23 czerwca 2017

Fundacja Orange i Stowarzyszenie Mistrzowie Kodowania nauczą podstaw programowania dwadzieścia tysięcy uczniów z klas 1-3 szkół podstawowych z niewielkich miejscowości i wsi. Lekcje odbędą się w ramach 9 projektów „Zaprogramuj Przyszłość”, które uzyskały dofinansowanie z Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa.

W pierwszym etapie trenerzy przygotują ponad 1200 nauczycieli z blisko 230 szkół do prowadzenia lekcji z programowania i wykorzystania umiejętności cyfrowych w praktyce. Szkolenia będą realizowane w szkołach publicznych w gminach wiejskich i wiejsko-miejskich, w województwach dolnośląskim, kujawsko-pomorskim, łódzkim, pomorskim, śląskim, warmińsko-mazurskim i zachodniopomorskim. Dodatkowo szkoły otrzymają zestawy do prowadzenia atrakcyjnych zajęć z nowych technologii, m.in. roboty, maty edukacyjne oraz tablety. Powstaną też mobilne pracownie cyfrowe, dzięki którym w projektach będą mogły uczestniczyć placówki, które nie dysponują nowoczesnymi salami komputerowymi.

W siedzibie Ministerstwa Cyfryzacji 23 czerwca br. została podpisana umowa o realizacji pierwszego z projektów „Zaprogramuj Przyszłość”. Wszystkie inicjatywy będą prowadzone od 1 sierpnia 2017 r. do końca stycznia 2019 r. W imieniu konsorcjum umowę podpisała Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange, lidera projektów.

„Zaprogramuj Przyszłość” to nasza kolejna odpowiedź na wyzwania współczesnej edukacji. Dzięki niej tysiące dzieci z niewielkich miejscowości będą mogły zdobyć kompetencje przyszłości, nauczą się twórczo korzysta z nowych technologii. Jestem przekonana, że w ten sposób pomożemy zapewni im lepszy start życiowy – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

Projekty są wspólnym przedsięwzięciem Fundacji Orange oraz Stowarzyszenia Mistrzowie Kodowania. Zostaną one zrealizowane ze środków Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa w ramach działania 3.2 „Innowacyjne rozwiązania na rzecz aktywizacji cyfrowej”.

W „Zaprogramuj Przyszłość” wykorzystamy doświadczenia, jakie zdobyliśmy wraz ze współpracującymi z nami trenerami i nauczycielami, tworząc program Mistrzowie Kodowania. Cieszymy się, że kolejni nauczyciele, a wraz z nimi kolejne uczennice i uczniowie będą mogli zdobywać tak cenne dzisiaj kompetencje związane z nauką programowania – mówi Iwona Brzózka-Złotnicka, reprezentantka Stowarzyszenia Mistrzowie Kodowania.

Projekty „Zaprogramuj Przyszłość” to jedna z wielu inicjatyw Fundacji Orange, dzięki którym najmłodsi poznają świat nowych technologii. W 75 miejscowościach mieszkańcy korzystają z multimedialnych Pracowni Orange, otwartych dla społeczności. W ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam zarówno młodzi internauci, jak również ich opiekunowie i nauczyciele uczą się dbać o bezpieczeństwo w sieci. Z kolei dzięki programowi #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka. Orange Polska wspiera edukację cyfrową w szkołach również poprzez inwestycje w nowoczesną infrastrukturę. Na mocy porozumienia z Ministerstwem Cyfryzacji, firma z własnych środków w trzy lata podłączy ponad 4,5 tys. szkół do sieci światłowodowej, umożliwiając im korzystanie z dostępu do internetu o prędkości co najmniej 100 Mb/s. Dodatkowo, dzięki 15 projektom realizowanym w ramach działania 1.1 POPC, poprawiającego dostępność szerokopasmowego internetu na obszarach tzw. „białych plam”, Orange podłączy niemal 2,9 tys. kolejnych szkół do superszybkiej sieci światłowodowej. Operator pomaga w ten sposób wyrównać szanse edukacyjne dzieci.

