Orange Polska i Amdocs współpracują przy wdrożeniu platformy ECOMP

30 stycznia 2017

Orange Polska i Amdocs współpracują przy wdrożeniu platformy ECOMP

Grupa Orange oraz Amdocs, rozpoczynają pierwszy w branży test platformy programowej AT&T o nazwie ECOMP (Enhanced Control, Orchestration, Management & Policy). Jej głównym założeniem jest transformacja obecnie stosowanej infrastruktury do modelu opartego o chmurę obliczeniową. Platforma jest testowana przez Orange Polska, który wykorzystuje wcześniejsze doświadczenia na polu wirtualizacji sieci, związane m.in. z testami vRAN. Projekt ma ocenić przydatność ECOMP dla usług wirtualnych w Polsce, a następnie we wszystkich spółkach z Grupy Orange. To odpowiedź na rosnące zapotrzebowanie na pojemność sieci i wynikającą z tego potrzebę przekształcenia obecnej infrastruktury w modele oparte na chmurach, systemie network function virtualization (NFV) oraz rozwoju w kierunku 5G.

ECOMP oferuje usługodawcom możliwość zaprojektowania i obsługiwania „software-centric network”, czyli sieci działających na maszynach wirtualnych zamiast, jak do tej pory, w oparciu o infrastrukturę fizyczną. Sieci takie zapewniają lepszą skalowalność, szeroką automatyzację i mogą szybciej dostosowywać się do potrzeb klienta dzięki funkcjom szybkiego dodawania lub usuwania usług. Zgodnie z przewidywaniami, dzięki uruchomieniu ECOMP usługodawcy zyskają większą kontrolę nad usługami sieciowymi, zredukują koszty operacyjne i pozwolą deweloperom na większą innowacyjność w zakresie nowych usług sieciowych. Docelowo skorzystają na tym klienci, ponieważ sieć będzie mogła szybciej się adaptować i skalować, by odpowiedzieć na ich potrzeby, jak również przewidywać, w jaki sposób poprawić ich doświadczenie.

AT&T zobowiązała się udostępnić ECOMP jako oprogramowanie typu open source w połączeniu z Linux Foundation. Dzięki temu ECOMP ma szansę stać się wiodącym standardem w branży.

Wirtualizacja sieci jest nieuniknionym procesem. Testując ECOMP w Orange Polska przygotowujemy się, by stać się spółką działająca w oparciu o urządzenia wirtualne. W przyszłości te nowoczesne technologie dadzą klientom całkowicie nowe możliwości, np. możliwość samodzielnej aktywacji i dezaktywacji usług lub elastyczne ceny oparte na długości czasu, przez jaki korzystali z usługi. Z drugiej strony, operator uzyska narzędzia pozwalające na adaptację do spełnienia potrzeb klienta w czasie rzeczywistym – mówi Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska odpowiedzialny za Strategię i Transformację.

Testy prowadzone przez Orange Polska i Amdocs zakładają w pierwszej kolejności przygotowanie i stworzenie wirtualnego CPE (ang. Customer-premises equipment – urządzenie zlokalizowane u klienta), którego możliwości będą analogiczne np. do urządzenia Livebox 2. Znaczna część funkcjonalności vCPE zostanie przeniesiona do środowiska na chmurze i będzie zarządzana przez platformę ECOMP. Drugim elementem testu będzie zintegrowanie platformy ECOMP z infrastrukturą Orange Cloud. Analiza wyników pozwoli określić możliwości ECOMP i potencjalne korzyści, które przyniesie zastosowanie platformy w sieci Orange.

Amdocs wnosi unikalne doświadczenie do wczesnych projektów ECOMP typu open source, takich jak nasz, dzięki ich wcześniejszemu zaangażowaniu w projekt ECOMP w AT&T. Uczestniczyli oni w opracowaniu platformy i dobrze rozumieją, w jaki sposób podejść do usług i funkcji sieciowych w ramach ECOMP” – mówi Alain Maloberti, Starszy Wiceprezes Orange Labs Networks.

