Orange jako pierwszy operator komórkowy w Polsce uruchomił VoLTE

13 października 2016

Orange jako pierwszy operator komórkowy w Polsce uruchomił VoLTE

Orange uruchomił komercyjnie usługę Voice over LTE, bazującą na najnowszej technologii transmisji głosu w cyfrowych sieciach komórkowych. Dzięki niej klienci szybciej nawiążą połączenia i będą rozmawiać z najlepszą jakością dźwięku. Z nowej usługi, jako pierwsi mogą korzystać posiadacze smartfonów Samsung Galaxy S7 oraz S7 edge.

– Jako pierwsi w Polsce udostępniamy naszym klientom połączenia w standardzie Voice over LTE. Dla użytkownika oznacza to niemal natychmiastowe zestawienie połączenia, dużo czystszy dźwięk w trakcie rozmowy i możliwość korzystania z internetu w telefonie z niezmienną prędkością LTE w trakcie rozmowy telefonicznej. To kolejny krok ku coraz efektywniejszemu wykorzystaniu sieci 4G/LTE – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska. Inwestujemy w naszą sieć i badania, żeby zapewnić klientom najnowocześniejsze i najlepsze jakościowo usługi na rynku. VoLTE to przyszłościowa technologia, która w najbliższych latach będzie wykorzystywana coraz szerzej – dodał.

VoLTE działa w oparciu o najnowsze technologie takie jak sieć pakietowa LTE i IMS (IP Multimedia Subsystem). Zastosowanie protokołu IP na całej ścieżce między telefonem komórkowym i siecią daje zupełnie nowe możliwości świadczenia usług o najwyższej jakości.  Dzięki wykorzystaniu jeszcze lepszych kodeków szerokopasmowych, jakość głosu podczas połączenia VoLTE  jest wyższa niż w technologii HD Voice i porównywalna do rozmowy między dwiema osobami będącymi w bezpośrednim kontakcie. Istotną różnicą, którą zauważą klienci, jest też czas oczekiwania na nawiązanie połączenia, który wynosi około 2 sekund, czyli nawet czterokrotnie krócej niż w przypadku połączeń w sieciach starszych generacji. Korzystanie z technologii 4G LTE w czasie połączeń głosowych nie ogranicza też dostępu do internetu. Dzięki VoLTE można w tym samym czasie prowadzić rozmowę i surfować w internecie – pobierać i wysyłać dane bez wpływu na szybkość ich transmisji.

Aby korzystać z VoLTE wystarczy mieć telefon komórkowy zdolny do korzystania z tej technologii i znajdować się w zasięgu sieci 4G LTE Orange. Wyjście poza zasięg 4G LTE nie powoduje jednak przerwania połączenia. Jest ono kontynuowane w innych technologiach dostępnych na danym obszarze. Połączenia głosowe wykonane w technologii VoLTE są rozliczane tak jak normalne połączenie głosowe zgodnie z posiadanym planem taryfowym.

Lista telefonów wspierających VoLTE w sieci Orange jest dostępna na stronie www.orange.pl. Obecnie są to smartfony Samsung Galaxy S7 i S7 edge z oprogramowaniem umożliwiającym  korzystanie z VoLTE w sieci Orange. Klienci, którzy kupili je wcześniej, otrzymają powiadomienie o dostępnej aktualizacji oprogramowania. Jej pobranie i zainstalowanie umożliwi im natychmiastowe korzystanie z połączeń w nowej technologii. Telefony będą domyślnie wybierały VoLTE jako preferowaną technologię usług głosowych. Lista telefonów VoLTE w sieci Orange będzie się stale rozszerzać.

Orange Polska intensywnie rozbudowuje zasięg technologii 4G LTE, która umożliwia korzystanie z połączeń o najwyższych światowych parametrach. Już teraz może z niej korzystać ponad 96 procent Polaków, a do końca tego roku odsetek ten wzrośnie do 98%. W zależności od lokalizacji, dostęp do sieci 4G LTE Orange umożliwia korzystanie z mobilnej transmisji danych o prędkości do 225 Mb/s. Dzięki dużemu zasięgowi i wysokim parametrom sieci 4G LTE, Orange od ponad pół roku zajmuje pierwszą pozycję w rankingu prędkości polskich dostawców mobilnego internetu – SpeedTest.pl. Orange ustanowił także niekwestionowany rekord Polski prędkości transmisji mobilnej, który wynosi 1,91 Gb/s. Jest też dostawcą najszybszego internetu światłowodowego zapewniającego dostęp do sieci z prędkością 600 Mb/s.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Orange jako pierwszy operator komórkowy w Polsce uruchomił VoLTE

10 października 2016

Orange Polska wprowadził nową ofertę w ramach której każdy klient, który zmieni sprzedawcę prądu na Orange Energia otrzyma 200 zł do wykorzystania na opłaty za prąd.  Dodatkowo Orange Energia gwarantuje stałą, najniższą cenę za 1 kWh przez 4 lata. Przy zużyciu prądu na średnim poziomie 2200 kWh rocznie, można zaoszczędzić nawet 470 zł przez 2 lata.

