Nowa oferta Neostrady – jeszcze większe możliwości wyboru

17 października 2014

Nowa oferta Neostrady – jeszcze większe możliwości wyboru

Mieszkańcy 76 gmin, w których decyzją UKE zderegulowano rynek szerokopasmowego internetu, otrzymują kolejną możliwość wyboru oferty internetowej najlepiej dopasowanej do ich potrzeb. Prócz promocji obowiązujących na terenie całego kraju, czyli Internetu Tu i Tam, oferującego w jednym pakiecie Neostradę z internetem mobilnym lub Neostrady z gadżetami do wyboru, mogą teraz skorzystać także z tzw. Geopromocji, czyli niższych cen Neostrady wprowadzonych na zderegulowanych obszarach.

W nowej promocji obowiązującej na terenie 76 zderegulowanych gmin, Orange proponuje jedną, niższą opłatę abonamentową dla wszystkich opcji prędkości Neostrady. Dzięki temu, szybki, stabilny domowy internet bez limitów o prędkości nawet do 80 Mb/s można kupić już za 39,90 zł miesięcznie (-33%). Taka wysokość abonamentu obowiązuje przy umowie na 24 miesiące. Orange Polska obniżył także ceny pakietów usług.  FunPack czyli Neostrada z telewizją i telefonem jest dostępny za 59,90 zł miesięcznie (do – 25%) przy umowie na 24 miesiące, niezależnie od opcji prędkości internetu. Dodatkowo użytkownicy korzystający z abonamentowych usług mobilnych Orange (telefonu komórkowego i/lub internetu mobilnego) mogą przy zakupie Fun_Packa otrzymać w ramach oferty Orange Open zniżkę od 25 zł miesięcznie.

W przypadku klientów, którzy nie mają telefonu stacjonarnego, do powyżej podanych cen abonamentowych zostanie doliczona opłata za utrzymanie łącza 29,24 zł/miesięcznie.

Lista gmin, na terenie których dostępna jest  promocja, znajduje się tutaj, a są to m.in.: Warszawa, Wrocław, Katowice, Lublin, Łódź, Bydgoszcz, Toruń, Płock, Zielona Góra, Lubin, Legnica, Szczecin, Sopot, Gdynia.

Ponadto, klienci mogą skorzystać także z ofert internetowych dostępnych na terenie całego kraju, czyli np. wszyscy, którzy chcą mieć wygodny dostęp do internetu zarówno w domu jak i poza domem, mogą skorzystać z Internetu Tu i Tam, czyli konwergentnego pakietu Neostrady z internetem mobilnym, a po symbolicznej złotówce otrzymać dodatkowo tablet oraz mobilny router. Z kolei klienci, którzy potrzebują oprócz usługi akcesoriów wspierających korzystanie z internetu otrzymują możliwość wyboru jednego z 5 gadżetów również za złotówkę: tablet, drukarkę dysk zewnętrzny, słuchawki lub dla zmotoryzowanych nawigację.

Neostrada to najbardziej popularny dostęp do internetu w Polsce, bez limitów transferu danych, dostępny w 3 opcjach prędkości: do 10 Mb/s, do 20 Mb/s oraz do 80 Mb/s, z którego korzysta ok. 2 mln. klientów. Dzięki sieci hot-spotów na terenie całego kraju klienci mogą być on-line także poza domem, korzystając z Darmowego Orange WiFi. Decydując się na Neostradę z telewizją, klient otrzymuje w ramach abonamentu także dostęp do cyfrowej telewizji z 61 kanałami telewizyjnymi, w tym 7 w jakości HD. Z kolei w ramach FunPacka klienci otrzymują do Neostrady i telewizji także telefon domowy z nielimitowanymi rozmowami na telefony stacjonarne w Polsce, krajach UE, USA i Kanadzie.

