Prezesie spółdzielni, proszę pozwól mieszkańcom mieć światłowód

11 sierpnia 2017

Prezesie spółdzielni, proszę pozwól mieszkańcom mieć światłowód

To prawda! Nasz pracownik w Legionowie powiedział jednemu z mieszkańców: „Możemy panu włączyć światłowód, ale pod warunkiem, że nie mieszka pan w zasobach Spółdzielni Mieszkaniowej Lokatorsko-Własnościowej.” Ten przypadek odbił się echem w mediach. Niestety to nie jedyna spółdzielnia, która na hasło „inwestycje światłowodowe Orange” zamyka się w sobie. A przy okazji zamyka też mieszkańcom dostęp do najszybszego internetu. Żeby była jasność dotyczy do także innych operatorów np. Netii. Problem z dostępem mamy w wielu miejscach. Obecnie czekamy na decyzję regulatora w 57 przypadkach, w których realizujemy inwestycje światłowodowe i nie jesteśmy wpuszczeni, chociaż przepisy prawa nakazują właścicielom czy ich zarządcom udostępnianie nieruchomości.

Ze względu na wiele takich przypadków – nawet przy dobrej woli regulatora – na rozstrzygnięcie sporu potrzeba, co najmniej kilku miesięcy. A każdy miesiąc oznacza blokowanie konkurencji i „kupowanie sobie czasu”. Przepisy w praktyce nie zawierają sankcji dla utrudniających dostęp do nieruchomości. Dlatego zwyczajnie „opłaca się” przedłużać proces, zwłaszcza tym, którzy sami dostarczają usługi w danej lokalizacji albo współpracują z wybranym dostawcą. Tak jest m.in. w Legionowie. Biznesowo potrafię to zrozumieć, ale z punktu widzenia kilku tysięcy spółdzielców już niekoniecznie. I chyba tylko oni stanowią realną siłę by przekonać władze swojej spółdzielni.

W sumie Orange Polska od 2015 r. skierował do UKE ponad 100 spraw dotyczących problemów w dostępie do nieruchomości. Wśród nich znalazła się także ta dotycząca działania SML-W w Legionowie. Złożyliśmy ją 21 marca br. Postępowanie toczy się.

Swoją drogą nie czekamy z założonymi rękoma na wydanie decyzji regulatora. Zawsze staramy się negocjować i przekonywać właścicieli nieruchomości by uzyskać ich zgodę na udostępnienie nieruchomości bez interwencji UKE. Zapewniamy o wysokim standardzie wykonania instalacji światłowodowej i korzyściach dla mieszkańców całej spółdzielni wynikających z podłączenia najnowszej technologii np. możliwości monitoringu. Niestety uzyskanie zgody na realizację inwestycji, zwłaszcza w dużych spółdzielniach (np. SM Przylesie w Koszalinie – 9246 gospodarstw domowych czy SM Hutnik w Częstochowie – 12 500 gospodarstw domowych) jest trudne i długotrwałe. Spółdzielnie, czy wspólnoty szczególnie niechętnie podchodzą do realizacji instalacji światłowodowej tam gdzie już są inni operatorzy kablowi. Zdarzało się nam, że uzależniały dostęp do nieruchomości np. od wybudowania placu zabaw.

Udostępnij: Prezesie spółdzielni, proszę pozwól mieszkańcom mieć światłowód

Sieć

Mamy dobrą sieć, a będzie jeszcze lepsza!

22 stycznia 2016

Mamy dobrą sieć, a będzie jeszcze lepsza!

