Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

10 sierpnia 2017

Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

Mieszkańcy kolejnych dwudziestu pięciu miast i wsi z całej Polski mają szansę zdobyć multimedialną świetlicę otwartą dla społeczności. Właśnie rusza rekrutacja do 3. edycji programu Pracownie Orange. Do końca roku w miejscowościach do 40 tysięcy mieszkańców Fundacja Orange stworzy 25 innowacyjnych, bezpłatnych centrów edukacji i aktywności lokalnej. Wyposaży je w nowoczesny sprzęt IT i wesprze w działaniach przez 2 kolejne lata.

Polska ma wciąż wiele do nadrobienia w kwestii kompetencji cyfrowych, kluczowych dla funkcjonowania we współczesnym świecie. Podstawowe umiejętności w tym zakresie posiada jedynie 40% społeczeństwa[1], a Polacy ogółem plasują się na 22. miejscu w UE[2]. Dzięki działalności Pracowni Orange, mieszkańcy małych miast i wsi zyskują miejsce nowoczesnej edukacji i rozwijania umiejętności, w tym kompetencji cyfrowych niezbędnych w XXI wieku.

Czym są Pracownie Orange?

Pracownia Orange to miejsce, w którym mieszkańcy mogą aktywnie spędzać czas, rozwijając swoje pasje i ucząc się, jak kreatywnie korzystać z nowych technologii. Wszystko to w nowoczesnej przestrzeni, wyposażonej w komputery, urządzenia wielofunkcyjne, konsole, drukarki 3D i zestaw mebli, z bezpłatnym dostępem do internetu. Ich liderzy, przy wsparciu Fundacji Orange, organizują zajęcia i warsztaty, które odpowiadają na różnorodne potrzeby osób w każdym wieku.

Jak to działa?

Od początku trwania programu, w całej Polsce, powstało już 77 Pracowni Orange. Organizowane w nich zajęcia to m.in. kursy korzystania z internetu (prowadzone w 94% świetlic), ale także warsztaty programowania (prowadzone w co trzeciej pracowni), szkolenia z obsługi programów komputerowych, z których szczególnie chętnie korzystają seniorzy, czy zajęcia z prototypowania, robotyki i druku 3d skierowane do dzieci i młodzieży. Tym samym Pracownie zapewniają osobom z niewielkich społeczności innowacyjną edukację cyfrową, na równi z ofertą dostępną dla mieszkańców dużych miast.

Wsparcie liderów

Oprócz nowoczesnego sprzętu i możliwości skorzystania z oferty edukacyjnej, Fundacja Orange zapewnia wsparcie liderów pracowni. Przez 2 lata dba o ich rozwój: prowadzi warsztaty, organizuje szkolenia i daje możliwość wymiany doświadczeń z innymi liderami w Polsce poprzez osobiste spotkania i platformę pracownieorange.pl Dzięki temu, Pracownie tętnią życiem, a główną rolę odgrywają tworzący je ludzie. Zarówno ci, którzy uczestniczą w zajęciach jak i ci, którzy swoim zaangażowaniem umożliwiają jej codziennie funkcjonowanie. Aż 83% liderów dotychczas działających pracowni potwierdziło, że zdobyli nowe umiejętności w animowaniu społeczności, a 70% z nich czuje, że zwiększyli swoje kompetencje cyfrowe.[3]

– Jesteśmy pod dużym wrażeniem tego, jak wielka siła drzemie w lokalnych społecznościach – mówi Ewa Krupa, prezes Fundacji Orange – To mieszkańcy tworzą swoje Pracownie Orange i sprawiają, że stają się miejscem zawiązywania jeszcze bliższych więzi i rozwijania pasji. Jednocześnie często przyznają, że multimedialne świetlice odmieniły życie ich okolicy, a im samym pozwoliły zdobyć wiele istotnych umiejętności, w tym ważnych kompetencji cyfrowych  – dodaje.

