Ubezpieczenie podróżne przez SMS – nowa usługa Orange i Generali

18 grudnia 2008

Ubezpieczenie podróżne przez SMS – nowa usługa Orange i Generali

PTK Centertel i Generali wprowadzają nową ofertę ubezpieczeń wyjazdów zagranicznych dla klientów abonamentowych sieci Orange. Aby z niej skorzystać wystarczy wysłać SMS pod numer 7115. Opłata za każdy dzień ubezpieczenia wynosi 5 zł i jest dopisywana do rachunku telefonicznego klienta.

Ubezpieczenie podróżne przez SMS to kolejna, po Pakiecie Podróżnika, wspólna usługa PTK Centertel i Generali, dzięki której łatwo i szybko można ubezpieczyć siebie oraz innych uczestników wyjazdu zagranicznego. Jest adresowana do klientów abonamentowych Orange, którzy często podróżują i organizują wyjazdy zagraniczne we własnym zakresie. Korzystając z niej klienci wykupują ubezpieczenie turystyczne obowiązujące poza granicami Polski – we wszystkich krajach świata. Otrzymują także dostęp do wielu przydatnych informacji o kraju, do którego się wybierają.

Ubezpieczenie pokrywa koszty leczenia i usług świadczonych w związku z nieszczęśliwym wypadkiem lub nagłym zachorowaniem ubezpieczonego za granicą, koszty powrotu do kraju a jeśli to konieczne, transportu do placówki medycznej. Obejmuje także następstwa nieszczęśliwych wypadków, w tym związane z amatorską jazdą na nartach lub snowboardzie.

Z jednego numeru telefonu można wykupić ubezpieczenie nawet dla pięciu osób a maksymalny okres ochrony wynosi 30 dni dla każdej z nich. Dzienny koszt ubezpieczenia wynosi 5 zł brutto i jest automatycznie dopisywany do rachunku telefonicznego abonenta. Odpowiedzialność Generali w zakresie kosztów leczenia i pomocy w podróży (usług assistance) wynosi maksymalnie 120 000 zł a w zakresie następstw nieszczęśliwych wypadków maksymalnie 5 000 zł.

Zawarcie polisy odbywa się w dwóch etapach:

• W pierwszym – należy wysłać SMS pod numer 7115 wpisując w treści (oddzielone spacją): numer PESEL, liczbę dni ubezpieczenia oraz datę, która rozpoczyna okres ochrony.
  • W drugim – po otrzymaniu zwrotnego SMS-a z informacją o cenie ubezpieczenia i dostępem do Szczególnych Warunków Ubezpieczenia – należy wysyłać SMS o treści „ZGODA”, którym akceptuje się warunki umowy.

Koszt SMS-a wysłanego w Polsce wynosi 1,22 zł (cena zawiera podatek VAT), a za granicą (w Eurotaryfie) 2,72 zł z VAT.

* * *

Pierwszą wspólną usługą Orange i  Grupy Generali był wprowadzony latem br. Pakiet Podróżnika, w ramach którego klienci sieci Orange mieli możliwość dostępu do informacji turystycznej wraz z ubezpieczeniem podróżnym na 3 lub 5 dni. Generali i PTK Centertel są pionierami w sprzedaży usług ubezpieczeniowych za pomocą SMS-a na polskim rynku.

Więcej informacji o usługach ubezpieczeniowych przez SMS: www.orange.pl

Grupa TP

Osoba kontaktowa: Wojciech Jabczyński, Rzecznik Grupy TP
Tel.: 0 22 527 19 39,
Tel. kom. 0 502 12 18 59
Fax: 0 22 527 19 79
E-mail: biuro.prasowe@telekomunikacja.pl

Grupa Generali

Osoba kontaktowa:  Paweł Wróbel, Rzecznik prasowy Grupy Generali
Tel.: 0 22 543 07 01
Tel. kom. 0 510 00 09 20
Fax: 0 22 543 08 94
E-mail: pawel.wrobel@generali.pl

Udostępnij: Ubezpieczenie podróżne przez SMS – nowa usługa Orange i Generali

Wirtualna recepcja już w ofercie Orange

16 grudnia 2008

Wirtualna recepcja już w ofercie Orange

Lekarze prowadzący indywidualne praktyki lekarskie i ich pacjenci mogą już korzystać z Wirtualnej Recepcji. Dzięki niej, przy użyciu internetu bądź telefonu komórkowego pacjenci mogą szybko zarejestrować wizytę wybierając dogodny termin, a lekarze zyskują natychmiastowy dostęp do swojego kalendarza, ograniczając przy tym koszty administracyjne.

Orange pozytywnie zakończył prowadzony od października pilotaż usługi i zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami wprowadził ją do komercyjnej oferty. Jako pierwszy operator telekomunikacyjny wprowadziliśmy na rynek serwis internetowy zawierający wygodną aplikację do samodzielnej rejestracji wizyt przez pacjentów.

