Urządzenia

Przedsprzedaż Huawei Mate 10 lite ruszyła!

17 października 2017

Przedsprzedaż Huawei Mate 10 lite ruszyła!

Nie musieliście długo czekać. Dzień po wczorajszej światowej premierze także u nas możecie już zamówić, w ramach przedsprzedaży najnowsze dzieło Huawei – model Mate 10 lite. Dzieło bez wątpienia warte uwagi. Co bardzo ciekawe słówko Lite w nazwie nie oznacza już tylko, że to wersja odchudzona. Teraz to nieco inny produkt, skierowany do nieco innego klienta niż wersja pełna, w tym przypadku oznaczona jako Pro.

Przedsprzedaż Huawei Mate 10 Lite w Orange

Czy to aby na pewno „średnia półka”?

Bo czy można powiedzieć, że „odchudzony” jest telefon z 5,9-calowym ekranem o jakości pracującym w rozdzielczości FullHD+, czyli 2160 x 1080 pikseli i pokrywający 83% całej przedniej obudowy? Na dodatek wyposażony w podwójny aparat obiektyw aparatu głównego (16 MP + 2 MP f/2.2) i jako pierwszy na świecie – aparatu przedniego (13MP +2MP f/2.0), oba doskonale wychwytują głębię obrazu. Do tego dołóżcie jeszcze ośmiordzeniowy procesor Kirin 659, 4 GB RAM i 64 GB pamięci.

Przedsprzedaż Huawei Mate 10 Lite tył

Ustaliliśmy już, że mamy do czynienia z pełnoprawnym produktem. Co jeszcze warto o nim wiedzieć? Na przykład, że Huawei przygotował dla niego kilka rozwiązań ułatwiających zarządzenie telefonem. Albo, że w środku znajdziecie baterię 3340 mAh , która zdaniem producenta wystarczy na dwa dni standardowego wykorzystania. Producent oprócz włożenia w ten telefon czterech obiektywów dał nam także możliwość robienia ruchomych zdjęć, porządne lampy błyskowe i świetne oprogramowanie do robienia zdjęć.

Huawei Mate 10 lite w Orange

Dostajemy więc fajny telefon w bardzo przyjemniej dla oka cenie. W naszych ofertach płacicie za niego oczywiście mniej niż na rynku. Czasem nawet o blisko kilkadziesiąt procent. Pierwszą wpłatę znajdziecie tylko w Planie Podstawowym (199 zł) i Standardowym (99 zł). W kolejnych jest już okrągłe „0”. Miesięczne opłaty za telefon także prezentują się sympatycznie. W Planie Standardowym to 44 zł miesięcznie, w Optymalnym już 41, a Wzbogaconym – 35 zł.  Gdybyście chcieli kupić ten telefon w Orange Love miesięcznie zapłacicie 43 zł.

W ramach prezentu, w czasie przedsprzedaży dorzucamy także słuchawki Huawei Sport Bluetooth AM61. Z potężnymi basami, dźwiękiem bez trzasków, wyjściem microUSB.  Zdjęcie poniżej, a tutaj link do strony całej przedsprzedaży.

Huawei Sport Bluetooth AM61

Udostępnij: Przedsprzedaż Huawei Mate 10 lite ruszyła!

Rodzinka Motoroli – E4, G5S, Z2 Play i Z

16 października 2017

Rodzinka Motoroli – E4, G5S, Z2 Play i Z

Od jakiegoś czasu w naszych cennikach pojawiają się smartfony z „Moto” i kolejnymi kombinacjami literek i cyferek w nazwach. Teraz wszystkie je możecie znaleźć na jednej stronie www.orange.pl/lp/motorola, przyszedł więc czas by pojawiły się także na blogu. Warto się im przyjrzeć, bo można od razu zakupić po sztuce dla każdego z domowników. I do każdego zgarnąć prezent 😉

Moto E4 – smartfon dla najmłodszych

Motorola Moto E4 w ofercie Orange

Zaczniemy od telefonu, który moim zdaniem sprawdzi się przede wszystkim jako urządzenie dla najmłodszych członków rodziny, czyli modelu Moto E4. To smartfon raczej „budżetowy”, wyposażony w czterordzeniowy procesor 1,4 GHz, 2 GB RAM i 16 GB pamięci, którą można rozbudować kartą SD o kolejne 128 GB. Aparat z matrycą 8 Mpix zapewni zdjęcia akceptowalnej jakości, a bateria o pojemności 2800 mAh da sobie radę z zasilaniem go przez cały dzień używania. Wymienne źródło zasilania, niewielka masa i rozmiar dopełniają wizerunku smartfona pomyślanego dla najmłodszych. Zakładam, że jeżeli ktoś będzie decydował się na to urządzenie dla swojego dziecka, dobierze do już posiadanego abonamentu Plan Standardowy. Dzięki temu dostanie na niego 20 zł rabatu i razem z rabatem za zgodę marketingową zapłaci 19,99 zł abonamentu, a dodatkowo 20 zł opłaty za telefon miesięcznie. Kwota na start to 0 zł. W bardziej rozbudowanych planach – Optymalnym i Wzbogaconym opłaty miesięczne za Moto E4 są jeszcze niższe – to odpowiednio 17,99 zł i 15,01 zł. Żeby było ciekawie do telefonu dodajemy smycz i Spinner. Ponoć na to drugie jest (albo  niedawno było) totalnym szaleństwem, ale mnie to ominęło, więc się nie wypowiadam.

