Zmiana zarządu NetWorkS!

30 czerwca 2020

Zmiana zarządu NetWorkS!

Piotr Markowski z T-Mobile Polska i Maciej Zengel z Orange Polska obejmą od 1 lipca stanowiska członków zarządu NetWorkS! – spółki joint venture T-Mobile Polska i Orange Polska powołanej do zarządzania siecią RAN obu operatorów.

Decyzją obu właścicieli spółki z dniem 1 lipca wprowadzone zostaną zmiany organizacyjne w spółce oraz powołany zostanie nowy zarząd NetWorkS!.

Zgodnie z nową strukturą spółki, za pracę firmy odpowiedzialny będzie dwuosobowy zarząd na czele z prezesem odpowiedzialnym za koordynację działania, nadzór nad obszarami finansów, bezpieczeństwa, HR, zakupów, compliance, prawnym i sprzedażowym. Stanowisko to obejmie Piotr Markowski, który ma ponad 20 letnie doświadczenie w branży  zdobyte obejmując szereg stanowisk w firmach telekomunikacyjnych, prowadząc przez ponad 7 lat  zróżnicowane projekty z obszaru telekomunikacji jako partner w firmie doradczej Mckinsey, a przez ostatnie 4 lata obejmując, m.in., stanowisko członka zarządu T-Mobile odpowiedzialnego za rynek B2B oraz szefa projektu wdrożenia Agile w firmie.

Skład zarządu uzupełni członek zarządu ds. technicznych odpowiedzialny za operacyjne działanie spółki i nadzór nad obszarami planowania i rozwoju, budowy i optymalizacji sieci, network operations center oraz IT. Stanowisko to obejmie Maciej Zengel, posiadający ponad 20-letnie doświadczenie na rynku telekomunikacyjnym. W Grupie Orange na różnych stanowiskach odpowiadał m.in. za nadzór nad spółkami (jako członek Rad Nadzorczych Teltech, Telefon 2000, ORE Marketplanet, NetWorkS!), projektami infrastrukturalnymi (dotyczącymi m.in. współdzielenia infrastruktury aktywnej oraz pasywnej czy  roamingu krajowego), zarządzanie masztami. W Orange Polska odpowiadał też za politykę częstotliwości radiowych.

Obecni członkowie zarządu spółki, Edyta Rafalska i Leszek Lis, po wypełnieniu kontraktów z dniem 30 czerwca 2020 r. powrócą, odpowiednio, do Grup T-Mobile Polska i Orange Polska, gdzie obejmą stanowiska w nowych obszarach.

Udostępnij: Zmiana zarządu NetWorkS!

Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

19 marca 2020

Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

Z końcem marca Jacek Kunicki wejdzie do zespołu zarządzającego Orange Polska jako dyrektor wykonawczy odpowiedzialny za finanse. Maciej Nowohoński, który przez ostatnie sześć lat kierował finansami Orange, będzie w dalszym ciągu jako członek zarządu rozwijał działalność hurtową operatora i nowe możliwości biznesowe na tym rynku, np. projekt infrastrukturalny FibreCo., oraz zarządzał sprzedażą nieruchomości firmy.

Jacek Kunicki jest związany z Orange Polska od 2003 r. W tym czasie odpowiadał m.in. za relacje inwestorskie operatora. Od 2014 roku był szefem kontrolingu finansowego Orange w Polsce, raportując bezpośrednio do członka zarządu ds. finansów. Jacek Kunicki jest członkiem rady nadzorczej Networks! oraz Teltech (część Grupy Orange Polska). Przed dołączeniem do Orange, pracował w zespole finansowym telekomunikacyjnego Energis Polska. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Zarządzania w Warszawie, posiada także dyplom MBA z Oxford Brookes University.

Maciej Nowohoński nadzorował finanse spółki jako członek zarządu od marca 2014. Od 2017 roku zarządza też sprzedażą nieruchomości firmy, a od lutego 2020 r. – działaniami Orange na rynku hurtowym. Wcześniej pełnił różne role o rosnącym zakresie odpowiedzialności w obszarze finansów, w tym w latach 2006-2014 jako kontroler Grupy Orange Polska. W latach 2010-2011 był w zarządzie spółki Emitel, natomiast w latach 2011-2013 z ramienia zarządu kierował finansami w spółce PTK Centertel. Przed dołączeniem do zespołu Orange pracował między innymi w Arthur Andersen i Andersen Business Consulting. Jest absolwentem kierunku Handel Zagraniczny Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu oraz szkoły biznesu Hogeschool van Arnhem en Nijmegen w Holandii.

Decyzje są następstwem dzisiejszego posiedzenia Rady Nadzorczej firmy, które z powodu zagrożenia epidemią COVID-19 odbyło się całkowicie zdalnie. Porządek obrad obejmował głosowanie w sprawie powołania Jacka Kunickiego na członka zarządu, jednak ze względu na brak fizycznej obecności członków Rady, zgodnie z polskim prawem nie mogło się ono odbyć.

Zmiany wejdą w życie z dniem 31 marca 2020 r.

