Cyfrowa wyprawka szkolna

19 września 2017

Cyfrowa wyprawka szkolna

Początek szkoły to dobry moment, aby pomyśleć o edukacji cyfrowej i bezpieczeństwie dzieci w sieci i przygotować cyfrową wyprawkę szkolną. Co powinno się w niej znaleźć?

Dla rodziców

Wszystkim rodzicom, którzy czują się niepewnie w cyfrowym świecie i chcą się nauczyć podstaw dotyczących zapewnienia dziecku bezpieczeństwa w sieci – zapraszamy na on-line’owy kurs internetowy.

Możecie też wyciąć z papieru karty i wspólnie z dzieckiem zagrać w grę o zasadach bezpieczeństwa w internecie. Polecamy też cykl filmów edukacyjnych Michała Rosiaka, który w prosty sposób tłumaczy, co możemy zrobić dla zwiększenia naszego bezpieczeństwa cyfrowego.

Dla dzieci

Dla dzieci mamy on-line’owe gry i zabawy uczące zasad bezpiecznego poruszania się po cyfrowym świecie.  Każdy znajdzie coś dla siebie – dla przedszkolaków jest www.necio.pl , dla dzieci z pierwszych klas podstawówki www. sieciaki.pl, a dla tych starszych np. www.dbajofejs.pl czy pismo NumaNuma. Uczniom szkół ponadgimnazjalnych polecamy film „na zawsze”, przestrzegający przed konsekwencjami dzielenia się w sieci prywatnymi  treściami.
Zapraszamy też na specjalną platformę e-learningową, gdzie również znajdziecie on-line’owe lekcje dostosowane do wieku dziecka.

Rodzicom, którzy chcą być pewni, że ich dzieci korzystają z bezpiecznych zasobów – polecamy bezpieczną przeglądarkę Best, jak również instalację programów ochrony rodzicielskiej.

Nie zapominajmy też, że dostęp do internetu ma każdy smartfon i powinniśmy zapewnić dzieciom bezpieczeństwo również w tym zakresie. Najprostszą wersją dla telefonów w sieci Orange jest Bezpieczny Starter. Dla rodziców, którzy nie tylko chcą blokować niepożądane dla dzieci treści, ale też z kontrolować czas, jaki dziecko spędza w sieci, polecamy usługę Chroń Dzieci w Sieci.

Dla nauczycieli

Natomiast nauczyciele mogą skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji przygotowanych dla różnych grup wiekowych. Polećcie te scenariusze wychowawcy, np. podczas zebrania rodzicielskiego.
W tym roku szkolnym w ponad  150 szkołach zaczynają się zajęcia dla #SuperKoderów a w 250 świetlicach szkolnych dzieci wyruszą w MegaMisję. Może Wasza szkoła jest na tej liście? Jeśli nie, również możecie skorzystać z naszej biblioteki cyfrowych kompetencji  lub scenariuszy przedmiotowych zajęć z kodowaniem.

Zadbajmy o to, aby edukacja cyfrowa naszego dziecka była mądra i bezpieczna.

Udostępnij: Cyfrowa wyprawka szkolna

Podłączamy tysiące szkół do światłowodu – pierwsza setka za nami!

13 czerwca 2017

Podłączamy tysiące szkół do światłowodu – pierwsza setka za nami!

Nikogo nie trzeba przekonywać, jak ważny jest szybki internet w szkołach. Trudno mi sobie wyobrazić nowoczesną placówkę oświatową bez dostępu do sieci czy z internetem, który bez przerwy się zacina.  Dlatego cieszę się, że dziś rząd zdecydował, by wszystkie szkoły w Polsce podłączyć do szerokopasmowego internetu. Cieszę się tym bardziej, że w 3 lata to właśnie my przyczynimy się do tego w bardzo znaczący sposób. Mam na myśli ponad 4,5 tysiąca szkół, do których doprowadzimy światłowód o prędkości, co najmniej 100 Mb/s. Patrząc przez pryzmat liczb, to oznacza, że dzięki Orange Polska dostęp do superszybkiego netu uzyska ok. 15 proc. wszystkich szkół w kraju. Maszyna inwestycyjna ruszyła i 138 szkół już dziś może z niego korzystać. Mądrzejsi ode mnie wielokrotnie mówili, że edukacja i umiejętności cyfrowe, które teraz zdobywają nasze dzieci będą procentować w przyszłości i zwiększają ich szanse na lepsze życie oraz karierę zawodową. Mocno w to wierzę i jestem dumny, że moja firma zaangażowała się w ten projekt, a Fundacja Orange od kilkunastu już lat robi fantastyczne projekty, by internet był mądrze i bezpiecznie wykorzystywany w szkołach.

Udostępnij: Podłączamy tysiące szkół do światłowodu – pierwsza setka za nami!

Przedłużamy rekrutację do MegaMisji!

