Innowacje

Zrób przegląd swojego smartfona

16 października 2017

Zrób przegląd swojego smartfona

Cuda techniki jakim są nowe smartfony, są delikatne. Nawet bardzo. Każde uderzenie, wstrząs, czy upadek tego zminiaturyzowanego do granic możliwości dzieła sztuki może skończyć się bardzo źle. Podobnie może być z oprogramowaniem – tutaj także mały błąd może się przełożyć na większe problemy w przyszłości. Dlatego warto się pochylić nawet na tymi drobnostkami, by nasz smartfon nie trafił do szuflady, gdzie ostatecznie dokona żywota.

To, że warto pochylić się jego dobrostanem już wiemy. Jednak, nie warto wysyłać go do autoryzowanego serwisu, gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki, że coś nie działa. Mam dla Was inny, lepszy pomysł, który pozwoli zorientować się w sytuacji znacznie szybciej, oszczędzając sobie czasu i rozłąki ze smartfonem.

Nie, nie jest nim naukowiec w białym kitlu, którego widźcie na zdjęciu 😉

Aplikacja lepsza niż stacja diagnostyczna

Ów lepszy pomysł, to testy, które ruszają w kilku naszych salonach. Cały proces jest bardzo prosty – zaczyna się od tego, że przychodzicie do salonu, a my instalujemy Wam specjalną aplikację dostarczoną przez firmę Pervacio. Robi ona rozbudowany „przegląd techniczny smartfona”. Sprawdza między innymi moduły GPS, Bluetooth, NFC, system operacyjny, a także kilka naście innych podzespołów. Po wszystkim aplikacja jest odinstalowywania, a Wy dostajecie raport, podobny do tego poniżej. Obsługuje ona zdecydowaną większość smartfonów – urządzenia z Androidem i iOS, choć wyłączając smartwatche czy też sprzęt do VR.

Zrób przegląd swojego smartfona z aplikacją Pervacio

Cały proces nie wychwyci jednak problemów związanych z uszkodzeniem mechanicznym – zalaniem, uszkodzonym wyświetlaczem itp. Jednak z takich uszkodzeń najczęściej doskonale zdajemy sobie sprawę. Możemy także zawsze zabezpieczyć się przed nim wybierając Orange Smart Care.

Wracając do tematu – czyli naszej diagnostyki. Nawet taka wydawałoby się – nieprofesjonalna analiza pozwala wbrew pozorom odsiać i naprawić sporo urządzeń, które w innym przypadku trafiłby do autoryzowanych serwisów. Drugą korzyścią jest także pełniejsza wiedza o skali uszkodzeń, przekładająca się na szybszą diagnostykę w serwisie, jeśli urządzenie jest już w stanie, który tego wymaga.

Aplikacja daje także możliwość przeniesienia danych pomiędzy dwoma telefonami. Przydaje się, gdy trzeba oddać nasz smartfon do serwisu lub gdy kupujemy nowy.

Oto lista salonów, w których można zrobić przegląd swojego smartfona:

• Smart Store Orange na Pańskiej w Warszawie
  • Salon Orange w Galerii Mokotów w Warszawie
  • Salon Orange w Centrum Handlowym „Krewetka” w Gdańsku
  • Salon Orange przy ulicy Piłsudskiego 22 w Krakowie
  • Salon Orange przy ulicy Narutowicza 24/26 w Lublinie.

Udostępnij: Zrób przegląd swojego smartfona

Inne

LG Q6 – rozstrzygnięcie konkursu!

4 października 2017

LG Q6 – rozstrzygnięcie konkursu!

Robota sekretarza jury to jednak fajna fucha. Przypadła mi w udziale przyjemność ogłoszenia wyników konkursu, który zrobiliśmy razem z LG Polska. Zdecydowaliśmy się nagrodzić 7 uczestników, bo trzecie miejsce przypadło ex equo dwóm osobom. Dziękuję przy tej okazji przyjaciołom z LG, którzy przekazali konkursowiczom dodatkowy telefon.

Pierwszą nagrodę, jaką jest piękny smartfon LG Q6, dostają: Ewelina Bałazy, Natalia Kamińska-Pietrzak, Mateusz Pięta i Ziemowit Kasiński. Oto ich prace. Warto obejrzeć, nie tylko po to, żeby przyjrzeć się bliżej telefonowi, lecz także dlatego, aby dowiedzieć się więcej o fotografii mobilnej.