Stowarzyszenie Mistrzowie Kodowania zrzesza trenerów, nauczycieli i osoby zaangażowane w realizację ogólnopolskiego programu edukacyjnego Mistrzowie Kodowania, którego organizatorem jest firma Samsung. Obecnie w program zaangażowanych jest ponad 1700 placówek, prawie 4000 nauczycieli i 100 000 uczniów, co sprawia, że jest to największa inicjatywa edukacja w Polsce. Celem programu jest wprowadzenie programowania do szkół w całej Polsce, promocja szeroko pojętej edukacji cyfrowej i wspieranie nauczycieli oraz edukatorów w ich codziennych działaniach. Firma Samsung stale angażuje się w proces cyfryzacji polskiego społeczeństwa i polskiej gospodarki. Poza Mistrzami Kodowania, firma zaangażowana jest w program Samsung LABO – to nowatorski program edukacyjny adresowany do studentów technicznych uczelni wyższych, techników oraz szkół zawodowych mający za cel ułatwić uczniom oraz studentom stawianie pierwszych kroków w karierze zawodowej. Samsung Inkubator w Rzeszowie natomiast to inicjatywa wsparcia dla młodych innowacyjnych przedsiębiorstw zajmujących się budowaniem rozwiązań Internetu Rzeczy. Rzeszowski inkubator dla startupów jest wspólnym programem firmy Samsung, Politechniki Rzeszowskiej oraz Doliny Lotniczej.

Mediateka

Udostępnij: Zaprogramuj Przyszłość: lekcje programowania dla 20 tysięcy dzieci z małych miejscowości

22 czerwca 2017

Orange Polska zbuduje szybkie łącza internetowe w ramach projektów pozyskanych w drugim konkursie Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa. Dzięki podpisanym dziś umowom o dofinansowaniu, światłowody dotrą do ponad 264 tys. gospodarstw domowych w 423 gminach. Operator podłączy także działające tam szkoły.

Łącznie na realizację inwestycji w ramach drugiego konkursu POPC Orange Polska pozyskał ponad 616 mln zł dofinansowania ze środków europejskich. Operator przeznaczy na ten cel niemal 220 mln zł z własnych środków. Orange planuje budowę sieci światłowodowej, która umożliwi dostęp do internetu o przepływności co najmniej 100 Mb/s na terenie 423 gmin, zgrupowanych w 15 obszarach, w tym: chojnickim, gorzowskim, słupskim, stargardzkim, szczecińskim wraz z miastem Szczecin, warszawskim zachodnim, szczecinecko-pyrzyckim, nowotarskim, nowosądeckim, jeleniogórskim, zielonogórskim, gdańskim i trójmiejskim.

To kolejny etap naszych inwestycji realizowanych z udziałem środków europejskich. W województwach lubuskim i pomorskim, gdzie zbudowaliśmy już sieć szkieletową w ramach wcześniejszych projektów, dzięki dzisiejszym umowom doprowadzimy światłowód bezpośrednio do domów. Rozwój sieci światłowodowej to nasz priorytet. Cieszę się, że wspólnie z rządem stopniowo zapełniamy szybkim internetem „białe plamy” na tych 15 obszarach – powiedział Jean-François Fallacher prezes zarządu Orange Polska.

W ramach projektu do superszybkiego internetu podłączonych zostanie także blisko 2,9 tys. szkół. Oznacza to, że łącznie z inwestycjami, jakie operator realizuje z własnych środków w ramach Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej, w najbliższych latach Orange podłączy światłowód do prawie 7,4 tys. szkół.

Planowany termin zakończenia inwestycji to druga połowa 2020 r. Zbudowana w ramach projektu sieć będzie dostępna dla wszystkich zainteresowanych podmiotów. Inwestycja zostanie zrealizowana z udziałem środków z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego, w ramach działania 1.1 „Wyeliminowanie terytorialnych różnic w możliwości dostępu do szerokopasmowego internetu o wysokich przepustowościach” Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa.

Mapa obszarów w Polsce północno-zachodniej, południowej i centralnej, gdzie Orange w ramach POPC rozbudowywać będzie sieć światłowodową

Więcej informacji:
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Udostępnij: Dzięki dofinansowaniu z POPC w zasięgu światłowodowej sieci Orange do 2020 r. znajdzie się kolejne 264 tys. gospodarstw domowych

13 czerwca 2017

Ponad 4,5 tysiąca szkół podłączy Orange Polska w ciągu 3 lat do światłowodu. Pierwsze 138 z nich już korzysta z superszybkiego internetu o prędkości co najmniej 100 Mb/s. W ten sposób Orange Polska wspiera zadeklarowany w dzisiejszej uchwale cel rządu, by podłączyć wszystkie szkoły w Polsce do szerokopasmowego internetu, tworząc Ogólnopolską Sieć Edukacyjną.

