Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

15 września 2017

Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

Wczoraj uroczyście otworzyliśmy nowe miejsce w Warszawie – FabLab powered by Orange. To miejsce, w którym dzięki technologii i odpowiednim narzędziom można stworzyć wszystko: drona, protezę, R2D2 czy multimedialne hula hop. Ograniczeniem jest tylko wyobraźnia, bo cała reszta potrzebna do kreatywnego tworzenia jest na miejscu: na Twardej 14/16.

FabLab – stolica kreatywności

Przestrzeń składa się z kilku pracowni: makerspace, strefa druku 3D, strefa elektroniki, prototypownia, pracownia cyfrowej obróbki drewna, strefa szycia, stolarnia. Poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia. W laboratoriach można skorzystać z takich urządzeń jak drukarki 3D, plotery laserowe czy cyfrowe frezarki.

Zobaczcie materiał z wczorajszego otwarcia.

Bezpłatne zajęcia dla każdego

W ofercie jest wiele zajęć bezpłatnych organizowanych przez Fundację Orange a warsztaty można łatwo zarezerwować przez internet. FabLab powered by Orange jest ważnym miejsce dlatego, że poszerza edukację cyfrową dzieci oraz  przeciwdziała wykluczeniu cyfrowemu np. osób starszych. To kolejny dowód na to, że Orange mocno angażuje się w działania związane z cyfrową edukacją. Dostarczamy narzędzia do nauki i rozwoju, oparte na światłowodzie wyrównując szanse edukacyjne dzieci. W 75 miejscowościach mieszkańcy korzystają z multimedialnych Pracowni Orange, otwartych dla starszych i młodszych. W ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam zarówno młodzi internauci, jak również ich opiekunowie i nauczyciele uczą się dbać o bezpieczeństwo w sieci. Z kolei dzięki programowi #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka.

Adam Słodowy się chowa

Kiedyś majsterkowaliśmy z Adamem Słodowy. Teraz złapałby się za głowę widząc, że najnowsze technologie są na wyciagnięcie ręki. Przykładowo w Strefie Elektroniki można zaprojektować układ lektroniczny. Stanowiska wyposażone są w stacje lutownicze, zasilacze laboratoryjne, części elektroniczne, itp. Na wyposażeniu znajdują się również mikrokontrolery Arduino, Raspberry Pi, drukarka 3D, mała frezarka do frezowania układów oraz stanowisko do wytrawiania płytek PCB. To miejsce wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów zrzeszający entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, majsterkowiczów. Na całym świecie powstało już ponad tysiąc takich miejsc. A ty? Lubisz majsterkować, masz ciekawe pomysły, ale brakuje Ci narzędzi i wsparcia instruktora? Napisz, co byś stworzył/ ła w FabLabie. Drona, deskorolkę a może biżuterię? Najbardziej kreatywne trzy odpowiedzi nagrodzę gadżetami FabLab m.in. powerbankiem.

Więcej przeczytacie w komunikacie prasowym: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji
Obejrzyjcie kulisy powstania FabLab powered by Orange

Udostępnij: Zrób to sam czyli FabLab powered by Orange

14 września 2017

FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

Warszawa zyskała wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab powered by Orange. Wystarczy wziąć udział w warsztatach, by zrealizować swoje pomysły dzięki wsparciu trenerów i nowoczesnym urządzeniom, np. drukarkom 3D, ploterom laserowym, czy cyfrowym frezarkom. Zapraszają Fundacja Orange i Stowarzyszenie Robisz.to!

Orange od wielu lat angażuje się w różnorodne działania związane z cyfrową edukacją. Dostarczamy narzędzia do nauki i rozwoju, oparte na nowoczesnych technologiach służących komunikowaniu się, jak światłowód. Tutaj, w FabLabie, dosłownie dajemy narzędzia do realizowania pomysłów. Wierzymy, że innowacje i kreatywność to podstawa nowoczesnej polskiej gospodarki. Dlatego angażujemy się w edukację cyfrową i wspieranie przedsiębiorczości. Cieszę się, że jako Orange możemy w ten sposób wspomagać inteligentny rozwój Polski – powiedział podczas otwarcia FabLabu Gervais Pellissier, wiceprezes Orange odpowiedzialny za rynki europejskie.

