Więcej energii z odnawialnych źródeł dla klientów Orange Energia

6 lutego 2024

Więcej energii z odnawialnych źródeł dla klientów Orange Energia

Kontrakt z firmą Polenergia zapewni klientom Orange Energia możliwość zakupu energii z odnawialnych źródeł. Umowa obejmuje stałe dostawy na lata 2024 i 2025. Odbiorcami usługi będą zarówno indywidualni, jak i biznesowi klienci Orange Energia.

Energia, która trafi do klientów Orange Energia, zostanie wyprodukowana na farmie wiatrowej Puck i farmie wiatrowej Krzęcin, które należą do Grupy Polenergia. Farma wiatrowa Puck składa się z 11 turbin wiatrowych o łącznej mocy 22 MW. Krzęcin to 4 turbiny o łącznej mocy 6 MW. Orange Energia, między innymi dzięki współpracy z Polenergią Obrót, może dostarczać klientom coraz większą ilość energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych.

Orange Energia jest sprzedawcą energii i rozwiązań OZE, w tym fotowoltaiki i pomp ciepła. W ramach swojej strategii spółka minimalizuje negatywny wpływ na klimat i wspiera rozwiązania mniej obciążające środowisko.

– Umowa z Polenergią jest kolejnym krokiem w realizacji strategii Orange Energia, która zakłada dostarczanie klientom wyłącznie ofert, wykorzystujących energię pochodzącą w 100% ze źródeł odnawialnych. Dzięki temu, nie tylko mamy swój udział w redukcji śladu węglowego jako firma, ale również aktywnie wspieramy klientów w działaniach na rzecz środowiska. Dodatkowo, sprzedając oferty tworzone w oparciu o energię z odnawialnych źródeł, pomagamy klientom biznesowym w spełnianiu kryteriów z obszarów ESG, będących częścią unijnej i krajowej legislacji – mówi Bartosz Gott, prezes Orange Energia.

Polenergia to największa polska prywatna grupa energetyczna. Składa się z pionowo zintegrowanych spółek działających w obszarze wytwarzania energii z odnawialnych i niskoemisyjnych źródeł oraz sprzedaży energii elektrycznej dla klientów biznesowych i detalicznych.

– Orange Energia to część globalnej Grupy Orange. Cieszymy się z perspektywy stałej współpracy Polenergii z tak uznaną marką. Orange Polska oferuje klientom możliwość skorzystania z energii odnawialnej. Klienci, którzy decydują się na taką usługę, wspierają transformację energetyczną naszego kraju. Kontrakt, który podpisaliśmy z Orange Energia, wpisuje się w strategię komercjalizacji energii wyprodukowanej przez naszą Grupę
mówi Marek Musiał, prezes zarządu Polenergii Obrót.

Udostępnij: Więcej energii z odnawialnych źródeł dla klientów Orange Energia

Wszystko, co potrzebujecie wiedzieć o fotowoltaice (2)

13 października 2022

Wszystko, co potrzebujecie wiedzieć o fotowoltaice (2)

Chcecie zainwestować w fotowoltaikę, ale nie wiecie, jak się do tego zabrać? Jak wygląda montaż i na co powinniście zwrócić szczególną uwagę? Zapraszam na rozmowę z Adrianą Glinką-Kłos, szefową sprzedaży w Orange Energia, która pomoże Wam zrobić pierwszy krok.

Ewa Przybylińska: Co powinnam wiedzieć, gdybym była klientem zainteresowanym fotowoltaiką?

Adriana Glinka-Kłos: Zaczynamy od prawidłowego określenia mocy, jaką potrzebujemy. Robimy to na podstawie audytu fotowoltaicznego. Moc instalacji dobieramy według indywidualnych potrzeb, po analizie rocznego zużycia energii. Musimy optymalnie dobrać moc, która zapewnia pokrycie obecnych i przyszłych potrzeb. Budowanie instalacji większych niż wynika to z analizy zużycia energii, nie ma ekonomicznego sensu i tylko wydłuża okres zwrotu inwestycji.

Do instalacji nadaje się zdecydowana większość dachów pod warunkiem ich dobrej kondycji technicznej. Trzeba wziąć pod uwagę to, że dach musi wytrzymać dodatkowe obciążenie. Najbardziej optymalny kąt nachylenia dachu w Polsce to 30-40 stopni i oczywiście południowa wystawa. W zależności od kąta nachylenia, instalacje sprawdzają się także w kierunkach: wschód, zachód i pośrednich. Dla instalacji na dachach płaskich, często projektuje się instalacje skierowane na: wschód-zachód.

