Lubuska Unia Światłowodowa rośnie w siłę

12 września 2017

Lubuska Unia Światłowodowa rośnie w siłę

Dziś Orange Polska, Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego oraz Zrzeszenie Gmin Województwa Lubuskiego powołały Lubuską Unię Światłowodową. Pierwszego dnia przystąpiło do niej 36  lubuskich gmin. Celem Unii Światłowodowej jest zapewnienie szerokopasmowego internetu i likwidacja „białych plam” w Lubuskiem oraz rozwój społeczeństwa informacyjnego.

Orange Polska przygotowuje się do realizacji  na terenie województwa lubuskiego  inwestycji współfinansowanych ze środków  Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa (POPC). Obejmą one 62 gminy, w których światłowód dotrze do ponad 53 tys. gospodarstw domowych i 418 szkół.

Gminy, które przystąpią do Lubuskiej Unii Światłowodowej, będą uczestniczyć w ustalaniu  założeń projektu inwestycyjnego, aby wybudowana sieć jak najlepiej zaspakajała potrzeby mieszkańców, firm i jednostek publicznych. Przystąpienie do Unii daje gminom możliwość promocji gminy jako lokalizacji przyjaznej inwestorom a zrealizowana inwestycja pozwoli na  wprowadzenie publicznych e-usług i oszczędnościowych rozwiązań typu Smart City.

Deklaracje o przystąpieniu podpisały dziś m.in. gminy: Gubin, Dąbie, Nowa Sól i Przewóz.

******

W ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie POPC, Orange Polska planuje wybudować sieć światłowodową dla ponad 360 tysięcy gospodarstw domowych na terenie kilkuset gmin w kraju. Łącznie na realizację tych inwestycji operator przeznaczy 289 milionów zł własnych środków oraz 744 milionów zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator podłączy do sieci także 3,7 tys. działających na tych obszarach szkół.

Ponadto, Orange Polska realizuje inwestycje światłowodowe z własnych środków – to  najbardziej ambitny program inwestycyjny w historii firmy. Obecnie sieć światłowodowa operatora jest dostępna dla ponad 2 milionów  gospodarstw domowych w 54 miastach kraju. Zgodnie z ogłoszonym właśnie planem strategicznym Orange.One, na rozbudowę sieci światłowodowej w Polsce w latach 2018 – 2020 firma planuje przeznaczyć ponad 2,8 mld zł. Dzięki temu z usługi Orange Światłowód będzie mogło skorzystać nawet 5 mln gospodarstw domowych.

Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska

e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Twitter: RzecznikOrange

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Lubuska Unia Światłowodowa rośnie w siłę

Orange.one – nowy plan strategiczny Orange Polska

4 września 2017

Orange.one – nowy plan strategiczny Orange Polska

Orange Polska jako operator pierwszego wyboru dla klientów indywidualnych i biznesowych, działający w oparciu o model biznesowy, który zapewni stabilny wzrost przychodów i zysków. Taką wizję do 2020 roku przedstawił dziś zarząd firmy w nowym planie strategicznym Orange.One.

Plan zakłada osiągnięcie celów poprzez rozwój usług i produktów najwyższej jakości, wsparty kompleksową rozbudową sieci światłowodowej i cyfryzacją, a także poprzez istotną poprawę efektywności operacyjnej.

– Pozytywne wyniki realizacji planu działań przedstawionego w lutym 2016 roku dowodzą, że jesteśmy na właściwej drodze do przywrócenia wzrostu. Wraz z przyjęciem Orange.one przechodzimy do następnego etapu realizacji tej strategii, który określiłbym jako nadanie jej nowej dynamiki. Chcemy nie tylko przywrócić wzrost, ale ukształtować model biznesowy, który pomoże w budowaniu wartości w dłuższym okresie. Aby osiągnąć ten cel, potrzebujemy sprawniejszej realizacji, jaśniej określonych priorytetów oraz zwiększonej szybkości i elastyczności. We wszelkich decyzjach i działaniach będziemy się kierowali budowaniem wartości, a wszystkie propozycje dla klientów będą się cechowały prostotą i spójnością – powiedział prezes Orange Polska Jean-François Fallacher.

Prezes zapowiedział też, że firma będzie kontynuować inwestycje w sieć światłowodową, aby stać się niekwestionowanym liderem pod względem jakości sieci dużych prędkości, a także promować ofertę konwergentną jako kluczową propozycję dla gospodarstw domowych i małych przedsiębiorstw w Polsce oraz rozwijać cyfrowy potencjał sieci sprzedaży i kanałów dystrybucji.

