Z nju mobile na kartę – na stacjonarny bez dodatkowych opłat

6 października 2017

Z nju mobile na kartę – na stacjonarny bez dodatkowych opłat

Pamiętacie kiedy w nju mobile z rachunkiem dodaliśmy połączenia z numerami stacjonarnymi w cenie abonamentu? Każdy, kto chciał mógł mieć połączenia na komórki i stacjonarne w kraju oraz w roamingu UE bez limitu, a do tego pakiet na internet, w kraju i w roamingu – a wszystko to za zaledwie 19 zł albo więcej netu i nielimitowane SMS-y i MMS-y za 29 zł. Oferta Wam się podobała i nic dziwnego. Nie dość, że rozmowy w kraju to i roaming jak w domu, o którym na rynku nadal się dyskutuje – twierdząc, że będzie go trzeba wycofać z części ofert.

No i cóż… Czas nie stoi w miejscu – pora więc na zmiany. Nie, nie! Spokojnie – wiemy, że to dobra oferta i nie wycofujemy się z niej. Wręcz odwrotnie – od dzisiaj udostępniamy ją także w nju na kartę.

Co się zmieni?

Znikają dwie usługi – „Miesio 19” oraz „Wszystko komórkowe w nju na kartę”. W ich miejsce mamy dwie nowe usługi „Wszystko za nie więcej niż 29 zł” oraz „Rozmowy za nie więcej niż 19 zł”. W czym one są lepsze od poprzednich – chyba już wiadomo, ale poniżej krótko podsumuję, żeby było jasne:

• W usłudze  „Rozmowy za nie więcej niż 19 zł” mamy: nielimitowane rozmowy do wszystkich na numery komórkowe i stacjonarne, w kraju i w roamingu UE.
  • Dokładając dyszkę – w usłudze „Wszystko za nie więcej niż 29 zł” dostajemy ponadto, SMS-y i MMSy (bez limitu w kraju i w UE) 10 GB internetu w kraju, a w tym 1,46 GB do wykorzystania w roamingu UE).

Dodatkowo

Włączenie obu usług jest bezpłatne i łączą się one z usługą „im dłużej tym lepiej”. Przypomnę, że dzięki niej, po pół roku stażu zwiększamy liczbę dostępnych GB o 2 razy, po roku o 2,5 raza, a po dwóch latach 3 razy.

Przejście na nowe usługi jest jak zawsze proste – wszystkie szczegóły znajdziecie na ten temat znajdziecie na www.njumobile.pl

Karciarze – to jest Wasz dzień!  😉

Udostępnij: Z nju mobile na kartę – na stacjonarny bez dodatkowych opłat

WiFi Calling dla (prawie)każdego Androida w Orange!

26 lipca 2017

WiFi Calling dla (prawie)każdego Androida w Orange!

Pytanie: „kiedy uruchomicie WiFi Calling dla (tu nazwa telefonu)” było jednym z najczęściej pojawiającym się na blogu. Wiadomo – funkcja przydatna nie tylko na zagranicznych wojażach, ale także w miejscach ze słabszym zasięgiem, więc i zainteresowanie duże. Przez ostatnie kilka miesięcy w małym gronie pracowaliśmy i testowaliśmy (ja testowałem, pracowali dużo mądrzejsi), nad rozwiązaniem, które pozwoli uruchomić WiFi Calling na (prawie) każdym telefonie z Androidem.

