Orange.one – nowy plan strategiczny Orange Polska

4 września 2017

Orange.one – nowy plan strategiczny Orange Polska

Orange Polska jako operator pierwszego wyboru dla klientów indywidualnych i biznesowych, działający w oparciu o model biznesowy, który zapewni stabilny wzrost przychodów i zysków. Taką wizję do 2020 roku przedstawił dziś zarząd firmy w nowym planie strategicznym Orange.One.

Plan zakłada osiągnięcie celów poprzez rozwój usług i produktów najwyższej jakości, wsparty kompleksową rozbudową sieci światłowodowej i cyfryzacją, a także poprzez istotną poprawę efektywności operacyjnej.

– Pozytywne wyniki realizacji planu działań przedstawionego w lutym 2016 roku dowodzą, że jesteśmy na właściwej drodze do przywrócenia wzrostu. Wraz z przyjęciem Orange.one przechodzimy do następnego etapu realizacji tej strategii, który określiłbym jako nadanie jej nowej dynamiki. Chcemy nie tylko przywrócić wzrost, ale ukształtować model biznesowy, który pomoże w budowaniu wartości w dłuższym okresie. Aby osiągnąć ten cel, potrzebujemy sprawniejszej realizacji, jaśniej określonych priorytetów oraz zwiększonej szybkości i elastyczności. We wszelkich decyzjach i działaniach będziemy się kierowali budowaniem wartości, a wszystkie propozycje dla klientów będą się cechowały prostotą i spójnością – powiedział prezes Orange Polska Jean-François Fallacher.

Prezes zapowiedział też, że firma będzie kontynuować inwestycje w sieć światłowodową, aby stać się niekwestionowanym liderem pod względem jakości sieci dużych prędkości, a także promować ofertę konwergentną jako kluczową propozycję dla gospodarstw domowych i małych przedsiębiorstw w Polsce oraz rozwijać cyfrowy potencjał sieci sprzedaży i kanałów dystrybucji.

– W celu sfinansowania ukierunkowanych na wartość inwestycji, musimy poprawić naszą efektywność operacyjną, koncentrując się wyłącznie na działaniach generujących wartość oraz optymalizując strukturę kosztów. W ten sposób chcemy osiągnąć trwały wzrost przychodów i EBITDA począwszy od 2020 roku. Równolegle, będziemy rozwijać działalność w nowych, komplementarnych obszarach, aby zapewnić podstawy rentownego wzrostu po 2020 roku – zadeklarował.

Orange.one stawia przed firmą nowe cele biznesowe do 2020 roku.

Na rynku masowym OPL chce powiększyć liczbę klientów ofert konwergentnych o 1-1,5 mln, zakłada nawet 6-krotny wzrost liczby klientów usług światłowodowych oraz wzrost liczby klientów usług TV o 0,3-0,6 mln. Będzie także dążyć do osiągnięcia pierwszego miejsca w rankingu NPS (Net Promoter Score) na rynku telekomunikacyjnym.

Prezentacja strategii Orange.one na GPW w Warszawie

Na rynku biznesowym Orange Polska zamierza powiększyć udział klientów konwergentnych w segmencie małych i średnich przedsiębiorstw do 55% a także osiągnąć wzrost liczby klientów komórkowych usług głosowych o 0,6 mln. Także na tym rynku chce być liderem w rankingu NPS.

Kluczowe cele finansowe OPL na lata 2017-2020 to:

• Stabilizacja przychodów ze sprzedaży w 2019 roku i wzrost w kolejnych latach, dzięki znaczącemu wzrostowi liczby klientów i przychodów z usług konwergentnych, większemu naciskowi na tworzenie wartości, skutecznemu rozwojowi i dynamicznemu wzrostowi działalności w obszarach komplementarnych do usług telekomunikacyjnych (ICT, Orange Energia, Orange Finanse, Orange Smart Care, sprzedaż sprzętu) a także spadkowi udziału tradycyjnych usług stacjonarnych w całości przychodów.
  • Stabilizacja EBITDA w 2018 roku i wzrost w kolejnych latach, dzięki poprawie trendu przychodów, dźwigni operacyjnej i dalszej optymalizacji kosztów (obniżenie bazowych kosztów pośrednich o 12-15% do 2020 roku w porównaniu z poziomem z 2016 roku).
  • Nakłady inwestycyjne w wysokości 2,0-2,2 mld zł w 2018 roku oraz wstępnie przewidywane nakłady w wysokości 2,0-2,2 mld zł w 2019 roku i ok. 2 mld zł w 2020 roku, odzwierciedlające program poprawy jakości sieci oraz konieczność transformacji biznesu. Na rozbudowę sieci światłowodowej w latach 2018-2020 wstępnie przewidywane są nakłady w wysokości ok. 2,8 mld zł. Celem jest objęcie jej zasięgiem ponad 5 mln gospodarstw domowych.
  • Potwierdzone cele na 2017 rok to skorygowana EBITDA w przedziale 2,8-3,0 mld zł oraz wskaźnik zadłużenia netto do skorygowanej EBITDA na poziomie nie wyższym niż 2,6.

