Innowacje

Startupy znowu królują w Paryżu

30 czerwca 2022

Startupy znowu królują w Paryżu

Po przerwie spowodowanej pandemią święto innowacji powróciło nad Sekwanę. Viva Technology od lat skupia największych graczy biznesu z całego świata. W tym roku wystąpili m.n. Evan Spiegel, założyciel Snapchata, mistrz świata w szachach Garry Kasparov, Audrey Azoulay, dyrektor generalna UNESCO, czy francuski prezydent Emmanuel Macron. A to tylko kilku spośród 500 prelegentów.

26 tysięcy gości uczestniczących w wydarzeniu stacjonarnie, 114 tysięcy – online, 500 innowacji, ponad 500 prelegentów oraz 79 proc. startupów z potencjalnym inwestorem – te liczby mówią same za siebie. Viva Technology to wydarzenie organizowane z rozmachem, łączące największych graczy z początkującymi przedsiębiorcami. Gdzie indziej startupowcy mogą zaprezentować się i porozmawiać z CEO L’Oréal, Apple, Microsoft czy LinkedIn? „Duży biznes” od dawna traktuje startupy jak równorzędnych partnerów, którzy mogą przynieść mu wymierne zyski. Ten duch równości jest na paryskiej imprezie stale obecny.

Polski duch przedsiębiorczości

Skoro mowa o duchach, to drugim, który nawiedza Viva Technology jest polski duch przedsiębiorczości. W tym roku startupy współpracujące z Orange Polska w ramach programu Orange Fab również nie zawiodły. Podczas Demo Day, czyli dnia poświęconego wystąpieniom przedsiębiorców, zaprezentował się m.in. Augmented Vision. Startup stoi za rozwiązaniem Self Service Augmented Reality, o którym pisałam już na blogu: Zrób to sam w rozszerzonej rzeczywistości

Na zdjęciu przedstawiciele startupów oraz członkowie Orange Fab

Swoją szansę na wygłoszenie „elewator pitch” miał także Cthings, polsko-austriacki start-up, który oferuje dla przemysłu rozwiązania IoT z użyciem 5G. Trzecim startupem z Polski był Surveily, który wykorzystuje wizję komputerową i sztuczną inteligencję do poprawy standardów bezpieczeństwa w przemyśle produkcyjnym. O pozostałych startupach z Orange Fab przeczytacie na stronie: Orange Fab

Zobaczcie, jak wyglądał pierwszy i drugi dzień Viva Technology 2022 w video skrócie.

Zdjęcie tytułowe pochodzi z oficjalnego fanpage Viva Technology, https://www.facebook.com/vivatechnologyparis/ Film pochodzi ze strony Viva Technology, https://vivatechnology.com/

Udostępnij: Startupy znowu królują w Paryżu

Raport Startupy Pozytywnego Wpływu – edycja II

4 czerwca 2020

Raport Startupy Pozytywnego Wpływu – edycja II

Właśnie ukazał się Raport o startupach pozytywnego wpływu. Co to za organizacje?

Mają różne formy: od technologicznego startupu po spółdzielnię socjalną czy fundację. Pojawiają się w różnych branżach: od wegańskiej żywności i odpowiedzialnej mody do platform upcyklingu i domów pasywnych. Rozwijają się dzięki pasji założycieli i założycielek oraz ramom wyznaczonym przez 17 Celów Zrównoważonego Rozwoju. Łączy ich szersze spojrzenie na rolę biznesu, który oprócz ekonomicznej wartości ma także misję społeczną i pozytywny wpływ na środowisko.

Tegoroczny Raport zawiera opisy 16 najciekawszych startupów oraz informacje o 6 inicjatywach wspierających ten ruch w Polsce. W raporcie opisane zostały także trendy, jakie można zaobserwować w 10 branżach – od budownictwa przez edukację i zrównoważoną modę aż do zdrowia i odpowiedzialnej turystyki. To już druga edycja Raportu. Poprzedni Raport opublikowany był w kwietniu 2019 roku. Orange Polska jest partnerem obu Raportów.

Raportowi towarzyszy baza on-line 450 polskich startupów pozytywnego wpływu. Publikacja Raportu to także część Gali, w której wyróżnione zostały najciekawsze i najbardziej efektywne rozwiązania w dwóch kategoriach: Scaleupy Pozytywnego Wpływu oraz Startupy Pozytywnego Wpływu.

Udziału w Projekcie Startupy Pozytywnego Wpływu to dla nas pouczające doświadczenie. Poznajemy organizacje, które wspaniale łączą cele ekonomiczne z misją społeczną i pozytywnym wpływem na środowisko. To połączenie jest charakterystyczne dla idei zrównoważonego rozwoju, która i nam, wielkiej międzynarodowej korporacji jest bliska. Mamy ten sam cel – maksymalizowanie pozytywnego wpływu i minimalizowanie tego negatywnego.

