Orange i Netflix podpisali znaczące, międzynarodowe porozumienie

Orange i Netflix podpisali znaczące, międzynarodowe porozumienie

Grupa Orange i Netflix odnowiły podpisaną w 2014 roku umowę, dotyczącą dystrybucji serwisu Netflix dla klientów Orange TV we Francji. Jednocześnie rozszerzyli partnerstwo na wszystkie państwa, w których obecna jest Grupa Orange. W ciągu kilku miesięcy także klienci Orange w Polsce będą mogli skorzystać z oferty Netflix w Orange TV.

Strategiczne partnerstwo pozwoli klientom Orange w Europie, Afryce i na Bliskim Wschodzie na korzystanie z serwisu Netflix dystrybuowanego przez Orange TV. Dzięki temu klienci Orange uzyskają dostęp do bogatej i ekskluzywnej oferty oryginalnych seriali, filmów, komediowych stand-upów, dokumentów oraz programów dla dzieci, którą będą mogli oglądać na telewizorze, telefonie czy komputerze. Na serwisie Netflix dostępne są popularne i nagradzane seriale własnej produkcji „Stranger Things”, „Orange is the New Black”, „House of Cards” i „The Crown” a także światowe hity 13 Powodów” oraz Narcos”.

Od 2014 roku Orange jest dystrybutorem serwisu Netflix we Francji, a od kilku miesięcy również w Hiszpanii. W nadchodzących miesiącach dostęp do serwisu Netflix, jako część oferty telewizyjnej, zyskają także klienci Orange Polska. W kolejnych krajach serwis będzie dostępny w 2018 roku.

Chcemy zaoferować naszym klientom najlepsze treści, mówi Stéphane Richard, prezes i CEO Orange, dlatego począwszy od października 2014 r. byliśmy pierwszym dystrybutorem serwisu Netflix we Francji, a zawarcie nowej umowy wzmocni naszą pozycję na międzynarodowym poziomie”.

Reed Hastings, prezes Netflix, powiedział: “To partnerstwo buduje naszą silną relację z Orange we Francji, a w przyszłości umożliwi również milionom naszych klientów w wielu krajach prosty i wygodny dostęp do wiodącego na świecie serwisu internetowego oferującego rozrywkę w jednym miejscu.”

Informacje na temat Netflix

Posiadając ponad 100 mln użytkowników w ponad 190 państwach oraz oferując 125 mln godzin programów każdego dnia, w tym seriali, filmów dokumentalnych oraz produkcje oryginalne, Netflix jest światowym liderem w streamingu video. Dzięki umowie bez zobowiązania, abonenci serwisu Netflix mają nieograniczony dostęp do programów na różnych ekranach w dowolnym miejscu i czasie. Użytkownik może oglądać, przerywać i wznawiać programy w dowolnym momencie, bez przerw na reklamy.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Orange i Netflix podpisali znaczące, międzynarodowe porozumienie

FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

Warszawa zyskała wyjątkowe miejsce, łączące kreatywność i nowe technologie: FabLab powered by Orange. Wystarczy wziąć udział w warsztatach, by zrealizować swoje pomysły dzięki wsparciu trenerów i nowoczesnym urządzeniom, np. drukarkom 3D, ploterom laserowym, czy cyfrowym frezarkom. Zapraszają Fundacja Orange i Stowarzyszenie Robisz.to!

Orange od wielu lat angażuje się w różnorodne działania związane z cyfrową edukacją. Dostarczamy narzędzia do nauki i rozwoju, oparte na nowoczesnych technologiach służących komunikowaniu się, jak światłowód. Tutaj, w FabLabie, dosłownie dajemy narzędzia do realizowania pomysłów. Wierzymy, że innowacje i kreatywność to podstawa nowoczesnej polskiej gospodarki. Dlatego angażujemy się w edukację cyfrową i wspieranie przedsiębiorczości. Cieszę się, że jako Orange możemy w ten sposób wspomagać inteligentny rozwój Polski – powiedział podczas otwarcia FabLabu Gervais Pellissier, wiceprezes Orange odpowiedzialny za rynki europejskie.