Moto G5, czyli coś dla młodych duchem

Motorola Moto g5s

Moto G5S jak domyślam się po obejrzeniu materiałów producenta zaprojektowany został dla nieco starszej młodzieży. Myślę jednak, że grupa ta powinna zastanowić się raczej nad modelem Z2 Play. Nieco później wyjaśnię dlaczego. A Moto G5S widziałbym raczej w rękach seniora lub seniorki rodu. Po pierwsze to kawał solidnie wykonanego telefonu z aluminiową obudową, dużym wyraźnym wyświetlaczem o przekątnej 5,5 cala i rozdzielczości 1920 x 1080 pikseli. Przy większej czcionce i mocniejszym podświetleniu znika nam problem „krótkiej ręki”.  Posiadacze okularów „plusów” będą wiedzieć o czym mówię. Wielkość sprawia, że pewnie leży w dłoni, a jednocześnie nie jest zbyt duży. Po drugie aparat o matrycy 16 Mpx z pomocą szybkiego ustawiania ostrości zapewni, że zdjęcia będą wychodzić dobrze, nawet jeżeli ręka delikatnie zadrży. Telefon poradzi sobie nawet licznymi włączonymi jednocześnie aplikacjami dzięki procesorowi ośmiordzeniowemu Qualcomm Snapdragon 1.4 GHz i 3 GB RAM. Znaczenie ma także możliwość szybkiego doładowania baterii – zaledwie w ciągu kilku kilkunastu minut. Więc, jeżeli ktoś czuje się młodziej, niż wynikałoby to z metryki urodzenia sądzę, powinien się zainteresować właśnie Moto G5S . Plusem jest tutaj także cena. W Planie Standardowym – z nielimitowanymi rozmowamu, SMS, MMS oraz 5 GB internetu, w tym 2,02 w UE  – 32 zł opłaty miesięcznej za telefon  i 0 zł na start. W wyższych planach opłata miesięcznie jest oczywiście mniejsza.

Moto Z2 Play i Moto MODSTM JBL – coś dla fanów muzyki

Motorola Z2 Play w ofercie Orange

Jak już wiecie Moto Z2 Play przeznaczyłem dla nieco starszej młodzieży. To chyba jedyna znana mi grupa, która potrafi puścić muzykę na głośniku idąc po ulicy. W sumie nic dziwnego – kiedyś były „jamniki” i „BumBoxy”, teraz można mieć Moto Z2 Play z doczepionym głośnikiem Moto MODSTM JBL. Głośnik dorzucamy w prezencie do telefonu, więc już chyba wszystko jasne. Jednak nie o głośniku będzie mowa, a o telefonie, bo nie tylko głośnik można do niego „doczepić”. Oprócz niego mamy całą masę Moto Modsów. Na liście są: kamery, aparaty fotograficzne z różnymi obiektywami i prawdziwym zoomem optycznym, a nawet urządzenia przekształcające nasz telefon w pada do gier, czy projektor.

Na SpidersWeb piszą, że się sprawdza, więc warto mu się przyjrzeć. To ta sama półka, co model o którym pisałem wcześniej, jednak oba urządzenia zauważalnie się od siebie różnią. W Moto Z2 Play zastosowano procesor Qualcomm Snapdragon 626 2,2 GHz, solidne 4 GB RAM i pamięć 64 GB. Zarówno sam telefon jak i jego ekran są większe niż w G5S i to dość znacząco. Silniejsza jest również bateria. W Planie Standardowym zapłacicie za niego 499 zł na start, a później 65,01 zł miesięcznie. Wybór planu optymalnego obniża miesięczną opłatę do 60 zł, kwotę na start do 239 zł, a dostępny w ramach abonentów pakiet GB zwiększa do 10. W Planie Wzbogaconym na start zapłacicie za ten smartfon 99 zł na start, a później 57,99 zł miesięcznie.

