Startupowe wrzenie w Warszawie

13 października 2017

Startupowe wrzenie w Warszawie

Wolves Summit to wydarzenie, którego nie mogą przegapić startupowcy z Europy Środkowo-Wschodniej. Spotykają się tu bowiem trzy boki startupowego trójkąta: przedsiębiorcy, inwestorzy i korporacje. I to spotykają w Pałacu Kultury i Nauki, w samym centrum Warszawy, która coraz częściej nazywana jest startupowym Berlinem dla naszej części Europy. Orange Polska już po raz szósty był partnerem tego wydarzenia.

Najciekawsze startupy: VR, roboty i zaskoczenie z Estonii

Specjalnie dla Was wybrałam najciekawsze startupy, które prezentowały się podczas wydarzenia. Tradycyjnie nie zabrakło Wirtualnej Rzeczywistości i robotów. Zaskoczeniem była obecność Snaps, startupu z ojczyzny Skype, Estonii, który prezentował swoje rozwiązanie do butów. Zobaczcie.

Na Wolves Summit spotkałam też paru starych znajomych: Sebastiana z Take Task, który rok temu otrzymał podczas Wolves Summit dziką kartę do Orange Fab i Martynę ze startupem Wosh Wosh odnawiającym obuwie, którą poznaliście w Generacji Startup. Natomiast do finału dostał się Inteliclinic, startup oferujący okulary do monitorowania snu, z którym również rozmawiałam w Generacji Startup.

Kilka lekcji dla startupów od inwestorów

Zapytałam też dwóch inwestorów, Marcina Zabielskiego z Hedgehog Fund i Marcina Kurka z Protos VC o  doświadczenia, jakie zdobyli pracując od sześciu ze startupami. Podzielili się nimi w prelekcji „10 lessons learnt from investing in startups”, a specjalnie dla nas wskazali na te najważniejsze.

Warszawa Berlinem Europy Środkowo-Wschodniej

To hasło nabiera realnych kształtów. Coraz częściej inwestorzy i korporacje z Polski spoglądają na Wschód w poszukiwaniu ciekawych, innowacyjnych firm. Z kolei startupy ściągają do Polski w poszukiwaniu inwestorów i możliwości rozwoju. Pomostem jest dla nich Startup Hub Poland, która łączy te dwa światy. Posłuchajcie, co mówi o tym Maciek Sadowski, prezes fundacji i Anna Magiera, która odpowiada za współpracę z Ukrainą.

Wolves Summit zawsze daje mi zastrzyk energii i inspiracji- spotykają się tu ludzie, którzy urzeczywistniają swoje marzenia, a ich pomysły z czasem stają się częścią naszego świata. Czekam z niecierpliwością na rozwiązania VR, podobnie jak na robotycznych lektorów i avatary. A Wam jak się podoba ta próbka startupowego świata?

Przyjdź do Orange Fab już 27 października

Nadal czekamy na zgłoszenia do nowej edycji Orange Fab. Tym razem działamy szybko i już 27 października br. spotkamy się w Miasteczku Orange z wybranymi startupami, aby porozmawiać o ewentualnych wdrożeniach. Aby wziąć udział w spotkaniu, trzeba wypełnić formularz i poczekać na potwierdzenie mailowe.

A tutaj najważniejsze informacje o programie Orange Fab.

Infografika Orange Fab

Udostępnij: Startupowe wrzenie w Warszawie

Innowacje

W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.

5 października 2017

W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.

Dobrze znacie nasz program Orange Fab. Służy on współpracy ze startupami, które mają gotowy produkt i chciałyby wyjść z nim na rynek, do dużej bazy klientów. Przez 4 lata funkcjonowania Orange Fab, każdej jesieni ogłaszaliśmy nabór, a po trzech miesiącach spotykaliśmy się ze startupami, które zakwalifikowaliśmy do półfinałów. Teraz to się zmieni.

Jesteście ciekawi, jak będzie wyglądała współpraca z przedsiębiorcami? Zobaczcie, jak na te zmiany zareagowali finaliści poprzednich edycji.

Orange Fab, czyli duży dla małych

Idea Orange Fab od początku była jasna: szukaliśmy innowacyjnych, młodych przedsiębiorców, z którymi wspólnie rozwiniemy biznes. Oni potrzebowali konkretnej wiedzy biznesowej, sposobów dotarcia do klientów ze swoim produktem. My potrzebowaliśmy zastrzyku innowacji, który pobudzi krążenie w organizmie wielkiego operatora.

