Filmowe Lato z Orange i Multikinem – najdłuższa filmowa przygoda wakacji

13 czerwca 2017

Filmowe Lato z Orange i Multikinem – najdłuższa filmowa przygoda wakacji

Już jutro, 14 czerwca rusza nowy projekt: Filmowe Lato z Orange i Multikinem. Czaplinek i Cisna, Karpacz i Kołobrzeg, Białowieża i Białka Tatrzańska – to tylko niektóre lokalizacje, do których zawita bezpłatne kino plenerowe. Stanie ono w 34 miejscowościach, gdzie do 17 września odbędą się łącznie aż 84 pokazy największych hitów festiwalowych, wakacyjnych evergreenów i tytułów wprawiających w doskonały nastrój.

Rozrywka z Orange i Multikinem dotrze na Mazury, w Karkonosze, na Pomorze i Kaszuby, na Zamojszczyznę i na Podkarpacie. W najpiękniejszych zakątkach Polski niemal nieprzerwanie przez trzy miesiące trwać będzie prawdziwa kinowa przygoda. Już teraz zapraszamy kinomanów na bezpłatne pokazy w miastach, miasteczkach i popularnych kurortach wakacyjnych. Rozpoczynające się po zmierzchu projekcje kina plenerowego zostaną zaprezentowane w najlepszej jakości obrazu i dźwięku, którą gwarantuje Multikino, operator jednej z największych sieci multipleksów w Polsce.

W repertuarze Filmowego Lata z Orange i Multikinem znajdą się hity takie jak „Najlepsze najgorsze wakacje”, „Królowie lata”, czy „Przed północą” – rozgrywające się w wakacyjnej scenerii słodko-gorzkie komedie, które spełnią oczekiwania zarówno wytrawnego kinomana, jak i tych, którzy rzadziej przekraczają próg kina. Błyskotliwy humor, inteligentne dialogi i szczypta życiowej mądrości– dokładnie tego mogą spodziewać się widzowie po tych klasykach amerykańskiego kina niezależnego. Ale będzie też polskie filmy. „Planeta singli” – produkcja, która jak bodaj żadna inna polska komedia romantyczna pogodziła widzów i krytyków, udowodni, że polskie kino ma się naprawdę nieźle. A ponieważ kochamy piosenki, które już znamy, będzie też okazja, by na wielkim ekranie podziwiać klasykę komedii znad Wisły sprzed lat: kultowe komedie Stanisława Barei po rekonstrukcji cyfrowej przypomną nam o paradoksach PRL-u, które pobrzmiewają w naszej rzeczywistości do dziś. W ciepłe, letnie wieczory z pewnością sprawdzą się urocze opowieści o ludziach odkrywających w sobie dobro, zaś to odkrycie bywa zaskakujące również dla nich, skutkując masą zabawnych zwrotów akcji. Takim filmem jest choćby „Podróż na sto stóp”.

Filmowe Lato z Orange i Multikinem potrwa od 14 czerwca do 17 września.

Najbliższe projekcje odbędą się w miejscowościach:
14 czerwca, środa, Złotów (Półwysep Rybacki): „Najlepsze najgorsze wakacje”
15 czerwca, czwartek, Charzykowy (Amfiteatr nad Jeziorem Charzykowskim): „Królowie lata”
16 czerwca, piątek, Swornegacie (Amfiteatr nad jeziorem): „Przed północą”
17 czerwca, sobota, Malbork (pl. Kazimierza Jagiellończyka): „Królowie lata”
18 czerwca, niedziela, Ciechocinek (Park Zdrojowy): „Królowie lata”
23 czerwca, piątek, Złotów (Półwysep Rybacki): „Królowie lata”
24 czerwca, sobota, Gniezno (Plac Św. Wojciecha): „Królowie lata”
25 czerwca, niedziela, Golub Dobrzyń (teren przy Zamku): „Królowie lata”
26 czerwca, poniedziałek, Ciechocinek (Park Zdrojowy): „Najlepsze najgorsze wakacje”
27 czerwca, wtorek, Ostróda (Plaża przy jeziorze Sajmino): „Królowie lata”
28 czerwca, środa, Mikołajki (Plaża Miejska): „Królowie lata”
29 czerwca, czwartek, Mikołajki (Plaża Miejska): „Najlepsze najgorsze wakacje”
30 czerwca, piątek, Olecko (plaża przy MOSiR): „Królowie lata”

Informacje o kolejnych pokazach już niebawem.

