Innowacje

Startupowe wrzenie w Warszawie

13 października 2017

Startupowe wrzenie w Warszawie

Wolves Summit to wydarzenie, którego nie mogą przegapić startupowcy z Europy Środkowo-Wschodniej. Spotykają się tu bowiem trzy boki startupowego trójkąta: przedsiębiorcy, inwestorzy i korporacje. I to spotykają w Pałacu Kultury i Nauki, w samym centrum Warszawy, która coraz częściej nazywana jest startupowym Berlinem dla naszej części Europy. Orange Polska już po raz szósty był partnerem tego wydarzenia.

Najciekawsze startupy: VR, roboty i zaskoczenie z Estonii

Specjalnie dla Was wybrałam najciekawsze startupy, które prezentowały się podczas wydarzenia. Tradycyjnie nie zabrakło Wirtualnej Rzeczywistości i robotów. Zaskoczeniem była obecność Snaps, startupu z ojczyzny Skype, Estonii, który prezentował swoje rozwiązanie do butów. Zobaczcie.

Na Wolves Summit spotkałam też paru starych znajomych: Sebastiana z Take Task, który rok temu otrzymał podczas Wolves Summit dziką kartę do Orange Fab i Martynę ze startupem Wosh Wosh odnawiającym obuwie, którą poznaliście w Generacji Startup. Natomiast do finału dostał się Inteliclinic, startup oferujący okulary do monitorowania snu, z którym również rozmawiałam w Generacji Startup.

Kilka lekcji dla startupów od inwestorów

Zapytałam też dwóch inwestorów, Marcina Zabielskiego z Hedgehog Fund i Marcina Kurka z Protos VC o  doświadczenia, jakie zdobyli pracując od sześciu ze startupami. Podzielili się nimi w prelekcji „10 lessons learnt from investing in startups”, a specjalnie dla nas wskazali na te najważniejsze.

Warszawa Berlinem Europy Środkowo-Wschodniej

To hasło nabiera realnych kształtów. Coraz częściej inwestorzy i korporacje z Polski spoglądają na Wschód w poszukiwaniu ciekawych, innowacyjnych firm. Z kolei startupy ściągają do Polski w poszukiwaniu inwestorów i możliwości rozwoju. Pomostem jest dla nich Startup Hub Poland, która łączy te dwa światy. Posłuchajcie, co mówi o tym Maciek Sadowski, prezes fundacji i Anna Magiera, która odpowiada za współpracę z Ukrainą.

Wolves Summit zawsze daje mi zastrzyk energii i inspiracji- spotykają się tu ludzie, którzy urzeczywistniają swoje marzenia, a ich pomysły z czasem stają się częścią naszego świata. Czekam z niecierpliwością na rozwiązania VR, podobnie jak na robotycznych lektorów i avatary. A Wam jak się podoba ta próbka startupowego świata?

Przyjdź do Orange Fab już 27 października

Nadal czekamy na zgłoszenia do nowej edycji Orange Fab. Tym razem działamy szybko i już 27 października br. spotkamy się w Miasteczku Orange z wybranymi startupami, aby porozmawiać o ewentualnych wdrożeniach. Aby wziąć udział w spotkaniu, trzeba wypełnić formularz i poczekać na potwierdzenie mailowe.

A tutaj najważniejsze informacje o programie Orange Fab.

Infografika Orange Fab

Udostępnij: Startupowe wrzenie w Warszawie

Innowacje

W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.

5 października 2017

W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.

Dobrze znacie nasz program Orange Fab. Służy on współpracy ze startupami, które mają gotowy produkt i chciałyby wyjść z nim na rynek, do dużej bazy klientów. Przez 4 lata funkcjonowania Orange Fab, każdej jesieni ogłaszaliśmy nabór, a po trzech miesiącach spotykaliśmy się ze startupami, które zakwalifikowaliśmy do półfinałów. Teraz to się zmieni.

Jesteście ciekawi, jak będzie wyglądała współpraca z przedsiębiorcami? Zobaczcie, jak na te zmiany zareagowali finaliści poprzednich edycji.

Orange Fab, czyli duży dla małych

Idea Orange Fab od początku była jasna: szukaliśmy innowacyjnych, młodych przedsiębiorców, z którymi wspólnie rozwiniemy biznes. Oni potrzebowali konkretnej wiedzy biznesowej, sposobów dotarcia do klientów ze swoim produktem. My potrzebowaliśmy zastrzyku innowacji, który pobudzi krążenie w organizmie wielkiego operatora.