Drugą nagrodą są słuchawki LG Tone Infinim, które trafią do trzech panów: Macieja Trykowskiego, Piotra Wilczyński i Jarosława Świerczewskiego. Prośba o kontakt na znany Wam już z regulaminu adres mailowy.

Gratulacje dla wszystkich! Poziom materiałów, które przygotowaliście był wyrównany, a zadania niełatwe. Doceniamy godziny potrzebne na przygotowanie filmów i kreatywność. Na szczęście LG Q6 to telefon wdzięczny do testów i użytkowania. Moją opinię o LG Q6 podziela w swoim teście Michał Rosiak. Gdybyście chcieli przyjrzeć się im bliżej, albo nawet wejść w ich posiadanie… wiecie, gdzie szukać LG Q6.

P.S. Bądźcie czujni. Szykuje się kolejny MEGA konkurs.

Udostępnij: LG Q6 – rozstrzygnięcie konkursu!

Po starter do Żabki, Fresh’a i punktu RUCHu

4 października 2017

Po starter do Żabki, Fresh’a i punktu RUCHu

Kolejna porcja wiadomości dla fanów prepaidów. Tym razem zmiany nie dotyczą jednak kolejnych kroków (niewielkich dla człowieka ale olbrzymich dla ludzkości) na drodze do upraszczania oferty.  Będzie za to o małym prezencie, dla wszystkich tych, którzy kupią starter w jednej ze wspomnianych w tytule ogólnopolskich sieci lub bardziej lokalnie KDSH Rypin, PSS Olsztyn, Codet oraz SL Optymi.

Prezentem jest 50 GB transferu, z którego możecie skorzystać 14 dni. Procedura jest prosta – wysyłacie kod, który otrzymaliście w czasie zakupów na numer telefonu, który dostaniecie wraz z nim. Promocja w Żabce i Fresh’u ważna jest do końca października, w punktach RUCH do końca listopada.

Dla fanów czytania regulaminów załączam regulamin akcji z RUCHem, jest analogiczny do tego z Fresh’em i Żabką, różnią się tylko datą zakończenia. No i oczywiście miejscem, w którym trzeba zakupić starter by dostać bonus.

Przy okazji przypomnę o innym bonusie, który możecie zgarnąć w związku z kupowaniem nowego startera (choć nie zawsze) – 100 GB i nielimitowane rozmowy ważne przez 3 miesiące.  Co prawda to bonus związany z poleceniem znajomemu naszych usług, ale dostajemy go i my i nasz znajomy. Więc dla kupujących nowy starter – w sam raz ;-).

Udostępnij: Po starter do Żabki, Fresh’a i punktu RUCHu

Coraz prościej i lepiej w prepaid

29 września 2017

Coraz prościej i lepiej w prepaid

Przyznaję, że używam prepaid raczej sporadycznie. Aktualnie mam Orange Free na kartę, z którego korzystam jako z internetu domowego (jestem w trakcie przeprowadzki i jeszcze nie mam światłowodu). Od prepaid zawsze odstraszała mnie wizja licznych taryf, pakietów, promocji i bonusów, które wzajemnie  się wykluczały i a czasem z perspektywy laika – dublowały. Dla ludzi, którzy siedzieli w temacie, wszystko to było oczywiste, a dla mnie niczym czarna magia. Dlatego, gdy koledzy z prepaid stwierdzili, że upraszają ofertę byłem naprawdę zadowolony. Krok po kroku, pracowali, by stała się przyjaźniejsza i dostępniejsza dla nowych użytkowników, a jednocześnie nie straciła nic ze swojej elastyczności. Część taryf trafiła do archiwum, wprowadzaliśmy także nowe bonusy, tak by bardziej odpowiadały Waszym potrzebom.

Czasy się zmieniają – prepaid także

Proces trwa, a jednym z jego elementów jest rozpowszechnianie rozwiązań, z których najchętniej korzystanie na inne oferty, gdzie nie były do tej pory dostępne. Jeżeli coś działa dobrze, a Wy chcecie z tego korzystać to naturalnym wydaje mi się, że warto, by każdy mógł to zrobić. To także kwestia elastyczności, która moim zdaniem jest kluczem prepaid. Jego kolejną odsłoną jest wprowadzenie czterech usług – Masz Minuty, Masz SMS, 120 minut do wszystkich komórkowych oraz Bezpiecznego konta w tych taryfach, gdzie nie było do tej pory dostępne. Trzy pierwsze to usługi, które dają dostęp do rozmów i SMS za bardzo przyjemne dla oka kwoty.