Wystarczy WiFi i Android…

Dlatego stworzyliśmy aplikacje WiFi Calling, która od dzisiaj dostępna jest w Google Play. Jest ona przeznaczona dla klientów Orange. Wystarczy ją zainstalować, zgodzić się by otrzymała dostęp do naszych kontaktów, podpiąć się do WiFi i włączyć. Przy nazwie operatora pojawi się pomarańczowa ikona ze słuchawką, a po drugiej stronie obok znaku WiFi – kluczyk. Od tego momentu wszystkie Wasze rozmowy – zarówno te inicjowane przez kontakty, jak i przez samą aplikację przechodzą przez WiFi Calling. Rozliczani z nich jesteście, dokładnie tak samo, jak w przypadku rozwiązania zaszytego w oprogramowaniu operatorskim czy producenta.  W telegraficznym skrócie – dzwoniąc w Polsce płacicie jak za inne rozmowy krajowe, podobnie dzwoniąc z dowolnego miejsca na świecie do Polski. Mówiąc wprost – jeżeli macie abonament z nielimitowanymi połączeniami to jeżeli złapiecie w chociażby w takiej Mongolii WiFi to zadzwonicie do Polski w ramach pakiety no limit. Nie ponosicie żadnych dodatkowych kosztów ponad kwotę Waszego abonamentu. Jedynie, przy próbach połączenia na numer zagraniczny płacicie jak w przypadku rozmowy międzynarodowej, obojętnie gdzie się znajdujecie. Podobnie jak w rozwiązaniu opartym o oprogramowanie producenta czy nasze – WiFi Calling nie działa za granicą na kartach prepaid.

Z kwestii technicznych – jeżeli szybkość łącza na to pozwala zestawiani będziecie w jakości HD Voice 😉

Wygląd aplikacji WiFi Calling Orange Polska

Czytaj więcej: Zadzwoń przez WiFi czyli WiFi Calling w Orange i nju mobile

Testowałem aplikację już od jakiegoś czasu i mogę powiedzieć z czystym sumieniem, że działa świetnie. Warto przed wykonaniem połączenia sprawdzić, czy wspomniane ikonki telefonu i klucza są widoczne. Połączenie jest błyskawiczne, a rozmowa w najwyższym standardzie. Aplikacja jest dostępna dla większość urządzeń z Androidem – zadziała na wersji 5.0 lub wyższej. Hula w najlepsze także na urządzeniach bez naszego oprogramowania, pod warunkiem, że w środku znajduje się SIM Orange Polska. W przypadku telefonów Dual SIM, jako aktywny musi być ustalony SIM Orange. Jest jednak jedno, dość ciekawe ograniczenie – aplikacja nie zadziała na telefonach, które mają już WiFi Calling wgrany przez producenta lub przez nas – chodzi o modele Samsung S8, S7 i S6. Oczywiście w tej kategorii mieszczą się także iPhone’y, lecz one nie funkcjonują na Androidzie, tylko na iOS, więc tu temat rozwiązuje się sam. Gdy spróbujecie wgrać aplikację na wspomnianych wyżej Samsungach uda się to, lecz aplikacja nie będzie działać. Gdybyście chcieli zobaczyć jak wygląda aplikacja (choć lepiej ją po prostu pobrać), to zrzut ekranu znajdziecie pod tym linkiem (JPG, 123KB).

Jeżeli macie te telefony, a WiFi Calling jeszcze na nich nie włączyliście czas to zmienić. Poniżej znajdziecie dwa filmy, które Wam w tym pomogą, a pod tym linkiem listę telefonów.

Telefon z drugiego końca świata i wyjazd w Bieszczady – WiFi Calling ma sens!

Przyznaję, że możliwość korzystania z WiFi Calling, nawet na moim nieco już leciwym Huawei P8 Lite, była dużym ułatwieniem. Szczególnie, że nie musiałem przełączać się przez cały czas między aplikacjami. Jesteśmy teraz w okresie wakacji, więc sezon na WiFi Calling w pełni i tym bardziej warto spróbować tego rozwiązania. Przy okazji nieco zapewne powiększając liczbę 35,5 tys. klientów Orange, którzy do tej pory skorzystali z WiFi Calling 😉  Rozwiązanie to przydaje się nie tylko na wojażach poza Unią Europejską (w jej graniach mamy „RLAH”), lecz także w kraju, na przykład w górskich schroniskach i wszędzie tam, gdzie macie np. stacjonarne WiFi, a w budynku silne tłumienie sygnału sieci komórkowej. Oczywiście w związku z rozwojem sieci takich miejsc jest coraz mniej… ale nadal występują. W Tatrach chociażby zasięgu nie ma w każdym miejscu.

