#SuperKoderzy nagrodzeni przez Komisję Europejską

1 grudnia 2016

#SuperKoderzy nagrodzeni przez Komisję Europejską

Projekt edukacyjny Fundacji Orange #SuperKoderzy otrzymał prestiżową nagrodę European Digital Skills 2016,przyznawaną przez Komisję Europejską. Głównym celem programu jest nauka programowania dla dzieci, zdobywanie przez nie kompetencji przyszłości. To jedyna z nagrodzonych inicjatyw, która jest realizowana także w Polsce.

Nagrody wybrano spośród 16 finalistów. Komisja Europejska doceniła działania, które „mają znaczący i mierzalny wpływ oraz są możliwe do powtórzenia w innych regionach”. Program # SuperKoderzy jest prowadzony w Grupie Orange w 17 krajach Europy i Afryki. W ubiegłorocznej edycji dzieci z 9 krajów – Polski, Egiptu, Francji, Hiszpanii, Mali, Rumunii, Senegalu, Tunezji i Wybrzeża Kości Słoniowej – wspólnie kodowali, a potem dzielili się wrażeniami i efektami pracy za pomocą wideokonferencji. Głównym celem programu #SuperKoderzy jest nauka programowania na wczesnym etapie edukacji. Dzieci w wieku 9-13 lat zdobywają kompetencje przyszłości wspólnie z nauczycielami i wolontariuszami Orange. Tylko do końca 2016 w zajęciach weźmie udział ponad 6000 dzieci.

– Nowe technologie zmieniły sposób, w jaki się uczymy, porozumiewamy, pracujemy. Wiemy, że od tej drogi nie ma odwrotu. Od 10 lat uczymy, jak mądrze i kreatywnie korzystać z technologii. Jestem dumna, że Komisja Europejska doceniła działania edukacyjne Grupy Orange – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange, która jest odpowiedzialna za polską odsłonę programu. W ogłoszonym w tym roku pilotażu bierze udział 35 szkół, a w zajęciach uczestniczy ponad 800 dzieci. W 2017 Fundacja Orange zaprosi do #SuperKoderów większą liczbę placówek.

Polską innowacją jest programowanie na lekcjach historii, przyrody, matematyki, języka polskiego czy muzyki. Technologie są więc narzędziem, a nie bezpośrednim celem nauki. Szkoły wybierają jedną z pięciu ścieżek tematycznych. #SuperKoderzy wcielają się w rolę poszukiwaczy skarbów, odkrywców świata, dziennikarzy przyszłości, majsterkowiczów 2.0 lub cyfrowych DJów.

– Wspólnie z dziećmi piszemy kod muzyczny, odkrywamy cyfrowe narzędzia. Na koniec zajęć sprawimy, że naszymi instrumentami staną się… banany – opowiada Aleksandra Schoen-Kamińska, pasjonat nowych technologii i nauczyciel w Zespole Szkół nr 3 z Piły. Na innych lekcjach uczniowie tworzą np. interaktywne osie czasu, stacje pogodowe, samodzielnie programują roboty.

Każdy z przygotowanych przez Fundację Orange zestawów materiałów zawiera 12 szczegółowych scenariuszy lekcji, atrakcyjnych dla uczniów i dostosowanych do programu nauczania. Fundacja zapewnia także bezpłatne szkolenie dla nauczycieli i dotację na zakup sprzętu potrzebnego do przeprowadzenia zajęć. Wszystkie materiały dydaktyczne są dostępne online bezpłatnie dla wszystkich nauczycieli i rodziców do wykorzystania podczas zajęć w szkołach lub w domu.

