Bezpieczeństwo

Stalking – jak się bronić (2)

14 września 2017

Stalking – jak się bronić (2)

Pisałem Wam niewiele ponad miesiąc temu, przy publikacji ostatniej (nie)Bezpiecznej Sieci, że jednym z najpopularniejszych tekstów wszech czasów na blogu jest ten, gdzie podajemy sposoby na stalking – czy raczej na poradzenie sobie z nim. Wideo wideem ;), ale tak sobie pomyślałem, że pewnie niektórzy woleliby o tym poczytać, choćby po to, by dowiedzieć się, czy przez przeszło siedem lat (!) jakie upłynęły od publikacji oryginału, cokolwiek się zmieniło?

Stalking to przestępstwo!

Na pewno zmieniło się prawo, już rok później. Gdy powstała pierwsza wersja tego tekstu, z człowiekiem uporczywie nas nękającym trzeba było sobie poradzić samemu, co mogło nawet skończyć się tragedią. Teraz jest łatwiej i jeśli zgłosimy się z takim problemem na policję, możemy liczyć na pomoc. Od 2011 roku stalking jest bowiem przestępstwem (art. 190a Kodeksu Karnego), za które grozi kara do 3 lat pozbawienia wolności. Co jednak, jeśli ewentualne kroki prawne chcemy zostawić na sam koniec, a najpierw spróbować poradzić sobie samemu?

Łatwiej dzięki technologii

Choć generalnie producenci telefonów od dawna byli świadomi zagrożeń, jakie niesie za sobą stalking, dopiero nadejście ery smartfonów znacznie ułatwiło radzenie sobie z niechcianymi telefonami. Teraz nie trzeba już meandrować po menu urządzenia z Androidem, w znacznej większości przypadków wystarczy po prostu:

• otworzyć aplikację „telefon”
  • nacisnąć i przytrzymać numer, sprawiający nam problemy
  • wybrać opcję „zablokuj numer”/”dodaj na czarną listę”/”dodaj do spamerów” – generalnie coś w tym stylu

A co w przypadku wiadomości? Większość producentów z poziomu aplikacji telefonu umożliwia blokowanie nagabywaczy zarówno telefonicznych, jak i SMSowych. Jeśli Twój telefon nie ma takiej opcji – przejdź do aplikacji SMSowej i zajrzyj do jej ustawień.

A co jeśli akurat w Twoim telefonie żadna z tych opcji nie działa? Wciąż nic straconego, bowiem – jak mawiał Steve Jobs – There’s an app for that. Wystarczy poszukać w sklepie Google aplikacji pod hasłem „Block SMS”/”Block calls”. Zanim zainstalujecie, przyjrzyjcie się opiniom, które otrzymała aplikacja. Pamiętajcie, że tego typu programowi dajecie dostęp do danych wrażliwych – numerów telefonów i szczegółowych informacji o rozmowach, czy SMSach.

Na iPhonie aplikacji szukać nie trzeba. W menu ostatnich rozmówców, na liście SMSów i FaceTime’a wystarczy dotknąć ikonkę z niebieską literą „i” w kółku, przewinąć na dół i wybrać opcję zablokowania rozmówcy.

Facebook i Twitter wiedzą, jak to się robi

Szefowie/właściciele/zarządy sieci społecznościowych wiedzą dobrze czym jest stalking, więc w ich aplikacjach nie trzeba daleko szukać.

• W przypadku Facebooka wybieramy Ustawienia/Blokowanie, a następnie w rubryce „zablokuj użytkowników” dodajemy imię i nazwisko lub adres e-mail stalkera.
  • Na coraz popularniejszym Twitterze (z dwóch najpopularniejszych sieci społecznościowych to tam mnie znajdziecie, pod nickiem @rosiu36) jest jeszcze łatwiej. Wciskamy trzy kropki (na stronie), bądź „ptaszka” w dół (w aplikacji), by następnie wybrać opcję wyciszenia lub zablokowania nękającego nas, bądź po prostu nie odpowiadającego nam użytkownika. Można także od razu zgłosić, iż dany użytkownik publikuje treści obraźliwe lub krzywdzące.

Pamiętajcie jednak przede wszystkim o tym, by w przypadku, gdyby stalking, którego jesteście ofiarą, staje się groźny, zgłosić sprawę na policji. Oczywiście absolutnie Wam tego nie życzę, ale zawsze warto pamiętać. No i nie zaszkodzi przypomnieć sobie film!

Udostępnij: Stalking – jak się bronić (2)

Stalking – (nie)Bezpieczna Sieć, odc. 13

10 sierpnia 2017

Stalking – (nie)Bezpieczna Sieć, odc. 13

Coś Wam zdradzę. Kiedy ostatnio przeglądaliśmy z blogo-koleżeństwem najpopularniejsze teksty przez lata bloga, zaskakująco wysoko znalazł się ten. A skoro stalking jest dla Was na tyle ważny, że po siedmiu latach wciąż szukacie o nim informacji – nasz klient, nasz per pan (swoją drogą, kto pamięta z jakiego klasyka polskiego kina pochodzi ten cytat?).

Stalking w erze internetu

Jakby nie patrzeć, dziś stalker ma łatwiej. O niebo łatwiej. Kiedyś musiał wystawać pod domem potencjalnej ofiary, utrzymywać odpowiedni dystans, grzebać w śmie… – chociaż akurat dumpster diving przy szpiegostwie przemysłowym wciąż nie traci na popularności. W dzisiejszych czasach szpiegowanie nas może być trywialne. W dużej części dlatego, że sami ułatwiamy życie tym, którzy czyhają na naszą prywatność. Niefrasobliwość w rozrzucaniu wiadomości o sobie po sieci może się źle skończyć. Przede wszystkim o tym opowiadam w najnowszym odcinku cyklu (nie)Bezpieczna Sieć. O czym za to NIE mówię? O tym, o czym – mam nadzieję – wszyscy pamiętacie: konieczności tworzenia bezpiecznych, niepowtarzalnych haseł, a w przypadku danych wrażliwych także raz na jakiś czas zmienianych, haseł.

