Generacja Startup – Tutlo

22 sierpnia 2017

Generacja Startup – Tutlo

Dzisiaj w nowym odcinku Generacji Startup przedstawiam startup Tutlo, laureata 4. edycji Orange Fab, który sam siebie nazywa „uberem do nauki języków obcych”.

Pamiętacie czasy, gdy po zajęciach w szkole biegło się na kolejne, do szkoły językowej? Długie godziny zajęć, wałkowanie gramatyki i słówek, od czasu do czasu zajęcia z native speakerami – taka była (i w sumie nadal jest) codzienność wielu dzieci i nastolatków. Bo języki warto znać, bo świat stoi wtedy przed nami otworem, bo chcemy podróżować, lub pracować zagranicą.

Na szczęście mamy Internet i nauka języków stała się dużo prostsza. Można korzystać z kursów online, umawiać się na konwersacje (moja znajoma tak nauczyła się podstaw języka holenderskiego), oglądać filmy i seriale z napisami, korzystać z programów do nauki słówek, uczyć się języka w grach itd. Wszystko to jedna wymaga sporo dyscypliny, a w przypadku rozmów online – znalezienia sobie towarzysza do rozmów, który zechce poświęcać nam czas.

Damian Strzelczyk i Tomek Jabłoński ze startupu Tutlo zmierzyli się z tym tematem. Ponieważ sami nie mieli czasu na naukę języka w tradycyjnej formule, stworzyli platformę, którą sami nazywają „uberem do nauki języków obcych”. Łączą lektorów (zweryfikowanych i przygotowanych do prowadzenia zajęć) z osobami, które chcą się nauczyć języka angielskiego. Dostępność lektorów widać w platformie. Za każdym razem można wybrać kogoś innego – Ruth, Angelo, Candy są gotowi porozmawiać niemal o każdej porze.

Dodam tylko, że przetestowałam Tutlo i byłam zaskoczona, jak dobrze jest przygotowane – można wybrać blok tematyczny (biznes, podróże, czas wolny itd) i konkretne tematy. Każda lekcja ma przygotowany scenariusz, więc nie jest to spontaniczna rozmowa o pogodzie 😉 Lektorzy są dostępni przez cały dzień, więc lekcję (20 – minutową) można zafundować sobie nawet w przerwie na lunch. Zresztą sami zobaczcie.

Dodam, że Tutlo jest laureatem #4 Orange Fab i dzięki temu trafił do oferty pracowniczej Orange. Ale nie musicie pracować w Orange, żeby skorzystać z możliwości nauki – wystarczy dołączyć do platformy, gdzie pierwsza lekcja testowa jest gratis.

Jak Wam się podoba produkt Tutlo?

Na marginesie, na pomysł łączenia seniorów ze Stanów Zjednoczonych z uczniami z Brazylii wpadła kilka lat temu szkoła NCA ze Stanów Zjednoczonych. Być może widzieliście ten wzruszający film online:

Udostępnij: Generacja Startup – Tutlo

Czy sztuczna inteligencja zastąpi nas w pracy #Generacja Startup

12 czerwca 2017

Czy sztuczna inteligencja zastąpi nas w pracy #Generacja Startup

Sztuczna inteligencja stała się słowem o dużej sile rażenia: wszyscy o niej mówią, prawie wszyscy chcą ją mieć, część się jej boi, mało kto wie, czym dokładnie jest. Definicji jest tyle, ile zastosowań.

Warszawski startup Applica, z którym współpracujemy w ramach Orange Fab, wykorzystuje go m.in. do analizy tekstu i wyszukiwania w Internecie mowy nienawiści. Nie tylko wyszukuje charakterystyczne sformułowania, ale również bardziej wyszukane obelgi – np. opisowe, lub odnoszące się do pewnych skojarzeń. Przydatne? Na pewno, zwłaszcza w czasach, gdy w sieci spędzamy wiele godzin dziennie, czytamy, piszemy i przesiąkamy z przekazem, z którym obcujemy.