Więcej informacji: www.superkoderzy.pl

Fundacja Orange działa na rzecz nowoczesnej edukacji cyfrowej dzieci i młodzieży. Ma ponad 10 lat doświadczenia w prowadzeniu projektów edukacyjnych i społecznych. Przez te lata pomogła 450 tys. dzieci i młodzieży korzystać z internetu i technologii w sposób bezpieczny i pożyteczny; zapewniła dostęp do internetu dla 3,5 tys. bibliotek publicznych i 14,5 tys. szkół; w 80 szpitalach zamontowała multimedialne stanowiska dla dzieci; wspomogła ponad 900 organizacji społecznych w Polsce; utworzyła i wspiera Pracownie Orange – w całej Polsce powstało już 77 multimedialnych świetlic dla mieszkańców małych miejscowości. Jest jedyną fundacją wśród firm telekomunikacyjnych w Polsce. Więcej na www.fundacja.orange.pl

Partnerami programu #SuperKoderzy w Polsce są: Fundacja Akademia Młodego Hakera oraz Fundacja Think!

Dodatkowych informacji udziela:

Bartłomiej Kuczyński
Fundacja Orange
bartomiej.kuczynski@orange.com
tel.: (+48) 22 527 40 25
kom: (+48) 518 278 522

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Udostępnij: #SuperKoderzy nagrodzeni przez Komisję Europejską

Telefon dla seniorów w ofertach Orange

30 listopada 2016

Telefon dla seniorów w ofertach Orange

Orange wprowadza na rynek telefon komórkowy opracowany specjalnie z myślą o seniorach i osobach schorowanych. Unikalną cechą aparatu ZTE S302jest funkcja powiadamiania ratunkowego, uruchamiana za pomocą specjalnego klawisza SOS. Telefon jest dostępny za 1 zł już w najtańszych planach abonament i MIX.

ZTE S302 to łatwy w obsłudze, lekki i funkcjonalny aparat telefoniczny wyposażony we wszystkie podstawowe funkcje telefonu komórkowego oraz udogodnienia dla osób starszych czy schorowanych.

Wyróżnia go przede wszystkim klawisz SOS, Który powoduje uruchomienie głośnego, zwracającego uwagę sygnału oraz wysłanie SMS-ów z prośbą o pomoc lub pilny kontakt. Oprócz tego aparat automatycznie zaczyna łączyć się z wcześniej ustalonymi numerami. Wybiera je kolejno aż do uzyskania połączenia. Dzięki temu umożliwia nawiązanie kontaktu nawet w przypadku, gdy osoba wzywająca pomocy nie jest w stanie samodzielnie wybrać numeru. Listę osób, które powinny zostać powiadomione oraz treść wiadomości można ustalić według własnego uznania. Mogą się na niej znaleźć cztery numery np. do najbliższych krewnych czy lekarza.

Telefon ma duże klawisze i kontrastowy wyświetlacz, pokazujący duże cyfry lub treść wiadomości tekstowych. Uzupełnieniem jego funkcji jest cyfrowe radio, którego można słuchać bez słuchawek, silna diodowa latarka oraz kalkulator przydatny np. podczas zakupów.

Telefon można kupić za 1 zł już z najtańszym (25 zł z VAT) planem abonamentowym lub MIX a także bez umowy w cenie 189 zł.

Więcej informacji można znaleźć na www.orange.pl

Udostępnij: Telefon dla seniorów w ofertach Orange

29 listopada 2016

Ponad 3 mln klientów Orange, korzystających z usług stacjonarnych np. telefonu, internetu i telewizji, otrzymuje obecnie faktury wystawiane przez nowy system billingowy. Bezpieczne przeniesienie ich do nowego środowiska rozliczeniowego zrealizowała firma Asseco.

Zmiana daje możliwość tworzenia bardziej elastycznych ofert, zapewnia też większą automatyzację procesów obsługi klienta. Jest to zgodne ze strategią Orange, której celem jest m.in. utrzymanie szerokiej oferty sprzedażowej i najwyższej jakości dostarczanych klientom usług.

Prace trwały od marca 2014 do października 2016. Główny nacisk położono na bezpieczeństwo oraz jakość i spójność migrowanych danych.