Wsparcie Amdocs stanowi dla Orange szansę zyskania doświadczenia w budowaniu i integracji rozwiązań nowej generacji z wykorzystaniem ECOMP. Operator wykorzysta ten projekt, by określić wpływ na miejsca pracy i procesy oraz zrozumieć, jak ECOMP może ułatwić działalność projektantów sieci, inżynierów i innych operatorów. Testy platformy pozwolą także ocenić, w jaki sposób ECOMP może ograniczyć czas niezbędny do wprowadzenia nowych technologii i usług NFV na rynek.

Zawsze skupiając się na innowacjach, spółka Orange była pierwszym usługodawcą, który dołączył do AT&T w jej wysiłkach na rzecz standaryzacji platform NFV i SDN. Cieszymy się, że możemy być jej partnerem w pierwszej integracji ECOMP typu open source do środowiska chmurowego i zademonstrować pierwsze z wielu zastosowań NFV – powiedział Gary Miles, szef marketingu w Amdocs.

W trakcie odbywającego się w lutym Mobile World Congress w Barcelonie Amdocs będzie prezentował szeroki zakres usług wirtualnych.

O Orange Polska

Orange Polska jest jedynym operatorem konwergentnym na rynku polskim świadczącym usługi telefonii stacjonarnej i komórkowej a także usługi telewizyjne, energię oraz usługi bankowe. Z ponad 16 mln klientów oraz zasięgiem 4G LTE obejmującym ponad 99% Polaków, Orange Polska jest siecią numer jeden w Polsce oraz największym inwestorem w zakresie nowoczesnego superszybkiego internetu w technologii światłowodowej oraz 4G. Grupa posiada największą w Polsce infrastrukturę techniczną, wspierającą świadczenie usług z zakresu telefonii stacjonarnej i komórkowej oraz przesyłu danych. Orange Polska jest częścią Orange, jednego z największych operatorów telekomunikacyjnych na świecie. Akcje Orange Polska notowane są na warszawskiej Giełdzie Papierów Wartościowych (symbol OPL) oraz tworzą indeks WIG20.

W 2015 r. spółka Orange Polska osiągnęła przychody w kwocie 11,8 mld zł. Na dzień 30 września 2016 r. spółka miała ponad 23 mln klientów korzystających z różnych usług (telefonia stacjonarna i komórkowa, internet szerokopasmowy oraz telewizja) oraz zatrudniała 15 786 osób (liczba etatów).

Do usług świadczonych przez Orange Polska należą usługi konwergentne, telefonia stacjonarna, stacjonarny internet szerokopasmowy, telewizja, połączenia telefoniczne przez internet („VoiP”), telefonia komórkowa oraz przesył danych. Oferta spółki wzbogacona jest także o usługi dodatkowe, takie jak usługi bankowe czy energia.
Więcej informacji na temat bieżącej oferty oraz informacje korporacyjne można znaleźć na stronach www.orange.pl, biuroprasowe.orange.pl lub na Twitterze: @Orange_Polska oraz @RzecznikOrange.

O Amdocs

Firma Amdocs jest liderem rynku w oprogramowaniu i usługach dotyczących obsługi klienta, które dostarcza największym dostawcom usług komunikacji, rozrywki i mediów na świecie. Przez ponad 30 lat, rozwiązania proponowane przez Amdocs, które obejmują BSS, OSS, kontrolę sieci, wirtualizację funkcji sieci, w połączeniu z profesjonalnymi usługami, pomagały zwiększyć wartość firmy postrzeganą przez klientów poprzez uproszczenie złożoności biznesu, redukcję kosztów i zapewniając obsługę klienta na światowym poziomie.