FabLab powered by Orange wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, makerów, majsterkowiczów. Na całym świecie powstało już ponad 1000 takich miejsc. Przestrzeń przy ulicy Twardej 14/16 w Warszawie składa się z kilku pracowni, takich jak: markerspace, strefa druku 3D, strefa elektroniki, prototypownia, pracownia cyfrowej obróbki drewna, strefa szycia, stolarnia. Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

FabLab to królestwo nowych technologii, miejsce, w którym można puścić wodze fantazji, by wykonać dowolną rzecz np. robota czy drona. Nie zabraknie też nauki programowania oraz pracy z układami elektronicznymi. W FabLabie nie tylko uczymy, jak przekształcić pomysł w gotowy i praktyczny prototyp, ale pamiętamy o wsparciu przedsiębiorczości. Stąd pomysł na warsztaty kierowane dla kobiet wchodzących na rynek pracy, czy wracających do pracy po urlopie macierzyńskim. Będziemy też pracować z młodzieżą, którą wspierają wolontariusze Orange – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W FabLab można nie tylko stworzyć swój własny longboard i nauczyć się obsługiwać drukarkę 3D, ale też wziąć udział w szkoleniach, które zwiększą szanse na znalezienie nowej pracy. W ofercie jest wiele zajęć bezpłatnych organizowanych przez Fundację Orange oraz komercyjnych, organizowanych przez Stowarzyszenie Robisz.to. Miejsce na warsztatach można w prosty sposób zarezerwować przez internet.

Społeczeństwo cyfrowe nie istnieje tylko w sieci. Społeczeństwo cyfrowe tworzą ludzie, tacy jak my, korzystający z nowych technologii, by tworzyć lepszą rzeczywistość. Rolą cyfryzacji nie jest przeniesienie ludzkiej aktywności do sieci, ale wyposażenie ludzi w narzędzia do lepszego funkcjonowania w nowej rzeczywistości. Bardzo dziękuję za zaproszenie – powiedziała Anna Streżyńska, Minister Cyfryzacji.

Anna Streżyńska, minister cyfryzacji w trakcie otwarcia FabLab powered by Orange

W tygodniu otwarcia FabLab powered by Orange (11-15 września 2017) mieszkańcy Warszawy mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach i stworzyć m.in. własny syntezator, koszyk na rower czy model pojazdu.

Warszawa to metropolia o znaczącym potencjale kreatywnym. Od lat tworzymy warunki wspierające kreatywnych i zaangażowanych mieszkańców oraz powstawanie i rozwój nowatorskich inicjatyw.  Począwszy od budowy infrastruktury dla designu i innych branż kreatywnych, jak chociażby Centrum Kreatywności Targowa, przez projekty związane z rozwijaniem kompetencji biznesowych, po promowanie stolicy jako miasta innowacji na międzynarodowych targach – mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezydent Warszawy.

W przestrzeni Orange FabLab dostępne będzie miejsce do pracy dla startupów uczestniczących w programie akceleracyjnym Orange Fab. Młode firmy będą tu mogły znaleźć wsparcie doradcze i szkoleniowe ekspertów Orange Labs w zakresie m.in.: machine learning, user experience a także wsparcie doradcze w zakresie zweryfikowania potencjału technologicznego rozwiązania. Cztery dotychczasowe edycje wyłoniły 23 finalistów. Kolejna edycja Orange Fab wystartuje na początku października.

To nie koniec bezpłatnych zajęć. Informacje o kolejnych już wkrótce pojawią się na stronie www.FabLabTwarda.pl.

Orange Polska wspiera edukację cyfrową w Polsce również poprzez inwestycje w nowoczesną infrastrukturę. Na mocy porozumienia z Ministerstwem Cyfryzacji, firma z własnych środków w trzy lata podłączy ponad 4,5 tys. szkół do sieci światłowodowej, umożliwiając im korzystanie z dostępu do internetu o prędkości co najmniej 100 Mb/s. Do kolejnych 3,7 tys. szkół światłowód od Orange dotrze dzięki POPC. Operator pomaga też wyrównać szanse edukacyjne dzieci. W 75 miejscowościach mieszkańcy korzystają z multimedialnych Pracowni Orange, otwartych dla społeczności. W ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam zarówno młodzi internauci, jak również ich opiekunowie i nauczyciele uczą się dbać o bezpieczeństwo w sieci. Z kolei dzięki programowi #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka.

Zobacz relację z otwarcia FabLab powered by Orange

Pobierz więcej zdjęć FabLab powered by Orange

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange,
+48 518 278 522, bartlomiej.kuczynski@orange.com

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

14 września 2017

Czytaj więcej: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

Udostępnij: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

Innowacje

Twój głos na FabLab!

9 marca 2016

Twój głos na FabLab!

FabLab – stolica kreatywności

Zobaczcie materiał z wczorajszego otwarcia.

Bezpłatne zajęcia dla każdego

Adam Słodowy się chowa

Obejrzyjcie kulisy powstania FabLab powered by Orange

Udostępnij: Twój głos na FabLab!