium, czyli najszerszy, obejmujący 128 kanałów pakiet platformy nc+. Oznacza, to że mają już do wyboru pełną ofertę naszego partnera telewizyjnego, składającą się z 5 pakietów.

Klienci wybierający pakiet CANAL+ Platinium będą mieli dostęp do 128 kanałów, w tym aż 41 w wersji HD. Pakiet obejmuje 6 kanałów premium (CANAL+, CANAL+ Family, CANAL+ Family2, CANAL+ Film, CANAL+ Film2, CANAL+ Sport), gdzie klienci zobaczą najnowsze kinowe hity, najciekawsze seriale oraz najbardziej spektakularne wydarzenia sportowe. Już wkrótce rozpoczyna się nowy sezon rozgrywek polskiej ekstraklasy, najsilniejszych europejskich lig piłkarskich: angielskiej, hiszpańskiej i francuskiej oraz najbardziej elitarnych rozgrywek piłkarskich, czyli Ligi Mistrzów UEFA i Ligi Europejskiej UEFA. Dla fanów kina Canal+ przygotowuje ponad 500 premier filmowych rocznie.

Z kolei osoby wybierające pakiet Universe+ uzyskają bezpłatny dostęp do pakietu CANAL+ Silver (CANAL+ Family, CANAL+ Family2) przez okres do 2 miesięcy od daty podpisania umowy.

Dla nowych klientów korzystających z telewizji w technologii IPTV, którzy wybiorą pakiet Comfort+, przygotowana została promocja dodatkowych 8 kanałów HD (minimini+, alekino+, teletoon+, hyper+, planete+, kuchnia+, domo+, nsport HD) dostępnych przez rok bez dodatkowych opłat.

Pakiet Comfort+ wraz z FunPackiem jest dostępny w Orange już za 128 zł miesięcznie. Klienci uzyskają tym samym nie tylko dostęp do wielu kanałów telewizyjnych nc+, ale też mogą korzystać z szybkiego internetu w czterech opcjach prędkości do wyboru, telefonu domowego z nielimitowanymi rozmowami na telefony stacjonarne w Polsce, do krajów Unii Europejskiej, USA i Kanady.

Oprócz atrakcyjnych cen pakietów nc+ w Orange, klienci mogą skorzystać z atrakcyjnej oferty Orange Open, dzięki której osoby korzystające z różnych usług stacjonarnych i mobilnych mogą co miesiąc otrzymywać rabat. Jego wysokość jest tym wyższa, im więcej usług mobilnych połączą w ramach Orange Open. Aby skorzystać z oferty wystarczy połączyć w pakiet dwa produkty, w tym co najmniej jeden z oferty stacjonarnej i jeden lub dwa z oferty mobilnej.

Oferty łączone można kupić w salonach Orange oraz telewizji nc+ lub zamówić przez Internet na stronie http://ncplus.pl/sklep/ , a także zamówić telefonicznie za pośrednictwem Call Center pod numerem 22 22 00 000. Więcej o ofertach Orange Open z kolei na www.orange.pl/open oraz www.orange.pl/openfamily.

Udostępnij: Najbogatszy pakiet kanałów nc+ dostępny dla klientów Orange Polska

9 lipca 2013

Orange Polska podpisała przedwstępną umowę sprzedaży 100 proc. akcji spółki Otwarty Rynek Elektroniczny – Marketplanet, lidera polskiego rynku optymalizacji i reorganizacji zakupów w przedsiębiorstwach. Kupującym jest fundusz private equity AVALLON MBO Fund, specjalizujący się w transakcjach wykupów menedżerskich.

Sprzedaż Marketplanet wynika z planu strategicznego Orange Polska, która zakłada koncentrację na naszej podstawowej działalności. Fundusz AVALLON będzie aktywnie wspierał plany rozwojowe spółki. Obejmują one rozszerzenie współpracy z wiodącymi światowymi dostawcami rozwiązań technologicznych e-procurement, rozwinięcie działalności międzynarodowej oraz dynamiczny rozwój portalu Marketplanet.