A skoro już o korzystaniu z WiFi jesteśmy przypomnę jeden z tekstów Michała Rosiaka. Lektura warta uwagi.

Czytaj także: Bo WiFi było darmowe

Gdybyście mieli pytania, pomysły i wolne wnioski – zapraszam do komentowania.

P.S pewnie zapytacie: “a co z nju mobile, zapomnieliście o żółtym i kolegach?”.

Nie, nie zapomnieliśmy.

Prace trwają, efekty mam nadzieję wkrótce zobaczycie.

Mediateka

Udostępnij: WiFi Calling dla (prawie)każdego Androida w Orange!

Ile będzie kosztował roaming w te wakacje?

17 maja 2017

Ile będzie kosztował roaming w te wakacje?

Piotrek Domański

Do wprowadzenia nowych zasad rozliczania usług w roamingu pozostał jeszcze prawie miesiąc. Postanowiłem policzyć, ile zaoszczędzicie po 15 czerwca na roamingu w Unii Europejskiej, jeżeli jesteście klientami Orange. Średnio klienci indywidualni, którzy mają u nas abonament rozmawiali w ubiegłym roku w roamingu przez 40 minut, wysłali kilkanaście SMS-ów i zużyli między 20 a 30 MB transferu danych. Mam świadomość, że teraz pewnie transfer danych, liczba przegadanych minut i wysłanych SMS wzrośnie, ale na razie będę się opierał na danych, które mam.

Postanowiłem to sprawdzić na własnym przykładzie – policzyć, ile kosztowałyby wspomniane wcześniej usługi w moim planie. Korzystam ze Smart Planu LTE za 39,99 zł, w którym mam nielimitowane rozmowy, SMS-y i 2 GB transferu danych.

Roaming po staremu, czyli do 15 czerwca

Gdybym chciał zapłacić za to wszystko zgodnie z obowiązującym jeszcze starym cennikiem, to 40 minut rozmów (wychodzących) kosztowałoby mnie około 21 zł. Do tego dołóżmy 20 wysłanych SMS-ów, kosztujących 6 zł (30 gr za SMS). Na koniec dochodzi 30 zł za 30 MB transferu danych. W sumie – 57 zł miesięcznie, które powiększyłyby mój rachunek. Dużo, prawda?

Oczywiście jest sporo możliwości, by te ceny obniżyć. W przypadku danych mógłbym za 49 zł dokupić choćby paczkę 500 MB ważną przez tydzień. To jednak nadal nieco za mało i na krótko, szczególnie, że rodzinne wyjazdy zwykły trwać dwa tygodnie. 😉

Roaming po 15 czerwca, czyli jak zmieni się moja sytuacja?

Jeżeli macie Smart Plan LTE za 39,99, za korzystanie z telefonu podczas pobytu w krajach UE, Norwegii, Lichtensteinie albo na Islandii (a także na lezącej u wybrzeży Madagaskaru wyspie Reunion) nie zapłacicie nic ponad Wasz comiesięczny rachunek. By w tym planie dopłacić cokolwiek, musielibyście przekroczyć górną granicę transferu określoną przez zasadę Fair Use Policy. Czyli jakieś 2 GB z „wąsem”. W nju z rachunkiem sytuacja wygląda jeszcze lepiej, bo płacicie wyłącznie za wykorzystany transfer, SMSy i rozmowy, więc może się okazać, że jeżeli nie spędzacie urlopu z nosem w telefonie, Wasz rachunek będzie niższy niż zazwyczaj. Gdybyście wykorzystali w ciągu miesiąca wspomniane wcześniej 40 minut, 20 SMS i 30 MB transferu danych, zapłacilibyście tego miesiąca rachunek wysokości 15 zł.