Każdy, kto zmieni swojego dotychczasowego sprzedawcę energii na Orange Energia otrzyma na start 200zł na poczet opłat za pobraną energię elektryczną w ciągu pierwszych 3 miesięcy dostaw. Nowa oferta gwarantuje także stałą, najniższą na rynku cenę za 1 kWh na poziomie 0,2424 zł netto (0,2982 zł brutto) i to aż na 4 lata. Wystarczy podpisać umowę z Orange na dostawy energii na 2 lata.

Zmiana sprzedawcy energii nie powoduje przerw w dostawie prądu, jest bezpłatna a wszelkie formalności związane ze zmianą sprzedawcy załatwia Orange. Potrzebna jest jedynie ostatnia faktura za energię elektryczną od dotychczasowego sprzedawcy.

Ofertę można zamówić we wszystkich salonach Orange, pod numerem infolinii 801 234 567 (opłata zgodnie z taryfą operatora) lub poprzez stronę www.orange.pl/200naenergie.

Faktury obejmujące opłaty za dostarczenie i za pobraną energię elektryczną są wystawianie co miesiąc. Klienci Orange Energia mogą dokonywać samodzielnych odczytów liczników. Na ich podstawie są wyliczane opłaty za bieżące zużycie energii.

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Energia – 200zł na rachunki za prąd oraz 4-letnia gwarancja najniższej ceny

Orange Finanse – najlepszy bank mobilny ma już 2 lata

5 października 2016

Orange Finanse – najlepszy bank mobilny ma już 2 lata

Ponad 300 tysięcy klientów, drugie miejsce w rankingu Przyjazny Bank „Newsweeka” w kategorii „bankowość mobilna”, 4 statuetki Comperia Stars dla Najlepszego Konta Oszczędnościowego – tak wygląda krótkie podsumowanie 2 lat działalności Orange Finanse. To wspólny projekt Orange Polska, operatora największej sieci szybkiego internetu w Polsce i mBanku – jednego z najbardziej innowacyjnych banków na świecie.

Od samego początku stawiamy na zadowolenie klienta. Dlatego nasza prosta i przejrzysta oferta bankowa jest dla wszystkich, którzy cenią swój czas i chcą mieć wygodny, szybki i bezpieczny dostęp do pieniędzy. Połączyliśmy atuty banku i operatora telekomunikacyjnego i to przyniosło sukces” – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska ds. Strategii i Transformacji.

Orange Finanse to mobilny bank z atrakcyjną ofertą. Oferuje konto bankowe już po kilku kliknięciach na smartfonie czy komputerze – bez wychodzenia z domu i podpisywania dokumentów. Ma w pełni cyfrowe procesy obsługi klientów. Aplikacja mobilna dzięki stale rozwijanym funkcjonalnościom (przelewy na numer telefonu, płatności zbliżeniowe NFC, BLIK – wypłaty z bankomatu bez karty, Strefa Korzyści – ecommerce) pomaga w intuicyjnym i codziennym zarządzaniu finansami. Użytkownik może to robić z dowolnego miejsca.

Według danych mBanku, zdecydowaną większość w grupie klientów mobilnych Orange Finanse stanowią ludzie młodzi. Blisko 70 proc. klientów mobilnych to osoby między 20 a 40 rokiem życia. Aż 60 proc. logowań klientów Orange Finanse do banku następuje z poziomu urządzenia mobilnego. Znacząca część klientów Orange Finanse to mieszkańcy małych miejscowości.

Tym, co wyróżnia Orange Finanse spośród innych ofert na rynku, jest najlepsze konto oszczędnościowe, 24-miesięczna gwarancja braku opłat za: prowadzenie rachunku, kartę, wypłaty z bankomatów i przelewy, a do tego rabat na usługi mobilne i konwergentne Orange Polska.

Wszystkie informacje potrzebne do skorzystania z usług Orange Finanse dostępne są na stronie http://www.orangefinanse.pl/

Udostępnij: Orange Finanse – najlepszy bank mobilny ma już 2 lata

Spotify Premium od teraz dostępne w Orange

30 września 2016

Spotify Premium od teraz dostępne w Orange

Orange wprowadził nową ofertę Spotify Premium dla najbardziej aktywnych fanów, którzy żyją muzyką na co dzień. Od dzisiaj, miłośnicy każdego rodzaju muzyki mają dwie opcje korzystania z największego serwisu streamingowego na świecie, dającego dostęp do ponad 30 milionów utworów. Użytkownicy wybranej oferty Smart Plan LTE otrzymają Spotify Premium za darmo nawet przez 2 lata. Klienci pozostałych planów Smart, będą mogli cieszyć się muzyką za pośrednictwem Spotify Premium za darmo przez trzy miesiące.