Portfolio firmy Amdocs umożliwia dostawcy usług uchwycić ulotność świata cyfrowego przez działanie pośród cyfrowych wymiarów, aby zachęcić klientów do personalizacji wielokanałowych doświadczeń; tworzenie zróżnicowanego biznesu, co pozwoli na zdobycie nowych źródeł przychodów; umożliwia dostęp do wielu danych, co pozwala podejmować decyzje biznesowe i operacyjne w oparciu o wnikliwe informacje oraz analizę predykcyjną; oraz osiągnąć sprawność usług, która pozwoli szybko przyspieszyć wdrożenie nowych technologii i usług sieci hybrydowych.

25.000 pracowników, których zatrudnia firma Amdocs obsługuje klientów w ponad 90 krajach. Jest notowana na rynku NASDAQ Global Select Markets, dochody firmy osiągnęły poziom 3,7 miliardów dolarów w 2016 r.
Amdocs: Przyjmij wyzwanie, odnieś sukces.

Aby uzyskać więcej informacji, odwiedź witrynę firmy Amdocs na www.amdocs.com.
Oświadczenie dotyczące przyszłości firmy Amdocs

Niniejsza informacja prasowa zawiera informacje, które stanowią oświadczenia dotyczące przyszłości zgodnie z przepisem o bezpiecznej przystani zawartym w ustawie o reformie przepisów procesowych dotyczących papierów wartościowych z 1995 r. (Private Securities Litigation Reform Act), w tym oświadczenia na temat wzrostu firmy Amdocs i wyników biznesowych w przyszłych kwartałów. Choć wierzymy, że oczekiwania odzwierciedlone w niniejszych oświadczeniach są oparte na rozsądnych założeniach, nie możemy dać gwarancji, że nasze oczekiwania zostaną spełnione lub że wszelkie odchylenia nie będą miały charakteru materialnego. Takie oświadczenia wiążą się ryzykiem i niepewnością, które mogą powodować, że przyszłe wyniki mogą się różnić od tych przewidywanych. Zagrożenia te obejmują m. in. efekty ogólnych warunków ekonomicznych, zdolność firmy do wzrostu na rynkach biznesowych, na których prowadzi działalność, umiejętność firmy w przeprowadzaniu pomyślnych integracji nabytych firm, negatywne skutki konkurencji na rynku, gwałtowną zmianę technologii, która może spowodować, że produkty i usługi oferowane przez firmę staną się przestarzałe, potencjalną stratę poważnego klienta firmy, naszą zdolność do stworzenia długoterminowych relacji z naszymi klientami i ryzyko związane z firmami działającymi na rynku międzynarodowym. Firma Amdocs może zdecydować się na aktualizację tych stwierdzeń w danym momencie w przyszłości; jednak Firma zrzeka się jakichkolwiek zobowiązań, aby to zrobić. Te i inne ryzyka są omówione szerzej w dokumentach firmy złożonych w Komisji Papierów Wartościowych i Giełd, w tym w naszym raporcie rocznym na formularzu 20-F za rok obrotowy zakończony 30 września 2016 r. złożony w dniu 12 grudnia 2016 r.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: Orange Polska i Amdocs współpracują przy wdrożeniu platformy ECOMP

W kinach do obejrzenia „Sztuka kochania”, historia Michaliny Wisłockiej

26 stycznia 2017

W kinach do obejrzenia „Sztuka kochania”, historia Michaliny Wisłockiej

„Sztuka kochania” opowiada historię Michaliny Wisłockiej, uznanej lekarki oraz autorki najpopularniejszego w Polsce poradnika o miłości. Jej losy śledzić można na trzech różnych etapach życia, które doprowadziły ją do napisania i wydania książki „Sztuka kochania”. To czterdziesty film, którego koproducentem jest  Orange Polska i  drugi zrealizowany przy współpracy z producentem filmu „Bogowie”, Watchout Productions. W kinach od 27 stycznia b.r.