******

Decyzja UKE z 8 października 2014 zdjęła z Orange Polska obowiązki regulacyjne w zakresie szerokopasmowego internetu w 76 gminach, na terenie których istnieje skuteczna konkurencja rynkowa. Wcześniej, Orange był zobowiązany do udostępniania konkurentom swoich łączy internetowych na preferencyjnych warunkach, pomimo tego, że na wielu obszarach, m.in. na terenie największych miast, najsilniejszymi graczami na rynku internetowym są operatorzy telewizji kablowych, których nie obejmowały jakiekolwiek regulacje telekomunikacyjne.

******

Klientom, którzy nie mają telefonu stacjonarnego, do powyżej podanych cen zostanie doliczona opłata za utrzymanie łącza 29,24 zł/miesięcznie.

Udostępnij: Nowa oferta Neostrady – jeszcze większe możliwości wyboru

8 października 2014

Orange Polska zamierza nadal udostępniać swoją infrastrukturę internetową operatorom alternatywnym na obszarach objętych deregulacją. W najbliższym czasie wprowadzona zostanie nowa oferta internetowa dla klientów indywidualnych. Analizowane są także możliwości inwestycji w infrastrukturę szerokopasmową. To reakcja na decyzję Urzędu Komunikacji Elektronicznej  o uwolnieniu usług internetowych z ograniczeń regulacyjnych na terenie 76 gmin.

-UKE tworzy warunki do rozwoju rynku internetowego i realizacji Agendy Cyfrowej  w Polsce. Deregulacja szerokopasmowego dostępu do Internetu z pewnością się do tego przyczyni. To dobra wiadomość przede wszystkim dla klientów, którzy już wkrótce będą mogli skorzystać z nowej atrakcyjnej oferty internetowej – mówi prezes Orange Polska, Bruno Duthoit – Decyzja UKE tworzy też lepsze warunki dla inwestycji w bardzo szybki szerokopasmowy internet. Analizujemy wszystkie możliwe opcje i w ciągu kilku miesięcy zdefiniujemy plan w tej dziedzinie”.

Decyzja deregulacyjna UKE zmienia przepisy z 2006 r., kiedy to Telekomunikacja Polska (obecnie Orange Polska) miała pozycję dominującą na rynku usług internetowych i została zobowiązana do udostępniania operatorom alternatywnym na preferencyjnych warunkach swoich łączy internetowych. Obecnie  ograniczenia regulacyjne sprzed lat nie mają już racji bytu. Największą siłą na rynku dostępu do internetu w największych miastach Polski są operatorzy telewizji kablowych, których nie obejmują jakiekolwiek regulacje telekomunikacyjne.

Założenia deregulacji wprowadzonej przez UKE zatwierdziła Komisja Europejska. Pozytywną opinię wydał także UOKiK.

Kontakt dla mediów:
Wojciech Jabczyński, rzecznik Orange Polska
e-mail: wojciech.jabczynski@orange.com

Udostępnij: Po deregulacji szerokopasmowego dostępu do internetu Orange Polska zapowiada nową ofertę dla klientów indywidualnych

4 sierpnia 2014

Cieszymy się, że Komisja Europejska podzieliła zdanie UKE i poparła zmiany regulacyjne na polskim rynku, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju rynku i konkurencji w Polsce. Podobnie jak UKE, Komisja zauważyła, iż rynek polski nie jest już rynkiem zmonopolizowanym i istnieje szereg obszarów, na których operatorzy powinni działać już na w pełni konkurencyjnych zasadach, bez potrzeby ingerencji ze strony Państwa. W naszej ocenie propozycja UKE i opinia KE otwierają nową erę w rozwoju polskiego rynku i są dobrą wiadomością dla operatorów, samorządów i zwłaszcza klientów. Nie ukrywamy, że uwolnienie internetu na terenie 76 gmin pozwoli Orange Polska na stworzenie w tych miejscach bardziej elastycznej oferty dla klientów, dostosowanej do ich oczekiwań. Na pewno będzie też zachętą do podjęcia decyzji o ewentualnych, dodatkowych inwestycjach. Czekamy teraz na ostateczną decyzję polskiego regulatora.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Stanowisko Orange Polska w sprawie zgody Komisji Europejskiej na deregulację internetu na terenie 76 gmin w Polsce