Udostępnij: Jacek Kunicki dołącza do zespołu zarządzającego Orange Polska

Sieć

Nie boimy się zimy! Jak to działa #12

22 stycznia 2019

Nie boimy się zimy! Jak to działa #12

Pewnie już wiecie, że dopaliliśmy naszą sieć mobilną w miejscowościach, które najczęściej odwiedzacie w czasie ferii zimowych. Przekrojowy opis znajdziecie w komunikacie prasowym. Ja natomiast chcę Wam pokazać owe przygotowania z bliska. Dlatego wsiadłem razem z naszą blogową ekipą wideo w samochód i pognałem do Karpacza, jednego z dwóch miast, gdzie przed zimą zrobiliśmy refarming, dostawiliśmy mobilny BTS i doposażyliśmy stacje bazowe. Spotkałem się tam z Marcinem z NetWorkS!, który opowiedział mi trochę jak to działa. Zapraszam do oglądania!

Zimowy 4G LTE od Orange w Karpaczu

W Karpaczu nasi klienci mogą korzystać z 6 stacji bazowych oraz jednego „mobila”. Na wszystkich „stałych” działa już 2100 MHz, pojawił o się także m.in. nowe pasmo – 2600 MHz na stacji w centrum miasta. W mieście i okolicach przez sieć przechodziło w czasie przerwy świąteczno-noworocznej nawet kilka TB danych dziennie. Najwięcej SMS przeszło przez naszą sieć w tych okolicach w Wigilię – ponad 20 tys., a minut rozmów – w Sylwestra – blisko 90 tys. minut. Jeżeli ktoś chce zbudować w oparciu o te dane wnioski socjologiczne dotyczące sposobu składania życzeń – zapraszam.

Nasi klienci mogą także korzystać z pasma 800 MHz w schronisku Strzecha Akademicka. Choć Samotnia nadal lepsza 😉 Przepraszam Was, ale to super wspomnienia z dzieciństwa związane z tym miejscem.

Skoro już przy schroniskach jesteśmy, to możecie korzystać z naszej sieci także na Murowańcu oraz w Dolinie Kościeliskiej, jest tam także stacja mobilna. Często o to pytacie, temat pojawił się też w Q&A, więc od razu daję znać.

Czy w Karpaczu widać efekty? Zobaczcie sami – zrobione tuż przy oświetlonym stoku, więc w miejscu gdzie ludzi nawet o tej porze trochę było. Wiecie już także kiedy robiliśmy dla Was nagranie.

test prędkości łącza mobilnego wykonany w karpaczu pokazuje prędkość 125 Mb/s

Kolejny odcinek „Jak to działa?” będzie o światłowodzie, do zobaczenia, zresztą szykujemy ich dla Was więcej. A jeżeli chcecie zobaczyć poprzednie odcinki cyklu „Jak to działa?”, wejdźcie tutaj.

Udostępnij: Nie boimy się zimy! Jak to działa #12

Sieć

10 lat o sieci na blogu (no prawie) ;-)

5 grudnia 2018

10 lat o sieci na blogu (no prawie) ;-)

Okrągłe urodziny to zawsze czas podsumowań.  Co prawda na blogu piszę od niespełna trzech lat, dokładnie od końcówki sierpnia 2015 roku, więc nie mam zbyt długiej perspektywy. Postanowiłem się z tym zmierzyć i wybrałem dla Was kilka najważniejszych i najciekawszych tematów, jakie na blogu się pojawiły. Oczywiście tych związanych z siecią.

Orange Światłowód

18 kwietnia 2013 roku, czyli ponad 5 lat temu Wojtek potwierdził, że w Warszawie zaczęliśmy testy sieci FTTH, czyli tego, co znacie teraz jako Orange Światłowód. Od razu także zwracam Waszą uwagę, że od ogłoszenia pilotażu, do konferencji, w czasie której zaanonsowaliśmy start oferty minęło ponad 2 lata. Na początku testowanej wtedy ofercie daleko było do dzisiejszego 1 Gb/s a zasięg usługi ograniczał się do ledwie kilku ulic.

Budki telefoniczne…

Były jednym z najważniejszych tematów 2016 i 2017 roku. Z tej okazji Wojtek przygotował nawet bardzo fajny wpis „Co nam zrobiły automaty i dlaczego je likwidujemy?”. W czasach, gdy prawie każdy ma telefon komórkowy urządzenia te przestały być po prostu potrzebne, jednak na stałe zapisały się w naszej historii.

Podobnie zresztą jak…

Strowger

Pamiętacie materiał o centrali Strowger? To był kawał telekomunikacyjnej historii, dlatego postanowiliśmy zachować nagranie z tego miejsca dla potomnych. Bunkier kilka pięter pod poziomem warszawskich ulic, zakurzone urządzenia, ręczne przełącznice. Wizyta tam, była niezwykłym przeżyciem. Mimo to takie centrale przeszły do lamusa. Jednak coś po nich pozostało. Znam pewnego pracownika Orange, który zapytany, dlaczego tak głośno mówi zawsze odpowiada: „Pracowałem kiedyś na Strowgerze!” 😉

NetWorks!