Najważniejszym efektem projektu jest usprawnienie procesów rozliczania klientów Orange Polska. Nowe środowisko rozliczeniowe oznacza dla nas także nowe możliwości dalszego rozwoju – powiedział Marcin Zagdański, Dyrektor IT Obszaru BSS w Orange Polska.

Uproszczone i zautomatyzowane zostały procesy, które wcześniej wymagały pracy manualnej. Dzięki wdrożeniu cykli bilingowych, przyspieszony został proces rozliczania i przygotowywania faktur dla klientów – powiedział Jacek Krupa, Dyrektor Fakturowania, Rozliczeń i Windykacji, który kierował programem migracji danych.

Przeprowadziliśmy operację na systemie rozliczeniowym, który stanowi podstawę przychodów Operatora. Asseco dokonało jej bez zakłócenia funkcjonowania Orange oraz negatywnego wpływu na klienta końcowego. Nie byłoby sukcesu tego przedsięwzięcia bez bardzo dobrej współpracy i zrozumienia po stronie zespołu Orange – powiedział Karol Maroszek Dyrektor Działu Realizacji Projektów w Pionie Telekomunikacji i Mediów Asseco Poland.

Napisz do Nas
Udostępnij: Orange Polska we współpracy z Asseco przeniósł ponad 3 mln klientów do nowego systemu billingowego

Świąteczna oferta Orange Finanse

16 listopada 2016

Świąteczna oferta Orange Finanse

Co miesiąc 10 zł zniżki na usługi telekomunikacyjne, nawet 4 tys. złotych szybkiego kredytu a dla nowych klientów korzystne lokaty na koncie oszczędnościowym z oprocentowaniem 3,5 proc. w skali roku. To wszystko w świątecznej ofercie Orange Finanse „Super Bank dla Klientów Orange, Święta 2016”.

Dzięki promocji „Super Bank dla Klientów Orange, Święta 2016”, można zaoszczędzić rocznie 120 złotych zł w postaci zwrotu należności za usługi telekomunikacyjne lub ekstra doładowania na kartę. Aby skorzystać, wystarczy, że suma płatności zrealizowanych kartą wydaną do ich rachunku w banku Orange Finanse wyniesie co najmniej 300 zł miesięcznie. Promocja łączy się z rabatami Orange Open, co oznacza, że wybierający np. abonament na mobilny internet Orange Free Net o wartości 29,90 zł, po uwzględnieniu rabatu za e-fakturę, Orange Open i promocję świąteczną Orange Finanse, zapłacimy za niego jedynie 4,90 zł przez połowę trwania umowy, czyli przez 12 miesięcy. Z oferty mogą skorzystać wszyscy klienci usług mobilnych Orange na kartę i abonament.

Orange Finanse umożliwia w razie potrzeby pozyskanie dodatkowej gotówki. Na zakupy świąteczne można otrzymać nawet 4 tys. złotych szybkiego kredytu spłacanego w dogodnych, niskich ratach.

Dodatkowe korzyści można uzyskać doładowując telefon za pomocą konta bankowego w Orange Finanse. Przy każdym doładowaniu otrzymamy 30 procent więcej środków do wykorzystania na rozmowy w sieci Orange oraz połączenia z internetem.

Orange Finanse to także wygodny sposób na oszczędzanie. Otwierając konto osobiste do 2 lutego 2017 r. można otrzymać promocyjne oprocentowanie konta oszczędnościowego w wysokości 3,5 % w skali roku nawet przez 6 miesięcy.

Szczegóły dotyczące promocji można otrzymać dzwoniąc na infolinię 42 19300, na stronach internetowych pod adresem http://www.orange.pl/finanse-osobiste.phtml oraz w salonach Orange. Klienci otwierający konto bankowe w salonach mogą dodatkowo wybrać prezent – pamięć USB lub powerbank.