Jakie mamy rodzaje paneli fotowoltaicznych i czym się od siebie różnią?

Trzy najpopularniejsze to: monokrystaliczne, polikrystaliczne i panele z krzemu amorficznego. Różnią się właściwościami, wydajnością i ceną. Wybór tych odpowiednich dla nas, jest uzależniony od wielu czynników i najlepiej omówić je ze specjalistą.

Jak krok po kroku instaluje się panele?

Na podstawie audytu nasi inżynierowie przygotowują koncepcję techniczną wraz z wizualizacją i tzw. prognozę uzysku, czyli kalkulację przyszłych zysków z instalacji. Następnie umawiamy termin montażu i dostarczamy materiały niezbędne do realizacji inwestycji.

Potem do akcji wchodzą nasi technicy. Instalację dzielimy na: montaż paneli, montaż falownika, okablowania, pomiary i testy. Sam montaż wykonywany jest przez ekipę składającą się z fachowców z zakresu fotowoltaiki, elektryki, dekarstwa. Czas budowy instalacji jest uzależniony od ilości paneli i  miejsca. Dla domu jednorodzinnego to standardowo 2-3 dni. Prawidłowy montaż gwarantuje, że panele można użytkować bezpiecznie przez wiele lat. Pamiętajmy, że błędy w montażu fotowoltaiki wpływają na wydajność instalacji, mogą stanowić nawet zagrożenie dla konstrukcji budynku. Te najczęściej popełniane, których oczywiście należy unikać to np. nieprawidłowo dobrana moc instalacji lub konstrukcja do danego typu poszycia dachowego, brak zabezpieczenia kabli pod panelami i źle dobrane zabezpieczenia. Należy też już na samym wstępie zwrócić szczególną uwagę na projekt instalacji.

Jak wygląda odbiór instalacji i dalsze formalności?

Odbiór przez klienta potwierdza protokół. Ostatnim elementem jest zgłoszenie instalacji do operatora systemu dystrybucyjnego (OSD), będącego właścicielem infrastruktury energetycznej na danym obszarze. Ten krok wykonuje się w celu wpięcia instalacji do całej sieci. OSD ma obowiązek przyjąć zgłoszenie i dokonać wymiany licznika inwestora na dwukierunkowy, tzn. umożliwiający rejestracje zarówno poboru, jak i produkcji energii. Wymiana licznika i podpisanie umowy ze sprzedawcą energii kończy proces.

Podobno instalacja efektywnie działa jedynie w miesiącach ciepłych. To prawda?

To jeden z wielu mitów. Panele fotowoltaiczne produkują energię przez cały rok. To prawda, że 70%-80% energii słonecznej pochodzącej z paneli fotowoltaicznych, produkowanych jest od kwietnia do września. Jednak niskie temperatury nie mają negatywnego wpływu na ich sprawność. Fotowoltaika potrzebuje promieni słonecznych, a nie ciepła.

Czy montaż instalacji można wykonać o każdej porze roku?

Pora roku nie ma znaczenia. Istotne są warunki atmosferyczne. Technicy, ze względów bezpieczeństwa, nie pracują na dachu podczas opadów deszczu, śniegu, jeśli dach jest pokryty śniegiem, a także przy mocno ujemnych temperaturach.

Jak opiekować się panelami?

Instalacje są bezobsługowe i należy tylko pamiętać o okresowych przeglądach, aby wykluczyć ewentualne usterki. Energia wytworzona z instalacji jest wykorzystywana na bieżące potrzeby. W przypadku wyboru falowników hybrydowych i doposażeniu instalacji w magazyny energii, może być rezerwowym źródłem zasilania.

Adriana Glinka-Kłos, dyrektorka sprzedaży Orange Energia – spółki wchodzącej w skład Grupy Orange. Specjalizuje się w tworzeniu strategii sprzedażowych w branży energetycznej, paliwowej i gazowej. Pracowała w Grupie Energa, GPEC, Stilo Energy. W Orange Energia jest odpowiedzialna za zarządzanie sprzedażą portfolio produktowego (energii elektrycznej i odnawialnych źródeł energii, w szczególności fotowoltaki).

Spotkanie z Adrianą Glinką-Kłos jest kolejnym odcinkiem cyklu o fotowoltaice.
Przeczytajcie wcześniejszy wpis: Wszystko, co potrzebujecie wiedzieć o fotowoltaice
Więcej informacji o fotowoltaice od Orange Energia znajdziecie na stronie.

