Zostań Innowatorem Mazowsza

8 września 2017

Zostań Innowatorem Mazowsza

Przedsiębiorcy i młodzi naukowcy znów mają możliwość pochwalenia się swoim innowacyjnym potencjałem. Trwa IX edycja Konkursu Innowator Mazowsza. To jeden z najbardziej prestiżowych konkursów promujących nowatorskie rozwiązania w biznesie i nauce na Mazowszu. Ideą Konkursu jest promowanie kultury kreatywności i ducha przedsiębiorczości, w szczególności w środowisku naukowym oraz wśród przedstawicieli sektora Małych i Średnich Przedsiębiorstw. Orange Polska jest partnerem tego przedsięwzięcia.

Konkurs skierowany jest do dwóch grup: mazowieckich przedsiębiorców oferujących najbardziej innowacyjne produkty lub usługi, stosujących nowoczesne rozwiązania technologiczne, organizacyjne i marketingowe. Adresowany jest także do młodych, twórczo myślących, kreatywnych naukowców, których prace doktorskie zawierają innowacyjne rozwiązania nadające się do zastosowania w praktyce gospodarczej.

Konkurs „Innowator Mazowsza” objęty jest honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego. O nagrody można ubiegać się w dwóch kategoriach, Młoda Innowacyjna Firma  i Innowacyjny Młody Naukowiec.

Dla najlepiej ocenionych uczestników przewidziane są następujące nagrody:
– w kategorii Młoda Innowacyjna Firma (I miejsce: 25.000 zł brutto, II miejsce: 15.000 zł brutto, III miejsce: 10.000 zł. brutto)
– w kategorii Innowacyjny Młody Naukowiec (I miejsce: 15.000 zł brutto, II miejsce: 12.500 zł brutto, III miejsce: 10.000 zł brutto.)

A także nagrody od Partnerów Konkursu: m.in. Orange Polska, Fundacja Przedsiębiorczości Kobiet, Mazowiecki Inkubator Technologiczny, Startup Academy.

Termin składania wniosków upływa 25 września 2017 r. Liczy się data wpłynięcia wniosku wraz ze wszystkimi niezbędnymi załącznikami. Szczegółowe informacje na temat zasad Konkursu, regulaminu oraz wzory formularzy odpowiednich dla poszczególnych kategorii dostępne są na stronie Innowator Mazowsza.

Udostępnij: Zostań Innowatorem Mazowsza

Inne

Przetestujcie, co potrafi LG Q6 i wygrywajcie smartfony (aktualizacja)

30 sierpnia 2017

Przetestujcie, co potrafi LG Q6 i wygrywajcie smartfony (aktualizacja)

Dla fanów testowania smartfonów, mam kolejną świetną wiadomość. Wspólnie z LG przygotowaliśmy konkurs, w którym testujecie i wygrywacie LG Q6. To model, który właśnie wszedł do sprzedaży w Orange Polska. I chociaż nie jest flagowcem, ale ma wiele jego zalet i przystępną cenę. Miałem okazję być na jego premierze, trochę się nim pobawić i mam pozytywne wrażenia.

Swoją drogą większość tzw. „odchudzonych” flagowców cieszą się dużym zainteresowaniem wśród naszych klientów. Jestem przekonany, że z Q6 będzie tak samo. Ale do rzeczy, czyli konkurs.

Tradycyjnie podzieliliśmy go na dwie części. Pierwszy etap rusza teraz, a zadanie nie jest skomplikowane. Wymyślcie, co chcielibyście pokazać na powiększonym ekranie FullVision w proporcjach 18:9, gdybyście mogli to zrobić telefonem LG? Oceniać będziemy Waszą pomysłowość i nieoczywisty sposób przekonywania, że to właśnie ja powinienem być testerem. Odpowiadacie proszę w komentarzach. Macie czas do przyszłej środy (6 września). W czwartek do godz. 13.00 podamy 10 szczęśliwców i zaczniemy drugi etap. Wtedy każdy z nich otrzyma do testów LG Q6. Potem przez dwa tygodnie będą mieli pole do popisu, aby sprawdzać jego możliwości. Żeby nie było tylko łatwo i przyjemnie pojawią się też zadania:

1. Zrób wideo z niestandardowego rozpakowania LG Q6.
  2. Nagraj minimum 3-minutowy kurs fotografii mobilnej wykorzystując możliwości otrzymanego smartfona
  3. Pokaż końcówkę lata dzięki szerokokątnym zdjęciom LG Q6
  4. Znajdź kreatywny sposób by pokazać możliwości ekranu LG Q6

Mam nadzieję, że wszystko jest jasne i życzę powodzenia w konkursie. Aha, najważniejsze. Aż 3 najlepszych testerów dostaje smartfona na zawsze. Ale nie tylko one zastaną nagrodzeni. Dla osób, które będą na miejscach 4-6, LG przygotowało świetne słuchawki! Nagród jest sporo więc mocno liczę na Waszą aktywność.