W ciągu czterech lat funkcjonowania do programu zgłosiło się ponad 580 startupów, które wspólnie z Orange chciały rozwijać i sprzedawać swój produkt. W każdej edycji, dla wybranych przedsiębiorców mieliśmy dofinansowanie, potężną dawkę wiedzy serwowaną podczas warsztatów z ekspertami, dostęp do infrastruktury Orange, bezpłatny wstęp na wydarzenia branżowe (m.in. Wolves Summit, czy Viva Technology w Paryżu), kontakt z inwestorami i mentorami z branży.  Z tego wsparcia, merytorycznego i finansowego skorzystały do tej pory 23 polskie startupy.

Niektóre z nich poznaliście w ramach vloga „Generacja Startup”, m.in. Wandlee, Take Task, Tutlo, czy Applica. Przedsiębiorcy doceniali możliwości, jakie dawał im program, a współpraca z Orange, firmą o międzynarodowym zasięgu była dla nich wartościową rekomendacją przy nawiązywaniu kolejnych relacji biznesowych. Jednak realia rynku szybko się zmieniają, zwłaszcza w świecie startupów.

Startup spotka się z biznesem

Co roku jesienią uruchamiamy nową edycję Orange Fab. W tym roku również wystartowaliśmy, ale zamiast trzech miesięcy na rekrutację postawiliśmy na nabór ciągły. Co to oznacza? Do programu można dołączyć w dowolnej chwili, wystarczy wejść na stronę i wypełnić FORMULARZ. Nasi eksperci przyjrzą się rozwiązaniu pod kątem potencjalnej współpracy i jeśli uznają, że jest nam razem po drodze, zaprosimy startup na spotkanie z przedstawicielami biznesu Orange, połączone z pitch session. Spotkania będą odbywały się co 2 miesiące. Jeśli podczas takiego spotkania przedsiębiorca i manager Orange znajdą wspólny kierunek rozwoju, przystąpimy do współpracy. Oznacza to, że nie trzeba pilnować terminu zgłoszeń, przesłuchań itd. Rozszerza się także oferta – startupy zyskają dostęp do kreatywnej przestrzeni FabLab zlokalizowanej w centrum Warszawy, gdzie skorzystają z infrastruktury światłowodowej i radiowej.

Najpierw stawiamy na Internet Rzeczy

Pierwsze spotkanie startupy – biznes zaplanowane jest na 27 października br., więc zostało niewiele czasu. W pierwszej kolejności skupiamy się na rozwiązaniach z zakresu Internetu Rzeczy: Smart City (m.in inteligentne oświetlenie, transport, zarzadzanie ruchem), Smart Home/Connected Home (m.in. bezpieczeństwo, smart energy), Smart Car. Ale jesteśmy otwarci także na inne obszary. Kogo szukamy?

• Customer Experience – rozwiązania mające pozytywny wpływ na zadowolenie klientów (B2C, B2B) z usług świadczonych przez Orange, również w zakresie wsparcia z korzystania z rozwiązań oraz usług cyfrowych Orange
  • Artifical inteligence – rozwiązania wykorzystujące sztuczną inteligencje (m.in. systemy wsparcia sprzedaży)
  • Big data – zbieranie i analiza danych, rozwiązania prowadzące do optymalizacji zarządzania danymi oraz docelowo wzrost sprzedaży
  • E-commerce – rozwiązania zwiększające sprzedaż I konwersje z kanałów online
  • AR, VR – rozwiązania z obszaru AR, VR w celu wsparcia obsługi klientów, ich edukacji oraz automatyzacji procesów wewnętrznych
  • Cyber security – oprogramowanie z zakresu – e-bezpieczeństwa (B2B, B2C)
  • Automatyzacja procesów – poprawa efektywności procesów w zakresie zarządzania relacjami z klientami, automatyzacją sprzedaży oraz innych
    wewnętrznych procesów
  • Fintech – rozwiązania zgodne z dyrektywą PSD2 oraz wykorzystujące AIP banków
  • Blockchain – rozwiązania wykorzystujące technologie blockchain m.in. w obszarze bezpieczeństwa, programów lojalnościowych, płatności.

Znasz kogoś, kto ma startup? Podziel się tą informacją. Masz startup? Wypełnij formularz, przyjdź na spotkanie i sprawdź, jak działamy. Informacje o aktualnych spotkaniach znajdziesz na stronie: Orange Fab.

Udostępnij: W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.

Skąd wzięły się ławki z darmowym WiFi? Generacja Startup – SEEDIA

25 września 2017

Skąd wzięły się ławki z darmowym WiFi? Generacja Startup – SEEDIA

Niedawno Wojtek pochwalił się na blogu nowoczesnymi ławkami z darmowym WiFi od Orange (wpis można przeczytać tutaj: Miejskie ławki w Zielonej Górze z darmowym WiFi od Orange). Pod wpisem pojawiło się parę pytań, m.in. o zabezpieczenia przeciw wandalom, czy dostępność ławek w innych miastach. Postanowiłam pójść tym tropem i sprawdzić, kto stoi za tym rozwiązaniem. Intuicja mnie nie zawiodła i trafiłam na ciekawy startup, który łączy w sobie technologię, dizajn i żyłkę do biznesu, czyli SEEDIA.