– W celu sfinansowania ukierunkowanych na wartość inwestycji, musimy poprawić naszą efektywność operacyjną, koncentrując się wyłącznie na działaniach generujących wartość oraz optymalizując strukturę kosztów. W ten sposób chcemy osiągnąć trwały wzrost przychodów i EBITDA począwszy od 2020 roku. Równolegle, będziemy rozwijać działalność w nowych, komplementarnych obszarach, aby zapewnić podstawy rentownego wzrostu po 2020 roku – zadeklarował.

Orange.one stawia przed firmą nowe cele biznesowe do 2020 roku.

Na rynku masowym OPL chce powiększyć liczbę klientów ofert konwergentnych o 1-1,5 mln, zakłada nawet 6-krotny wzrost liczby klientów usług światłowodowych oraz wzrost liczby klientów usług TV o 0,3-0,6 mln. Będzie także dążyć do osiągnięcia pierwszego miejsca w rankingu NPS (Net Promoter Score) na rynku telekomunikacyjnym.

Prezentacja strategii Orange.one na GPW w Warszawie

Na rynku biznesowym Orange Polska zamierza powiększyć udział klientów konwergentnych w segmencie małych i średnich przedsiębiorstw do 55% a także osiągnąć wzrost liczby klientów komórkowych usług głosowych o 0,6 mln. Także na tym rynku chce być liderem w rankingu NPS.

Kluczowe cele finansowe OPL na lata 2017-2020 to:

• Stabilizacja przychodów ze sprzedaży w 2019 roku i wzrost w kolejnych latach, dzięki znaczącemu wzrostowi liczby klientów i przychodów z usług konwergentnych, większemu naciskowi na tworzenie wartości, skutecznemu rozwojowi i dynamicznemu wzrostowi działalności w obszarach komplementarnych do usług telekomunikacyjnych (ICT, Orange Energia, Orange Finanse, Orange Smart Care, sprzedaż sprzętu) a także spadkowi udziału tradycyjnych usług stacjonarnych w całości przychodów.
  • Stabilizacja EBITDA w 2018 roku i wzrost w kolejnych latach, dzięki poprawie trendu przychodów, dźwigni operacyjnej i dalszej optymalizacji kosztów (obniżenie bazowych kosztów pośrednich o 12-15% do 2020 roku w porównaniu z poziomem z 2016 roku).
  • Nakłady inwestycyjne w wysokości 2,0-2,2 mld zł w 2018 roku oraz wstępnie przewidywane nakłady w wysokości 2,0-2,2 mld zł w 2019 roku i ok. 2 mld zł w 2020 roku, odzwierciedlające program poprawy jakości sieci oraz konieczność transformacji biznesu. Na rozbudowę sieci światłowodowej w latach 2018-2020 wstępnie przewidywane są nakłady w wysokości ok. 2,8 mld zł. Celem jest objęcie jej zasięgiem ponad 5 mln gospodarstw domowych.
  • Potwierdzone cele na 2017 rok to skorygowana EBITDA w przedziale 2,8-3,0 mld zł oraz wskaźnik zadłużenia netto do skorygowanej EBITDA na poziomie nie wyższym niż 2,6.

– Dzięki nowemu, związanemu z kursem akcji programowi motywacyjnemu, działania Zarządu Orange Polska będą obecnie w pełni powiązane z celami strategii Orange.one w zakresie wzrostu przychodów i zysków. Zakładamy i oczekujemy, że w kolejnych miesiącach i latach realizacja planu działań na rzecz budowania wartości będzie się przekładać na wzrost kursu akcji Orange Polska – powiedział Jean-François Fallacher.

Mediateka

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange.one – nowy plan strategiczny Orange Polska

24 sierpnia 2017

Nowa oferta mobilna Orange to cztery proste plany komórkowe, z jedną wysokością abonamentu w ofercie z telefonem i bez niego. Każdy zawiera nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci w kraju i w roamingu UE oraz większe niż dotychczas pakiety danych. Nowością jest oferta dla duetów i rodziny, z możliwością dokupienia do każdej dodatkowej karty SIM smartfona w atrakcyjnej cenie.

Poniżej szczegóły usług zawartych w każdym z abonamentów. Oferta dotyczy umowy na 24 miesiące.

Nowa oferta jest najbardziej korzystna dla klientów, którzy mają pakiet usług Orange Love. Mogą oni kupić abonament w Planie Komórkowym Standardowym lub wyższym – taniej o 20 zł miesięcznie.