***

Orange od 10 lat angażuję się w rozwój dobrego kina będąc koproducentem filmów ale także pokazując Polakom najlepsze tytuły filmowe z całego świata. Miliony klientów Orange zrealizowały swoje kinowe pasje dzięki akcji Środy z Orange i poszły do kina z przyjacielem dzięki drugiemu biletowi w prezencie. Jak dotąd swoje premiery kinowe miały już 34 filmy fabularne współprodukowane przez Orange oraz 6 filmów dokumentalnych. Koprodukcje Orange obejrzało ponad 17 mln Polaków. Najpopularniejsze z nich to „Bogowie”, „Miasto 44”, „Katyń” czy ostatnio pokazywana w kinach „Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej”.

Multikino jest pierwszym operatorem, który w 1998 roku uruchomił w Polsce kino wieloekranowe (multipleks). Od tego czasu Multikino wyznacza najwyższe standardy w budowie i prowadzeniu kin. Multikino jest operatorem 33 kin w 27 miastach Polski z łączną liczbą 268 ekranów i 55 559 miejscami. Multikino to więcej niż kino! To największe premiery filmowe oraz koncerty, maratony, transmisje sportowe, Opery HD, Kino na obcasach, Multibabykino i wiele więcej. Od lat Multikino jest partnerem najważniejszych festiwali filmowych w Polsce w tym Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Camerimage i Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Multikino jest liderem cyfryzacji w Europie czyli technologicznego i jakościowego przełomu w branży kinowej.

Udostępnij: Filmowe Lato z Orange i Multikinem – najdłuższa filmowa przygoda wakacji

8 czerwca 2017

Jubileuszowa, dziesiąta edycja Orange Warsaw Festival była jednym z najważniejszych muzycznych wydarzeń w stolicy. W tym roku 55 tysięcy fanów bawiło się na koncertach m.in. Kings Of Leon, Martina Garrixa czy Imagine Dragons. Festiwal to jednak nie tylko muzyka. Rekordzista przyniósł 300 starych telefonów do recyklingu, a 2 tys. uczestników wytatuowało sobie ręce w Orange strefie.

Po raz kolejny fani muzyki bawili się nie tylko na koncertach, ale także w Orange strefie. Tylko tutaj można było naładować telefon, skorzystać z darmowego Wi-Fi od Orange i poznać ofertę Orange LOVE. Bezpłatne, szybkie Wi-Fi dostarczyliśmy dzięki światłowodowi Orange. Z 600 stanowisk do ładowania od Orange Energii skorzystała niemalże połowa osób bawiących się w Orange strefie.

orange_blog_OWF2017

Kolejny rok promowaliśmy idee recyklingu telefonów komórkowych, zachęcając do pozbywania się niepotrzebnych już urządzeń. Konkurs Orange Recykling cieszy się z roku na rok coraz większą popularnością. Łączna liczba przekazanych telefonów wyniosła 820, a flagowego smartfona wygrała osoba, która w jednej transakcji przekazała aż 300 telefonów. Sprzęt zostanie przekazany do wyceny, a jego wartość wesprze edukacyjne programy Fundacji Orange. Dodatkowo na stanowiskach Wirtualnej Rzeczywistości można było się przekonać, jak sugestywne mogą być doznania VR wysokiej jakości.

Wszystkie informacje dotyczące festiwalu można było uzyskać wykorzystując aplikację Orange Warsaw Festival 2017. Aplikacja cieszyła się dużym zainteresowaniem, pobrało ją na swoje telefony ponad 8 200 osób.

W Orange strefie do zabawy pomiędzy koncertami zachęcała muzyka od Orange & Spotify. DJ rozkręcał zabawę tak, że tłumy fanów bawiły się z nami do późnych godzin. Dla klientów Orange dobra wiadomość – mogą skorzystać z najlepszej muzyki ze Spotify Premium w Orange przez 3 miesiące za 0 zł. Wystarczy, że wyślą smsa MUZYKA pod numer 80333.

Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się kolejna festiwalowa atrakcja. Aż 2 tysiące osób kochających świetną zabawę zaszalało z body marbling, malując kolorowe tatuaże na swoich rękach. Zużyto do tego aż 20 litrów specjalnej farby.