Ocena sieci zawsze budziła Wasze emocje i pamiętam niejedną dyskusję na blogu na ten temat. Dlatego z ciekawością oddałem się lekturze opublikowanego właśnie badania UKE na temat jakości sieci polskich operatorów komórkowych. Zaprezentowane dane obiektywnie są pozytywne dla operatorów, a usługi dla Polaków świadczone na wysokim poziomie. Badania potwierdzają, że pod względem jakości usług głosowych i mobilnej transmisji danych, Orange należy do najlepszych w kraju, nie ustępując, a w kilku aspektach wyprzedzając konkurentów. Może o tym świadczyć m.in. jakość odtwarzania filmów z YouTube, która była analizowana. Chcę zwrócić Waszą uwagę, że Orange osiągnął dobre wyniki mimo, że nie dysponował takimi zasobami pasma jak np. Plus i przez to nie mógł rozwijać LTE, tak jak chciał. Nasz rezultat wynika przede wszystkim z gruntownej modernizacji całej sieci mobilnej, które była rozłożona na kilka lat i pochłonęła masę pieniędzy oraz efektywnego zarządzania tą siecią, Dlatego jestem przekonany, że w kolejnym badaniu wypadniemy jeszcze lepiej. Dlaczego? Bo będziemy mogli już wykorzystać częstotliwości 800 i 2600 MHz, wylicytowane na niedawno zakończonej aukcji. Dzięki nim zapewnimy co najmniej 75 Mb/s na terenie niemal całego kraju. W wielu miejscach transmisja będzie znacznie szybsza, bo już teraz są obszary gdzie mamy do 112 Mb/s. Nowe częstotliwości pozwalają także „sięgnąć” w głąb budynków, znacznie poprawiając siłę sygnału i tym samym jakość usług. Planujemy, że w roku 2016 zwiększymy zasięg LTE Orange do ponad 95 proc. populacji Polski. Kolejnym krokiem będzie wprowadzenie usług w oparciu o tzw. agregację pasm i standard LTE Advanced. Wtedy nasi klienci będą mogli korzystać z prędkości sięgających 300 Mb/s.

Raport z badań jakości usług telefonii mobilnej znajdziecie na stronie UKE.

56e709cda00ee654222c8ce8f28baae175f

Udostępnij: Mamy dobrą sieć, a będzie jeszcze lepsza!

Dwa certyfikaty od Prezes UKE dla Orange Polska

18 stycznia 2016

Dwa certyfikaty od Prezes UKE dla Orange Polska

„Bezpieczny Internet” oraz „Junior” – w tych kategoriach otrzymaliśmy certyfikaty od Prezes Urzędu Kontroli Elektronicznej. Doceniono kilka obszarów – wdrożenie CyberTarczy, a wcześniej Bezpiecznego Startera. Bardzo istotne był także, zdaniem Prezes UKE wkład w budowanie świadomości zagrożeń w sieci i konieczności ochrony przed nimi. W tej sprawie oddam jednak głos, komuś, kto się zna na tym nieco lepiej niż ja – Tomaszowi Matule, dyrektorowi Infrastruktury IT i Bezpieczeństwa Teleinformatycznego Orange Polska.

Certyfikaty są dla nas potwierdzeniem rzetelności naszej pracy i motywacją na przyszłość, ale przede wszystkim zobowiązaniem wobec klientów. Ich bezpieczeństwo i zaufanie, jakim nas obdarzają są dla nas bardzo ważne, dlatego stale pracujemy nad nowymi rozwiązaniami. Stąd uruchomienie w minionym roku CyberTarczy, czy wcześniej Bezpiecznego Startera.

d29fd513f7042729662d41107d9746bf1c2

Bo zabezpieczenia to jedno, lecz bezpieczeństwo w sieci bardzo często rozbija się o coś, co nazywa się „czynnikiem ludzkim”.

– Bezpieczeństwo w sieci nie może opierać się wyłącznie na technologii. Najlepsza ochrona nie sprawdzi się bez skutecznej edukacji. Poprzez programy społeczne oraz edukacyjne, warsztaty dla pracowników, dzieci i młodzieży, udział w lokalnych wydarzeniach oraz działania wolontariuszy systematycznie budujemy świadomość tych zagadnień w społeczeństwie.