„Sztuka kochania” to nietuzinkowa opowieść o życiu Michaliny Wisłockiej. Począwszy od czasów młodości i poznawania ludzkiego ciała, poprzez lata, kiedy była już dojrzałą kobietą, kończąc na czasie, gdy jako uznana pani doktor walczyła o wydanie książki, która ostatecznie została sprzedana w 7 milionach egzemplarzy. Wisłocka zrewolucjonizowała życie seksualne całego kraju. Wszystko za pomocą jednego poradnika. Fabuła filmu ma trzy warstwy czasowe. Bohaterkę poznajemy w trzech ważnych dla niej etapach życia, które doprowadziły ją do napisania i wydania „Sztuki kochania”. Najpierw, jako nieświadomą, niewinną, 20-letnią dziewczynę. Razem z nią przeżywać można pierwszą miłość, przyjaźń, rozczarowanie i smutek. Na oczach widzów główna bohaterka przechodzi niesamowitą transformację. Potem poznajemy ją, jako lekarkę ginekolog, która zdobywa coraz większe doświadczenie w pracy z pacjentami. Finalnie uznaną lekarkę, która chce napisać poradnik o miłości.

Odtwórczynią głównej roli jest Magdalena Boczarska. Obsadę filmu tworzą m.in. Piotr Adamczyk, Eryk Lubos, Danuta Stenka i Borys Szyc. Reżyserem filmu jest Maria Sadowska, zdjęcia zrobił Michał Sobociński, a scenariusz napisał Krzysztof Rak.

Orange Polska od 9 lat angażuje się w koprodukcje filmowe. Jak dotąd swoje premiery kinowe miały już 34 filmy fabularne wsparte przez Orange oraz 6 filmów dokumentalnych. Kinowe produkcje obejrzało ponad 17 mln Polaków.

Napisz do Nas
Udostępnij: W kinach do obejrzenia „Sztuka kochania”, historia Michaliny Wisłockiej

23 stycznia 2017

W ramach Orange Finanse i Orange Energia stworzona została pierwsza wspólna oferta. Dzięki niej, klient otrzyma co miesiąc zwrot 10 zł na swoje konto na dowolne wydatki w ramach programu „Strefa korzyści” oraz gwarancję stałej korzystnej ceny za energię elektryczną przez 4 lata. Równocześnie będzie mógł korzystać ze wszystkich udogodnień bankowości mobilnej.

„Dzięki korzystaniu z Energetycznego Konta klient podwójnie zyskuje. Ma gwarancję atrakcyjnej ceny za prąd oraz konto za zero złotych w Orange Finanse – najlepszej bankowości mobilnej na rynku. Potwierdza to pierwsze miejsce w styczniowym rankingu portalu www.bankier.pl.” – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska ds. Strategii i Transformacji.

Każdy, kto otworzy darmowe konto w Orange Finanse i zmieni dotychczasowego sprzedawcę energii na Orange Energia może zyskiwać premię 10 zł miesięcznie przez 24 miesiące. Wystarczy opłacać terminowo fakturę za energię z rachunku w Orange Finanse.

Ponadto klient ma gwarancję stałej, najniższej ceny za 1 kWh na poziomie 0,2424 zł netto (0,2982 zł brutto) przez 4 lata. Przy zużyciu prądu na średnim poziomie 2200 kWh rocznie, można zaoszczędzić nawet 309 zł przez 2 lata.

Zmiana sprzedawcy energii nie powoduje przerw w dostawie prądu, jest bezpłatna a wszelkie formalności związane ze zmianą załatwia Orange. Wystarczy jedynie pokazać w salonie Orange ostatnią fakturę za energię elektryczną od dotychczasowego sprzedawcy.