Dwie pierwsze dają dostęp do gratisowych minut lub SMS za każdą złotówkę doładowania konta. W pierwszym przypadku chodzi o 1 minutę do wszystkich sieci lub 3 SMS za każdą złotówkę. Aktywacja w każdym z przypadku kosztuję złotówkę, można jej dokonać poprzez kod lub SMS. Więcej o usługach na naszej stronie, a dokładnie pod tym linkiem. Teraz możecie je aktywować we wspomnianym już w teście Orange Free na kartę, a także Yes i Smart

W nazwie usługi „120 minut do wszystkich sieci” zawarte jest wszystko to, co trzeba o niej wiedzieć. Jest to przede wszystkim alternatywa dla wszystkich droższych  Ważna jest ona przez 31 dni i kosztuje 9 zł, a można z niej skorzystać zarówno w wersji cyklicznej jak i jednorazowej. Stała się teraz dostępna także w Orange Free na kartę i Yes. Zainteresowanych zapraszam do lektury.

Z kolei większa dostępność usługi Bezpieczne Konto ucieszy wszystkich opiekunów – zarówno tych najmłodszych jak i najstarszych. Pozwala ona monitorować stan konta dziecka i ewentualnie doładować je zdalnie SMS. Obowiązkowy link do usługi tutaj.

Udostępnij: Coraz prościej i lepiej w prepaid

Urządzenia

BlackBerry wraca do Orange z KEYone

26 września 2017

BlackBerry wraca do Orange z KEYone

Kilka tygodni temu do oferty Orange wróciły smartfony Nokia. Dziś kolejny come-back znanej marki, która chce się odrodzić. Jeśli chodzi o mnie to mocno sentymentalny powrót. Wiele lat używałem BlackBerry i byłem zadowolony, zwłaszcza z fizycznej klawiatury. Pamiętam pierwsze, plastikowe modele z funkcją push-mail, która była znakiem rozpoznawczym „jeżyny” na rynku. Czasy się zmieniły, oczekiwania klientów też, firma lekko przysnęła i tak stałem się użytkownikiem iPhone`a. Swoją drogą podczas Mobile World Congress 2017 w Barcelonie odwiedziłem stoisko BlackBerry i zastanawiałem się czy reaktywacja w Orange Polska będzie możliwa? Okazuje się, że tak.

Jak prezentuje się BlackBerry KEYone? Zacznę od klawiatur, których są dwie. Jedna, dotykowa na 4.5-calowym ekranie i fizyczna QWERTY zamontowana poniżej. Zdecydowanie nie jest to standard w smartfonach. Daje dostęp do ponad 50 skrótów klawiszowych, które pozwalają sprawnie zarządzać aplikacjami na smartfonie i przeglądać najważniejsze informacje. Poniżej klawiatury znajduje się przycisk nawigacji, który zdaniem producenta może przejąć większość funkcji ekranu dotykowego. Mamy, więc coś dla starych fanów BlackBerry jak i dla osób, które chcą wybrać „jeżynę” po raz pierwszy. Co ciekawe telefon ma także czynnik linii papilarnych. Taka moda.

Telefon ma w sobie procesor Snapdragon 625, 32 GB pamięci wewnętrznej i 3 GB RAM. Energię daje bateria o pojemności 3505 mAh. Aparat główny ma 12 Mpix i robi zdjęcia w jakości 4K, przedni  8 Mpix i rozdzielczość 1080p. KEYone działa pod kontrolą systemu operacyjnego Android 7.1 Nougat. Został też wyposażony w specjalną aplikację monitorującą ustawienia prywatności – DTEK. Producent zapewnia także, że telefon będzie otrzymywał comiesięczne aktualizacje zabezpieczeń systemu.

BlackBerry KEYone mamy, jako jedyny operator w Polsce. Przynajmniej na razie. Telefon jest dostępny w ofertach biznesowych, a tutaj podrzucam link do oferty.

Aktualizacja 09.11.2017

Wszystkim zainteresowanym polecam testy przeprowadzone, przez Michała Rosiaka.

Udostępnij: BlackBerry wraca do Orange z KEYone