Robimy to także poprzez współpracę ze startupami, które mają nowe pomysły na rozwiązanie problemów społecznych i biznesowych. Zazwyczaj jest to praca bezpośrednio z organizacjami, które potrzebują wsparcia, aby swoje idee zmienić w produkt rynkowy. Wtedy możemy pomóc poprzez naszą wiedzę, doświadczenie, kontakty. W ramach programu akceleracyjnego Orange Fab każdego roku analizujemy propozycje prawie 250 nowych firm. Od początku programu, w 6 edycjach, 48 projektów zostało już przetestowanych lub jest w fazie testów, a niektóre z nich zostały już wdrożone komercyjnie.

Wspieramy też inne programy akceleracyjne. Jesteśmy partnerem Funduszu Sektora 3.0, w którym szukamy innowacyjnych ludzi i organizacji. Dla tych, którzy, chcą z nami współpracować międzynarodowo, mamy kilka propozycji wyzwań konkursowych w projekcie VIVA Technology.

Serdecznie gratulujemy wszystkim startupom pozytywnego wpływu i życzymy powodzenia w ich odpowiedzialnym biznesie i tworzeniu ekosystemu pozytywnego wpływu, którego i my jesteśmy częścią.

Raport został przygotowany przez zespół Kozminski Business Hub pod kierunkiem profesora Akademii Leona Koźmińskiego Bolesława Roka. Partnerami raportu są: Samsung, BNP Paribas i Orange Polska. Inicjatywa KBH jest integralną częścią Ekosystemu Pozytywnego Wpływu stworzonego dwa lata temu przy okazji prezentacji Rankingu Odpowiedzialnych Firm i Startupów Pozytywnego Wpływu.

okładka - raport Startupy Pozytywnego Wpływu

Udostępnij: Raport Startupy Pozytywnego Wpływu – edycja II

Konkursy dla startupów

25 lutego 2020

Konkursy dla startupów

Szukamy innowacyjnych startupów, które łączą nowe technologie z pozytywną zmianą społeczną.

VIVA Technology 2020

Dla tych, którzy, chcą z nami współpracować międzynarodowo mamy kilka propozycji wyzwań konkursowych.

• Pomóż nam znaleźć rozwiązania, które pozwolą nam stać się firmą bardziej odpowiedzialną społecznie – zmniejszyć nasz ślad środowiskowy i zaproponować nowe proekologiczne projekty w zakresie energii odnawialnej, monitoringu emisji CO2, recyklingu czy „powściągliwości cyfrowej”.
  • A może interesuje Was temat cyberbezpieczeństwa – tu poszukujemy innowacji w zakresie zabezpieczenia naszej sieci czy oferowania nowych usług dla naszych klientów.
  • I wreszcie temat 5G i wykorzystania tej technologii w domu i w podróży, w mediach społecznościowych czy dla pracy zdalnej.

Więcej o wyzwaniach CSR, Cyberbezpieczeństwo i 5G i kryteriach oceny na stronie, informacje na temat Programu i naszych wyzwań znajdziecie na stronie  www.vivatechnology.com. Termin zgłoszeń został przedłużony do 28.02.

plakat z treścia społeczna odpowiedzialność biznesu - wyzwanieanie

Oranege FAB

Jeszcze o 5 G. W Orange Fab również szukamy startupów, które razem z nami będą pracować nad rozwojem usług związanych z tym obszarem. Rekrutacja kończy się 29.02. Szczegóły na stronie www.orangefrance.fr

Fundusz Sektora 3.0

Mamy też ofertę dla startupów w Polsce. Jako parter Funduszu Sektora 3.0 szukamy innowacyjnych ludzi i organizacji. Fundusz Sektora 3.0 to program wspierający tworzenie nowych narzędzi, aplikacji i produktów, które wpisują się w ideę “Tech for good”. Oferuje wsparcie w postaci kompleksowego cyklu szkoleniowego, mentoringowego i doradczego, ułatwiającego dopracowanie pomysłu i stworzenie spójnej koncepcji. W drugim etapie wybrani pomysłodawcy mogą uzyskać finansowanie w łącznej kwocie 100 000 PLN. Partnerami Funduszu Sektora 3.0 są Orange Polska, Netguru i Koalicja na rzecz Polskich Innowacji.

Ogłoszenie Fundusz Sektora 3.0 z napisem 100 000 PLN na nowy produkt Tech for Good

Więcej o programie na stronie www.sektor3-0.pl/fundusz/. Rekrutacja trwa do 28.02.

Udostępnij: Konkursy dla startupów

24 kwietnia 2019

W FabLabie przy Twardej w Warszawie powstają naprawdę niezwykłe rzeczy.