Udostępnij: Wszystko, co potrzebujecie wiedzieć o fotowoltaice (2)

Czysta Energia od Orange ze stałymi cenami za prąd do końca 2021 r

30 września 2020

Czysta Energia od Orange ze stałymi cenami za prąd do końca 2021 r

Ruszyła specjalna oferta promocyjna dla klientów Orange Energia – „Czysta Energia od Orange II”. Zawiera ona gwarancję niezmiennej ceny do końca 2021 roku i pomoc specjalistów w razie awarii w domu. Wystarczy zmienić sprzedawcę prądu na Orange Energia, wybierając jeden z dwóch dostępnych pakietów. W ten sposób możemy kontrolować swoje wydatki i mieć wsparcie serwisu w razie awarii.

Czysta Energia od Orange pochodzi w 100% ze źródeł odnawialnych. Oznacza to, że cała energia zużywana przez klientów Orange Energia posiada gwarancję pochodzenia z odnawialnych źródeł, wystawioną przez Prezesa Urzędu Regulacji Energetyki.

Stała cena 1 kWh w 2021 roku  w taryfie G11 w Pakiecie Komfort wynosi 0,2799 zł netto, czyli 0,3443 zł brutto, a w Pakiecie Wygoda – 0,2899 zł netto (0,3566 zł brutto).

Na pewno nie raz przydałby się w domu fachowiec. Tak się składa, że Pakiet Komfort zawiera bezpłatną pomoc serwisanta w razie awarii urządzeń AGD, RTV i PC. A te zazwyczaj są najczęściej zawodne. W cenie jest także serwis technika urządzeń gazowych i grzewczych, elektryki, hydrauliki, szklarza, dekarza czy ślusarza. Pakiet dotyczy 5 napraw w roku do kwoty 1500 zł brutto każda wraz z ceną części zamiennych. Koszt miesięczny Pakietu Komfort to 19,99 zł brutto.

W Pakiecie Wygoda Orange Energia oferuje bezpłatną pomoc serwisanta w razie awarii elektrycznej, hydraulicznej czy ślusarskiej. Pakiet zawiera 4 naprawy do 700 zł. Jego koszt miesięczny to 13,99 zł. Serwisanta można umówić pod numerem telefonu: +48224224224.

Czysta Energia od Orange

Klienci Orange Energia mogą korzystać z czystej energii już od maja tego roku. Również w maju operator, jako pierwszy telekom w Polsce, rozpoczął budowę farm wiatrowych, które łącznie zaspokoją do 10% energii potrzebnej w ciągu roku dla zapewnienia działania sieci i usług Orange. Dwie nowe instalacje powstaną do końca 2020 roku w okolicach Poznania. Łącznie dostarczą 50 GWh rocznie na potrzeby działalności Orange Polska. Energia wyprodukowana przez powstające instalacje pozwoliłaby przesłać użytkownikom komórek 265 petabajtów danych. Prąd z nowych wiatraków popłynie do 18 tys. obiektów w infrastrukturze Orange, takich jak stacje bazowe telefonii mobilnej czy szafy dostępowe znajdujące się na ulicach miast.

Udostępnij: Czysta Energia od Orange ze stałymi cenami za prąd do końca 2021 r

Black Friday w Orange: obniżki do 1300zł

29 listopada 2019

Black Friday w Orange: obniżki do 1300zł

W piątek (29.11) w sklepie internetowym i salonach Orange rozpoczęła się wyprzedaż smartfonów z okazji Black Friday. Obniżki sięgają 1300 zł, a oferta obejmuje kilkadziesiąt modeli smartfonów m.in. Samsung, Xiaomi i Huawei. Promocja potrwa przez cały weekend. W poniedziałek (2.12) rozpocznie się kolejna, Cyber Monday, w której oprócz smartfonów, można upolować smartwatche, laptopy i tablety w obniżonych cenach.

Z wyprzedaży można skorzystać podpisując nową lub przedłużając obecną umowę na wybrany Plan Mobilny, a także kupując smartfon bez umowy, w 20 ratach 0 proc.

Samsung Galaxy S10 taniej 1300 zł

Operator obniżył ceny topowych modeli marki Samsung. W sklepie online Samsung Galaxy S10 512 GB jest dostępny 1300 zł taniej, przy wyborze Planu Mobilnego 75, z miesięczną ratą 111 zł. Natomiast cena ubiegłorocznego Samsunga Note 9 spadła o 910 zł w Planie Mobilnym 55, z ratą 110 zł/mc.