Pracownie Orange zmieniają lokalne społeczności

Z badania realizowanego we wszystkich działających obecnie Pracowniach Orange, z których może korzystać do 600 tysięcy osób, wynika, że pełnią one ważną funkcję edukacyjną i kształtują postawy społeczne młodego pokolenia. Aż 3/4 ich odbiorców to dzieci i młodzież. Również ta grupa najczęściej aktywnie współtworzy ofertę Pracowni. Młodzi biorą udział w warsztatach (fotograficznych, narzędziowych, z kodowania), akcjach charytatywnych, działaniach społecznych czy zajęciach związanych z technologiami. Dodatkowo 84% Pracowni deklaruje, że współpracuje z lokalnymi instytucjami i grupami nieformalnymi, wzmacniając tym samym więź i poczucie sprawstwa swojej społeczności.

Co zrobić, by otworzyć 1 z 25 Pracowni w swojej miejscowości?

Aby wziąć udział w programie i zdobyć dla swojej miejscowości Pracownię Orange, wystarczy w terminie od 10 sierpnia do 8 września zgłosić pomysł na działania i lokalizację świetlicy,   wypełniając formularz na stronie www.pracownieorange.pl. Spośród nadesłanych wniosków komisja wybierze 64 najciekawsze propozycje, a o ostatecznej lokalizacji 25 pracowni zdecydują internauci w głosowaniu online.

Pobierz grafikę ilustracyjną w większej rozdzielczości (JPG, 518 KB)

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail:  bartlomiej.kuczynski@orange.com tel. +48 518 278 522

Maja Głuśniewska, Garden of Words

e-mail: m.glusniewska@gardenofwords.pl tel. 48 512 352 187

Informacje o naborze:

Biuro rekrutacji
email: rekrutacja@pracownieorange.pl, tel. +48 518 541 846.

[1] https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/poland

[2] http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/nauka-i-technika-spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne/spoleczenstwo-informacyjne-w-polsce-w-2016-roku,2,6.html

[3] Na podstawie „Badanie wpływu programów Fundacji Orange” zrealizowanego przez Pracownię badań i innowacji społecznych Stocznia od grudnia 2016 do czerwca 2017.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Twoja miejscowość zasługuje na Pracownię Orange

Historia, która stoi za tym zdjęciem

17 października 2015

Historia, która stoi za tym zdjęciem

Widziałem, że to zdjęcie wzbudziło w Was sporo pozytywnych emocji. Kilka seniorek w chustach, uczących się wspólnie obsługi komputera, nie jest czymś, na co można często trafić w internecie. Dlatego chciałbym opowiedzieć, w jakich okolicznościach zostało zrobione to zdjęcie. Zdjęcie najpierw pojawiło się na profilu Fundacji Orange na Facebooku. Spotkało się z bardzo ciepłym przyjęciem, ale po jakimś czasie zostało ono znalezione przez Wojtka Jabczyńskiego, który umieścił je na profilu na Twitterze. A potem na Facebooku.
b753595702ebe4b52166b47178ba44fec0b
Jest sobie Pracownia Orange. Multimedialna świetlica dla mieszkańców małych miast i wsi, którą pomaga prowadzić nasza Fundacja. W Dubiczach Cerkiewnych, małej miejscowości leżącej tuż obok Białowieży. Tam, 12 grudnia zeszłego roku zostały zorganizowane warsztaty komputerowe w ramach programu Polska Cyfrowa Równych Szans 50+. Jak widać na zdjęciu, w spotkaniu brały udział głównie Panie. W internecie szukały ciekawostek z regionu, ale spotkanie miało też drugi cel – pokazać jak działa internet. I mam nadzieję, że się udało.

W tym momencie w całej Polsce działa ponad 50 pracowni Orange, które organizują spotkania i warsztaty dla mieszkańców. Dlatego, choć to zdjęcie jest tylko jedno, to można by podobne wykonać w wielu już istniejących w całej Polsce pracowni Orange. Do końca października ekipa programu Pracownie Orange założy kolejnych 27 po to, żeby jeszcze więcej seniorów mogło poznawać internęt i ułatwiać sobie dzięki niemu życie.