Czytaliście wcześniej o meblu Kasi Dychy, oddychaczu Ani Wójcik, multimedialnym teatrze Karoliny czy startupie Asi, a nawet aplikacji do recyclingu. Za nami już 4 edycje projektu Maker Woman,  który zgromadził prawdziwie kreatywne kobiety z nowatorskimi pomysłami. Zaawansowane szkolenia i dostęp do parku technologicznego naszej pracowni pozwolił im przygotować innowacyjne prototypy. Poznajcie niektóre z nich:

Kafelki do łazienki ze skórek pomarańczy?

Dlaczego nie! Weronika Banaś stworzyła serię przedmiotów wykonanych z alternatywnych materiałów ekologicznych. Weronika tworzy własne, biodegradowalne materiały, z których można wykonać np. zegar czy ramę lustra.

Opracowała autorską procedurę ekologicznego materiału, wykorzystując węglan wapnia, drewniany pył z frezarki CNC, biopolimery, klej rybi, sok z buraka. Wykonała też bioplastik, w którym skorzystała z odpadów poprodukcyjnych z pomarańczy i jabłek i fluorescencyjnych barwników spożywczych.

–  Projektowanie jest dla mnie procesem, w którym liczy się każdy detal. Staram się tworzyć rzeczy świadomie, z myślą o formie, produkcji i potrzebach użytkownika – mówi Weronika.

Weronika Banaś, „I am not forever”

Ogród do nowoczesnego biura

Sylwia stworzyła miniaturowy ogródek z elektronicznym czujnikiem wilgotności gleby. Mieści się on w niewielkiej drewnianej donicy o minimalistycznym, eleganckim wyglądzie. Przedmiot jest inspirowany japońską sztuką saikei oraz ogrodami w butelce. Powstał z myślą o osobach przemęczonych, zapracowanych, pracujących długo przy komputerze. Do stworzenia ogrodu Sylwia wykorzystała frezarkę CNC, elektronikę z diodami LED sygnalizującymi konieczność podlania. Sylwia wkomponowała w ogród także naturalną skałę, styrodur oraz elementy z żywicy epoksydowej. Widoczne rośliny to mchy, sukulenty i takie, które nie wymagają intensywnej pielęgnacji.

Sylwia skończyła ogrodnictwo na SGGW w Warszawie. Po zakończeniu projektu planuje kontynuować ideę mini landscape, by stworzyć elegancki, prestiżowy produkt przeznaczony na sprzedaż.

Sylwia Panter, Mini landscape

Kompostowanie w… kuchni

Celem Dominiki była popularyzacja kompostowania miejskiego, a nawet domowego. Wbrew obiegowej opinii, dobrze prowadzony kompost nie ma nieprzyjemnego zapachu. Opracowała prototyp domowego kompostownika, który pełni jednocześnie funkcję estetycznego mebla. Ma niewielkie rozmiary i przypomina komodę, może być wykorzystany nawet w niewielkich kuchniach.

Dominika z wykształcenia jest plastyczką i edukatorką, od dłuższego czasu uczy kompostowania.

Dominika Dzieniszewska, Wermikompostownik

Maker Woman to projekt Stowarzyszenia Robisz.to prowadzony we współpracy z Fundacją Orange. Opisy innych projektów i dodatkowe informacje znajdziecie na stronie www.fablabtwarda.pl/makerwoman.

Zdjęcia: Alicja Szulc

Udostępnij: Biurowe ogrody, domowy kompostownik i bioplastiki – poznaj nowe pomysły z Maker Woman

Innowacyjne pomysły start-upów w ofercie Orange Polska

25 stycznia 2019

Innowacyjne pomysły start-upów w ofercie Orange Polska

Niemal 250 przeanalizowanych projektów, 15 start-upów w trakcie akceleracji, pilotaże i wdrożenia innowacyjnych rozwiązań m.in. w obszarze monitoringu bezpieczeństwa, efektywności energetycznej, inteligentnej infrastruktury miejskiej oraz lokalizacji osób i obiektów, dwie nagrody za wspieranie innowacyjnych firm – to najważniejsze efekty programu Orange Fab w 2018r. Orange Polska 24 stycznia podczas uroczystego „Demo Day” podsumował swoją współpracę ze start-upami w minionym roku.

„Innowacyjność zmienia reguły gry rynkowej. Bez niej nie da się osiągnąć przewagi nad  konkurencją. Mamy świadomość, że na poprawę jakości życia naszych klientów wpływamy nie tylko dzięki budowaniu szerokiej dostępności usług ale także dzięki stałemu ich rozwijaniu i wdrażaniu nowych rozwiązań. Dlatego jesteśmy otwarci na niekonwencjonalne pomysły małych firm. Korzystają obie strony – start-upy zyskują wsparcie umożliwiające rynkowe wdrożenie swoich pomysłów zaś Orange Polska może dzięki temu rozwijać ofertę. Będziemy tę współpracę rozszerzać” – powiedziała Bożena Leśniewska, Wiceprezes Zarządu Orange Polska.