Pakiety danych w nowych planach komórkowych można łatwo połączyć z tymi, zawartymi w nowych planach internetu mobilnego by cieszyć się internetem, który nigdy się nie kończy. Co to znaczy? Jeśli klient na swoim koncie posiada nowy plan komórkowy i internet mobilny, to po wykorzystaniu GB w telefonie automatycznie włącza się pakiet danych z planu internetu mobilnego. Pakiet ten jest współdzielony i może być wykorzystywany przez wszystkie osoby, które korzystają z kart SIM na usługi komórkowe, zarejestrowanych na koncie klienta.

Duet korzyści w Orange: nielimitowane rozmowy, SMS-y, MMS-y i po 5 GB danych za 29,99 zł na osobę

Wybierając Plan Komórkowy Standardowy, Optymalny lub Wzbogacony, można dokupić dowolną liczbę dodatkowych kart SIM dla bliskich w Planie Komórkowym Standardowym za jedyne 19,99 zł, czyli o połowę taniej. Każda z nich będzie zawierała: nielimitowane rozmowy w Polsce i w roamingu w UE, nielimitowane SMS-y i MMS-y, własny pakiet 5 GB danych, w tym 2 GB do wykorzystania w UE.

Co ważne, kolejną kartę SIM można dokupić w każdej chwili do każdego posiadanego Planu Komórkowego Standardowego lub wyższego. W ten sposób tworzymy korzystną ofertę nie tylko dla duetów, ale także dla całej rodziny.

Dwa abonamenty w duecie, a do tego dwa smartfony w atrakcyjnej cenie

Do każdego z nowych planów mobilnych, a także do każdej z dodatkowych kart SIM dla bliskich z oferty dla duetów i rodziny, można dobrać smartfon w atrakcyjnej cenie i korzystnych ratach.

Szczególnie polecamy LG Q6 za 99 zł na start z miesięczną ratą 41 zł oraz LG K10 (2017) za 0 zł na start z ratą 30 zł. Świetną propozycją także jest oferta Duet za 59,98 zł i 2 telefony już za 0 zł na start i z ratami po 20 zł. Wystarczy dobrać do duetu wybrane smartfony m.in. LG K4 (2017) za 0 zł na start i ratą 19 zł, Nokia 3 lub Motorola moto e4 gen., oba za 99 zł na start i ratą 20 zł lub aby płacić za całość niecałe 100 zł miesięcznie.

Więcej na www.orange.pl

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Nowe, proste plany mobilne i smartfony w atrakcyjnych cenach także dla duetów i rodzin

24 sierpnia 2017

Tylko trzy plany: Internet Mobilny Podstawowy i Optymalny z większymi pakietami danych oraz Internet Domowy 4G z łącznym pakietem aż 250 GB – to nowa, uproszczona oferta internetu mobilnego Orange. Nowością jest także zapasowy Pakiet danych na konto, dzięki któremu internet na wszystkich urządzeniach nigdy się nie kończy. A dla klientów będących poza zasięgiem internetu stacjonarnego, nowy pakiet usług Orange Love 4G z TV, bogatą ofertą telewizyjną i smartfony w najlepszych cenach.

Szczegóły nowej oferty internetu mobilnego w umowie na 24 miesiące, prezentują się następująco:Klienci, którzy mają pakiet usług Orange Love, za Internet Mobilny Optymalny zapłacą tylko 19,99 zł miesięcznie. W tej cenie mogą dokupić dowolną liczbę kart SIM z pakietem 50 GB danych.

W nowej ofercie internetu mobilnego wprowadzono także niższą opłatą aktywacyjną w wysokości 19,99 zł, a wartość abonamentu w ofercie z urządzeniem lub bez niego jest taka sama.

Internet współdzielony, który nigdy się nie kończy

Wszystkie pakiety danych w planach Internetu Mobilnego oraz pakiet 100 GB poza strefą Internetu Domowego 4G przyznawane są na konto, dzięki czemu mogą z nich korzystać użytkownicy wszystkich usług mobilnych (w tym planów komórkowych i abonamentu komórkowego Orange Love) na tym samym koncie klienckim. Przykładowo, dokupując do Internetu Mobilnego Podstawowego dodatkową kartę SIM w Planie Podstawowym, do podziału mamy w sumie 20 GB miesięcznie. Po wyczerpaniu tej puli automatycznie uruchamia się jeden zapasowy pakiet danych na konto 10 GB za 10 zł. Jeśli go wyczerpiemy, do końca miesiąca możemy korzystać z internetu bez limitu danych o prędkości 1 Mb/s – również na planach komórkowych na tym samym koncie klienta.

W Internecie Mobilnym Optymalnym oraz w Internecie Domowym 4G istnieje możliwość zwiększenia prędkości transmisji danych po wykorzystaniu w abonamencie i zapasowego pakietu danych z 1 Mb/s do 5 Mb/s. Jednorazowa opłata za taką usługę wynosi 10 zł.