Moto Z – flagowiec w rodzinie

Moto Z w ofercie Orange

Moto Z, to najlepszy telefon w całej rodzince. Smukły, elegancki z bardzo dobrymi parametrami technicznymi.  W środku znajdziecie czterordzeniowy Qualcomm Snapdragon 820, 4 GB RAM i  32 GB pamięci, którą można rozszerzyć kartą microSD do 2 TB. Do tego dołóżcie matrycę AMOLED, która zapewnia, że na 5,5 calowym ekranie o rozdzielczości 2560 x 1440 pikseli czerń jest czarna, a kolory są takie jakie powinny być. Równie ważny jest bardzo dobry aparat fotograficzny – matryca 13 Mpix wraz z laserowym autofocusem sprawiającym, że zdjęcia są ostre niemal w każdej sytuacji. Dołączyć można do niego także  Moto Modsy, o których pisałem już nieco wyżej. W standardzie dorzucamy do niego plecki. Bardzo ładne zresztą. Zawsze możecie je odpiąć i przyczepić do smartfona inne, na przykład drewniane. Albo aparat, albo głośnik, albo… na pewno znajdziecie coś dla siebie 😉 Skoro mówimy o telefonie z wyższej półki przejdziemy od razu do Planu Wzbogaconego. Moto Z kosztuje w nim 0 zł na start i 63 zł miesięcznie.

Udostępnij: Rodzinka Motoroli – E4, G5S, Z2 Play i Z

Innowacje

Zrób przegląd swojego smartfona

16 października 2017

Zrób przegląd swojego smartfona

Cuda techniki jakim są nowe smartfony, są delikatne. Nawet bardzo. Każde uderzenie, wstrząs, czy upadek tego zminiaturyzowanego do granic możliwości dzieła sztuki może skończyć się bardzo źle. Podobnie może być z oprogramowaniem – tutaj także mały błąd może się przełożyć na większe problemy w przyszłości. Dlatego warto się pochylić nawet na tymi drobnostkami, by nasz smartfon nie trafił do szuflady, gdzie ostatecznie dokona żywota.

To, że warto pochylić się jego dobrostanem już wiemy. Jednak, nie warto wysyłać go do autoryzowanego serwisu, gdy tylko pojawią się pierwsze oznaki, że coś nie działa. Mam dla Was inny, lepszy pomysł, który pozwoli zorientować się w sytuacji znacznie szybciej, oszczędzając sobie czasu i rozłąki ze smartfonem.

Nie, nie jest nim naukowiec w białym kitlu, którego widźcie na zdjęciu 😉

Aplikacja lepsza niż stacja diagnostyczna

Ów lepszy pomysł, to testy, które ruszają w kilku naszych salonach. Cały proces jest bardzo prosty – zaczyna się od tego, że przychodzicie do salonu, a my instalujemy Wam specjalną aplikację dostarczoną przez firmę Pervacio. Robi ona rozbudowany „przegląd techniczny smartfona”. Sprawdza między innymi moduły GPS, Bluetooth, NFC, system operacyjny, a także kilka naście innych podzespołów. Po wszystkim aplikacja jest odinstalowywania, a Wy dostajecie raport, podobny do tego poniżej. Obsługuje ona zdecydowaną większość smartfonów – urządzenia z Androidem i iOS, choć wyłączając smartwatche czy też sprzęt do VR.

Zrób przegląd swojego smartfona z aplikacją Pervacio

Cały proces nie wychwyci jednak problemów związanych z uszkodzeniem mechanicznym – zalaniem, uszkodzonym wyświetlaczem itp. Jednak z takich uszkodzeń najczęściej doskonale zdajemy sobie sprawę. Możemy także zawsze zabezpieczyć się przed nim wybierając Orange Smart Care.

Wracając do tematu – czyli naszej diagnostyki. Nawet taka wydawałoby się – nieprofesjonalna analiza pozwala wbrew pozorom odsiać i naprawić sporo urządzeń, które w innym przypadku trafiłby do autoryzowanych serwisów. Drugą korzyścią jest także pełniejsza wiedza o skali uszkodzeń, przekładająca się na szybszą diagnostykę w serwisie, jeśli urządzenie jest już w stanie, który tego wymaga.

Aplikacja daje także możliwość przeniesienia danych pomiędzy dwoma telefonami. Przydaje się, gdy trzeba oddać nasz smartfon do serwisu lub gdy kupujemy nowy.

Oto lista salonów, w których można zrobić przegląd swojego smartfona:

• Smart Store Orange na Pańskiej w Warszawie
  • Salon Orange w Galerii Mokotów w Warszawie
  • Salon Orange w Centrum Handlowym „Krewetka” w Gdańsku
  • Salon Orange przy ulicy Piłsudskiego 22 w Krakowie
  • Salon Orange przy ulicy Narutowicza 24/26 w Lublinie.