W ciągu czterech lat funkcjonowania do programu zgłosiło się ponad 580 startupów, które wspólnie z Orange chciały rozwijać i sprzedawać swój produkt. W każdej edycji, dla wybranych przedsiębiorców mieliśmy dofinansowanie, potężną dawkę wiedzy serwowaną podczas warsztatów z ekspertami, dostęp do infrastruktury Orange, bezpłatny wstęp na wydarzenia branżowe (m.in. Wolves Summit, czy Viva Technology w Paryżu), kontakt z inwestorami i mentorami z branży.  Z tego wsparcia, merytorycznego i finansowego skorzystały do tej pory 23 polskie startupy.

Niektóre z nich poznaliście w ramach vloga „Generacja Startup”, m.in. Wandlee, Take Task, Tutlo, czy Applica. Przedsiębiorcy doceniali możliwości, jakie dawał im program, a współpraca z Orange, firmą o międzynarodowym zasięgu była dla nich wartościową rekomendacją przy nawiązywaniu kolejnych relacji biznesowych. Jednak realia rynku szybko się zmieniają, zwłaszcza w świecie startupów.

Startup spotka się z biznesem

Co roku jesienią uruchamiamy nową edycję Orange Fab. W tym roku również wystartowaliśmy, ale zamiast trzech miesięcy na rekrutację postawiliśmy na nabór ciągły. Co to oznacza? Do programu można dołączyć w dowolnej chwili, wystarczy wejść na stronę i wypełnić FORMULARZ. Nasi eksperci przyjrzą się rozwiązaniu pod kątem potencjalnej współpracy i jeśli uznają, że jest nam razem po drodze, zaprosimy startup na spotkanie z przedstawicielami biznesu Orange, połączone z pitch session. Spotkania będą odbywały się co 2 miesiące. Jeśli podczas takiego spotkania przedsiębiorca i manager Orange znajdą wspólny kierunek rozwoju, przystąpimy do współpracy. Oznacza to, że nie trzeba pilnować terminu zgłoszeń, przesłuchań itd. Rozszerza się także oferta – startupy zyskają dostęp do kreatywnej przestrzeni FabLab zlokalizowanej w centrum Warszawy, gdzie skorzystają z infrastruktury światłowodowej i radiowej.

Najpierw stawiamy na Internet Rzeczy

Pierwsze spotkanie startupy – biznes zaplanowane jest na 27 października br., więc zostało niewiele czasu. W pierwszej kolejności skupiamy się na rozwiązaniach z zakresu Internetu Rzeczy: Smart City (m.in inteligentne oświetlenie, transport, zarzadzanie ruchem), Smart Home/Connected Home (m.in. bezpieczeństwo, smart energy), Smart Car. Ale jesteśmy otwarci także na inne obszary. Kogo szukamy?

• Customer Experience – rozwiązania mające pozytywny wpływ na zadowolenie klientów (B2C, B2B) z usług świadczonych przez Orange, również w zakresie wsparcia z korzystania z rozwiązań oraz usług cyfrowych Orange
  • Artifical inteligence – rozwiązania wykorzystujące sztuczną inteligencje (m.in. systemy wsparcia sprzedaży)
  • Big data – zbieranie i analiza danych, rozwiązania prowadzące do optymalizacji zarządzania danymi oraz docelowo wzrost sprzedaży
  • E-commerce – rozwiązania zwiększające sprzedaż I konwersje z kanałów online
  • AR, VR – rozwiązania z obszaru AR, VR w celu wsparcia obsługi klientów, ich edukacji oraz automatyzacji procesów wewnętrznych
  • Cyber security – oprogramowanie z zakresu – e-bezpieczeństwa (B2B, B2C)
  • Automatyzacja procesów – poprawa efektywności procesów w zakresie zarządzania relacjami z klientami, automatyzacją sprzedaży oraz innych
    wewnętrznych procesów
  • Fintech – rozwiązania zgodne z dyrektywą PSD2 oraz wykorzystujące AIP banków
  • Blockchain – rozwiązania wykorzystujące technologie blockchain m.in. w obszarze bezpieczeństwa, programów lojalnościowych, płatności.

Znasz kogoś, kto ma startup? Podziel się tą informacją. Masz startup? Wypełnij formularz, przyjdź na spotkanie i sprawdź, jak działamy. Informacje o aktualnych spotkaniach znajdziesz na stronie: Orange Fab.

Udostępnij: W Orange Fab znowu szukamy startupów. Ale zmieniamy reguły gry.