Podstawowy obszar usług świadczonych przez Marketplanet obejmuje doradztwo w zarządzaniu procesami zakupowymi w firmach, od wsparcia przy budowie strategii zakupowej po przegląd umów i audyt dostawców. Spółka oferuje też monitoring we wdrażaniu swojego autorskiego produktu, jakim jest platforma zakupowa Marketplanet.

Platforma ta obejmuje dziewięć rozbudowanych modułów: planowanie zakupów, wybór dostawców, eRFX-elektroniczna faktura, aukcje elektroniczne, zarządzanie umowami, zakupy operacyjne, raportowanie oraz dwa moduły administracyjne. Każdorazowo wdrożenie poszczególnych elementów jest dopasowywane do indywidualnych wymagań biznesowych i technicznych klientów.

Marketplanet obsługuje m.in. takie firmy jak: Orange Polska, PGE Polska Grupa Energetyczna, KGHM Polska Miedź, TAURON Polska Energia, Energa Operator, Polimex-Mostostal. i Gaz System.
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Polska sprzedaje Marketplanet funduszowi private equity AVALLON MBO Fund.

Wielki Gatsby na otwarcie festiwalu Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane 2013

5 lipca 2013

Wielki Gatsby na otwarcie festiwalu Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane 2013

Pokaz hollywoodzkiej produkcji „Wielki Gatsby”, odbywający się w najbliższą sobotę (6 lipca)  równolegle na sopockim Molo i przy zakopiańskich Krupówkach, uświetni galę otwarcia tegorocznego festiwalu Orange Kino Letnie. Tego wieczoru w Sopocie już po raz trzeci zostanie także wręczona nagroda festiwalowa –  Diamentowy Klaps Filmowy.

Diamentowy Klaps Filmowy to nagroda przyznawana aktorowi lub aktorce za osobowość, która wnosi do filmu pozytywne przesłanie oraz dostarcza widzom wielu wzruszeń i niezapomnianych emocji.
W poprzednich latach nagrodę otrzymali Borys Szyc i Anna Przybylska, która będzie wraz z Katarzyną Figurą specjalnym gościem Festiwalu. W Sopocie gości uroczystej gali powita gospodyni wieczoru Patricia Kazadi, a w Zakopanem imprezę poprowadzi Omenaa Mensah.

Miłośnicy kina w sobotni wieczór będą mogli obejrzeć nową ekranizację jednej z najważniejszych amerykańskich powieści – „Wielki Gatsby”, ze świetnymi rolami Leonarda DiCaprio i Carey Mulligan. Film otworzył tegoroczny festiwal filmowy w Cannes i zrealizowany został przez znanego z zamiłowania do rozmachu Baza Luhrmanna, reżysera takich hitów jak „Romeo i Julia” czy „Moulin Rouge”. Opowiada o wielkiej, nieszczęśliwej miłości w czasach prohibicji i gangsterów na tle Nowego Jorku lat 20. ubiegłego wieku.

Ponadto, tego samego dnia, o godzinie 16.00 w Sopocie w ogródku kawiarni festiwalowej LET’S ART CAFE na Molo zostanie otwarta wystawa fotograficzna „Zwierzaki świata” znanej podróżniczki i redaktor naczelnej magazynów „National Geographic Polska” oraz „NGWystawa towarzyszy festiwalowi Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane 2013 i jest otwarta dla wszystkich zainteresowanych. Będzie ją można oglądać w Sopocie przez cały lipiec, a od 2 sierpnia do końca wakacji również w Zakopanem, przy Górnej Równi Krupowej, na terenie miasteczka filmowego Orange Kino Letnie. Wielkoformatowe zdjęcia przedstawiają niezwykłych bohaterów, których Martyna spotkała w egzotycznych zakątkach świata podczas swoich licznych podróży na krańce świata. Historie tych spotkań podróżniczka opisała w swojej książce dla dzieci „Zwierzaki świata”, którą będzie podpisywać podczas wernisażu.

Więcej informacji: www.OrangeKinoLetnie.wp.pl

e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Wielki Gatsby na otwarcie festiwalu Orange Kino Letnie Sopot-Zakopane 2013