Udostępnij: Historia, która stoi za tym zdjęciem

Startuje trzecia odsłona projektu #SuperKoderzy

16 października 2015

Startuje trzecia odsłona projektu #SuperKoderzy

60 warsztatów w 9 krajach dla ponad 1,5 tys. dzieci – po raz trzeci rusza projekt #SuperKoderzy. Adepci programowania w wieku 10-12 lat wspólnie stworzą animowane aplikacje przy pomocy narzędzia Scratch. W ramach projektu Orange zachęca młodych ludzi do zapoznania się z podstawami kodowania oraz rozwijania kreatywności i umiejętności logicznego myślenia. W sobotę (17 października) w warsztatach wezmą udział dzieci, które na co dzień rozwijają swoje pasje w Pracowniach Orange – multimedialnych świetlicach, utworzonych przez Fundację Orange w 77 niewielkich miejscowościach.

#SuperKoderzy to jedna z licznych inicjatyw społecznych Orange Polska, mających na celu wzmacnianie kompetencji cyfrowych. W trzeciej odsłonie programu motywem przewodnim będzie ekologia. Na uczestników czeka zadanie programowania postaci i gier nawiązujących do tematyki ochrony środowiska, a całe wydarzenie będzie promowane przez Orange na środowiskowej konferencji ONZu COP21 w Paryżu.

W polskiej odsłonie #SuperKoderów wezmą udział dzieci, które na co dzień rozwijają swoje pasje w Pracowniach Orange w: Bobrownikach, Olsztynku, Łomnicy Zdrój, Zakrzówku, Gubinie. Zajęcia poprowadzą trenerzy z Akademii Młodego Hakera. Za miesiąc osoby prowadzące warsztaty pojadą do wybranych Pracowni Orange, aby pomóc #SuperKoderom wejść na kolejne poziomy cyfrowego wtajemniczenia.

Zapraszając najmłodszych do projektu #SuperKoderzy pokazujemy, że języki programowania przestają być domeną wąskiego grona specjalistów o zaawansowanych kompetencjach – podkreśla Konrad Ciesiołkiewicz, Dyrektor Komunikacji Korporacyjnej i CSR Orange Polska. Uczestnikom warsztatów chcemy przede wszystkim pokazać, że kodowanie to nie tylko umiejętności techniczne ale również zdolności rozwiązywania problemów, współpracy i kreatywności – dodaje.

Projekt #SuperKoderzy jest częścią Europejskiego Tygodnia Kodowania (EU Codeweek). Od 10 do 18 października miliony Europejczyków w ramach oddolnych inicjatyw poznają podstawy programowania.

Więcej informacji o inicjatywie #SuperKoderzy na: http://supercoders.orange.com

Kontakt dla mediów:

Wojciech Jabczyński
Rzecznik Orange Polska
biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Startuje trzecia odsłona projektu #SuperKoderzy

Pierwsza Pracownia Orange otwarta!

18 września 2015

Pierwsza Pracownia Orange otwarta!

Czym są Pracownie Orange?

Jak to działa?

Wsparcie liderów

Pracownie Orange zmieniają lokalne społeczności

Co zrobić, by otworzyć 1 z 25 Pracowni w swojej miejscowości?

Pobierz grafikę ilustracyjną w większej rozdzielczości (JPG, 518 KB)

Dodatkowych informacji mediom udzielą:

Bartłomiej Kuczyński, Fundacja Orange

e-mail:  bartlomiej.kuczynski@orange.com tel. +48 518 278 522

Maja Głuśniewska, Garden of Words

e-mail: m.glusniewska@gardenofwords.pl tel. 48 512 352 187

Informacje o naborze:

Biuro rekrutacji
email: rekrutacja@pracownieorange.pl, tel. +48 518 541 846.