Orange Finanse to bankowość mobilna z bardzo dobra ofertą, z której skorzystało już ponad 300 tys. klientów. Jest wspólnym projektem Orange Polska, operatora największej sieci szybkiego internetu w Polsce i mBanku – jednego z najbardziej innowacyjnych banków w kraju. Prowadzenie rachunku, karta do konta, wypłaty z bankomatów i przelewy są za zero złotych. Dla nowych klientów konto oszczędnościowe oprocentowane 3,5% w skali roku. Skorzystanie z usługi jest proste, wymaga jedynie kilku kliknięć na smartfonie lub komputerze – bez wychodzenia z domu. Procesy obsługi klienta są w pełni cyfrowe. Aplikacja mobilna dzięki stale rozwijanym funkcjonalnościom (przelewy na numer telefonu, płatności zbliżeniowe NFC, BLIK – wypłaty z bankomatu bez karty, Strefa Korzyści, Skanuj i zapłać – przelewy na podstawie QR kodu z faktury) pomaga w intuicyjnym i codziennym zarządzaniu finansami.

Napisz do Nas
Udostępnij: Energetyczne konto od Orange – tani prąd i co miesiąc pieniądze na własne wydatki

Orange Światłowód w gminie Sulęcin

20 stycznia 2017

Orange Światłowód w gminie Sulęcin

Już 42% gospodarstw domowych w gminie Sulęcin, które są w zasięgu Orange Światłowodu korzysta z internetu o prędkości do 300 Mb/s. To pierwsza gmina, w której wszystkie miejscowości sołeckie będą podłączone do superszybkiego Internetu. Wszystko to dzięki projektowi „Włączmy się” zrealizowanemu przez Orange Polska we współpracy z samorządem Sulęcina.

W ciągu zaledwie 9 miesięcy wybudowana wcześniej w ramach programu Szerokopasmowe Lubuskie sieć szkieletowa została rozbudowana o sieć dostępową oraz przyłącza do budynków mieszkalnych i usługowych. Dzięki temu z Orange Światłowodu mogą korzystać mieszkańcy 11 miejscowości: Brzeźno, Drogomin, Długoszynek, Małuszów, Miechów, Ostrów, Trzebów, Trzemeszno Lubuskie, Tursk, Wielowieś, Zarzyń. Wykonawcą sieci była firma TP Teltech.

Realizacja projektu „Włączmy się” pozwoliła nam wypracować najefektywniejszy model współpracy pomiędzy jednostką samorządu terytorialnego i operatora. Inwestycja w gminie Sulęcin może być przykładem dla innych gmin w Polsce. Orange Polska jest sprawdzonym partnerem samorządów, stale rozbudowuje infrastrukturę telekomunikacyjną, dzięki której z nowoczesnych usług internetowych może korzystać coraz więcej Polaków. Obecnie realizuje największe w Polsce inwestycje w sieci światłowodowe zapewniające dostęp do internetu z prędkością nawet 600 Mb/s – powiedział Piotr Muszyński, wiceprezes Orange Polska ds. strategii i transformacji.

Zaledwie miesiąc od zakończenia prac inwestycyjnych 42% gospodarstw domowych będących w zasięgu nowej infrastruktury korzysta już z Orange Światłowodu. Taki rezultat nie byłby możliwy bez wsparcia władz samorządowych gminy Sulęcin i ułatwień podczas prowadzenia inwestycji. Obejmowały one m.in. komunikację z mieszkańcami, pozyskiwanie deklaracji przystąpienia do projektu oraz działania na rzecz obniżenia opłat np. za zajęcie pasów drogowych. Znaczącą rolę w projekcie odegrali także sołtysi poszczególnych miejscowości, którzy pomagali w pozyskaniu stosownych zgód od właścicieli nieruchomości, co przełożyło się na skrócenie czasu realizacji inwestycji.

Oprócz doprowadzenia światłowodu do domów mieszkańców, do Orange Światłowodu podłączono także budynki administracji publicznej, służby zdrowia, placówki edukacyjne, świetlice i lokalnych przedsiębiorców. Firma Orange Polska sfinansowała całość inwestycji z własnych środków, zadbała również o włączenie cyfrowe lokalnej społeczności organizując cykl bezpłatnych szkoleń z usług internetowych.