Po raz kolejny udowodniliśmy też, że Orange Warsaw Festival jest jednym z najlepiej przystosowanych festiwali muzycznych dla osób z niepełnosprawnościami w Polsce. Świadczą o tym udogodnienia, jakie zastosowaliśmy, aby festiwal był miejscem przyjaznym i bezpiecznym dla wszystkich, również fanów ze szczególnymi potrzebami: szersza bramka wejściowa, 14 najazdów na krawężniki, 2 specjalne platformy przy obu scenach oraz platforma dojazdowa do strefy DJ, 2000 m2 użytych podkładów jako utwardzenia na terenach trawiastych, 1 parking Kiss&Ride, 1 bus zapewniający transport w pobliże bram wejściowych na festiwal, 2 pętle indukcyjne przy każdej ze scen oraz 1 pętla w Punkcie Obsługi Priorytetowej, audiodeskrypcja 3 koncertów oraz radio festiwalowe o każdej pełnej godzinie, 45 pomocnych wolontariuszy Fundacji Orange oraz Alter Art oraz 4 współpracujące fundacje: Fundacja Polska Bez Barier, Fundacja Orange, Fundacja na Rzecz Rozwoju Katarynka, Fundacja Widzialni.

Orange strefa 28 czerwca na 4 dni stanie także na terenie Open’er Festival Powered by Orange. Zapraszamy na kolejny festiwal, który wspiera Orange.

Dodatkowych informacji udzieli:
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Warsaw Festival 2017 – świetne koncerty i niesamowici fani muzyki. Dziękujemy!

Jean-François Fallacher prezesem Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

8 czerwca 2017

Jean-François Fallacher prezesem Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

Jean-François Fallacher, prezes zarządu Orange Polska, został wybrany na prezesa Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej (CCIFP).

Będzie on przewodniczył jednej z najaktywniejszych izb bilateralnych działających w Polsce, reprezentującej interesy blisko 450 polskich i francuskich firm stowarzyszonych. Wraz z nim do Zarządu CCIFP zostali wybrani: Eric Benoist, prezes Wyborowa Pernod Ricard; Raphael de Bodman, dyrektor finansowo-administracyjny Saur Polska; David Guerin, dyrektor generalny PSA Group w Polsce oraz Halina Piasecka, dyrektor zarządzająca Piasecka & Żylewicz.

Jean-François Fallacher od ponad 20 lat związany jest z branżą telekomunikacyjną. Zdobywał doświadczenie zawodowe w okresie dynamicznej ekspansji internetu, na różnych rynkach europejskich. Przed przybyciem do Warszawy, od lipca 2011 roku kierował Orange Romania, wiodącą firmą telekomunikacyjną oferującą usługi mobilne w tym kraju. Pełnił kluczowe funkcje w grupie Orange, m.in. jako prezes Sofrecom, należącej do grupy międzynarodowej spółki konsultingowej oraz jako dyrektor operacyjny w holenderskiej spółce Wanadoo, dostawcy usług internetowych. Od maja 2016 roku kieruje Orange Polska, który realizuje największy program rozwoju sieci światłowodowej w Polsce.

Orange Polska, jedna z największych firm francuskich na polskim rynku i jeden z największych inwestorów w polską gospodarkę, zawsze z zaangażowaniem włączał się w działania Izby. Jako prezes CCIFP chciałbym kontynuować misję swoich poprzedników. Tworzenie dobrego klimatu dla współpracy i wymiany francusko-polskiej, budowanie dobrego, mocnego fundamentu tej współpracy jest mi szczególnie bliskie – powiedział Jean-François Fallacher.

Francja jest jednym z trzech największych zagranicznych inwestorów w Polsce. Skumulowana wartość inwestycji pochodzących bezpośrednio z Francji wyniosła na koniec 2015 roku 17,9 mld euro (według danych NBP), co wyraża się m.in. w stworzeniu blisko ćwierć miliona miejsc pracy. Francja jest również w czołówce krajów, które w 2015 roku reinwestowały najwięcej zysków w Polsce (2,5 mld PLN). Francusko-Polska Izba Gospodarcza jest organizacją pracodawców zrzeszającą blisko 450 firm francuskich i polskich. Od ponad 20 lat CCIFP działa na rzecz interesów polskich i francuskich inwestorów pełniąc rolę platformy współpracy i wymiany doświadczeń biznesowych oraz najlepszych praktyk pomiędzy przedsiębiorcami. CCIFP wspiera również firmy polskie w wejściu na rynki francuskojęzyczne oraz firmy francuskie, zainteresowane współpracą z polskimi partnerami.