– Dzięki nowemu, związanemu z kursem akcji programowi motywacyjnemu, działania Zarządu Orange Polska będą obecnie w pełni powiązane z celami strategii Orange.one w zakresie wzrostu przychodów i zysków. Zakładamy i oczekujemy, że w kolejnych miesiącach i latach realizacja planu działań na rzecz budowania wartości będzie się przekładać na wzrost kursu akcji Orange Polska – powiedział Jean-François Fallacher.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange.one – nowy plan strategiczny Orange Polska

24 sierpnia 2017

Nowa oferta mobilna Orange to cztery proste plany komórkowe, z jedną wysokością abonamentu w ofercie z telefonem i bez niego. Każdy zawiera nielimitowane rozmowy do wszystkich sieci w kraju i w roamingu UE oraz większe niż dotychczas pakiety danych. Nowością jest oferta dla duetów i rodziny, z możliwością dokupienia do każdej dodatkowej karty SIM smartfona w atrakcyjnej cenie.

Poniżej szczegóły usług zawartych w każdym z abonamentów. Oferta dotyczy umowy na 24 miesiące.

Nowa oferta jest najbardziej korzystna dla klientów, którzy mają pakiet usług Orange Love. Mogą oni kupić abonament w Planie Komórkowym Standardowym lub wyższym – taniej o 20 zł miesięcznie.

Pakiety danych w nowych planach komórkowych można łatwo połączyć z tymi, zawartymi w nowych planach internetu mobilnego by cieszyć się internetem, który nigdy się nie kończy. Co to znaczy? Jeśli klient na swoim koncie posiada nowy plan komórkowy i internet mobilny, to po wykorzystaniu GB w telefonie automatycznie włącza się pakiet danych z planu internetu mobilnego. Pakiet ten jest współdzielony i może być wykorzystywany przez wszystkie osoby, które korzystają z kart SIM na usługi komórkowe, zarejestrowanych na koncie klienta.

Duet korzyści w Orange: nielimitowane rozmowy, SMS-y, MMS-y i po 5 GB danych za 29,99 zł na osobę

Wybierając Plan Komórkowy Standardowy, Optymalny lub Wzbogacony, można dokupić dowolną liczbę dodatkowych kart SIM dla bliskich w Planie Komórkowym Standardowym za jedyne 19,99 zł, czyli o połowę taniej. Każda z nich będzie zawierała: nielimitowane rozmowy w Polsce i w roamingu w UE, nielimitowane SMS-y i MMS-y, własny pakiet 5 GB danych, w tym 2 GB do wykorzystania w UE.

Co ważne, kolejną kartę SIM można dokupić w każdej chwili do każdego posiadanego Planu Komórkowego Standardowego lub wyższego. W ten sposób tworzymy korzystną ofertę nie tylko dla duetów, ale także dla całej rodziny.

Dwa abonamenty w duecie, a do tego dwa smartfony w atrakcyjnej cenie

Do każdego z nowych planów mobilnych, a także do każdej z dodatkowych kart SIM dla bliskich z oferty dla duetów i rodziny, można dobrać smartfon w atrakcyjnej cenie i korzystnych ratach.

Szczególnie polecamy LG Q6 za 99 zł na start z miesięczną ratą 41 zł oraz LG K10 (2017) za 0 zł na start z ratą 30 zł. Świetną propozycją także jest oferta Duet za 59,98 zł i 2 telefony już za 0 zł na start i z ratami po 20 zł. Wystarczy dobrać do duetu wybrane smartfony m.in. LG K4 (2017) za 0 zł na start i ratą 19 zł, Nokia 3 lub Motorola moto e4 gen., oba za 99 zł na start i ratą 20 zł lub aby płacić za całość niecałe 100 zł miesięcznie.