Tutaj znajdziecie Regulamin konkursu

Ps. Masz blogowy tester już przyjrzał się LG Q6 i docenił ekran FullVision. Wam też pewnie się spodoba.

Aktualizacja [15:28]: Telefony do testów trafią do  Pan Pikuś, JarKen, mike278, Liliana, piter98, elizam, Dziadova, ziemowy, Mateusz i Ewelina. Piszcie na maila biuro(at)welldoneproduction.pl. Tutaj więcej o zwycięzcach pierwszego etapu i etapie drugim.

Udostępnij: Przetestujcie, co potrafi LG Q6 i wygrywajcie smartfony (aktualizacja)

Film

Wygraj smartfon Samsung Galaxy S8

9 sierpnia 2017

Wygraj smartfon Samsung Galaxy S8

Jeśli śledzicie nasze aktywności, to wiecie, że w tym roku można spotkać nasz projekt kinowy Filmowe Lato z Orange i Multikinem na szlaku wakacyjnych podróży. Nasze kino objazdowe pojawia się w letnich kurortach Polski – m.in. na Mazurach, w Karkonoszach, na Kaszubach i Pomorzu, na Podkarpaciu czy Zamojszczyźnie. To aż 34 miejscowości i ponad 80 pokazów. Filmowe Lato z Orange i Multikinem, to nie tylko kino, ale też super konkurs!

Do połowy września raz w tygodniu możecie wygrać smartfon Samsung Galaxy S8. Co trzeba zrobić? Wystarczy wejść na stronę Filmowego Lata z Orange i Multikinem i napisać krótką recenzję (max 160 znaków) wybranego filmu prezentowanego podczas naszego kina objazdowego. Nagroda przyznawana jest autorowi najciekawszej odpowiedzi.

Trzymam za Was kciuki. Niezależnie od konkursu zapraszam Was na nasze najbliższe projekcje w  Łomnicy k. Karpacza, Żywcu, Białce Tatrzańskiej i Rabce Zdrój na takie filmy, jak „Za jakie grzechy, dobry Boże?”, „Najlepsze najgorsze wakacje” czy „Miś”. Szczegółowy repertuar dostępny jest tu.

Udostępnij: Wygraj smartfon Samsung Galaxy S8

Sieć

Konkurs – rok po Światowych Dniach Młodzieży 2016

8 sierpnia 2017

Konkurs – rok po Światowych Dniach Młodzieży 2016

Światowe Dni Młodzieży skończyły się nieco ponad rok temu. Dokładnie rok i pięć dni temu Wojtek wrzucił na blog tekst o bardzo jednoznacznym tytule: „Nie było Armagedonu, tylko telekomunikacyjny sukces

Było to olbrzymie wydarzenie, do którego wiele instytucji, firm i organizacji przygotowywało się przez wiele miesięcy. Orange Polska, jako partner strategiczny i technologiczny należał do tej grupy. O przygotowaniach i pracach przed samym wydarzeniem pisałem w dwóch tekstach – pierwszym o elementach zakopanych w ziemi, drugim o tych, które widać na jej powierzchni. Także Marta przygotowała fajny materiał wideo o przygotowaniach. Jest poniżej:

Kraków w trakcie Światowych Dniach Młodzieży

W końcu rozpoczęło się samo wydarzenie. Wiem, że byliście na nim także Wy – choćby pablo_ck, który dzielnie pomagał uczestnikom Światowych Dni Młodzieży, gdy potrzebna była pomoc lekarska. Ja na Światowych Dniach Młodzieży 2016 byłem tylko jeden dzień, ale przyznaję, że także udzieliła mi się atmosfera, która panowała w Krakowie w tych dniach. Było pięknie, kolorowo i radośnie. Niezwykli ludzie, niezgłębione pokłady życzliwości i dobroci.