Online można upolować smartfon OPPO RX 17 Pro debiutującej w tym roku na polskim rynku marki, taniej o 480 zł w Planie Mobilnym 55, z miesięczną ratą 70 zł. W wyprzedażowej ofercie Orange znalazły się telefony popularnej marki Xiaomi, m.in. Redmi 7 32 GB za 25 zł miesięcznie w Planie Mobilnym 45.

Black Friday w salonach Orange

Orange przygotował także specjalną ofertę dla klientów salonów, a w niej duży wybór smartfonów marki Xiaomi, m.in. Mi 8 lite tańszy o 168 zł, Redmi 5+ przeceniony o 360 zł, czy Redmi 5A z miesięczną ratą 8 zł, wszystkie w Planie Mobilnym 45.

Stacjonarnie można upolować także ubiegłoroczny flagowiec tajwańskiej marki, HTC U12+, którego cena spadła o 430 zł w Planie Mobilnym 75 oraz zestaw HTC Desire 12+ z powerbankiem, za 5 zł miesięcznie w Planie Mobilnym 45. Zarówno w sklepie online, jak o w salonie jest dostępny popularny Huawei P30 tańszy o 310 zł w Planie Mobilnym 55.

Wymienione telefony mają 0 zł opłaty na start. Klienci, którzy zdecydują się na zakup smartfonu online w Planie Mobilnym, otrzymają darmową dostawę. Oferta jest ważna do wyczerpania zapasów.

Promocje dla firm

Orange przygotował także promocyjne ceny smartfonów w ofercie Dla Firm. Przeceniony o 1224 zł smartfon Samsung Galaxy S10 128 GB jest dostępny za 309 zł na start z miesięczną ratą 78 zł+VAT z Multipakiem XXL. Do wyprzedażowej oferty trafiły także Sony Xperia L3 tańszy o 288 zł w planie Dla Firm oraz Huawei P30 przeceniony o 168 zł z Multipakiem XL (ceny netto).

Black Week w Orange Energia

Specjalną akcję przygotował również Orange Energia. Klienci, którzy podpiszą nową lub przedłużą obecną umowę na energię elektryczną kontaktując się z infolinią 801 111 333 lub przez stronę www.orangeenergia.pl otrzymają e-voucher o wartości 200 zł na zakupy w sklepie RTV EURO AGD. Promocja potrwa do 6 grudnia. Mogą skorzystać z niej klienci indywidualni, którzy wybiorą jedną z ofert Orange Energia z gwarancją ceny na 2020 rok oraz wsparciem fachowców:  „Więcej niż energia od Orange – Pakiet Komfort”, „Więcej niż energia od Orange – Pakiet Wygoda”.

Udostępnij: Black Friday w Orange: obniżki do 1300zł

3 lata Orange Energia

14 lutego 2018

3 lata Orange Energia

Dokładnie w Walentynki, 14 lutego 2015 roku rozpoczęliśmy sprzedaż energii elektrycznej uruchamiając usługę Orange Energia. W ciągu 3 lat staliśmy się jednym z największych alternatywnych sprzedawców prądu i dzisiaj obsługujemy już 107 tys. klientów prywatnych i firm.

Stawiamy na prostotę. By maksymalnie ułatwić zmianę sprzedawcy, jako pierwsi stworzyliśmy możliwość załatwienia formalności online, robicie to u siebie w domu, przez stronę pradnaklik.pl. Po zawarciu umowy załatwiamy też za Was wszystkie formalności ze starym sprzedawcą. Wszystko w trzech prostych krokach.

Sami rozumiecie – 3 lata i 3 kroki by zostać klientem Orange Energia (jak ja ;-)). Temat w sam raz na infografikę!

Orange Energia 3 lata i 3 kroki by zacząć kupować prąd od Orange Energii

Nasi klienci co miesiąc otrzymują SMS z informacją ile wynosi ich aktualna faktura, mogą też samodzielnie poinformować nas o miesięcznym zużyciu prądu. W tym celu wypełniają prosty formularz dostępny na portalu orange.pl, a zajmuje im to minutę.

Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej o Orange Energia wejdźcie na wpis, w którym pojawiła się bardzo sensowna infografika.

Udostępnij: 3 lata Orange Energia