FabLab powered by Orange wpisuje się w międzynarodowy ruch FabLabów (z ang. fabricaton laboratory), zrzeszający entuzjastów ruchu DIY (do-it-yourself), konstruktorów, makerów, majsterkowiczów. Na całym świecie powstało już ponad 1000 takich miejsc. Przestrzeń przy ulicy Twardej 14/16 w Warszawie składa się z kilku pracowni, takich jak: markerspace, strefa druku 3D, strefa elektroniki, prototypownia, pracownia cyfrowej obróbki drewna, strefa szycia, stolarnia. Zajęcia i poszczególne pracownie są otwarte dla dzieci, młodzieży i dorosłych, niezależnie od umiejętności i doświadczenia.

FabLab to królestwo nowych technologii, miejsce, w którym można puścić wodze fantazji, by wykonać dowolną rzecz np. robota czy drona. Nie zabraknie też nauki programowania oraz pracy z układami elektronicznymi. W FabLabie nie tylko uczymy, jak przekształcić pomysł w gotowy i praktyczny prototyp, ale pamiętamy o wsparciu przedsiębiorczości. Stąd pomysł na warsztaty kierowane dla kobiet wchodzących na rynek pracy, czy wracających do pracy po urlopie macierzyńskim. Będziemy też pracować z młodzieżą, którą wspierają wolontariusze Orange – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange.

W FabLab można nie tylko stworzyć swój własny longboard i nauczyć się obsługiwać drukarkę 3D, ale też wziąć udział w szkoleniach, które zwiększą szanse na znalezienie nowej pracy. W ofercie jest wiele zajęć bezpłatnych organizowanych przez Fundację Orange oraz komercyjnych, organizowanych przez Stowarzyszenie Robisz.to. Miejsce na warsztatach można w prosty sposób zarezerwować przez internet.

Społeczeństwo cyfrowe nie istnieje tylko w sieci. Społeczeństwo cyfrowe tworzą ludzie, tacy jak my, korzystający z nowych technologii, by tworzyć lepszą rzeczywistość. Rolą cyfryzacji nie jest przeniesienie ludzkiej aktywności do sieci, ale wyposażenie ludzi w narzędzia do lepszego funkcjonowania w nowej rzeczywistości. Bardzo dziękuję za zaproszenie – powiedziała Anna Streżyńska, Minister Cyfryzacji.

Anna Streżyńska, minister cyfryzacji w trakcie otwarcia FabLab powered by Orange

W tygodniu otwarcia FabLab powered by Orange (11-15 września 2017) mieszkańcy Warszawy mogli wziąć udział w bezpłatnych warsztatach i stworzyć m.in. własny syntezator, koszyk na rower czy model pojazdu.

Warszawa to metropolia o znaczącym potencjale kreatywnym. Od lat tworzymy warunki wspierające kreatywnych i zaangażowanych mieszkańców oraz powstawanie i rozwój nowatorskich inicjatyw.  Począwszy od budowy infrastruktury dla designu i innych branż kreatywnych, jak chociażby Centrum Kreatywności Targowa, przez projekty związane z rozwijaniem kompetencji biznesowych, po promowanie stolicy jako miasta innowacji na międzynarodowych targach – mówi Hanna Gronkiewicz-Waltz, prezydent Warszawy.

W przestrzeni Orange FabLab dostępne będzie miejsce do pracy dla startupów uczestniczących w programie akceleracyjnym Orange Fab. Młode firmy będą tu mogły znaleźć wsparcie doradcze i szkoleniowe ekspertów Orange Labs w zakresie m.in.: machine learning, user experience a także wsparcie doradcze w zakresie zweryfikowania potencjału technologicznego rozwiązania. Cztery dotychczasowe edycje wyłoniły 23 finalistów. Kolejna edycja Orange Fab wystartuje na początku października.

To nie koniec bezpłatnych zajęć. Informacje o kolejnych już wkrótce pojawią się na stronie www.FabLabTwarda.pl.