Udostępnij: Zrób przegląd swojego smartfona

Inne

LG Q6 – rozstrzygnięcie konkursu!

4 października 2017

LG Q6 – rozstrzygnięcie konkursu!

Robota sekretarza jury to jednak fajna fucha. Przypadła mi w udziale przyjemność ogłoszenia wyników konkursu, który zrobiliśmy razem z LG Polska. Zdecydowaliśmy się nagrodzić 7 uczestników, bo trzecie miejsce przypadło ex equo dwóm osobom. Dziękuję przy tej okazji przyjaciołom z LG, którzy przekazali konkursowiczom dodatkowy telefon.

Pierwszą nagrodę, jaką jest piękny smartfon LG Q6, dostają: Ewelina Bałazy, Natalia Kamińska-Pietrzak, Mateusz Pięta i Ziemowit Kasiński. Oto ich prace. Warto obejrzeć, nie tylko po to, żeby przyjrzeć się bliżej telefonowi, lecz także dlatego, aby dowiedzieć się więcej o fotografii mobilnej.

Drugą nagrodą są słuchawki LG Tone Infinim, które trafią do trzech panów: Macieja Trykowskiego, Piotra Wilczyński i Jarosława Świerczewskiego. Prośba o kontakt na znany Wam już z regulaminu adres mailowy.

Gratulacje dla wszystkich! Poziom materiałów, które przygotowaliście był wyrównany, a zadania niełatwe. Doceniamy godziny potrzebne na przygotowanie filmów i kreatywność. Na szczęście LG Q6 to telefon wdzięczny do testów i użytkowania. Moją opinię o LG Q6 podziela w swoim teście Michał Rosiak. Gdybyście chcieli przyjrzeć się im bliżej, albo nawet wejść w ich posiadanie… wiecie, gdzie szukać LG Q6.

P.S. Bądźcie czujni. Szykuje się kolejny MEGA konkurs.

Udostępnij: LG Q6 – rozstrzygnięcie konkursu!

BlackBerry wraca do Orange z KEYone

26 września 2017

BlackBerry wraca do Orange z KEYone

Kilka tygodni temu do oferty Orange wróciły smartfony Nokia. Dziś kolejny come-back znanej marki, która chce się odrodzić. Jeśli chodzi o mnie to mocno sentymentalny powrót. Wiele lat używałem BlackBerry i byłem zadowolony, zwłaszcza z fizycznej klawiatury. Pamiętam pierwsze, plastikowe modele z funkcją push-mail, która była znakiem rozpoznawczym „jeżyny” na rynku. Czasy się zmieniły, oczekiwania klientów też, firma lekko przysnęła i tak stałem się użytkownikiem iPhone`a. Swoją drogą podczas Mobile World Congress 2017 w Barcelonie odwiedziłem stoisko BlackBerry i zastanawiałem się czy reaktywacja w Orange Polska będzie możliwa? Okazuje się, że tak.

Jak prezentuje się BlackBerry KEYone? Zacznę od klawiatur, których są dwie. Jedna, dotykowa na 4.5-calowym ekranie i fizyczna QWERTY zamontowana poniżej. Zdecydowanie nie jest to standard w smartfonach. Daje dostęp do ponad 50 skrótów klawiszowych, które pozwalają sprawnie zarządzać aplikacjami na smartfonie i przeglądać najważniejsze informacje. Poniżej klawiatury znajduje się przycisk nawigacji, który zdaniem producenta może przejąć większość funkcji ekranu dotykowego. Mamy, więc coś dla starych fanów BlackBerry jak i dla osób, które chcą wybrać „jeżynę” po raz pierwszy. Co ciekawe telefon ma także czynnik linii papilarnych. Taka moda.

Telefon ma w sobie procesor Snapdragon 625, 32 GB pamięci wewnętrznej i 3 GB RAM. Energię daje bateria o pojemności 3505 mAh. Aparat główny ma 12 Mpix i robi zdjęcia w jakości 4K, przedni  8 Mpix i rozdzielczość 1080p. KEYone działa pod kontrolą systemu operacyjnego Android 7.1 Nougat. Został też wyposażony w specjalną aplikację monitorującą ustawienia prywatności – DTEK. Producent zapewnia także, że telefon będzie otrzymywał comiesięczne aktualizacje zabezpieczeń systemu.

BlackBerry KEYone mamy, jako jedyny operator w Polsce. Przynajmniej na razie. Telefon jest dostępny w ofertach biznesowych, a tutaj podrzucam link do oferty.

Aktualizacja 09.11.2017

Wszystkim zainteresowanym polecam testy przeprowadzone, przez Michała Rosiaka.

Udostępnij: BlackBerry wraca do Orange z KEYone