Przyznaję też, że nie udało się całej tej atmosfery zamknąć w obrazie. Ale próbowałem, przygotowując relację, która trafiła na bloga. Cieszę się, że dostałem tą okazję.

Za ŚDM stał ogrom pracy!

Za tym sukcesem stała olbrzymia rzesza ciężko pracujących i rozwiązujących najróżniejsze problemy ludzi. To ich zasługa, że wszystko dobrze się skończyło.Trzeba pamiętać, że nawet dla pielgrzymów, uczestniczących w Światowych Dniach Młodzieży, smartfon był czymś oczywistym. Poniżej małe podsumowanie, które jednak nie oddaje w pełni sytuacji.

Grafika - podsumowanie wkładu Orange Polska w Światowych Dniach Młodzieży 2016

Przywołuję to wszystko nie bez powodu. Jak pewnie wiecie w Orange staramy się, by nic się nie marnowało – faktury wysyłamy mailem, zbieramy na festiwalach zużyte telefony, a także dbamy, by odnawiać urządzenia, które wcześniej spędzały czas w Waszych domach, służąc Wam do korzystania z internetu. Nic dziwnego, że banery, które przygotowaliśmy na Światowe Dni Młodzieży przerobiliśmy później, zgodnie z tradycją na…torby. Do 10 osób, które odpowiedzą na pytanie o ile mobilnych stacji bazowych rozstawionych było na Brzegach, a ile na Błoniach, trafi po jednej sztuce. Czas na odpowiedzi krótki – czwartku do godziny 12:00. Odpowiedzi oczywiście w komentarzach poniżej, liczy się kolejność zgłoszeń 😉

O te 😉

Torby z banerów przygotowanych na potrzeby Światowych Dni Młodzieży 2016

Zatem powodzenia 😉

Udostępnij: Konkurs – rok po Światowych Dniach Młodzieży 2016

Inne

Konkurs HTC U 11- mamy zwycięzcę!

8 sierpnia 2017

Konkurs HTC U 11- mamy zwycięzcę!

Wyszło na to, że stałem się sekretarzem całego konkursu, a więc zgodnie ze wszystkimi prawidłami mi przypadło ogłoszenie zwycięzcy, wybranego głosami jury. Przyznaję – obejrzałem prace konkursowe i doceniam zaangażowanie, pomysłowość i pracę włożoną w wideo. Gratulacje dla całej trójki.

Nie zmienia to jednak faktu, że zwycięzca naszego konkursu z HTC U11 w roli głownej. W skondensowanej formie udało mu się odpowiedzieć na wszystkie zadania konkursowe, zrobić to z polotem i fantazją. Jury najwyżej oceniło właśnie kreatywność i wartość merytoryczną.

Z mojej strony jestem pod wrażeniem gadżetów, wykorzystanych w nagraniu. Jest to zresztą jedna z najbardziej docenianych przez widzów element nagrania. W końcu tworzący wideo, musi się wcześniej zastanowić nad tym, jakie gadżety powinny trafić do materiału, w którym momencie je zastosowań, a następnie dotrzeć z nimi na plan, a w niektórych przypadkach nawet je kupić. To wymaga dużo większego zaangażowania w nagranie, niż ustawienie kamery i mikrofonu.

Ok, koniec dygresji.

Zadania nie były proste – skupiały się na funkcji, która wyróżnia U11, czyli Edge Sens. W telegraficznym skrócie, dzięki niej możemy sterować telefonem ściskając jego ramkę. Moim zdaniem najlepiej pokazać to właśnie na teście. A nawet wideo teście 😉 Jak się to sprawdza? Czy ma jest funkcjonalne?

Zobaczcie sami wideo zwycięzcy naszego konkursu!

Mateusz pokazał zdaniem jurorów (i moim skromnym też) klasę. Wielkie brawa!

A sam HTC U11? Na filmie można zobaczyć, że to kawał fajnego telefonu. Piękny design, szkło odbijające światło pod każdym kątem, najlepszy aparat wśród smartfonów wg DxOMark, słuchawki z Aktywną Redukcją Szumów i sporo możliwości dzięki Edge Sens. Telefon jest oczywiście dostępny w Orange – jeżeli wideo naszego zwycięzcy Was zainteresowały więcej o HTC U11 dowiecie się tutaj.

Udostępnij: Konkurs HTC U 11- mamy zwycięzcę!