Mobilny bank Orange Finanse to wspólne przedsięwzięcie Orange Polska, operatora największej sieci szybkiego internetu w Polsce i mBanku – jednego z najbardziej innowacyjnych banków na świecie. To atrakcyjna oferta finansowa dla ceniących wygodne, proste a przy tym bezpieczne sposoby na zarządzanie swoimi finansami. Mobilne narzędzia i aplikacje ułatwiają stały dostęp do środków w dowolnym miejscu. Orange Finanse to: 0zł za otwarcie i prowadzenie konta, 0zł za wydanie i korzystanie z karty debetowej MasterCard, 0zł za krajowe przelewy zewnętrzne i wewnętrzne przez internet, 0zł za wypłaty kartą debetową ze wszystkich bankomatów w Polsce. Bilans dwuletniej działalności Orange Finanse to: ponad 300 tysięcy klientów, 2 miejsce w rankingu Przyjazny Bank „Newsweeka” w kategorii „bankowość mobilna” i 4 statuetki Comperia Stars dla Najlepszego Konta Oszczędnościowego.

Mediateka

Udostępnij: Świąteczna oferta Orange Finanse

Nowości w ofercie telewizyjnej Orange

15 listopada 2016

Nowości w ofercie telewizyjnej Orange

Orange Polska we współpracy z platformą nc+ wprowadza nową ofertę dla klientów telewizji satelitarnej, dostępną w pakiecie z szybkim domowym internetem. W ramach abonamentu za cały zestaw usług (internet i telewizja lub internet, telewizja i telefon domowy) otrzymają pakiet Optymalny z niemal 90 kanałami telewizyjnymi dla całej rodziny. Dzięki strategicznej współpracy Orange Polska z platformą nc+ klienci pakietu Optymalnego mają również dostęp do oferty kanałów premium, w tym zestaw kanałów  CANAL+ cenionych przez miłośników sportu i filmu oraz HBO, słynącego ze znakomitej oferty filmów i seriali.

Pakiet Optymalny zawiera 87 kanałów telewizyjnych, w tym 30 w jakości HD. W pakiecie Optymalnym klienci znajdą popularne polskie kanały TVP1 HD, TVP2 HD, TVN HD, Polsat, kilkanaście kanałów filmowych (m.in. AXN HD,  Fox HD, Comedy Central HD, Paramount Channel HD, Universal Channel HD, FilmBox, TVP Seriale), najbardziej popularne kanały dziecięce:  ulubiony przez najmłodszych MiniMini+ HD,  Nickelodeon, Cartoon Network, pakiet kanałów Disney, TVP ABC. W zestawie znajduje się także kilkanaście kanałów informacyjnych, sportowych (m.in. obydwa kanały Eurosportu w wersji HD oraz TVP Sport HD, kanały muzyczne (m.in. MTV, VIVA, Eska TV, Kino Polska Muzyka), rozrywkowe (np. TVN Turbo HD, TVN Style HD, TLC HD czy TVP Rozrywka) czy  popularnonaukowe: m.in. Planete+ HD,  Discovery HD, National Geographic Channel HD, History HD i ID Discovery HD.

Cały zestaw usług, czyli telewizja z pakietem Optymalnym oraz internet i telefon domowy jest dostępny już od 69,90 zł z VAT miesięcznie. Ponadto, klienci usług stacjonarnych, którzy są zainteresowani także usługami mobilnymi, mogą otrzymać abonament komórkowy przez rok w prezencie. W ten sposób zyskują kompletny zestaw usług dla całej rodziny, w bardzo korzystnej cenie.

