Sieć

Kinga Gora Kinga Gora
07 marca 2024
5G idzie mocno w górę

Mija nieco ponad miesiąc od kiedy korzystacie z 5G w paśmie C. To były tygodnie ciągłego sprawdzania sieci, zarówno przez Was użytkowników, jak i naszych inżynierów, którzy nieustannie monitorowali, co się dzieje. Jakie mamy wnioski? Na stacjach bazowych działających na 3600 MHz ruch w sieci 5G wzrósł prawie trzykrotnie, a pasmo C przejęło 93% całego transferu 5G. To dopiero początek zmian.

Na koniec stycznia br. zasięgiem sieci 5G w paśmie C objętych było nieco ponad 16% populacji kraju. Użytkownicy sieci Orange mogą korzystać na dziś z 1305 stacji bazowych z 5G 3600 MHz w 154 miastach i miejscowościach.

Jak wygląda sytuacja w całej sieci Orange? Najnowsza generacja sukcesywnie zyskuje na popularności. Po uruchomieniu 5G w paśmie C, ruch 5G w sieci Orange wzrósł o ok. 50%. Jednocześnie o 25% zmniejszył się ruch 5G DSS w paśmie 2100 MHz. Obecnie ruch 5G jest mniej więcej równo rozłożony po połowie między pasmo 2100 i 3600. Wraz z rozwojem sieci proporcja z pewnością będzie się przesuwać na korzyść pasma C.

Trzykrotny wzrost ruchu 5G w paśmie C

Ciekawe wnioski wyciągnąć można z analizy ruchu sieciowego tylko w tych lokalizacjach, w których mamy 5G w paśmie 3600 MHz. Ruch 5G wzrósł tam trzykrotnie. Z kolei o ponad 80% zmniejszył się ruch 5G w technologii DSS. Pasmo C przejęło 93% ruchu 5G, a pozostałe 7% przenosi pasmo 2100 MHz.

Uruchomienie 5G poprawiło sytuację związaną z obciążeniem sieci LTE. Zaobserwowaliśmy niewielkie zmniejszenie przeciążeń w 4G w pasmach 2100 i 2600 MHz. W LTE wzrósł także tzw. throughput - co oznacza, że zwiększyła się przepustowość sieci 4G w pasmach pojemnościowych 2100 i 2600.

Rekordowe prędkości w 5G

Na koniec kwestia, która zawsze najbardziej elektryzuje dyskusję i sprawia, że nawet mniej zainteresowani pogłośnią nadajniki. Mowa o prędkości transmisji danych, a ta bije dotychczasowe mobilne rekordy. W pierwszym rankingu Speedtest uwzględniającym 5G, Orange był liderem.  Osiągnęliśmy średni wynik prawie 150 Mb/s. Podkreślam: średni, bo rekordowe osiągi są znacznie powyżej 1 Gb/s. Dostawaliśmy zrzuty ekranu z wynikami speedtestu na poziomie 1,3 Gb/s, a nawet 1,4 Gb/s! W naszych testach top3 prędkości padło w Krakowie, Gdyni i Warszawie.

To jednak wciąż dopiero początek 5G w Polsce, a przed nami kolejne miesiące intensywnego rozwoju. Jak wspomniałam, dziś w zasięgu 5G w paśmie C jest ponad 16% populacji. Niedługo będzie to ok. 25%. Do końca 2024 r. klienci Orange będą mogli korzystać łącznie z ok. 3000 stacji bazowych z 5G w paśmie C. Jeśli chcecie sprawdzić, czy jesteście w zasięgu 5G DSS i w paśmie C, możecie to sprawdzić na tej stronie.

Wyróżniliśmy naszych wyjątkowych wolontariuszy i wolontariuszki

Ewa Wróbel Ewa Wróbel
06 marca 2024
Wyróżniliśmy naszych wyjątkowych wolontariuszy i wolontariuszki

Wolontariat w Orange ma długą tradycję, a powstał z inicjatywy pracowników i pracowniczek. Od blisko 20 lat w działania na rzecz innych angażują się setki wolontariuszek i wolontariuszy. Dziś w Fundacji Orange świętowaliśmy ich dzień i wręczaliśmy wyróżnienia „Razem dla Innych” osobom, których działania szczególnie wyróżniały się w ubiegłym roku.

Mobilizują swoje zespoły, wymyślają projekty, działają lokalnie… a przy tym wszystkim mają niesamowity zapał. Tego, co robią wolontariusze Fundacji, a na co dzień pracownicy i pracowniczki Orange, nie sposób wymienić jednym tchem m.in. uczą dzieci podczas warsztatów w szkołach, jak bezpiecznie korzystać z internetu i jak radzić sobie z hejtem w sieci. Poprzez różne aktywności wspierają też dzieci w domach dziecka czy świetlicach środowiskowych, udzielają się na rzecz społeczności lokalnych – od prac remontowych, przez prowadzenie aukcji charytatywnych, po zbiórki potrzebnych rzeczy. Nie zapominają o seniorach. Angażowali się także w pomoc najbardziej potrzebującym w pandemii oraz we wsparcie dla osób z Ukrainy.