Więcej na www.orange.pl

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Nowe, proste plany mobilne i smartfony w atrakcyjnych cenach także dla duetów i rodzin

24 sierpnia 2017

Tylko trzy plany: Internet Mobilny Podstawowy i Optymalny z większymi pakietami danych oraz Internet Domowy 4G z łącznym pakietem aż 250 GB – to nowa, uproszczona oferta internetu mobilnego Orange. Nowością jest także zapasowy Pakiet danych na konto, dzięki któremu internet na wszystkich urządzeniach nigdy się nie kończy. A dla klientów będących poza zasięgiem internetu stacjonarnego, nowy pakiet usług Orange Love 4G z TV, bogatą ofertą telewizyjną i smartfony w najlepszych cenach.

Szczegóły nowej oferty internetu mobilnego w umowie na 24 miesiące, prezentują się następująco:Klienci, którzy mają pakiet usług Orange Love, za Internet Mobilny Optymalny zapłacą tylko 19,99 zł miesięcznie. W tej cenie mogą dokupić dowolną liczbę kart SIM z pakietem 50 GB danych.

W nowej ofercie internetu mobilnego wprowadzono także niższą opłatą aktywacyjną w wysokości 19,99 zł, a wartość abonamentu w ofercie z urządzeniem lub bez niego jest taka sama.

Internet współdzielony, który nigdy się nie kończy

Wszystkie pakiety danych w planach Internetu Mobilnego oraz pakiet 100 GB poza strefą Internetu Domowego 4G przyznawane są na konto, dzięki czemu mogą z nich korzystać użytkownicy wszystkich usług mobilnych (w tym planów komórkowych i abonamentu komórkowego Orange Love) na tym samym koncie klienckim. Przykładowo, dokupując do Internetu Mobilnego Podstawowego dodatkową kartę SIM w Planie Podstawowym, do podziału mamy w sumie 20 GB miesięcznie. Po wyczerpaniu tej puli automatycznie uruchamia się jeden zapasowy pakiet danych na konto 10 GB za 10 zł. Jeśli go wyczerpiemy, do końca miesiąca możemy korzystać z internetu bez limitu danych o prędkości 1 Mb/s – również na planach komórkowych na tym samym koncie klienta.

W Internecie Mobilnym Optymalnym oraz w Internecie Domowym 4G istnieje możliwość zwiększenia prędkości transmisji danych po wykorzystaniu w abonamencie i zapasowego pakietu danych z 1 Mb/s do 5 Mb/s. Jednorazowa opłata za taką usługę wynosi 10 zł.

Orange Love 4G z TV: Internet Domowy 4G, telewizja i abonament komórkowy

Nowością dla klientów jest pakiet usług Orange Love z Internetem Domowym 4G i telewizją za 99,99 zł miesięcznie. Dzięki niemu możemy swobodnie korzystać z internetu w domu i cieszyć się telewizją Orange TV z pakietem Optymalnym z 92 kanałami (w tym 41 HD) – również na terenach nieobjętych zasięgiem internetu stacjonarnego. W ramach pakietu otrzymujemy również abonament komórkowy z nielimitowanymi rozmowami do wszystkich sieci komórkowych i stacjonarnych, SMS-ami, MMS-ami w Polsce i w roamingu w UE oraz pakietem internetu 5 GB (w tym ponad 2 GB w UE). To wszystko w ramach jednej umowy i na jednej fakturze.

Szybki internet mobilny dzięki sieci 4G LTE

Internet mobilny Orange Polska w technologii 4G LTE dostępy jest dla ponad 99% Polaków, dzięki sieci mobilnej ponad 9,8 tys. stacjami bazowymi. Już prawie 2,3 tys. z nich obsługuje agregację częstotliwości, dzięki której możliwe jest osiąganie znacznie wyższych prędkości transferu danych, nawet do 300 Mb/s.

Szczegółowe informacje na www.orange.pl

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Prosta oferta internetu mobilnego i nowy pakiet usług Orange Love z internetem 4G i telewizją

24 sierpnia 2017

Orange upraszcza i uatrakcyjnia ofertę stacjonarną i pakietową, w tym flagową usługę konwergentną – Orange Love. Od 24 sierpnia takie same ceny są w całej Polsce, niezależne od technologii internetu i stałe przez cały czas trwania umowy. Do tego klienci otrzymają atrakcyjne smartfony i rabaty dla całej rodziny.