Bardzo nas cieszy dzisiejsza uchwała, podkreślająca znaczenie dostępu szkół do szerokopasmowego internetu. Przez ostatnie dwa miesiące w ramach Ogólnopolskiej Sieci Edukacyjnej podłączyliśmy do światłowodu już 138 szkół w całym kraju, a to przecież dopiero początek. W ciągu kilkunastu ostatnich lat dostęp do szybkiego internetu zyskało 3 tys. szkół. Nasza inwestycja pozwoli zwiększyć tę liczbę ponad dwukrotnie w zaledwie trzy lata. Doceniamy i w pełni wspieramy wysiłki polskich władz na rzecz najlepszej z możliwych inwestycji: cyfrowej edukacji Polaków  – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska.

Inwestycje Orange w szybki internet dla szkół pomagają zwiększyć szanse edukacyjne dzieci, zwłaszcza ze szkół w mniejszych  miejscowościach. Razem z działaniami na rzecz edukacji cyfrowej, są potwierdzeniem deklaracji Orange, co do wspierania realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju wyznaczonych przez ONZ.

Orange Polska planuje w latach 2016-2018 przeznaczyć na inwestycje światłowodowe do 2,2 mld zł, podłączając do superszybkiego internetu nawet co czwarte mieszkanie, dom czy biuro. W porozumieniu zawartym pod koniec marca z Ministerstwem Cyfryzacji, operator zobowiązał się, że doprowadzi światłowód do ponad 4,5 tys. szkół, finansując inwestycję z własnych środków. To oznacza, że dzięki Orange Polska dostęp do szerokopasmowego internetu uzyska ok. 15 proc. wszystkich szkół w kraju.

Oprócz inwestycji w sieć światłowodową, Orange dba o edukację cyfrową dzieci i młodzieży. Fundacja Orange realizuje w szkołach programy edukacyjne, dzięki którym uczniowie zyskują umiejętności niezbędne w dzisiejszym świecie.

Podczas MegaMisji,  najmłodsi (dzieci z klas 1-3) w formie zabawy uczą się podstaw aktywnego i twórczego korzystania z nowoczesnych technologii: tworzenia prostych grafik czy materiałów wideo, a także zasad netykiety, krytycznej oceny materiałów znalezionych w internecie, przestrzegania praw autorskich w sieci oraz dbania o bezpieczeństwo.

Starsi uczniowie uczą się podstaw programowania i robotyki w ramach programu #SuperKoderzy. Co ważne, poznają świat nowych technologii nie tylko na informatyce, ale również na lekcjach przyrody, historii, języka polskiego czy muzyki. Zgodnie z deklaracją Orange Polska na rzecz realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju (Sustainable Development Goals – SDGs), programy obejmą  w latach 2016-2018 ponad 20 tys. dzieci z ok. 1200 szkół, a przynajmniej 1400 nauczycieli zostanie przeszkolonych z zakresu wykorzystania nowych technologii w pracy z dziećmi.

Kolejny program wspierający edukację cyfrową to Bezpiecznie Tu i Tam, pomagający dzieciom, młodzieży a także ich opiekunom i nauczycielom nauczyć się bezpiecznie i wartościowo korzystać z internetu. W samym 2016 roku uczestniczyło w nim przeszło 660 tys. dzieci i młodzieży, ponad 380 tys. dorosłych, w tym rodziców i pedagogów oraz ponad 2 tys. placówek w całym kraju. Łącznie daje to sumę ponad 1 miliona beneficjentów programu, w znacznym stopniu związanych z edukacją szkolną.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Rząd chce szerokopasmowego internetu w każdej szkole. Orange zapewni łącze światłowodowe ponad 4,5 tys. placówkom w 3 lata

Filmowe Lato z Orange i Multikinem – najdłuższa filmowa przygoda wakacji

13 czerwca 2017

Filmowe Lato z Orange i Multikinem – najdłuższa filmowa przygoda wakacji

Już jutro, 14 czerwca rusza nowy projekt: Filmowe Lato z Orange i Multikinem. Czaplinek i Cisna, Karpacz i Kołobrzeg, Białowieża i Białka Tatrzańska – to tylko niektóre lokalizacje, do których zawita bezpłatne kino plenerowe. Stanie ono w 34 miejscowościach, gdzie do 17 września odbędą się łącznie aż 84 pokazy największych hitów festiwalowych, wakacyjnych evergreenów i tytułów wprawiających w doskonały nastrój.

Rozrywka z Orange i Multikinem dotrze na Mazury, w Karkonosze, na Pomorze i Kaszuby, na Zamojszczyznę i na Podkarpacie. W najpiękniejszych zakątkach Polski niemal nieprzerwanie przez trzy miesiące trwać będzie prawdziwa kinowa przygoda. Już teraz zapraszamy kinomanów na bezpłatne pokazy w miastach, miasteczkach i popularnych kurortach wakacyjnych. Rozpoczynające się po zmierzchu projekcje kina plenerowego zostaną zaprezentowane w najlepszej jakości obrazu i dźwięku, którą gwarantuje Multikino, operator jednej z największych sieci multipleksów w Polsce.