Program certyfikacji usług telekomunikacyjnych, prowadzony przez Prezes UKE ma wspierać równoprawnej i skutecznej konkurencji w zakresie świadczenia usług telekomunikacyjnych i zapewnienia ich użytkownikom maksymalnej ochrony. W tym roku urząd szczególną uwagę położono na osobach z niepełnosprawnościami i najmłodszych, stąd też dwa nowe certyfikaty – „Przyjaźni Niepełnosprawnym” oraz „Junior” (który trafił w nasze ręce).

Jeżeli jesteście zainteresowani bezpieczeństwem w internecie polecam Wam materiały Michała Rosiaka! Warto 😉

Udostępnij: Dwa certyfikaty od Prezes UKE dla Orange Polska

Bezpieczeństwo

Internet w Orange jak zawsze bezpieczny!

14 stycznia 2015

Internet w Orange jak zawsze bezpieczny!

Jako członek szerokiej grupy ludzi, odpowiedzialnych za bezpieczeństwo IT w Orange Polska czuję dumę, gdy nas wynagradzają. Podobnie jest w przypadku certyfikatu Bezpieczny Internet, przyznawanego przez Urząd Komunikacji Elektronicznej, który pozostanie w posiadaniu Orange Polska przynajmniej do 31.12.2015. Dziś Witold Drożdż, dyrektor wykonawczy ds. korporacyjnych Orange Polska (na zdjęciu, fot. UKE) odebrał z rąk prezes UKE Magdaleny Gaj statuetkę i certyfikat.

A czemu akurat my zostaliśmy trzeci raz z rzędu w ten sposób wyróżnieni? W zakres wymagań wchodzą:

• organizacja szkoleń przez operatorów telekomunikacyjnych w szkołach dotyczących zagrożeń i przemocy w sieci:
  • udostępnienie użytkownikom usług telekomunikacyjnych poradników dotyczących bezpiecznego korzystania z usług telekomunikacyjnych, w tym również bezpieczeństwa w sieci Internet:
  • udostępnienie odrębnego adresu mailowego dla użytkowników usług telekomunikacyjnych, pod którym konsumenci będą mogli uzyskać podstawowe informacje dotyczące bezpiecznego użytkowania sieci Internet, dane teleadresowe organizacji niosących pomoc ofiarom przemocy w sieci oraz przestępstw internetowych:
  • bezpłatne udostępnienie narzędzi umożliwiających ochronę komputera oraz dostępu do treści przeznaczonych dla osób dorosłych przez dzieci i osoby niepełnoletnie (programy filtrujące, antywirusy oraz programy antyspamowe)

A my – no cóż? My to wszystko jak zawsze mamy 🙂

73f52b69300a5036bf5863f4fc96caafed6

Udostępnij: Internet w Orange jak zawsze bezpieczny!

4 sierpnia 2014

Cieszymy się, że Komisja Europejska podzieliła zdanie UKE i poparła zmiany regulacyjne na polskim rynku, które mają kluczowe znaczenie dla rozwoju rynku i konkurencji w Polsce. Podobnie jak UKE, Komisja zauważyła, iż rynek polski nie jest już rynkiem zmonopolizowanym i istnieje szereg obszarów, na których operatorzy powinni działać już na w pełni konkurencyjnych zasadach, bez potrzeby ingerencji ze strony Państwa. W naszej ocenie propozycja UKE i opinia KE otwierają nową erę w rozwoju polskiego rynku i są dobrą wiadomością dla operatorów, samorządów i zwłaszcza klientów. Nie ukrywamy, że uwolnienie internetu na terenie 76 gmin pozwoli Orange Polska na stworzenie w tych miejscach bardziej elastycznej oferty dla klientów, dostosowanej do ich oczekiwań. Na pewno będzie też zachętą do podjęcia decyzji o ewentualnych, dodatkowych inwestycjach. Czekamy teraz na ostateczną decyzję polskiego regulatora.

Wojciech Jabczyński, Rzecznik Orange Polska
Tel.: 22 527 19 39
e-mail: biuro.prasowe@orange.com

Udostępnij: Stanowisko Orange Polska w sprawie zgody Komisji Europejskiej na deregulację internetu na terenie 76 gmin w Polsce