Nasz blog: www.blog.orange.pl

Udostępnij: Orange Światłowód w gminie Sulęcin

Zimowa wyprzedaż w Orange – smartfony i tablety z rabatem do 500 zł

27 grudnia 2016

Zimowa wyprzedaż w Orange – smartfony i tablety z rabatem do 500 zł
W noworocznej promocji Orange klienci znajdą nowoczesne smartfony i tablety w cenach niższych nawet o 500 zł. Dodatkowo, jeśli posiadają lub zakupią usługę Orange Światłowód lub Neostrada, dzięki Orange Open Extra, z abonamentu komórkowego będą mogli korzystać nawet przez rok bez opłat, oszczędzając do 1 400 zł.
Noworoczna wyprzedaż to dobra okazja do oszczędności. Od dzisiaj, aż do 9  lutego 2017 roku, w ofercie Orange można kupić wiele nowoczesnych smartfonów i tabletów po znacznie obniżonych cenach. Są one dostępne wraz z wybranymi planami abonamentowymi dla smartfonów – Smart Plan LTE, a w przypadku tabletów, z planami Orange Free Net.
Promocyjne ceny urządzeń można łączyć z ofertą Orange Open Extra, w której klient posiadający lub zamawiający usługę internetu domowego – Orange Światłowód lub Neostradę – może dodatkowo otrzymać nawet rok abonamentu komórkowego za darmo i zaoszczędzić w sumie nawet blisko 1 400 zł – na przykład:
Wybierając smartfon Samsung Galaxy S6, którego koszt zakupu (suma pierwszej wpłaty i miesięcznych rat) został obniżony o 500 zł, można dostać rok bezpłatnego abonamentu o wartości 74,99 zł miesięcznie, czyli 899,88 zł w ciągu roku. Razem oszczędność wynosi więc 1 399,88 zł przy umowie na 24 miesiące.
W promocyjnych cenach są również:
  • HTC Desire 626 (A32) – taniej o 99,00 zł,
  • HTC Desire 825 – taniej o 500,00 zł,
  • Huawei P8 Lite – taniej o 139,00 zł,
  • Huawei P9 Dual Sim – taniej o 310,00 zł,
  • Huawei P9 Lite Dual Sim – taniej o 320,00 zł,
  • LG X power – taniej o 309,00 zł,
  • Microsoft Lumia 650 – taniej o 99,00 zł,
  • Samsung Galaxy S6 – taniej o 500,00 zł,
  • LG G5 + moduł fotograficzny LG CAM PLUS – taniej o 500,00 zł.
Klienci chcący kupić internet mobilny, także mogą skorzystać z niższych cen na zestawy sprzętu z abonamentem na internet mobilny i domowy 4G LTE:
  • Tablet Samsung Galaxy Tab A 10.1 (2016) – taniej o 360,00 zł,
  • Zestaw – Tablet Huawei MediaPad T1 8.0 z routerem Orange Airbox LTE – taniej o 360,00 zł,
* * *
Orange jest jedynym w Polsce operatorem inwestującym na bardzo dużą skalę w budowę sieci światłowodowych i rozwój zasięgu bardzo szybkiego internetu mobilnego 4G LTE, którego zasięg już teraz obejmuje ponad 98 procent Polaków. Od ponad 8 miesięcy Orange jest liderem prędkości mobilnego internetu w Polsce, według jednego z największych rankingów przygotowywanych przez Speedtest.pl. Najwyższe parametry usługi potwierdzają również wyniki osiągane w innych rankingach mobilnego internetu. Jako jedyny udostępnia komercyjnie usługę mobilnego internetu w technologii MIMO 4×4, dzięki czemu możliwa jest mobilna transmisja danych z prędkością do 600 Mb/s.

Udostępnij: Zimowa wyprzedaż w Orange – smartfony i tablety z rabatem do 500 zł