Bo tak naprawdę to cały ten materiał o… dolną część pleców potłuc, jeśli nasze hasło zna/może poznać pół świata. Jeśli sprawca może zalogować się na nasze konta, nieważne jak dobrze pilnujemy tego, co wpisujemy. Stalking staje się trywialnie prosty. Dlatego – dla przypomnienia – pod nowym materiałem podrzucam Wam też materiał o hasłach. Co ciekawe – pierwszy, który powstał w ramach naszego cyklu.

Co w następnych odcinkach?

Odpowiedź na pytanie ze śródtytułu może zależeć od Was. Oczywiście oczy i uszy trzymam otwarte na bezpieczniackie trendy, ale to dla Was powstają te materiały i to Wasze oczekiwania mają spełniać. Jeśli jeszcze nie widzieliście naszych wszystkich materiałów wideo z cyklu (nie)Bezpieczna Sieć, zajrzyjcie tutaj. A potem zastanówcie się, czego Wam tam jeszcze brakuje? Taka okazja zdarza się rzadko – film dokładnie taki, jaki Wam się wymarzył 🙂 Może warto spróbować?

A póki co, zapraszam na wcale nie feralny, 13. odcinek (nie)Bezpiecznej Sieci!

A tu parę słów (czy też minut) o bezpiecznych hasłach.

A teraz się z Wami żegnam… ale tylko na jakiś czas 🙂 Przez ostatnie lata zwracaliście mi uwagę, że na urlopie się wypoczywa, a nie pisze teksty na bloga, więc wziąłem to sobie do serca i wrócę na łamy 31 sierpnia. Tym, którzy przez najbliższy czas będą mieć równie dobrze ;), życzę udanych wakacji!

Udostępnij: Stalking – (nie)Bezpieczna Sieć, odc. 13

Prawo i samoobrona przed stalkerami

14 lipca 2010

Prawo i samoobrona przed stalkerami

Stalking to przestępstwo!

Łatwiej dzięki technologii

• otworzyć aplikację „telefon”
  • nacisnąć i przytrzymać numer, sprawiający nam problemy

Facebook i Twitter wiedzą, jak to się robi

Udostępnij: Prawo i samoobrona przed stalkerami

Bezpieczeństwo

Stalking – jak się bronić?

25 czerwca 2010

Stalking – jak się bronić?

Ostatnio niezwykle często wspomina się o tzw. stalkingu. To nękanie osób poprzez wysyłanie wiadomości sms, e-mail lub wykonywanie niechcianych połączeń telefonicznych. Większość z nas posiada telefon komórkowy, dlatego problem może dotknąć każdego z nas. Dlatego Ministerstwo Sprawiedliwości planuje wprowadzenie karalności stalkingu, jednak na prawne regulacje trzeba jeszcze poczekać. Czy zatem możemy chociaż zminimalizować jego skutki? Na szczęście tak! Poniżej kilka rozwiązań, które pomogą bronić się przed tym procederem.

Część producentów komórek (m.in. Samsung, Nokia, LG) w standardowym oprogramowaniu umieszcza filtr połączeń i/lub sms. Oznacza to, że połączenie przychodzące z konkretnego numeru wprowadzonego wcześniej przez użytkownika na tzw. „czarną listę”, jest automatycznie odrzucane. Natomiast wiadomość sms przychodząca z takiego numeru jest kierowana do odpowiedniego folderu. Dzięki temu użytkownik nie jest niepokojony niechcianymi wiadomościami. Jak włączyć takie opcje w przykładowych telefonach? Samsung Avila/ Corby/Ultra Classic/ Ultra Touch: Menu > Ustawienia > Aplikacje > Połączenia > Wszystkie Połączenia > Automatyczne Odrzucanie > Lista Blokowanych Numerów. W tej opcji wpisujemy numer i/lub wybieramy opcję dla wszystkich połączeń przychodzących z zastrzeżonego numeru. Nokia 1208/1600/1661 Menu > Wiadomości > Ustawienia wiadomości > Filtrowane Numery  dla połączeń: Ustawienia > Ustawienia Połączeń > Filtrowane Numery i BlackBerry Konfiguracja > Opcje bezpieczeństwa > Zapora Firewall > Blokowanie wiadomości przychodzących.

Co jednak możemy zrobić, jeśli telefon nie posiada takiej funkcji w standardzie? Wtedy warto sprawdzić, czy jest wyposażony w system Symbian, Windows Mobile lub Android. Za ich pomocą także można ustawić filtry odrzucające niechciane połączenia i wiadomości sms. Wystarczy mieć odpowiednia aplikację. Dla aparatów z systemem Symbian można zainstalować program Handy Blacklist albo Best Blacklist. Przy Windows Mobile Call SMS Blocker, Photo Contacts Pro lub Call FireWall; natomiast dla Androidów Gblocker.

Na koniec warto dodać, że jeżeli otrzymujemy niechciane wiadomości sms z bramki Orange, a numer nadawcy rozpoczyna się od cyfr 102 xxxxx, to możemy w prosty sposób wyłączyć zgodę na otrzymywanie takich wiadomości wysyłając sms o treści „NIE” pod numer 102.

Udostępnij: Stalking – jak się bronić?