Orange Polska wspiera edukację cyfrową w Polsce również poprzez inwestycje w nowoczesną infrastrukturę. Na mocy porozumienia z Ministerstwem Cyfryzacji, firma z własnych środków w trzy lata podłączy ponad 4,5 tys. szkół do sieci światłowodowej, umożliwiając im korzystanie z dostępu do internetu o prędkości co najmniej 100 Mb/s. Do kolejnych 3,7 tys. szkół światłowód od Orange dotrze dzięki POPC. Operator pomaga też wyrównać szanse edukacyjne dzieci. W 75 miejscowościach mieszkańcy korzystają z multimedialnych Pracowni Orange, otwartych dla społeczności. W ramach programu Bezpiecznie Tu i Tam zarówno młodzi internauci, jak również ich opiekunowie i nauczyciele uczą się dbać o bezpieczeństwo w sieci. Z kolei dzięki programowi #SuperKoderzy uczniowie z klas 4-6 uczą się kodowania na lekcjach innych niż informatyka.

Zobacz relację z otwarcia FabLab powered by Orange

Pobierz więcej zdjęć FabLab powered by Orange

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange,
+48 518 278 522, bartlomiej.kuczynski@orange.com

Napisz do Nas
Udostępnij: FabLab powered by Orange – nowe miejsce kreatywnej edukacji

Trening z legendą polskiego sportu

Trening z legendą polskiego sportu

Jerzy Dudek odwiedził Kluby Sportowe Orange

Trening ze znanym bramkarzem to tym razem nagroda za podjęcie jednego z wyzwań. Zawodnicy mieli przygotować własne zasady gry. Wyzwanie polegało na wymyśleniu unikalnej gry sportowej, która opierałaby się na autorskich pomysłach zawodników. Drużyny z całej Polski zaprezentowały swoje propozycje w formie krótkich filmów.  W sumie Jerzy Dudek odwiedzi sześć klubów. Był już w Prochowicach, Kamienicy a będzie jeszcze m.in. w Brzostku i Birczy. Zgłoszenia ze wszystkich klubów były bardzo kreatywne. Uczniowie już po raz kolejny zaskoczyli piłkarza pomysłami. Te spotkania są zupełnie wyjątkowe i dla dzieciaków i dla samego Jerzego Dudka. On opowiedział o kulisach swojej kariery oraz o swoich motywacjach sportowych, a każdy z uczestników mógł wziąć autograf i zrobić sobie zdjęcia ze znanym sportowcem.

Najważniejszy był trening

– Trenowaliśmy pod okiem prawdziwej gwiazdy sportu – to dla nas niezwykłe wyróżnienie. Pan Jerzy Dudek jest fantastycznym człowiekiem i ma bardzo dobre podejście do młodzieży. Myślę, że dla uczniów z naszego klubu, spotkanie z nim stanie się motywacją do dalszych działań i osiągnięć sportowych. Serdecznie dziękujemy – powiedział Jarosław Pedryc, trener UKS Spartakus.

KSO wizyta Jerzego Dudka

Kluby Sportowe Orange zrzeszają aż 100 uczniowskich drużyn z całej Polski. Treningi
z gwiazdami sportu to jeden z elementów programu, który ma na celu zachęcenie zawodników do treningów. W drugiej połowie roku odbędzie się również II Puchar Orange, w ramach którego 10 najbardziej aktywnych klubów zmierzy się w Warszawie w bezpośredniej rywalizacji.

Udostępnij: Trening z legendą polskiego sportu

Grafiki – wyniki Orange Polska po pierwszym półroczu 2017

27 lipca 2017

Grafiki – wyniki Orange Polska po pierwszym półroczu 2017

Grafiki prezentujące wyniki komercyjne, finansowe, a także rozwój sieci Orange Polska w trakcie pierwszego półrocza 2017. Prezentujemy dane dotyczące m.in liczby klientów i gospodarstw domowych w zasięgu Orange Światłowodu, liczby klientów usług mobilnych, a także budowy sieci mobilnej.