4 maja 2017

Przedłużamy rekrutację do MegaMisji!

Szkoły, które nie zdążyły zgłosić się do MegaMisji mają drugą szansę – wydłużyliśmy rekrutację do 16 maja. Dlaczego warto zachęcić przedstawicieli szkoły Twojego dziecka, aby wzięli w niej udział?

Posłużę się statystyką: z badań Centrum Cyfrowego Projekt: Polska wynika, że aż 97% wychowawców świetlic postrzega nowe technologie jako szansę, by uczynić naukę ciekawszą. MegaMisja wychodzi naprzeciw temu zapotrzebowaniu.

W ramach tego programu (który kierujemy do dzieci w wieku 6-10 lat) zakwalifikowanym szkołom udostępniamy gotowe scenariusze zajęć na temat bezpiecznego i twórczego korzystania z nowych mediów. Proponowane tematy pomogą uatrakcyjnić nauczycielom prowadzone lekcje oraz zajęcia na świetlicy szkolnej. Aby odpowiedzieć na potrzeby dzieci, wyzwania w MegaMisji oparte są na animowanej historii oraz mechanizmie gry edukacyjnej.

Rekrutacja do kolejnej edycji cały czas trwa. Szkoła waszego dziecka ma czas do 16 maja. Formularz znajdziecie tutaj: https://megamisja.pl/zgloszenie/ Uczestnictwo jest bezpłatne.

Jak wygląda rekrutacja krok po kroku?

1/ Nauczyciel z klas 1-3 lub świetlicy wypełnia formularz zgłoszeniowy i dołączenie do niego 30-sekundowy film, nagrany np. za pomocą smartfona lub tabletu.

2/ Komisja Fundacji Orange ocenia nagranie pod kątem atrakcyjności przekazu, poruszanej tematyki kompetencji cyfrowych i medialnych, zaangażowania dzieci.

3/ To tyle:) Trzymam kciuki za Wasze zgłoszenia.

Miłego dnia,

Bartosz Rymkiewicz

Udostępnij: Przedłużamy rekrutację do MegaMisji!

Nie zatrzymujmy się w połowie drogi

19 kwietnia 2017

Nie zatrzymujmy się w połowie drogi

W swoim pierwszym wpisie przybliżyłem wam MegaMisję od Fundacji Orange, skierowaną do dzieci w wieku 6-10 lat. Biegniemy dalej. Pora na program dedykowany ich starszym kolegom – #SuperKoderów.

Moje, nieco ponure skojarzenia związane ze szkołą wyglądają następująco: matematyka – wkuwanie wzorów i rozwiązywanie zadań przy tablicy, informatyka – opanowanie podstaw Excela, język polski – nauka na pamięć i recytowanie wierszy, historia – przyswajanie niezliczonej ilości dat i nazwisk. Każda z tych dyscyplin posiada swoją własną specyfikę, podstawy programowe i pisanie w zgodzie z ich założeniami podręczniki, ale zarazem wszystkie bywają obarczone wspólnym mianownikiem: schematyczności.

Dzieci, zwłaszcza te w wieku podstawówkowym, od najmłodszych lat otoczone są nowoczesnymi technologiami. Każdego dnia do ich wciąż rozwijających się mózgów spływa więcej informacji niż kilka tysięcy lat temu do człowieka… przez całe jego życie. W konsekwencji nierzadko najmłodsi mają problem ze skoncentrowaniem się na tym, co nie zainteresuje ich w pierwszej chwili, nie wzbudzi ciekawości, nie zaintryguje.

Nie każda szkoła ma na sumieniu grzech sztampowości. Jednak dla każdej z nich rutyna i taśmowość jest olbrzymim zagrożeniem. Aby zmierzyć się z tym wyzwaniem i podać napój izotoniczny nieco zdyszanym przedmiotom szkolnym, postanowiliśmy stworzyć program #SuperKoderzy, skierowany do uczniów w wieku 9-12 lat. Dzięki niemu, wybrane lekcje informatyki stają się wciągającymi zajęciami z robotyki, muzyki – warsztatami z miksowania muzyki przy użyciu komputera, języka angielskiego – wspólną pracą nad stworzeniem komputerowej animacji w języku Szekspira. I nie tylko.

Każda szkoła kwalifikująca się do naszego programu otrzymuje, poza dostępnymi scenariuszami zajęć,  grant na zakup niezbędnego sprzętu oraz merytoryczne wsparcie dla dwóch osób, które w danej szkole będą odpowiadać za prowadzenie #SuperKoderów.

Zobacz reportaż o naszych programach

Brzmi i wygląda dobrze, prawda?:) Mam jeszcze jedną dobra informację – rekrutacja do tego programu właśnie trwa! Dowiedz się więcej: TUTAJ

Miłego dnia,
Bartosz Rymkiewicz