W najnowszym odcinku Generacji Startup rozmawiam z Arturem Racickim, który jest współtwórcą SEEDIA. Opowiada m.in., jak zabezpieczone są ławki, w jakich miastach można je spotkać i skąd wziął się pomysł na taki  produkt (nie) codziennego użytku.

Jak Wam się poodbają nowoczesne ławki z WiFi? Może macie je w swojej miejscowości?

Przypominam, że w Orange Polska chętnie współpracujemy ze startupami, które oferują ciekawy, dojrzały produkt. Już za tydzień, 3 października br. rozpoczynamy nową, 5. edycję naszego programu dla startupów, Orange Fab. Jeśli prowadzicie własną firmę, lub znacie przedsiębiorców, którzy chcą rozwinąć skrzydła, powiedzcie im o Orange Fab. Więcej informacji na stronie.

Udostępnij: Skąd wzięły się ławki z darmowym WiFi? Generacja Startup – SEEDIA

Last Minute dla startupów

27 lipca 2017

Last Minute dla startupów

W tym roku mamy naprawdę gorące, startupowe lato.

Ostatnio pisałam, że Orange wspólnie z IDEA Global szuka startupów w ramach programu Scale Up. Nabór trwa do 31 lipca, a do zdobycia jest 250 000 zł dofinansowania (więcej możecie przeczytać o tym tutaj).

Dzisiaj też mam gorącą ofertę last minute – Orange został partnerem fundacji Startup Hub Warsaw. Wspólnie szukamy startupów do 2. edycji programu. Pula na dofinansowanie wynosi  100 000 zł, a Startup Hub oferuje możliwość intensywnych spotkań z inwestorami (co najmniej 20 spotkań), a także dużymi firmami, jak Facebook, Campus Warsaw, czy Orange.

Co ważne, co najmniej jeden startup wyłoniony w konkursie, otrzyma dziką kartę do #5 Orange Fab. To oznacza, że skorzysta ze wszystkich przywilejów akceleracji (dofinansowania, mentoringu, wyjazdu na konferencje branżowe), bez konieczności aplikowania do naszego programu.

Jednym ze startupów odkrytych przez Starup Hub Warsaw jest wandlee (zobaczcie odcinek Generacji Startup z ich udziałem).

Czas na aplikowanie upływa 28 lipca br. (piątek). Zgłoszenia na stronie.

Więcej informacji o Startup Hub Warsaw.

Udostępnij: Last Minute dla startupów

Generacja Startup – Wandlee

24 lipca 2017

Generacja Startup – Wandlee

Spełnienie marzeń Marka Zuckerberga o ułatwieniu ludziom życia za sprawą sztucznej inteligencji – to brzmi dumnie. A właśnie tym może pochwalić się wandlee – nasz rodzimy startup, który istnieje na rynku od ponad roku. Co robią? Wykorzystują messenger do ułatwienia komunikacji marki z klientem. Ich trzy boty: Barbara, Maciek i Wojtek zastępują nam maile, formularze, kalendarze i aplikacje w telefonie. Jak to działa? Wojtek, asystent na profilu Twojej przychodni lub warsztatu samochodowego, napisze i przypomni o wizycie u lekarza lub wymianie opon, Maciek ułatwi przejście przez proces zakupów, jeśli zachcesz coś kupić u producenta AGD i zagadniesz do na Facebooku. Wszystko w messengerze. Brzmi nieźle? Zobaczcie, jak działa.

Wandlee jest finalistą #4 Orange Fab. Dzięki temu od niedawna możecie odezwać się do nas na Facebooku, na profilu Orange i Nju mobile. Jest to zupełnie nowa forma komunikacja, dzięki której Wasze zapytanie zostanie szybko obsłużone. Sprawdźcie sami.

Wykorzystanie messengera w komunikacji marka-klient staje się coraz bardziej popularne. Podczas Viva Technology na stoisku Facebooka można było zamówić kawę, skanując QR kod w kawiarni i wysyłając krótką wiadomość; chatbot dopytywał, jaką kawę wolisz, oferował dodatki i za parę minut zapraszał Cię po odbiór napoju. Proste, łatwe i skuteczne.

Użycie chatbota w messengerze do zamawiania kawy

Warto wspomnieć, że wandlee trafił do zaszczytnego grona startupów z całego świata, z którymi Facebook podjął współpracę. I to jako jedyny startup z Polski, więc możemy być z nich dumni 🙂

Rozmawialiście już z Wojtkiem na naszym Messengerze? Jak wrażenia? Piszcie w komentarzach.

Udostępnij: Generacja Startup – Wandlee