Sądzę, zgoda na utworzenie, a potem powstanie NetWorks! było jednym z najważniejszych wydarzeń w naszej sieci i całej telekomunikacji, o których informacja pojawiła się na blogu. Choć formuła współpracy ewoluuje (choćby w tym roku), to właśnie ta decyzja odcisnęła swój, moim zdaniem bardzo pozytywny ślad na rynku telekomunikacyjnym.

Przyszłość i IoT

Na koniec zostawiłem dwa teksty, które moim zdaniem są jednymi z najciekawszych, jakie popełniłem na blogu  – chodzi o materiał na temat testów LTE-M i NB-IoT.  Wnioski na blogu publikowaliśmy wraz z postępem prac w labie, dzięki czemu byliście na bierząco i razem z nami mogliście dyskutować o możliwościach obu rozwiązań. Opisywaliśmy Wam wady i zalety obu rozwiązań, więc była to także niezła pigułka wiedzy.

Udostępnij: 10 lat o sieci na blogu (no prawie) ;-)

Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

22 maja 2018

Orange Polska przeznaczy więcej pasma na LTE 4G

Orange Polska zawarł porozumienie z T-Mobile, które pozwoli lepiej wykorzystać dostępne zasoby pasma radiowego i zwiększyć pojemność sieci LTE 4G o blisko 40 proc. do roku 2020. Ponadto firma będzie dalej zwiększać i rozbudowywać stacje bazowe. Dzięki temu klienci będą mogli bardziej komfortowo korzystać z mobilnego internetu.

Transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w 2017 roku podwoił się. Za większość wzrostu odpowiada sieć 4G LTE – transfer zwiększył w tym czasie ponad trzykrotnie , a trend ten utrzymywał się także w pierwszym kwartale 2018 r, gdy wzrost rok do roku był dwukrotny. Ponieważ znaczące ilości częstotliwości nadal są przeznaczone do obsługi starszych technologii – 2G i 3G, Orange Polska zdecydował, że prócz budowy nowych stacji i rozbudowy sieci 4G LTE w oparciu o wygrane w aukcji pasma 800 MHz i 2600 MHz, przeprowadzi również optymalizację wykorzystania zasobów częstotliwości.

Wykres przedstawiający transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w technologiach 3G i 4G

Wykres – transfer danych w sieci mobilnej Orange Polska w latach 2015 – 2017

Pierwsza ze zmian obejmuje zamianę wykorzystywanych wspólnie z T-Mobile 15 MHz w częstotliwości 1800 MHz na dwie niezależne nośne po 10 MHz. Pozwoli to w krótkim czasie zwiększyć pojemność sieci 4G LTE w tym paśmie o  około 1/3. Drugim elementem optymalizacji będzie uruchomienie LTE  w paśmie 2100 MHz. Orange Polska przeznaczy na to 10 MHz wykorzystywanych do tej pory przez sieć 3G.

Nowa aranżacja częstotliwości przez Orange Polska i T-Mobile w 4G.Obydwie zmiany umożliwią agregację nawet czterech tzw. pasm nośnych, co przełoży się na pojemność sieci i wyższą prędkość transferu. Łączna ilość pasma jaką firma przeznacza na usługi LTE wzrośnie do 45 MHz. Jednocześnie, by utrzymać jakość sieci 3G, wykorzystywane wspólnie z T-Mobile 4,2 MHz na usługi UMTS900 także zostaną zamienione na dwie niezależne nośne o szerokości 4,2 MHz.

Zmiana w wykorzystaniu pasma w częstotliwości 900 MHz nastąpi do końca 2018 r., natomiast w częstotliwości 1800 – do 2019-2020 r.

Porozumienie z T-Mobile nie oznacza zakończenia współpracy w ramach Networks!, a jedynie odejście od współpracy w modelu współkorzystania pasma (tzw. MOCN, ang. Multi-Operator Core Network). Operatorzy nadal będą współdzielić infrastrukturę (dostęp do sieci radiowej) w modelu MoRAN (ang. Mobile Operator Radio Access Network). Klienci nie stracą więc dostępu do stacji bazowych, lecz będą korzystać z lepszej jakości sieci.

Więcej informacji na temat form współpracy międzyoperatorskiej w zakresie współdzielenia sieci.

Zmiany w wykorzystaniu pasma wpisują się w konsekwentnie realizowany proces rozbudowy i zwiększania pojemności sieci mobilnej. W 2017 r. liczba stacji bazowych z 4G LTE, z których mogą korzystać klienci Orange Polska przekroczyła 10 tys., a liczba stacji bazowych obsługujących agregację pasm 4G LTE sięgnęła blisko 4 tys.

Prace nad rozwojem sieci mobilnej oraz światłowodowej to wzajemnie uzupełniające się działania, których celem jest zapewnienie klientom Orange Polska najwyższej jakości usług, bez względu na miejsce, w którym z nich korzystają. To także podstawa budowy oferty konwergentnej, której flagowym produktem jest Orange Love.

Pobierz infografikę podsumowującą rozwój sieci Orange Polska w 2017 r.

Więcej informacji:

Wojciech Jabczyński