Mediateka

Orange Smart Store – galeria

6 stycznia 2017

Orange Smart Store – galeria

Przestrzeń Orange Smart Store jest podzielona na 3 strefy, nawiązujące do tego, co liczy się dla klientów, do codziennych sytuacji, w których towarzyszy im technologia: Dom, Rozrywka, Firma. W salonie nie ma klasycznych stanowisk obsługi i przypisanych do nich sprzedawców. Obsługa podąża za klientem do strefy, którą sam sobie wybrał. W każdej strefie można dokonać zakupu i bezgotówkowej płatności.

Orange Smart Store okiem kamery

Udostępnij: Orange Smart Store – galeria

Innowacje

Mniej sklepów, więcej internetu

9 lutego 2015

Mniej sklepów, więcej internetu

Rzeczpospolita podała, że w latach 2010-2014 trzech operatorów komórkowych zamknęło łącznie ok. 640 salonów, czyli 20 proc. wszystkich. To dużo. W naszym przypadku z 1070 punktów sprzedaży w 2011 roku, dziś pozostało 845. Po zmianie marki TP na Orange (kwiecień 2012) potrzebne było ujednolicenie naszej sieci sprzedaży i likwidacja pokrywających się salonów. Jednak tak naprawdę decydujące znaczenie mają zmieniające się preferencje klientów. Mam na myśli przede wszystkim internet, przez który kupujemy coraz chętniej. Dla przykładu nasz udział w pozyskaniu klientów abonamentowych poprzez e-sklep wynosił odpowiednio: początek 2013 roku – 9,4 proc., cały 2013 rok – 13 proc., a w 2014 już 15 proc. I pewnie dalej będzie rósł. Przypomnę, że nju mobile jest marką tylko internetową. Chociaż sprzedaż online ma coraz większy udział, absolutnie nie ma mowy, aby salony kiedyś zniknęły. Chodzi bardziej o to, aby obydwie sposoby sprzedaży rozsądnie uzupełniały się, a nawet przenikały. Fajnym przykładem jest możliwość kupienia usługi w sklepie internetowym, ale z odbiorem sprzętu w salonie. W grudniu ub.r. z takiej możliwości skorzystało prawie 3 tys. klientów, a usługę wprowadziliśmy zaledwie miesiąc wcześniej.

3b1ac96c8850c32bad3abc08400729e3e3b

Udostępnij: Mniej sklepów, więcej internetu