Orange Love 4G z TV: Internet Domowy 4G, telewizja i abonament komórkowy

Nowością dla klientów jest pakiet usług Orange Love z Internetem Domowym 4G i telewizją za 99,99 zł miesięcznie. Dzięki niemu możemy swobodnie korzystać z internetu w domu i cieszyć się telewizją Orange TV z pakietem Optymalnym z 92 kanałami (w tym 41 HD) – również na terenach nieobjętych zasięgiem internetu stacjonarnego. W ramach pakietu otrzymujemy również abonament komórkowy z nielimitowanymi rozmowami do wszystkich sieci komórkowych i stacjonarnych, SMS-ami, MMS-ami w Polsce i w roamingu w UE oraz pakietem internetu 5 GB (w tym ponad 2 GB w UE). To wszystko w ramach jednej umowy i na jednej fakturze.

Szybki internet mobilny dzięki sieci 4G LTE

Internet mobilny Orange Polska w technologii 4G LTE dostępy jest dla ponad 99% Polaków, dzięki sieci mobilnej ponad 9,8 tys. stacjami bazowymi. Już prawie 2,3 tys. z nich obsługuje agregację częstotliwości, dzięki której możliwe jest osiąganie znacznie wyższych prędkości transferu danych, nawet do 300 Mb/s.

Szczegółowe informacje na www.orange.pl

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Prosta oferta internetu mobilnego i nowy pakiet usług Orange Love z internetem 4G i telewizją

24 sierpnia 2017

Orange upraszcza i uatrakcyjnia ofertę stacjonarną i pakietową, w tym flagową usługę konwergentną – Orange Love. Od 24 sierpnia takie same ceny są w całej Polsce, niezależne od technologii internetu i stałe przez cały czas trwania umowy. Do tego klienci otrzymają atrakcyjne smartfony i rabaty dla całej rodziny.

Orange zachęca klientów do podsumowania wydatków domowych na usługi multimedialne i komórkowe, a potem porównania ich z najnowszą ofertą pakietową Orange Love z internetem, telewizją i usługami mobilnymi. Wtedy najlepiej widać korzyści z łączenia usług.

Od 24 sierpnia oferta została dodatkowo uproszona i poszerzona. Po zmianach klient dostaje dodatkowo nielimitowane MMS-y i jeszcze więcej internetu w komórce: 5 GB, w tym ponad 2 GB do wykorzystania w roamingu w UE, a do tego atrakcyjne smartfony np. Samsung Galaxy S8, J5 (2017) Dual SIM i J3 (2017) Dual SIM w korzystnych ratach i bez opłaty na start (szczegóły niżej). Do tego rabaty na dodatkowe abonamenty komórkowe, w które będzie mógł wyposażyć całą rodzinę.

Oto jak wygląda cennik oferty stacjonarnej i pakietowej:

Obecnie pakiety Orange Love składają się więc z:

Niezależnie na jaki pakiet usług zdecyduje się klient, to podpisuje jedną umową i dostanie jedną fakturę.

W pakietach Orange Love z telewizją są dostępne smartfony w super cenach – z ratami nawet od 4 zł miesięcznie za Samsunga Galaxy J3 (2016) Dual SIM. Wysokość rat będzie różna dla różnych prędkości internetu – dzięki temu pakiet z internetem o prędkości do 300 Mb/s i telefonem w promocji kosztuje miesięcznie tyle, co ten sam pakiet z internetem do 100 Mb/s.

Smartfony Samsunga z ofertą Orange Love będą kosztowały mniej, niż w standardowej ofercie głosowej Orange (w Planie Standardowym za 39,99 zł/mies.), np.: Samsung Galaxy J3 (2017) Dual SIM można kupić co najmniej o 300 zł taniej, Samsung Galaxy J5 (2017) Dual SIM – 400 zł taniej, a Samsung Galaxy S8 aż o 600 zł taniej.

Do pakietu Orange Love z usługami dostępnymi dla całej rodziny (telewizja, internet, telefon domowy) i jednym abonamentem komórkowym można łatwo dołączyć karty SIM dla bliskich – klienci otrzymują 20 zł rabatu na każdy kolejny abonament. Można wybierać spośród trzech nowych planów – za Plan Standardowy zamiast 39,99 zł klienci zapłacą tylko 19,99 zł, za Plan Optymalny 29,99 zł (zamiast 49,99 zł), a za Plan Wzbogacony jedynie 49,99 zł (zamiast 69,99 zł).

Szczegółowe informacje na www.orange.pl

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Nowa oferta Orange dla domu: proste rozwiązania, smartfony w najlepszych cenach i rabaty dla całej rodziny