Oczywiście, tak jak pisałem na początku, od 15 czerwca nie trzeba się będzie na terenie Unii Europejskiej tak ograniczać. Przynajmniej w Orange i nju mobile 😉 Tutaj znajdziecie cennik nju mobile, a tutaj Orange. w więcej informacji we wpisie Wojtka o roamingu.

Tak sytuacja wygląda u mnie. A jak u Waszych operatorów?

Udostępnij: Ile będzie kosztował roaming w te wakacje?

Z Orange i nju roaming jak w domu

15 maja 2017

Z Orange i nju roaming jak w domu

Opublikowaliśmy cenniki usług roamingu, które będą Was obowiązywać od 15 czerwca. Zasadę „Roam Like at Home” potraktowaliśmy zgodnie z jej dosłownym rozumieniem – jeśli zapłaciliście w abonamencie za nielimitowane połączenia wychodzące, to powinniście móc skorzystać z nich w całej Unii Europejskiej. I w Orange Polska właśnie tak będzie. Podobnie od 15 czerwca będzie wyglądać sytuacja z SMS, MMS i transmisją danych. Klientom planów abonamentowych kolejne megabajty będą schodzić z ich pakietu z górną granicą określoną przez unijną zasadę Fair Use Policy (FUP).

Oferta roamingowa Orange na terenie UE

W przypadku nju z rachunkiem w dalszym ciągu obowiązuje zasada, że płacicie tylko za te usługi, z których skorzystacie. Oznacza to, że po osiągnięciu limitu wydatków opłaty nie będą pobierane. Z kolei klienci, którzy korzystają z planów abonamentowych, w których dostają określony pakiet minut i SMS (na przykład Smart Plan LTE za 29,99) to najpierw korzystają z niego, a następnie płacą za minutę tyle samo w kraju i w roamingu w UE.

Klienci prepaid zapłacą za połączenia, SMS, transfer danych i MMS zgodnie z cennikiem podstawowym, który obowiązuje w Polsce. Jeśli chodzi o transmisję danych, będą korzystać w roamingu z jednej, niskiej stawki – 10 gr za 1 MB. Oznacza to dużo niższe opłaty niż dotychczas.

SMS, MMS i transmisja w roamingu Orange

Pamiętajcie jednak, że nowe stawki roamingu obowiązują dopiero od 15 czerwca. Ogłaszamy je dzisiaj, ale jeszcze przez miesiąc będziecie za połączenia płacić tak jak do tej pory. Nowe zasady dotyczą wyłącznie 28 krajów Unii Europejskiej oraz Islandii, Liechtensteinu czy Norwegii. Zgodnie z regulacjami Komisji Europejskiej wprowadzone są ograniczenia wynikające z FUP i dotyczą, między innymi tego, że co jakiś czas telefon musi logować się do sieci krajowej. Pamiętajcie też, że z założenia regulacje mają służyć mieszkańcom Unii Europejskiej w trakcie krótkich wyjazdów wakacyjnych czy biznesowych. Będziemy bacznie się przyglądali, czy faktycznie tak się dzieje.

Do wakacji został trochę ponad miesiąc i na koniec nie pozostaje mi nic innego, jak cieszyć się razem z Wami, że gdy ruszymy na europejskie wojaże nie będziemy musieli myśleć o kosztach połączeń do Polski czy funkcjonowaniu naszej nawigacji. Więcej przeczytanie w komunikacie prasowym i na www.orange.pl/roaming. Klienci nju powinni szukać informacji na stronie www.njumobile.pl/roaming

Ps. Jestem teraz na Tajwanie na premierze nowego smartfona HTC. Roaming transmisji danych mam wyłączony bo kosztuje 44,46 zł za 1 MB. Korzystam z WiFi w tym z WiFi Calling. W Europie będzie o niebo bardziej bezstresowo 😉