Od dzisiaj Orange oferuje swoim klientom dostęp do ponad 30 milionów utworów, również z możliwością słuchania ulubionej muzyki będąc offline. Spotify Premium będzie dostępne przez 24 miesiące za 0zł w ramach oferty Smart Plan LTE od 80 zł miesięcznie w ofercie z telefonem lub 59,99 zł bez telefonu. Klienci korzystający z innych planów taryfowych Smart Plan, otrzymają darmowy dostęp do Spotify Premium przez trzy miesiące.

Spotify Premium zapewnia natychmiastowy dostęp do ulubionych utworów i artystów, bez reklam, a także daje możliwość słuchania muzyki o każdej porze, w dowolnym miejscu, bez konieczności posiadania dostępu do Internetu. Użytkownicy mogą tworzyć swoje playlisty z ogromnej biblioteki utworów, dzielić się nimi z przyjaciółmi w kanałach społecznościowych, a także słuchać spersonalizowanych zestawów muzycznych dzięki playlistom Odkryj w tym tygodniu, Radar premier oraz składankom Daily Mix.

Usługę można aktywować na www.spotify.orange.pl. Więcej szczegółów na www.orange.pl/spotify.

Spotify to serwis streamignowy wymagający szybkiego połączenia internetowego, zarówno mobilnego, jak i stałego, który zapewni wysoką jakość. Większość użytkowników serwisu w Polsce słucha muzyki za pośrednictwem urządzeń mobilnych, podczas gdy pozostali korzystają z wersji desktopowej oraz konsol. W obu sytuacjach Orange Polska zapewnia odpowiednią infrastrukturę – w przypadku połączenia stałego, jest to światłowód, dostępny dla ponad miliona gospodarstw domowych w Polsce. W przypadku technologii mobilnych, jest to 4G, które obecnie obejmuje 96% populacji naszego kraju.

Udostępnij: Spotify Premium od teraz dostępne w Orange

Orange sprzedaje kompleks budynków w centrum Warszawy

28 września 2016

Orange sprzedaje kompleks budynków w centrum Warszawy

Orange wystawił na sprzedaż kompleks budynków przy ul. Świętej Barbary i Nowogrodzkiej. To historyczna nieruchomość usytuowana w ścisłym centrum Warszawy. Firma poszukuje inwestora, który w ramach transakcji dostarczy nowoczesne powierzchnie techniczne i biurowe na potrzeby operatora.

Nieruchomość składa się z sześciu budynków usytuowanych na działkach o łącznej powierzchni blisko 11 tys. mkw. Znajduje się w samym sercu miasta, 300 metrów od Pałacu Kultury i Nauki oraz stacji metra Centrum i 200 m od dworca Warszawa Centralna. – Początkowo przeznaczaliśmy na sprzedaż pojedyncze budynki przy ulicy Nowogrodzkiej i Św. Barbary – mówi Piotr Muszyński, wiceprezes Zarządu Orange Polska. – Teraz wychodzimy na rynek z propozycją sprzedaży kompleksu w całości. Optymalne z naszego punktu widzenia będzie znalezienie  inwestora, który podjąłby się budowy nowego centrum technologicznego, a także zapewnił niezbędne powierzchnie biurowe dla naszych pracowników – dodaje Piotr Muszyński.

Poszczególne obiekty składające się na kompleks powstawały kolejno w latach 30. 60. i 90. Wśród nich są przykłady architektury modernistycznej okresu międzywojennego. Budynki mają przeznaczenie zarówno biurowe jak i mieszkalne, stąd szerokie możliwości inwestycyjne – biura, hotele, apartamenty oraz usługi.

Centrum Warszawy to najbardziej prestiżowa lokalizacja w kraju, która dynamicznie się rozwija. W najbliższym sąsiedztwie powstają nowe wysokościowce. –Prowadzimy też intensywne prace nad koncepcją rozbudowy kompleksu o nowy budynek wysokości do 170 m. Odpowiednie wnioski złożyliśmy już w Urzędzie Miasta – informuje Paweł Buchman.

Koncepcja sprzedaży zakłada stopniowe uwalnianie budynków skoordynowane z przenoszeniem infrastruktury technicznej oraz pracowników. –  Warunkiem sprawnej realizacji projektu  jest dla nas pozyskanie partnera otwartego na współpracę – zaznacza Paweł Buchman.

Szczegółowe informacje dostępne są na stronie www.nieruchomosci.orange.pl

Udostępnij: Orange sprzedaje kompleks budynków w centrum Warszawy