Innowacje

Włącz wyobraźnię: kobiety na rzecz zrównoważonego rozwoju

21 kwietnia 2017

Włącz wyobraźnię: kobiety na rzecz zrównoważonego rozwoju

Dawno nie pisałam o naszym międzynarodowym konkursie pomysłów, Imagine with Orange. To nie znaczy, że nic się nie dzieje – dzieje się i to sporo. Trwa właśnie nowa kampania: Kobiety na rzecz zrównoważonego rozwoju. Cel jest szczytny: szukamy pomysłów, które pomogą stworzyć zróżnicowany, a przy tym zrównoważony i bardziej zintegrowany świat z udziałem kobiet.

Ta kampania ma szczególny wymiar, ponieważ pomysły mogą zgłaszać ludzie z takich krajów: Egipt, Rumunia, USA, Francja, Tunezja, gdzie role kobiet są postrzegane bardzo odmiennie.  Jak piszą organizatorzy, kampania jest skierowana zarówno do humanistów, którzy chcą zaproponować rozwiązania technologiczne ułatwiające dostęp do nowych technologii dla kobiet niepełnosprawnych, starszych lub obawiających się cyfrowego świata, wojowników zrównoważonego rozwoju, fanów feng shui dążących do równowagi, czy ekologicznych punków którzy chcą wykorzystać sztuczną inteligencję do zmieniania świata na lepsze. Czyli do wszystkich, którzy wierzą, że świat może stać się bardziej różnorodny, a jednocześnie bardziej zrównoważony.

Jeśli też wierzycie, że zmiana zaczyna się od słowa, a słowa wiodą do czynów – zgłoście swój pomysł w kampanii. Termin zgłoszeń upływa 17 czerwca br. Pomysły zgłaszamy poprzez stronę Imagine with Orange.

Do wygrania szansa na zaprezentowanie swojego projektu w Paryżu w dn. 20 czerwca br. Kobiety, które zgłoszą pomysły będą wspierane przez stowarzyszenie WHAT* w realizacji swoich projektów. Tradycyjnie można także otrzymać bon Amazon o wartości 250 Euro.

*WHAT (Women Hackers Action Tank) to zbiorowy projekt, stowarzyszenie kobiet i mężczyzn, łączący pracowników, pracodawców, stowarzyszenia akademickie, sieci członkowskie, osoby indywidualne lub reprezentujące stowarzyszenia i organizacje wszelkiego rodzaju. Jesteśmy pasjonatami innowacji przekonanymi, że najlepsze rozwiązania mogą pojawić się w dowolnym miejscu i zmienić społeczeństwo i przedsiębiorstwa w kierunku otwartych wartości.

Udostępnij: Włącz wyobraźnię: kobiety na rzecz zrównoważonego rozwoju

Włącz wyobraźnię: cyfryzacja dla nauki

9 stycznia 2017

Włącz wyobraźnię: cyfryzacja dla nauki

Marta Cieślak-Krajewska

Pamiętacie, jak w podstawówce robiliście na lekcjach fizyki doświadczenia z latającą torebką po herbacie? Albo jak na chemii sprawdzaliście, jak zachowa się papierek lakmusowy, liść kapusty, albo esencja herbaciana pod wpływem kwasu? Zjawisko elektryzowania (włosy, ebonit)? Nauka angielskiego metodą oklejania (wpisywanie słówek na samoprzylepne karteczki i oklejanie biurka i okolic)? Wszystkie te analogowe metody miały nieodparty urok. Czemu jednak ich nie unowocześnić?

Jest ku temu okazja – na platformie Imagine with Orange startujemy z nową kampanią – cyfryzacja dla nauki.

Nowoczesne technologie wspierające naukę mogą ułatwić dzieciom i studentom szybsze i pełniejsze przyswajanie wiedzy, łączenie teorii z jej praktycznym zastosowaniem, zwiększyć chęć i zaangażowanie w naukę.

Jak lepiej wykorzystać czas pracy nauczycieli, ułatwić dostęp do wiedzy? Jak zasoby akademickie i naukowe mogą być udostępniane w celu poprawy efektywności nauki? Jak zachęcić dzieci do nauki, sprawić, by nauka stała się zabawą i fascynującą przygodą?

Twoje pomysły mogą mieć wpływ na świat, w którym żyjemy. Podziel się nimi, a Imagine pomoże je ożywić.

Do wygrania praca nad zwycięskim pomysłem z ekspertami Orange w Paryżu lub bon Amazon.

W ostatnich kampaniach mieliśmy zwycięzców z Polski (czytaj więcej na blogu: Nagrody dla innowatorów z Polski). Tym razem też trzymam kciuki za polskie pomysły. Na pomysły czekamy na platformie „Imagine with Orange” do 27 lutego br., więc jest jeszcze chwila czasu.

Udostępnij: Włącz wyobraźnię: cyfryzacja dla nauki