Mediateka

Udostępnij: Jean-François Fallacher prezesem Francusko-Polskiej Izby Gospodarczej

Orange Finanse uruchamia wygodne płatności telefonem z Android Pay

6 czerwca 2017

Orange Finanse uruchamia wygodne płatności telefonem z Android Pay

Orange jako pierwszy polski telekom uruchamia płatność telefonem z Android Pay zintegrowaną z Orange Finanse.  Klient może aktywować płatność telefonem, dodać kartę debetową lub kredytową bezpośrednio w bankowości mobilnej Orange Finanse. Nie ma potrzeby instalować innych aplikacji.

Uruchamiamy aplikację, która  daje wiele możliwości przyspieszenia zakupu oraz zwiększenia wygody i zadowolenia klientów. To usługa szyta na miarę potrzeb osób nowoczesnych i wymagających, będących praktycznie cały czas on-line i oczekujących prostych, przyjaznych rozwiązań” – mówi Piotr Muszyński, wiceprezes zarządu ds. strategii i transformacji.

Proces aktywowania karty odbywa się bezpośrednio w aplikacji. Wystarczy pobrać z Google Play lub zaktualizować posiadaną już aplikację mobilną Orange Finanse, a następnie wejść w szczegóły posiadanej karty i dodać ją do płatności Android Pay. Po zakończeniu dodawania karty, telefon jest gotowy do płatności. Należy pamiętać, żeby mieć włączoną funkcję NFC i w sekcji „Dotknij i zapłać” ustawioną aplikację Android Pay jako domyślną.

Płatności Android Pay w Orange Finanse

Do korzystania z Android Pay potrzebny jest telefon z Androidem w wersji 4.4 lub wyższej, który obsługuje technologię NFC. Z usługi mogą korzystać klienci Orange Finanse, którzy mają aktywną kartę debetową lub kredytową MasterCard.

Android Pay to nie tylko płatności zbliżeniowe, ale też sposób rozliczania się w ramach aplikacji mobilnych. Usługa Android Pay weryfikuje powiązane z kartą konto klienta, dlatego nie trzeba dodatkowo logować się do aplikacji. W praktyce podczas płacenia telefonem rzeczywisty numer  karty nie jest udostępniany sprzedawcy. Po dokonaniu płatności można samodzielnie sprawdzić na potwierdzeniu płatności: miejsce transakcji z nazwą i numerem sprzedawcy.

Za pierwszych 5 płatności każdy klient otrzymuje: bonus w wysokości 10 zł za pierwszą płatność i po 5 zł za 4 kolejne. Łącznie może otrzymać nawet  30 złotych. Dla nowych klientów aktywnie  korzystających z płatności telefonem lub kartą płatniczą  Orange Finanse przygotował premię w wysokości  120 zł ekstra doładowania Orange na Kartę lub zniżki na fakturach Orange (10zł nagrody miesięcznie przez rok). Aktywne korzystanie oznacza płatność telefonem lub kartą za zakupy za minimum 300 zł w ciągu miesiąca.

Orange Finanse to prosta i przejrzysta bankowość mobilna dla wszystkich, którzy cenią swój czas i chcą mieć wygodny, szybki oraz bezpieczny dostęp do pieniędzy. Więcej informacji na stronie www.orangefinanse.pl

Wojciech Jabczyński,

rzecznik Orange Polska
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Orange Finanse uruchamia wygodne płatności telefonem z Android Pay

Orange Polska włącza się w realizację celów zrównoważonego rozwoju ONZ

6 czerwca 2017

Orange Polska włącza się w realizację celów zrównoważonego rozwoju ONZ

Orange Polska zobowiązał się do realizacji celów zrównoważonego rozwoju (tzw. SDGs, ang. Sustainable Development Goals), wyznaczonych przez Organizację Narodów Zjednoczonych. Ich zadaniem jest walka z wyzwaniami współczesnego świata m.in. ubóstwem, nierównościami, zmianami klimatycznymi oraz dążenie do równowagi pomiędzy rozwojem gospodarczym, społecznym i środowiskowym. Orange jest jedną z 48 firm i jedynym telekomem, który  w Polsce dołączyły do partnerstwa na rzecz zrównoważonego rozwoju. Deklarację podpisano podczas zorganizowanej przez Ministerstwo Rozwoju konferencji „Agenda 2030 na rzecz zrównoważonego rozwoju – cele dla świata, wyzwanie dla kraju, odpowiedzialność dla wszystkich”.

Firma zobowiązała się do szczególnego wsparcia realizacji 2 z 17 celów wyznaczonych przez ONZ:

• Budowa stabilnej infrastruktury, promowanie zrównoważonego uprzemysłowienia oraz wspieranie innowacyjności;
  • Zapewnienie wszystkim edukacji wysokiej jakości oraz promowanie uczenia się przez całe życie.