Udostępnij: Grafiki – wyniki Orange Polska po pierwszym półroczu 2017

Innowacje

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit

7 kwietnia 2017

Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit

Marta Cieślak-Krajewska

Dzisiaj mamy dla Was z Piotrkiem świeżą relację z Innovation Gardens Summit, wydarzenia, które zapowiadałam na blogu w zeszłym tygodniu.  Tematem przewodnim IGS było 5G i innowacje. Podczas sześciu prelekcji, wygłoszonych przez sześciu keynoterów przewijał się ten sam wniosek – era 5G na pewno nastąpi i warto przygotować się na zmiany, które przyniesie.

5G w Polsce w 2020 lub 2021 roku
Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska wskazał datę uruchomienia sieci 5G w Polsce – będzie to 2020 lub 2021 rok. O tym, jak będzie wyglądało funkcjonowanie nowej sieci i czym jest „network slicing” dowiecie się z relacji. Ruth Guerra, dyrektor rozwoju strategii, Ericsson i Paul Michael Scanlan, dyrektor ds. technologii z Huawei wskazywali na praktyczne aspekty wdrożenia 5G. jakie będą pierwsze zauważalne dla nas, klientów, oznaki wejścia 5G? Co zmieni się w obszarze video? Tego też dowiecie się z naszej relacji.

Sztuczna inteligencja i globalny system nerwowy
Podczas IGS prelekcje wygłosili także przedstawiciele pozostałych partnerów : Nokii, Samsunga i Oracle. Federico Guillén, prezes sieci stacjonarnej w Nokia opowiadał, jak będzie wyglądała budowa globalnego „systemu nerwowego” dla sieci 5G. Dan Bantukul, dyrektor ds. technologii, Oracle mówił, jakie nowe funkcje przejmie „hybrydowa’ chmura w erze 5G . Natomiast przedstawiciel Samsunga, wskazywał na istotne aspekty naszego życia zawodowego, które zrewolucjonizuje nadejście 5G.

Do 2020 r. sztuczna inteligencja i technologia uczenia maszynowego staną się nieodłącznym elementem naszej pracy, 40 proc. pracowników będzie samozatrudnionych, a ich wartość wyniesie 10 mld $. Tylko 14 proc. wybierze ośmiogodzinną pracę etatową, 60 proc. zdecyduje się na nielimitowany czas pracy – takie wnioski płynęły z wystąpienia Maxime Guirauton, dyrektora marketingu B2B w Europie, Samsung.

Niestety, w tym materiale nie wystarczyło nam czasu na zamieszczenie wszystkich wypowiedzi, ale na pewno do nich wrócimy w kolejnych odcinkach 5Gotowi. Zostańcie z nami na blogu.

Co nowego z urządzeniach
Konferencji towarzyszyła także wystawa rozwiązań, które przyjechały z MWC. Podczas IGS mieliśmy także polską premierę Galaxy S8 i akcesorium Dex. Jesteście ciekawi, co zaproponował Samsung? Szczegółową relację będziemy mieć dla Was w poniedziałek – koniecznie zajrzyjcie na blog. W sumie podczas IGS można było zobaczyć 30 nowych rozwiązań, wykorzystujących 5G.

To już druga konferencja z cyklu Innovation Gardens Summit, zainspirowana Mobile World Congress w Barcelonie. Tym razem znowu możemy mówić o sukcesie, który jest zasługą współpracy sześciu silnych marek: Orange Polska, Ericssona, Huawei, Nokii, Oracle i Samsunga.  Może za rok nie będziemy już „małą Barceloną”, tylko po prostu – warszawskim Innovation Gardens Summit?

Jesteśmy ciekawi Waszych wrażeń po obejrzeniu materiału – czy nadejście ery 5G cieszy Was, czy raczej martwi, , a może, jak ja, już nie możecie się doczekać? Piszcie w komentarzach na blogu.

A jeżeli chcecie obejrzeć inne nasze materiały o 5G…

Udostępnij: Czy 5G już tu jest? Relacja z Innovation Gardens Summit