Wirtualna Recepcja pozwala na automatyczne wysyłanie pacjentom sms’ów z przypomnieniem o terminie wizyty lub zmianach w grafiku. Sms’y od pacjenta, są natomiast wykorzystywane do potwierdzenia terminu wizyty, co eliminuje ryzyko przypadkowych lub błędnych zapisów. Lekarze mogą skorzystać też z funkcji udostępniania informacji zawartych w kalendarzu swoim współpracownikom.

Usługa została przygotowana tak, by jej obsługa była łatwa nawet dla osób posiadających tylko podstawowe umiejętności obsługi komputera i internetu. By z niej korzystać wystarczy komputer z dostępem do Internetu lub telefon komórkowy wyposażony w system Windows Mobile i protokół ActiveSync, a więc m.in. modele Nokii z serii E lub BlackBerry.

Miesięczny koszt korzystania z wirtualnej recepcji to 50 zł netto (61 zł z VAT). W ramach abonamentu, poza samą aplikacją użytkownik otrzymuje skrzynkę o pojemności 1 GB, wraz z licencją MS Outlook 2003 lub 2007.

Uruchomienie Wirtualnej Recepcji stanowi element strategii Grupy TP obejmującej opracowanie i wdrożenie szeregu usług e-zdrowie, przeznaczonych dla podmiotów działających na rynku ochrony zdrowia. Pozwolą one, co potwierdzają analizy i ostatni pilotaż, na wydatne zmniejszenie kosztów funkcjonowania placówek zdrowotnych, zwiększenie ich efektywności oraz poprawienie komfortu pacjenta.

Wirtualna recepcja jest dostępna w większości abonamentowych, biznesowych planów taryfowych (nie można jej aktywować na planach typu mix). Można ją uruchomić poprzez Biuro Obsługi Klienta, stronę www.orange.pl/dlafirm lub w salonach Orange. Usługa jest bezterminowa i w każdym momencie może być wyłączona.

Udostępnij: Wirtualna recepcja już w ofercie Orange

TP zaprasza do kin na nową komedię Juliusza Machulskiego

16 grudnia 2008

TP zaprasza do kin na nową komedię Juliusza Machulskiego

„Ile waży koń trojański?”, najnowszy film twórcy m.in. takich kultowych komedii jak „Seksmisja”, „Vabank” czy „Kiler”, pojawi się 26 grudnia na ekranach kin.  Film został zrealizowany w koprodukcji z Telekomunikacją Polską.

W swoim nowym filmie reżyser odwraca historię z „Seksmisji” o sto osiemdziesiąt stopni.  „Ile waży koń trojański?” również zabiera nas w podróż w czasie – tym razem jednak do przeszłości, w lata osiemdziesiąte XX wieku. W miejsce Maksa i Alberta naszym przewodnikiem będzie kobieta – Zosia (Ilona Ostrowska).

„Ile waży koń trojański” pod wieloma względami różni się od wcześniejszych filmów Juliusza Machulskiego. To komedia fantastyczna – nowy gatunek w dorobku reżysera i rzadki w dziejach polskiego kina. Ponadczasowa historia o uczuciach traktuje o podróży w czasie z przymrużeniem oka, a zarazem serio. Między zabawnymi perypetiami, wynikającymi z kontrastu między teraźniejszością i przeszłością, pada kilka istotnych pytań: Czy potrafilibyśmy wykorzystać taką szansę? Czy zdajemy sobie sprawę z dystansu, jaki upłynął, jaki przebyliśmy – wspólnie i każdy z nas osobno?

* * * *

Telekomunikacja Polska zaangażowała się do tej pory w 11 produkcji filmowych. Prócz „Katynia” Andrzeja Wajdy, którym firma rozpoczęła działalność produkcyjną, do kin trafiły jeszcze komedie „Mała Wielka Miłość” Łukasza Karwowskiego oraz „To nie tak jak myślisz, kotku” Sławomira Kryńskiego. Przy udziale TP powstał też dokument: „Andrzej Wajda: róbmy zdjęcie!” opowiadający o realizacji filmu „Katyń”.  Wkrótce do kin trafią kolejne koprodukcje TP „Miłość na wybiegu” (reż. Krzysztof Lang), „Headhunter” (reż. Wojciech Pacyna), „Od pełni do pełni” (reż. Tomasz Szafrański”) oraz „Piksele” (reż. Jacek Lusjeł Lusiński). Ponadto, w trakcie realizacji są: Różyczka (reż. Jan Kidawa Błoński)  oraz Generał Nil (reż. Ryszard Bugajski).

Udostępnij: TP zaprasza do kin na nową komedię Juliusza Machulskiego