[1] https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/scoreboard/poland

Udostępnij: Pierwsza Pracownia Orange otwarta!

Wiemy, gdzie powstaną Pracownie Orange!

13 sierpnia 2015

Wiemy, gdzie powstaną Pracownie Orange!

Przez ostatnie tygodnie trwało głosowanie, a losy nowych Pracowni były w rękach internautów.

Wykorzystywano wszelkie sposoby na zapraszanie ludzi do oddawania głosów. Księża zachęcali do zaangażowania w ogłoszeniach duszpasterskich. W jednej z miejscowości, ponieważ niewiele osób  miało dostęp do internetu, gmina udostępniła tablet z dostępem do netu – chodzili po mieście, żeby ludzie mogli głosować, w niektórych szkołach podczas wakacji uruchomiono dyżury, żeby dzieciaki mogły w każdej chwili przyjść i klikać na swoją Pracownię. Każdy sposób był dobry, aby zdobyć głos i zjednać społeczność wokół wspólnego celu.

A było o co walczyć. Nowa multimedialna świetlica – wyremontowana, umeblowana i wyposażona w komputery z bezpłatnym internetem, drukarę, skaner, konsolę do gier i telewizor LCD, a także 2 – letnie wsparcie od Fundacji Orange w prowadzeniu ciekawych i twórczych aktywności dla dzieci, dorosłych i seniorów. Swoją pomoc zdeklarowały także istniejące Pracownie z 1.edycji, które od 3 lat są w Programie i dowiodły, że świetlice stanowią wymierną wartość dla życia społecznego w danej miejscowości.

Pierwsze Pracownie Orange otworzyliśmy w 2012 roku, by ułatwić mieszkańcom małych społeczności dostęp do informacji, wiedzy i technologii. W 50 miejscowościach stworzyliśmy nowoczesne, multimedialne świetlice. Wspólnie z lokalnymi liderami udostępniliśmy dla wszystkich nie tylko  miejsce rozwijania kompetencji cyfrowych, ale także przestrzeń spotkań, w której są realizowane ciekawe projekty integrujące ludzi. Przez 3 lata aktywności Pracowni zyskaliśmy wiele dowodów, że zaproponowany przez nas model inwestycji społecznej sprawdza się dobrze, przyczyniając się do zmian na lepsze w lokalnych społecznościach.

Dlatego zdecydowaliśmy się na kontynuację Programu. W czerwcu tego roku ogłosiliśmy nabór do II edycji, w której uruchamiamy 26 kolejnych Pracowni. Zainteresowanie Programem przerosło nasze oczekiwania. Zgłoszono 1018 wniosków. Komisja Konkursowa wybrała 50 miejscowości, na które mogli głosować internauci. Głosowało ponad 182 tys. osób (aktywne konta), które oddały  4 022 576 głosów (sic!).

Trzymaliśmy kciuki za wszystkie 50, ale mogliśmy wybrać tylko 26. Oto one:

4336aef2a3d9cd9d4b0fd9d933b819c9e49

województwo liczba pracowni miejscowości liczba głosów
Dolnośląskie 2 Przedmoście 69 802
Wielkopolskie 2 Koło 67 031
Krajenka 37 411
Zachodniopomorskie 1 Drzonowo 25 000

Mamy też 3 Pracownie na liście rezerwowej – Węgrzynowice, Szczekarków, Lulemino. Oznacza, to, że jeśli z jakiś względów nie uda nam się otworzyć Pracowni w wybranych 26 miejscowościach, będziemy korzystać z listy rezerwowej. Na liście tej znalazły się miejscowości, które miały wysoką liczba głosów w odniesieniu do liczby mieszkańców oraz były bardzo dobrze oceniane merytorycznie przez  Komisję Konkursu.

Udostępnij: Wiemy, gdzie powstaną Pracownie Orange!