Orange zachęca klientów do podsumowania wydatków domowych na usługi multimedialne i komórkowe, a potem porównania ich z najnowszą ofertą pakietową Orange Love z internetem, telewizją i usługami mobilnymi. Wtedy najlepiej widać korzyści z łączenia usług.

Od 24 sierpnia oferta została dodatkowo uproszona i poszerzona. Po zmianach klient dostaje dodatkowo nielimitowane MMS-y i jeszcze więcej internetu w komórce: 5 GB, w tym ponad 2 GB do wykorzystania w roamingu w UE, a do tego atrakcyjne smartfony np. Samsung Galaxy S8, J5 (2017) Dual SIM i J3 (2017) Dual SIM w korzystnych ratach i bez opłaty na start (szczegóły niżej). Do tego rabaty na dodatkowe abonamenty komórkowe, w które będzie mógł wyposażyć całą rodzinę.

Oto jak wygląda cennik oferty stacjonarnej i pakietowej:

Obecnie pakiety Orange Love składają się więc z:

Niezależnie na jaki pakiet usług zdecyduje się klient, to podpisuje jedną umową i dostanie jedną fakturę.

W pakietach Orange Love z telewizją są dostępne smartfony w super cenach – z ratami nawet od 4 zł miesięcznie za Samsunga Galaxy J3 (2016) Dual SIM. Wysokość rat będzie różna dla różnych prędkości internetu – dzięki temu pakiet z internetem o prędkości do 300 Mb/s i telefonem w promocji kosztuje miesięcznie tyle, co ten sam pakiet z internetem do 100 Mb/s.

Smartfony Samsunga z ofertą Orange Love będą kosztowały mniej, niż w standardowej ofercie głosowej Orange (w Planie Standardowym za 39,99 zł/mies.), np.: Samsung Galaxy J3 (2017) Dual SIM można kupić co najmniej o 300 zł taniej, Samsung Galaxy J5 (2017) Dual SIM – 400 zł taniej, a Samsung Galaxy S8 aż o 600 zł taniej.

Do pakietu Orange Love z usługami dostępnymi dla całej rodziny (telewizja, internet, telefon domowy) i jednym abonamentem komórkowym można łatwo dołączyć karty SIM dla bliskich – klienci otrzymują 20 zł rabatu na każdy kolejny abonament. Można wybierać spośród trzech nowych planów – za Plan Standardowy zamiast 39,99 zł klienci zapłacą tylko 19,99 zł, za Plan Optymalny 29,99 zł (zamiast 49,99 zł), a za Plan Wzbogacony jedynie 49,99 zł (zamiast 69,99 zł).

Szczegółowe informacje na www.orange.pl

biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Nowa oferta Orange dla domu: proste rozwiązania, smartfony w najlepszych cenach i rabaty dla całej rodziny

Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

10 sierpnia 2017

Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

Mieszkańcy kolejnych dwudziestu pięciu miast i wsi z całej Polski mają szansę zdobyć multimedialną świetlicę otwartą dla społeczności. Właśnie rusza rekrutacja do 3. edycji programu Pracownie Orange. Do końca roku w miejscowościach do 40 tysięcy mieszkańców Fundacja Orange stworzy 25 innowacyjnych, bezpłatnych centrów edukacji i aktywności lokalnej. Wyposaży je w nowoczesny sprzęt IT i wesprze w działaniach przez 2 kolejne lata.

Polska ma wciąż wiele do nadrobienia w kwestii kompetencji cyfrowych, kluczowych dla funkcjonowania we współczesnym świecie. Podstawowe umiejętności w tym zakresie posiada jedynie 40% społeczeństwa[1], a Polacy ogółem plasują się na 22. miejscu w UE[2]. Dzięki działalności Pracowni Orange, mieszkańcy małych miast i wsi zyskują miejsce nowoczesnej edukacji i rozwijania umiejętności, w tym kompetencji cyfrowych niezbędnych w XXI wieku.

Czym są Pracownie Orange?

Pracownia Orange to miejsce, w którym mieszkańcy mogą aktywnie spędzać czas, rozwijając swoje pasje i ucząc się, jak kreatywnie korzystać z nowych technologii. Wszystko to w nowoczesnej przestrzeni, wyposażonej w komputery, urządzenia wielofunkcyjne, konsole, drukarki 3D i zestaw mebli, z bezpłatnym dostępem do internetu. Ich liderzy, przy wsparciu Fundacji Orange, organizują zajęcia i warsztaty, które odpowiadają na różnorodne potrzeby osób w każdym wieku.