Udostępnij: Z Orange i nju roaming jak w domu

Roaming jak w kraju w ofercie Orange

14 maja 2017

Roaming jak w kraju w ofercie Orange

Orange Polska opublikował cenniki usług roamingowych, które będą obowiązywać od 15 czerwca 2017. Zgodnie z unijnymi regulacjami, klienci Orange Polska w trakcie podróży do krajów UE oraz trzech innych państw europejskich (m.in. Norwegii), będą mogli korzystać z usług na takich samych zasadach jak w kraju. Jeśli mają abonament z nielimitowanymi usługami, będą mogli swobodnie i bez ograniczeń rozmawiać, SMS-ować czy korzystać z transmisji danych także za granicą, bez obaw o dodatkowe koszty. Pozostali klienci będą za usługi w roamingu rozliczani według takich samych stawek jak w kraju, czyli zapłacą zdecydowanie mniej niż dotychczas.

Oferta roamingowa Orange Polska jest zgodna z unijnym rozporządzeniem i odzwierciedla  intencję regulatorów, zgodnie z którą klienci powinni skorzystać z usług na warunkach krajowych, według zasady Roam Like At Home. Jesteśmy przekonani, że dzięki temu rozwiązaniu nasi klienci będą mogli jeszcze swobodniej korzystać z naszych usług w podróżach służbowych  czy podczas wakacji – powiedział Jean-François Fallacher, prezes Orange Polska .

Dzięki nowym zasadom rozliczania roamingu klienci zapłacą zdecydowanie mniej za połączenia, SMS-y, MMS-y i transmisję danych na terenie Unii Europejskiej oraz Europejskiego Obszaru Gospodarczego (czyli tzw. Strefy 1). Obniżki wyniosą nawet do 100%.

W przypadku abonamentu z nielimitowanymi usługami, z których korzysta 80%  użytkowników ofert abonamentowych, skala obniżek wygląda następująco:

Cena jednostkowa za usługi w roamingu Cena z VAT do 14.06.2017 Cena z VAT od 15.06.2017 obniżka
Połączenie wykonane 54 gr. 0 gr. -100%
Połączenie odebrane 5 gr.
SMS 30 gr.
MMS 65 gr.
Transmisja danych (1MB) 1 zł 0 gr.

(w ramach Limitu Fair Usage Policy, obliczanego zgodnie z rozporządzeniem unijnym )

Roaming Orange dla klientów z abonamentem i na kartę

Klienci, którzy nie korzystają z nielimitowanych ofert abonamentowych, będą rozliczani wg stawek krajowych.  Jeśli klient posiada pakiet minut w ramach abonamentu, będzie go mógł wykorzystać również na rozmowy w roamingu w krajach UE oraz w Norwegii, Islandii i Lichtensteinie. Po wykorzystaniu pakietu zapłaci za połączenia według tej samej stawki w kraju i w roamingu.

Klienci prepaid zapłacą za połączenia, SMSy, transfer danych i MMS zgodnie z podstawowym cennikiem, który obowiązuje w Polsce. Jeśli chodzi o transmisję danych, będą korzystać w roamingu z jednej, niskiej stawki – 10 gr za 1 MB.

Szczegółowe cenniki roamingu dla klientów Orange Polska można znaleźć na stronach www.orange.pl/roaming  lub www.orange.pl/travel.

Nowy sposób rozliczeń według zasady „roaming jak w kraju” dotyczy także klientów korzystających z usług nju mobile. Szczegóły można znaleźć w nowych cennikach roamingowych  na www.njumobile.pl/roaming.

Mediateka

Zainteresował Cie wpis? Jeśli chcesz otrzymywać informacje prasowe, zostaw nam swój adres e-mail
Napisz do Nas
Udostępnij: Roaming jak w kraju w ofercie Orange