We współpracy z platformą nc+ Orange Polska przygotował także dodatkowe pakiety kanałów, dzięki którym klienci telewizji satelitarnej Orange mogą dopasować ofertę do swoich potrzeb i zainteresowań. Do wyboru są:

Pakiet Extra +, zawierający m.in. Ale Kino+ HD, nSport+ HD, DOMO+ HD, Kuchnia+ HD, teleTOON+ HD, BBC HD, BBC Brit HD, Fox Comedy HD, Nat Geo Wild HD, Nat Geo People HD, Discovery Life, Discovery Turbo Xtra HD, AMC HD, Polsat Film HD,  Cbeebies, czy Animal Planet HD. W sumie łącznie z pakietem Optymalnym, to  ponad 140 kanałów, w tym 61 w jakości HD. Dla abonentów pakietu Optymalnego Pakiet Extra+ dostępny jest za dodatkową dopłatą 29,99 zł z VAT miesięcznie.

Nowością są także dwa pakiety CANAL+, dostępne dla wszystkich klientów Orange TV (w technologii satelitarnej i IPTV). Aby z nich skorzystać, wystarczy mieć pakiet Optymalny:

Pakiet CANAL+ Select  to duża dawka filmowych emocji dla całej rodziny (CANAL+, CANAL+ Film, CANAL+Family ), sportu ( CANAL+ Sport, CANAL+ Sport2), a także propozycja dla tych, którzy nie zdążyli na początek ulubionego programu: w CANAL+ 1, gdzie emisja wszystkich  programów jest przesunięta o godzinę. Ten pakiet dostępny jest w promocji świątecznej już za 39,99 zł z VAT miesięcznie i dodatkowo przez pierwsze 3 miesiące w prezencie.

Pakiet CANAL+ Prestige zawiera dodatkowo CANAL+ Discovery z unikatowymi dokumentami, nieprzerywanymi reklamami  oraz CANAL+ Seriale. To wszystko w promocji świątecznej w cenie 49,99 zł z VAT miesięcznie i aż 6 miesięcy jest w prezencie.

Ponadto, w ramach nowej oferty CANAL+ Prestige, klienci Orange TV,  mogą dokupić także kanały HBO z oferty nc+, czyli pakiet składający się z HBO HD, HBO2 HD, HBO 3 HD przez 6 miesięcy bez dodatkowych opłat. Znajdą tu najnowsze hollywoodzkie produkcje filmowe, wielokrotnie nagradzane seriale produkcji HBO, kontrowersyjne dokumenty, programy rozrywkowe oraz koncerty.

Nowa oferta pakietów telewizyjnych jest dostępna dla klientów podpisujących nowe umowy na Neostradę z telewizją lub FunPack, bądź przedłużających obecne.

Szczegółowe informacje można znaleźć na www.orange.pl

* * *

Usługa Orange TV jest dostępna w pakiecie z szybkim internetem domowym lub z internetem i telefonem domowym. W zależności od łącza internetowego, z jakiego korzysta klient, telewizja może być oferowana w technologii kablowej (IPTV) lub satelitarnej.

Klienci IPTV od lutego mogą korzystać z oferty telewizyjnej samodzielnie stworzonej przez Orange Polska. W ramach abonamentu za internet z telewizją lub internet z telewizją i telefonem domowym, otrzymują pakiet Optymalny, a dodatkowo mogą dokupić pakiety Bogaty, HBO lub Maksymalny. Od dziś do tej oferty dołączają także 2 pakiety CANAL+, przygotowane we współpracy z nc+, czyli CANAL+ Select i CANAL+ Prestige. Jednocześnie, dla klientów oferty telewizyjnej IPTV pakiety Optymalny i Bogaty zostały uatrakcyjnione o kanały własne nc+.  Pakiet Optymalny został rozszerzony o kanały MiniMini+ i Planete+, a pakiet Bogaty o: Ale Kino+ HD, nSport+ HD, DOMO+ HD, Kuchnia+ HD, teleTOON+ HD. Z kolei klienci telewizji satelitarnej mogą korzystać z nowej oferty pakietów telewizyjnych, przygotowanej we współpracy z nc+, prostszej, atrakcyjniejszej i bardziej ujednoliconej z ofertą dla klientów IPTV.

Paulina Smaszcz-Kurzajewska
Rzecznik Prasowy, Dyrektor ds. Komunikacji i PR nc+