Algorytm stworzony przez Applicę potrafi o wiele więcej – zajmuje się też precyzyjnym targetowaniem reklamy online oraz  automatyzacją procesów obsługi klienta, co oznacza, że może analizować e-maile, diagnozować najczęściej pojawiające się problemy klientów, czy monitorować pracę konsultantów. Czy to oznacza, że wkrótce inteligentne, samouczące się algorytmy zastąpią nas w pracy, np. w obsłudze klienta? Odpowiedź znajdziecie w nowym, 4. odcinku „Generacji Startup”.

Udostępnij: Czy sztuczna inteligencja zastąpi nas w pracy #Generacja Startup

Zostań agentem, złap zadanie #Generacja Startup

15 maja 2017

Zostań agentem, złap zadanie #Generacja Startup

Siatka agentów, praca w terenie, zadania realizowane na czas – tak wygląda codzienność w Take Task, startupie, który został finalistą #4 edycji Orange Fab.

Take Task wykorzystuje popularny trend crowdsourcingu, w ramach którego firma zleca zadania wykonywane tradycyjnie przez pracowników do bardzo szerokiej grupy ludzi w formie open call. Zarejestrowani użytkownicy aplikacji mogą wybrać dostępne zadania: odegranie tajemniczego klienta, zrobienie zdjęcia, sprawdzenie ekspozycji w sklepie. Po zakończeniu zadania otrzymują wypłatę wynagrodzenia na swoje konto. Proste, prawda?

Docelowo, Take Task ma stać się platformą do wymiany zadań między indywidualnymi użytkownikami, którzy będą mogli zlecać i przyjmować różne zadania: skoszenie trawnika, wbicie gwoździa, naprawę roweru, korepetycje, zrobienie zakupów i wszystko to, co chcemy zlecić innym.

Zastanawiacie się, skąd wziął się Take Task? Do Orange Fab miał otwarte drzwi dzięki otrzymaniu tzw. dzikiej karty w konkursie Wolves Summit.

Zobaczcie, jak się pracuje w startupie, którzy zarządza siecią zupełnie jawnych agentów 🙂

Jak podoba Wam się drugi sezon Generacji Startup? Jakie startupy chcielibyście zobaczyć w kolejnych odcinkach? Piszcie w komentarzach.

Udostępnij: Zostań agentem, złap zadanie #Generacja Startup

Kolej na KOLEO, #Generacja Startup

13 kwietnia 2017

Kolej na KOLEO, #Generacja Startup

Czy kolej może być dobrym biznesem? Tak, jeśli naprawdę się ją kocha. O miłości do kolei, biznesie i tworzeniu startupu w klimacie lat 50- tych rozmawiam z KOLEO, półfinalistą Orange Fab w 2. odcinku „Generacji Startup”.

KOLEO to platforma i aplikacja umożliwiająca zakup biletów na kilkuodcinkową podróż od różnych przewoźników.  Takie rozwiązania są popularne w przypadku podróży lotnicznych, ale nie zetknęłam się do tej pory z podobną usługą dla kolei.

Niedawno obchodzili pierwsze urodziny, ale stworzenie platformy zajęło im ponad 3 lata.  Jeśli jesteście ciekawi, jak tworzy się startup kolejowy, kim są mikole i czy Polacy kochają kolej, zapraszam na 2. odcinek „Generacji Startup”.

Jak Wam się podoba appka kolejowa? Korzystalibyście? A może już znacie i korzystacie? Dajcie znać w komentarzach.

Udostępnij: Kolej na KOLEO, #Generacja Startup

Innowacje

Wystartował Orange Fab #4. Dołącz do nas!

10 października 2016

Wystartował Orange Fab #4. Dołącz do nas!

Jak Wam się podoba produkt Tutlo?

Udostępnij: Wystartował Orange Fab #4. Dołącz do nas!