W repertuarze Filmowego Lata z Orange i Multikinem znajdą się hity takie jak „Najlepsze najgorsze wakacje”, „Królowie lata”, czy „Przed północą” – rozgrywające się w wakacyjnej scenerii słodko-gorzkie komedie, które spełnią oczekiwania zarówno wytrawnego kinomana, jak i tych, którzy rzadziej przekraczają próg kina. Błyskotliwy humor, inteligentne dialogi i szczypta życiowej mądrości– dokładnie tego mogą spodziewać się widzowie po tych klasykach amerykańskiego kina niezależnego. Ale będzie też polskie filmy. „Planeta singli” – produkcja, która jak bodaj żadna inna polska komedia romantyczna pogodziła widzów i krytyków, udowodni, że polskie kino ma się naprawdę nieźle. A ponieważ kochamy piosenki, które już znamy, będzie też okazja, by na wielkim ekranie podziwiać klasykę komedii znad Wisły sprzed lat: kultowe komedie Stanisława Barei po rekonstrukcji cyfrowej przypomną nam o paradoksach PRL-u, które pobrzmiewają w naszej rzeczywistości do dziś. W ciepłe, letnie wieczory z pewnością sprawdzą się urocze opowieści o ludziach odkrywających w sobie dobro, zaś to odkrycie bywa zaskakujące również dla nich, skutkując masą zabawnych zwrotów akcji. Takim filmem jest choćby „Podróż na sto stóp”.

Filmowe Lato z Orange i Multikinem potrwa od 14 czerwca do 17 września.

Najbliższe projekcje odbędą się w miejscowościach:
14 czerwca, środa, Złotów (Półwysep Rybacki): „Najlepsze najgorsze wakacje”
15 czerwca, czwartek, Charzykowy (Amfiteatr nad Jeziorem Charzykowskim): „Królowie lata”
16 czerwca, piątek, Swornegacie (Amfiteatr nad jeziorem): „Przed północą”
17 czerwca, sobota, Malbork (pl. Kazimierza Jagiellończyka): „Królowie lata”
18 czerwca, niedziela, Ciechocinek (Park Zdrojowy): „Królowie lata”
23 czerwca, piątek, Złotów (Półwysep Rybacki): „Królowie lata”
24 czerwca, sobota, Gniezno (Plac Św. Wojciecha): „Królowie lata”
25 czerwca, niedziela, Golub Dobrzyń (teren przy Zamku): „Królowie lata”
26 czerwca, poniedziałek, Ciechocinek (Park Zdrojowy): „Najlepsze najgorsze wakacje”
27 czerwca, wtorek, Ostróda (Plaża przy jeziorze Sajmino): „Królowie lata”
28 czerwca, środa, Mikołajki (Plaża Miejska): „Królowie lata”
29 czerwca, czwartek, Mikołajki (Plaża Miejska): „Najlepsze najgorsze wakacje”
30 czerwca, piątek, Olecko (plaża przy MOSiR): „Królowie lata”

Informacje o kolejnych pokazach już niebawem.

***

Orange od 10 lat angażuję się w rozwój dobrego kina będąc koproducentem filmów ale także pokazując Polakom najlepsze tytuły filmowe z całego świata. Miliony klientów Orange zrealizowały swoje kinowe pasje dzięki akcji Środy z Orange i poszły do kina z przyjacielem dzięki drugiemu biletowi w prezencie. Jak dotąd swoje premiery kinowe miały już 34 filmy fabularne współprodukowane przez Orange oraz 6 filmów dokumentalnych. Koprodukcje Orange obejrzało ponad 17 mln Polaków. Najpopularniejsze z nich to „Bogowie”, „Miasto 44”, „Katyń” czy ostatnio pokazywana w kinach „Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej”.

Multikino jest pierwszym operatorem, który w 1998 roku uruchomił w Polsce kino wieloekranowe (multipleks). Od tego czasu Multikino wyznacza najwyższe standardy w budowie i prowadzeniu kin. Multikino jest operatorem 33 kin w 27 miastach Polski z łączną liczbą 268 ekranów i 55 559 miejscami. Multikino to więcej niż kino! To największe premiery filmowe oraz koncerty, maratony, transmisje sportowe, Opery HD, Kino na obcasach, Multibabykino i wiele więcej. Od lat Multikino jest partnerem najważniejszych festiwali filmowych w Polsce w tym Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdyni, Camerimage i Warszawskiego Festiwalu Filmowego. Multikino jest liderem cyfryzacji w Europie czyli technologicznego i jakościowego przełomu w branży kinowej.