W ubiegłym roku operator pięciokrotnie kierował do startupów zapytania dotyczące współpracy w takich dziedzinach jak  Customer Experience, Fintech, Cybersecurity, IoT,
e-commerce. 15 firm zostało zaproszonych do akceleracji. Zyskały one bezpośredni kontakt z inwestorami, mentorami i ekspertami, a także dostęp do  klientów i infrastruktury Orange Polska. Są to:

1. Asta Labs – system zarządzania zasobami IoT,
  2. Magic To Go – komunikacja z klientem oparta o rozszerzoną rzeczywistość,
  3. Smartporter – systemem zarządzania budynkami komercyjnymi,
  4. Retailic – wspomaganie procesów sprzedażowych w sklepach stacjonarnych,
  5. Fabe – system monitoringu bezpieczeństwa dla sektora przemysłowego,
  6. Shield Bike – system zabezpieczenia rowerów,
  7. Erly – mobilne ładowanie telefonu,
  8. Teraz Energia – zarządzanie efektywnością energetyczną,
  9. Unified API – integracja oraz agregacja danych z różnych źródeł,
  10. BillTech – aplikacja do płacenia rachunków,
  11. Whirla – bezprzewodowe ładowanie telefonów dla biur i centrów handlowych,
  12. Fastpass – aplikacja do przyjmowania płatności BLIKIEM
  13. NaviParking – zarządzanie miejscami parkingowymi,
  14. SEEDiA – solarnie zasilana inteligentna infrastruktura dla miast i biznesu,
  15. JT Weston – platforma automatyzacji pracy i procesów biznesowych.

Młode spółki technologiczne doceniły Orange Fab przyznając Orange Polska nagrodę specjalną Startups’ Choice w rankingu „The Heart Open Innovation Awards”. Firma  otrzymała również nagrodę w kategorii Mecenas Startupu w konkursie „Diamenty Top Industry”.

W roku 2019 wspólnie ze start-upami Orange będzie poszukiwał nowych rozwiązań z zakresu Customer Experience, Process automation, Artificial intelligence, Internet of Things, Big data, E-commerce, AR, VR, Security, FinTech, Blockchain, 5G, Energy.

Ponadto Orange nawiązał partnerstwo z firmami Blue Dot Solutions oraz Accelpoint. Jako odbiorca technologii będzie korzystał z ich wsparcia w naborze start-upów odpowiednich dla swoich potrzeb biznesowych. W ramach wspólnych projektów, które ruszą już I kwartale 2019, startupy mogą otrzymać do 200 tys. zł na wdrożenie rozwiązania.

Orange Fab planuje wzmocnić wymiar międzynarodowy programu, który działa już w 16 krajach na całym świecie. Start-upy otrzymają możliwość uczestniczenia w wielu wydarzeniach zagranicznych – m.in. w lutym niektóre wezmą udział w Mobile World Congress w Barcelonie. W kwietniu Orange Fab zaprasza na Innovations Garden Summit do Miasteczka Orange w Warszawie, a w maju na Viva Technology w Paryżu.

W ramach programu Poland Prize kontynuowana będzie współpraca z Ad Ventures i Startup Hub Poland przy wyszukiwaniu rozwiązań start-upów z zagranicy.

***

Orange Fab jest międzynarodowym programem dla start-upów stworzonym przez Orange. W Polsce wystartował w 2014 r., jako jeden z pierwszych akceleratorów na polskim rynku. Poza Polską obecny jest m.in. we Francji, Izraelu, Japonii, Hiszpanii, Senegalu, Kamerunie, Belgii i Luksemburgu, Jordanii i USA.

Nabór projektów odbywa się w trybie ciągłym. W ramach programu startupy mogą stać się partnerem biznesowym Orange, biorą udział w ważnych wydarzeniach branżowych i zyskują pomoc w wejściu na rynki w krajach, w których działa Grupa Orange.

Orange Fab analizuje rocznie projekty blisko 250 start-upów. Od początku programu 31 projektów przeszło już lub jest w fazie testów, część z nich została wdrożona komercyjnie. Są to m.in. chatbot do komunikacji z klientem przez Messenger, system miejskiego inteligentnego oświetlenia, czy inteligentne meble miejskie (ławki solarne, kosze na śmieci, wiaty przystankowe).

Więcej informacji na stronie https://orangefab.pl/

Udostępnij: Innowacyjne pomysły start-upów w ofercie Orange Polska