Mediateka

VoLTE w Orange Polska

15 grudnia 2016

VoLTE w Orange Polska

Orange Polska jako pierwszy operator w Polsce wdrożył technologię VoLTE, czyli Voice over LTE, bazującą na najnowszej technologii transmisji głosu w cyfrowych sieciach komórkowych

Więcej o technologii piszemy w komunikacie prasowym „Orange jako pierwszy operator komórkowy w Polsce uruchomił VoLTE” oraz we wpisie blogowym „VoLTE od zaplecza, czyli kolejny tekst z cyklu „sieć szkieletowa”.

Udostępnij: VoLTE w Orange Polska

Półrocze z dużymi inwestycjami i przybywającymi klientami

26 lipca 2016

Sieć

Sondy, czy drive testy?

15 lipca 2013

Sondy, czy drive testy?

Od kiedy pamiętam wszyscy operatorzy starają się udowodnić, że mają najlepszą sieć w Polsce. Publikują różne badania, Play nawet reklamował coś, czego nie miał, czyli słynne 4G. Wcale mnie to nie dziwi, bo percepcja „najlepszej sieci” jest świetnym wyróżnikiem marketingowym i zachęca do skorzystania z oferty. Dyskusje o tym, kto ma lepszy zasięg odbywają się niemal pod każdym wpisem na telekomunikacyjnych forach dyskusyjnych. Sam chętnie piszę o trwającej modernizacji naszej sieci. Zatem, jak jest naprawdę? Odpowiedź mają dać niezależne badania UKE. Jeszcze się nie zaczęły, a już wybuchła dyskusja, jaką metodą badania przeprowadzić. Pisze o tym dzisiejsza Rzeczpospolita. Są dwie metody pomiarowe – sondy i tzw. drive testy, które mają wady i zalety. Sondy badają sieć w danym miejscu w sposób ciągły, a w określonym punkcie praktycznie zawsze rezultaty wyjdą lepsze. Wynika to m.in. z braku tzw. handoverów między stacjami i technologiami oraz stałego poziomu sygnału. Natomiast drive testy mają, według nas niezaprzeczalną zaletę, że badają zasięg i jakość sieci nie tylko w danym miejscu, ale w różnych lokalizacjach: wieś, miasto, las itd. Dlatego uważamy, że będą lepsze i dobrze nadają się do celów porównawczych, ponieważ odbywają się w identycznych warunkach dla wszystkich operatorów. Tego samego zdania są Plus i T-Mobile. Trochę inne zdanie ma Play. Kolejnym pytaniem jest: robić testy metodą „per SIM”, uwzględniająca roaming krajowy, czy „per sieć”, określającą wynik tylko dla sieci danego operatora? Tu pewnie jedności też nie będzie. Zapowiada się ciekawa dyskusja i głosowanie nad metodą badań, bo ich wynik może mieć wizerunkowo niebagatelne znaczenie dla operatorów. A jakie jest Wasze zdanie?

7c60c162c7771c45ecd3f8a4b8b9619b456

Udostępnij: Sondy, czy drive testy?

Innowacje

Co nowego na rynku?

10 września 2012

Co nowego na rynku?

Rynek telekomunikacyjny stale się zmienia. 20 lat temu dominowały telefony stacjonarne, a pierwsze komórki przypominające krótkofalówki były sensacją na polskich ulicach. Pewnie nikt wtedy nie przypuszczał, że 10 lat poźniej niemal każdy będzie miał już w kieszeni własny telefon komórkowy (niektórzy nawet z kolorowym wyświetlaczem :-), przez który swobodnie będzie mógł rozmawiać i smsować. Obecnie na rynku dominują smartfony i tablety, a tradycyjna telefonia komórkowa ustępuje pola łączności 4G. Co wydarzy się w kolejnej dekadzie?

Pewne pojęcie może dać nam przegląd tematów prezentowanych podczas konferencji  Frontiers in Network Applications and Network Systems” (FINANS) we Wroclawiu. W dniach 10-12 września młodzi developerzy zaprezentują nowe pomysły usług i rozwiązań telekomunikacyjnych. Być może to oni wyznaczą nowe kierunki na rynku?

Operatorzy telekomunikacyjni powinni wyjść z cienia technologii. Prawdziwy świat usług zaczyna się tam, gdzie rozpoczyna się wyobraźnia użytkownika. Otwarte architektury platformowe oraz otwarte interfejsy programistyczne zbliżają nas do wykorzystania tego źródła wiedzy – powiedział Sebastian Grabowski, który w polskim Orange Labs zarządza obszarem plaform usługowych.

Polskie Orange Labs jest jednym z organizatorów wydarzenia. FINANS jest częścią multikonferencji FedCISS – Federated Conference on Computer Science and Information Systems. Patronat nad wydarzeniem objęło prestiżowe stowarzyszenie Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE).

Więcej informacji na stronie: FINANS
Polecam także wywiad z Sebastianem Grabowskim na temat otwartych interfejsow programowania do przeczytania TUTAJ

PS. Do 24 września jestem na długo wyczekiwanym urlopie. Na wszystkie Wasze komentarze z radością odpowiem po powrocie. Do zobaczenia 🙂

Udostępnij: Co nowego na rynku?

Brutus, komar i zeszłoroczne badania sieci

10 czerwca 2011

Brutus, komar i zeszłoroczne badania sieci

Dużo emocji pojawiło się po moim wpisie (zawsze kiedy ośmielam się napisać coś o Play), komentarzy mniej lub bardziej na temat, Marcin też odpowiedział, dlatego jeszcze kilka zdań. Dla mnie głównym problemem była bezzasadnie używana nazwa. I tutaj większość jest zgodna – „4G” to wytrych marketingowy. Temat zamknięty. Natomiast otwarta zostaje ocena funkcjonowania sieci mobilnych. Wielokrotnie o tym pisałem, że zdań będzie tyle co użytkowników. Jednym działa lepiej Orange, innym Play, Plus czy T-Mobile. Zależy od miejsca, warunków, współużytkowników itp, czyli wielu czynników, stąd jakość sieci można sprawdzać na różne sposoby. Badania UKE, którymi ostatnio lubi chwalić się nasz konkurent były zrobione w IVQ 2010, z wykorzystaniem nieprzesadnie nowego Samsunga U700 i w 16 miastach. Jak wnikliwie się im przyjrzeć, wyniki były zbliżone. Nie zamierzam ich kwestionować, bo zaraz mnie zlinczujecie. Natomiast z niecierpliwością czekam na kolejne, bardziej aktualne. Od początku roku ostro pracujemy nad HSPA+DC, poprawiliśmy w wielu miejscach 3G, co niektórzy z Was zauważyli. I nawet, jak będziemy mieć najlepszą sieć w Polsce w kolejnych badaniach, to nie nazwiemy jej 4G. Nie musimy robić takich myków.

Udostępnij: Brutus, komar i zeszłoroczne badania sieci