Udostępnij: Filmowe Lato z Orange i Multikinem – najdłuższa filmowa przygoda wakacji

8 czerwca 2017

Jubileuszowa, dziesiąta edycja Orange Warsaw Festival była jednym z najważniejszych muzycznych wydarzeń w stolicy. W tym roku 55 tysięcy fanów bawiło się na koncertach m.in. Kings Of Leon, Martina Garrixa czy Imagine Dragons. Festiwal to jednak nie tylko muzyka. Rekordzista przyniósł 300 starych telefonów do recyklingu, a 2 tys. uczestników wytatuowało sobie ręce w Orange strefie.

Po raz kolejny fani muzyki bawili się nie tylko na koncertach, ale także w Orange strefie. Tylko tutaj można było naładować telefon, skorzystać z darmowego Wi-Fi od Orange i poznać ofertę Orange LOVE. Bezpłatne, szybkie Wi-Fi dostarczyliśmy dzięki światłowodowi Orange. Z 600 stanowisk do ładowania od Orange Energii skorzystała niemalże połowa osób bawiących się w Orange strefie.

orange_blog_OWF2017

Kolejny rok promowaliśmy idee recyklingu telefonów komórkowych, zachęcając do pozbywania się niepotrzebnych już urządzeń. Konkurs Orange Recykling cieszy się z roku na rok coraz większą popularnością. Łączna liczba przekazanych telefonów wyniosła 820, a flagowego smartfona wygrała osoba, która w jednej transakcji przekazała aż 300 telefonów. Sprzęt zostanie przekazany do wyceny, a jego wartość wesprze edukacyjne programy Fundacji Orange. Dodatkowo na stanowiskach Wirtualnej Rzeczywistości można było się przekonać, jak sugestywne mogą być doznania VR wysokiej jakości.

Wszystkie informacje dotyczące festiwalu można było uzyskać wykorzystując aplikację Orange Warsaw Festival 2017. Aplikacja cieszyła się dużym zainteresowaniem, pobrało ją na swoje telefony ponad 8 200 osób.

W Orange strefie do zabawy pomiędzy koncertami zachęcała muzyka od Orange & Spotify. DJ rozkręcał zabawę tak, że tłumy fanów bawiły się z nami do późnych godzin. Dla klientów Orange dobra wiadomość – mogą skorzystać z najlepszej muzyki ze Spotify Premium w Orange przez 3 miesiące za 0 zł. Wystarczy, że wyślą smsa MUZYKA pod numer 80333.

Ogromnym zainteresowaniem cieszyła się kolejna festiwalowa atrakcja. Aż 2 tysiące osób kochających świetną zabawę zaszalało z body marbling, malując kolorowe tatuaże na swoich rękach. Zużyto do tego aż 20 litrów specjalnej farby.

Po raz kolejny udowodniliśmy też, że Orange Warsaw Festival jest jednym z najlepiej przystosowanych festiwali muzycznych dla osób z niepełnosprawnościami w Polsce. Świadczą o tym udogodnienia, jakie zastosowaliśmy, aby festiwal był miejscem przyjaznym i bezpiecznym dla wszystkich, również fanów ze szczególnymi potrzebami: szersza bramka wejściowa, 14 najazdów na krawężniki, 2 specjalne platformy przy obu scenach oraz platforma dojazdowa do strefy DJ, 2000 m2 użytych podkładów jako utwardzenia na terenach trawiastych, 1 parking Kiss&Ride, 1 bus zapewniający transport w pobliże bram wejściowych na festiwal, 2 pętle indukcyjne przy każdej ze scen oraz 1 pętla w Punkcie Obsługi Priorytetowej, audiodeskrypcja 3 koncertów oraz radio festiwalowe o każdej pełnej godzinie, 45 pomocnych wolontariuszy Fundacji Orange oraz Alter Art oraz 4 współpracujące fundacje: Fundacja Polska Bez Barier, Fundacja Orange, Fundacja na Rzecz Rozwoju Katarynka, Fundacja Widzialni.

Orange strefa 28 czerwca na 4 dni stanie także na terenie Open’er Festival Powered by Orange. Zapraszamy na kolejny festiwal, który wspiera Orange.

Dodatkowych informacji udzieli:
Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Mediateka

Udostępnij: Orange Warsaw Festival 2017 – świetne koncerty i niesamowici fani muzyki. Dziękujemy!