Jak to działa?

Od początku trwania programu, w całej Polsce, powstało już 77 Pracowni Orange. Organizowane w nich zajęcia to m.in. kursy korzystania z internetu (prowadzone w 94% świetlic), ale także warsztaty programowania (prowadzone w co trzeciej pracowni), szkolenia z obsługi programów komputerowych, z których szczególnie chętnie korzystają seniorzy, czy zajęcia z prototypowania, robotyki i druku 3d skierowane do dzieci i młodzieży. Tym samym Pracownie zapewniają osobom z niewielkich społeczności innowacyjną edukację cyfrową, na równi z ofertą dostępną dla mieszkańców dużych miast.

Wsparcie liderów

Oprócz nowoczesnego sprzętu i możliwości skorzystania z oferty edukacyjnej, Fundacja Orange zapewnia wsparcie liderów pracowni. Przez 2 lata dba o ich rozwój: prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia i daje możliwość wymiany doświadczeń z innymi liderami w Polsce poprzez osobiste spotkania i platformę pracownieorange.pl Dzięki temu, Pracownie tętnią życiem, a główną rolę odgrywają tworzący je ludzie. Zarówno ci, którzy uczestniczą w zajęciach jak i ci, którzy swoim zaangażowaniem umożliwiają jej codziennie funkcjonowanie. Aż 83% liderów dotychczas działających pracowni potwierdziło, że zdobyli nowe umiejętności w animowaniu społeczności, a 70% z nich czuje, że zwiększyli swoje kompetencje cyfrowe.[3]

– Jesteśmy pod dużym wrażeniem tego, jak wielka siła drzemie w lokalnych społecznościach – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange – To mieszkańcy tworzą swoje Pracownie Orange i sprawiają, że stają się miejscem zawiązywania jeszcze bliższych więzi i rozwijania pasji. Jednocześnie często przyznają, że multimedialne świetlice odmieniły życie ich okolicy, a im samym pozwoliły zdobyć wiele istotnych umiejętności, w tym ważnych kompetencji cyfrowych  – dodaje.

Pracownie Orange zmieniają lokalne społeczności

Z badania realizowanego we wszystkich działających obecnie Pracowniach Orange, z których może korzystać do 600 tysięcy osób, wynika, że pełnią one ważną funkcję edukacyjną i kształtują postawy społeczne młodego pokolenia. Aż 3/4 ich odbiorców to dzieci i młodzież. Również ta grupa najczęściej aktywnie współtworzy ofertę Pracowni. Młodzi biorą udział w warsztatach (fotograficznych, narzędziowych, z kodowania), akcjach charytatywnych, działaniach społecznych czy zajęciach związanych z technologiami. Dodatkowo 84% Pracowni deklaruje, że współpracuje z lokalnymi instytucjami i grupami nieformalnymi, wzmacniając tym samym więź i poczucie sprawstwa swojej społeczności.

Co zrobić, by otworzyć 1 z 25 Pracowni w swojej miejscowości?

Aby wziąć udział w programie i zdobyć dla swojej miejscowości Pracownię Orange, wystarczy w terminie od 10 sierpnia do 8 września zgłosić pomysł na działania i lokalizację świetlicy,   wypełniając formularz na stronie www.pracownieorange.pl. Spośród nadesłanych wniosków komisja wybierze 64 najciekawsze propozycje, a o ostatecznej lokalizacji 25 pracowni zdecydują internauci w głosowaniu online.

Pobierz grafikę ilustracyjną w większej rozdzielczości (JPG, 518 KB)

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail:  bartlomiej.kuczynski@orange.com tel. +48 518 278 522

Maja Głuśniewska, Garden of Words

e-mail: m.glusniewska@gardenofwords.pl tel. 48 512 352 187

Informacje o naborze:

Biuro rekrutacji
email: rekrutacja@pracownieorange.pl, tel. +48 518 541 846.

[1] https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/poland

[2] http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/nauka-i-technika-spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne-w-polsce-w-2016-roku,2,6.html

[3] Na podstawie „Badanie wpływu programów Fundacji Orange” zrealizowanego przez Pracownię badań i innowacji społecznych Stocznia od grudnia 2016 do czerwca 2017.

Mediateka

Napisz do Nas