Zobowiązanie firmy dotyczy przede wszystkim inwestycji w wydajną, nowoczesną infrastrukturę oraz edukację cyfrową dzieci i młodzieży.

Realizacja celów zrównoważonego rozwoju wpisuje się w politykę Grupy Orange, która podejmuje podobne zobowiązania na poziomie globalnym oraz zachęca do tego poszczególne kraje.

Deklaracja SDGs to wyzwanie i szansa dla firm, by bardziej świadomie spojrzały na swoją działalność, na wartość, jaką przynoszą społeczeństwu oraz gospodarce danego kraju. Warto zwrócić uwagę czy ta wartość jest oparta na mądrym, odpowiedzialnym podejściu m.in. do kwestii ochrony środowiska, czy nie pogłębia nierówności i różnych form wykluczenia i dopasować ją do wyzwań współczesnego świata –  powiedział Konrad Ciesiołkiewicz, dyrektor CSR i komunikacji korporacyjnej. – Inwestując w nowoczesną infrastrukturę, upowszechniając szybki internet otwieramy wiele możliwości do rozwoju, edukacji i innowacji. Żeby inwestycje przełożyły się jednak na rozwój społeczny, musimy zadbać o umiejętności cyfrowe. Dlatego uczymy dzieci, jak korzystać z internetu bezpiecznie i twórczo, nie tylko dla rozrywki. Dbamy też o edukację cyfrową tych grup społecznych, którym może być trudnej odnaleźć się w świecie szybkiego rozwoju technologicznego, czyli seniorów oraz mieszkańców mniejszych miejscowości – dodał.

Orange Polska planuje przeznaczyć na inwestycje światłowodowe do 2,2 mld zł w latach 2016-2018. Do końca 2018 roku w zasięgu Orange światłowodu znajdzie się co czwarte gospodarstwo domowe w kraju. Inwestycje są realizowane zarówno w dużych miastach jak i mniejszych miejscowościach. Skala tego projektu sprawia, że będzie miał istotny wpływ na sytuację społeczno-ekonomiczną. W krótkim okresie poprzez wzrost produkcji, konsumpcji, zatrudnienia czy wpływów do budżetu, a w długim poprzez zwiększenie potencjału rozwojowego Polski.

Orange Polska podłączy do światłowodu ponad 4,5 tys. szkół, umożliwiając korzystanie z internetu o prędkości, co najmniej 100 Mb/s. Dzięki temu szkoły zostaną włączone do Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, a tym samym zyskają dostęp do multimedialnych narzędzi i nowoczesnych treści edukacyjnych. Pozwoli to również wyrównać szanse edukacyjne uczniów w całym kraju, zwłaszcza zamieszkujących mniejsze miejscowości.

Ponadto, za pośrednictwem Fundacji Orange firma zobowiązała się do prowadzenia programów edukacyjnych rozwijających umiejętności cyfrowe. Programy MegaMisja i #SuperKoderzy skierowane do dzieci szkolnych uczą kompetencji przyszłości tzn. podstaw programowania, edycji grafik, tworzenia materiałów wideo, ale też współpracy, krytycznego podejścia do treści znalezionych w sieci oraz dbania o bezpieczeństwo. Programy  obejmą  ponad 20 tys. dzieci z ok. 1200 szkół, a przynajmniej 1400 nauczycieli zostanie przeszkolonych z zakresu wykorzystania nowych technologii w pracy z dziećmi.

Cele zrównoważonego rozwoju zostały zdefiniowane w rezolucji ONZ „Przekształcamy nasz świat: Agenda na rzecz zrównoważonego rozwoju 2030”, przyjętej w 2015 roku przez 193 państwa ONZ. 17 celów i 169 powiązanych z nimi zadań to wyznaczniki działań o kluczowym znaczeniu dla ludzkości i planety, takich jak eliminacja głodu i ubóstwa, rozwój gospodarczy i technologiczny w zgodzie ze środowiskiem naturalnym, zrównoważone gospodarowanie zasobami naturalnymi, niwelowanie nierówności w dostępie do edukacji, opieki zdrowotnej, ale też wody czy energii. Duże znaczenie dla realizacji celów ma partnerstwo i solidarność.

W Polsce rolę koordynatora Agendy 2030 pełni Ministerstwo Rozwoju.

Mediateka

Udostępnij: Orange Polska włącza się w realizację celów zrównoważonego rozwoju ONZ