Twoje działanie ma wielkie znaczenie

To hasło tegorocznej Gali, podczas której wręczyliśmy odznakę „Razem dla Innych”. To wyróżnienie, które co roku pozwala nam w symboliczny sposób podziękować dziesięciu najbardziej aktywnym wolontariuszom i wolontariuszkom. Zwłaszcza, że w tych niełatwych czasach jeszcze bardziej wybrzmiewa potrzeba wrażliwości i empatii. Oni po prostu pomagają, często od wielu lat. Poświęcają swój czas, dzielą się talentami i kreatywnością. Energią do działania „zarażają” ludzi wokół siebie.

Do wyróżnienia zgłosili ich koledzy i koleżanki. Statuetki wręczali przedstawiciele Rady Fundacji Orange: Liudmila Climoc, Prezeska Orange Polska i Jacek Kowalski, Członek Zarządu ds. Human Capital w Orange Polska, a także prezes naszej Fundacji Konrad Ciesiołkiewicz i koordynatorka wolontariatu w naszej Fundacji - Paulina Kamyk.

Oto osoby, które głęboko wierzą w sens dzielenia się dobrem – wyróżnione tytułem „Razem dla Innych” 2023. Ich listę znajdziecie tutaj.

Serdecznie gratulujemy naszym wolontariuszom i wolontariuszkom! Dziękujemy Wam, że znajdujecie cenny czas na bycie razem z innymi. Jesteśmy dumni, że pod skrzydłami Fundacji Orange dzieje się tyle dobra.

Wolontariat w Fundacji Orange to ogromne przedsięwzięcie, a wolontariusze i wolontariuszki angażują się ponad 3000 razy w ciągu roku w dobroczynne inicjatywy w całej Polsce. Nasza Fundacja zachęca ich do dzielenia się swoją wiedzą, kompetencjami oraz pozytywnymi doświadczeniami z innymi. Wspieramy także ich własne pomysły na pomaganie. Wierzymy, że dzięki nim świat staje się lepszy.

Program wolontariatu pracowniczego posiada Certyfikat „Wolontariat pracowniczy wysokiej jakości” – poziom trzeci, najwyższy. Oznacza to, że przestrzegamy fundamentalnych zasad, chronimy wartości wolontariatu, że wspieramy pracowników w działaniach społecznych. Co ważne i z czego bardzo się cieszymy, wolontariat otrzymał już trzykrotnie tytuł „Dobroczyńca Roku”. Wspaniale być w gronie ludzi zaangażowanych społecznie. Chcemy ich wspierać jak najlepiej, kiedy widzi się, jak są zmotywowani, zaangażowani, pełni zapału i serca do działania.

Nasz wolontariat to mnóstwo historii o pięknym pomaganiu, o wspólnocie i sile, ale te historie tworzą LUDZIE. Poznajcie bliżej naszych wspaniałych społeczników w cyklu rozmów z Wojtkiem Jabczyńskim: Wojtek Dobrowolski, Robert Badowski, Agnieszka Sachnowska i Jacek Selenta.

To tylko kilka przykładów historii niesamowitych ludzi o wielkich sercach. Wszystkie rozmowy z wolontariuszkami i wolontariuszkami znajdziecie na profilu blogowym Wojtka.

Orange na kartę – prezent na początek miesiąca

Beata Giska Beata Giska
06 marca 2024
Orange na kartę – prezent na początek miesiąca

W marcowej edycji naszej promocji możecie odebrać Elastyczny Pakiet Internetowy 20 GB na 10 dni za 0 zł. Bonus znajdziecie w aplikacji lub koncie Mój Orange - w zakładce Pakiety i Usługi.

Dla kogo:

• Dla wszystkich użytkowników w taryfie Orange Free na Kartę
  • Każdy numer może z promocji skorzystać raz.
  • Promocja trwa w dniach 6-31 marca 2024.

Po zakończeniu usługa wyłączy się automatycznie bez dodatkowych kosztów. Regulamin dostępny jest tutaj a więcej o naszej ofercie na kartę tu.

Przypominam też, że w aplikacji Mój Orange, co tydzień w ramach Śród z Mój Orange, czekają na Was atrakcyjne upominki - zniżki, vouchery, produkty to darmowego testowania i wiele więcej. Dziś możecie tam odebrać dodatkowe 15 GB, które wykorzystacie na jeszcze więcej surfowania po sieci - filmy, muzykę, czy rozmowy.