;

Brutus, komar i zeszłoroczne badania sieci (0)

Wojtek Jabczyński

10 czerwca 2011

Brutus, komar i zeszłoroczne badania sieci

Dużo emocji pojawiło się po moim wpisie (zawsze kiedy ośmielam się napisać coś o Play), komentarzy mniej lub bardziej na temat, Marcin też odpowiedział, dlatego jeszcze kilka zdań. Dla mnie głównym problemem była bezzasadnie używana nazwa. I tutaj większość jest zgodna – „4G” to wytrych marketingowy. Temat zamknięty. Natomiast otwarta zostaje ocena funkcjonowania sieci mobilnych. Wielokrotnie o tym pisałem, że zdań będzie tyle co użytkowników. Jednym działa lepiej Orange, innym Play, Plus czy T-Mobile. Zależy od miejsca, warunków, współużytkowników itp, czyli wielu czynników, stąd jakość sieci można sprawdzać na różne sposoby. Badania UKE, którymi ostatnio lubi chwalić się nasz konkurent były zrobione w IVQ 2010, z wykorzystaniem nieprzesadnie nowego Samsunga U700 i w 16 miastach. Jak wnikliwie się im przyjrzeć, wyniki były zbliżone. Nie zamierzam ich kwestionować, bo zaraz mnie zlinczujecie. Natomiast z niecierpliwością czekam na kolejne, bardziej aktualne. Od początku roku ostro pracujemy nad HSPA+DC, poprawiliśmy w wielu miejscach 3G, co niektórzy z Was zauważyli. I nawet, jak będziemy mieć najlepszą sieć w Polsce w kolejnych badaniach, to nie nazwiemy jej 4G. Nie musimy robić takich myków.

Udostępnij: Brutus, komar i zeszłoroczne badania sieci
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

Innowacje

IPv6 – zapis czatu (0)

Marta Krajewska

9 czerwca 2011

IPv6 – zapis czatu

6 czerwca zgodnie z zapowiedzią odbył się czat poświęcony IPv6. Dla tych z was, którzy w nim nie uczestniczyli, a są zainteresowani tą tematyką, mam zapis czatu. W razie pytań jesteśmy do Waszej dyspozycji – możecie zadawać pytania poprzez opcję ‚komentarze’. Miłej lektury 🙂
PS. Zapis jest dostępny również tutaj

<~zielonyyoo> Czy nowa technologia internetowa będzie droższa od aktualnej?
Docelowo nie. Jednak w pierwszej fazie urządzenia obsługujące IPv6 mogą być nieznacznie droższe.

<~Gedeon> Kiedy planowane jest udostępnienie IPv6 nowym i obecnym użytkownikom Neostrady?
Aktualnie w TP trwają intensywne prace nad wdrożeniem nowego protokołu. Dokładna data nie jest jeszcze znana, ale przewidujemy 2012 rok.

<~fan_ip> Zapewne istnieje problem segmentacji przestrzeni adresowej – o ile efektywniej zostanie wykorzystana przestrzeń adresowa w IPv6 w porównaniu z IPv4?
Aktualnie TP posiada klasę 21, a więc prefiksy rozgłaszane przez TP będą spójne. Lepsza polityka zarządzania klasą adresową IPv6 pozwoli na lepszą agregację prefiksów niż w przypadku IPv4.

<~kowalgrz> Jak przygotowani są dostawcy sprzętu dla sieci IPv6? Czy jedynie bramy domowe są wspierane przez dostawców dla dużych ISP? Czy przewiduje się obsługę każdego urządzenia z IPv6?
Aktualnie według naszej wiedzy nie ma na rynku bram domowych wspierających w pełni funkcjonalność IPv6. Aczkolwiek producenci tych urządzeń intensywnie pracują nad udostępnieniem tej funkcjonalności w tym lub w następnym roku.

<~fan_ip> Czy w IPv6 również będzie wykorzystywany mechanizm portów – tj. różne usługi na poszczególnych portach?
Mechanizm portów jest częścią protokołu TCP oraz UDP i jest niezależny od wersji protokołu IP. Dzięki wprowadzeniu IPv6 możliwe będzie zaadresowanie każdego komputera publicznym adresem, również w sieci domowej.

<~kowalgrz> Jak długo będzie trwał proces przejścia z Dual Stacka (IPv4/IPv6) na jedynie IPv6?
Naszym zdaniem przejście tylko na IPv6 w Internecie jest procesem długotrwałym i może zająć nawet kilkanaście lat.

<~JanuszP> Sporo się teraz mówi o Machine To Machine (M2M) i Internet of Things (IoT). Czy ma to związek z planami wprowadzenia IPv6?
Wprowadzenie IPv6 z pewnością wspomoże upowszechnienie wyżej wymienionej technologii z uwagi na bardzo szeroki zakres dostępnych adresów.

<~fan_ip> Czy lepsza polityka zarządzania klasą adresową w IPv6 wynika z przewagi technicznej nad IPv4? Chyba nie? To samo można było robić również w IPv4 – zawsze można lepiej zarządzać!
IPv4 nie było projektowane na taką liczbę użytkowników, jaka jest obecnie w Internecie, w związku z tym nie ma mechanizmów umożliwiających optymalizację, o której mówisz. Wprowadzenie IPv6 umożliwia dużo bardziej efektywne zarządzanie adresami w tak dużej sieci, jaką obecnie jest Internet. Istotnym elementem jest tutaj zaszłość w przydzielaniu adresów IPv4.

<~fan_ip> Jaką wartość dodaną poza zwiększoną przestrzenią adresową daje nam IPv6 w porównaniu z IPv4?
Z pewnością zastosowanie IPv6 pozwala na osiągnięcie większego stopnia bezpieczeństwa z powodu braku możliwości przeskanowania wszystkich dostępnych adresów.

<~Gedeon> Czy TP planuje udział w światowym dniu IPv6 (World IPv6 Day), który wypada 8 czerwca?
Między innymi w Miasteczku Testowym TP części studentów udostępniliśmy możliwość korzystania z Internetu przy wykorzystaniu IPv6. Dzięki temu będą oni mogli w tym szczególnym dniu korzystać z zasobów po protokole IPv6.

<relaks> Czy IPv6 będzie miało jakikolwiek wpływ na rozwój prędkości Internetu? Czy przyczyni się do tego by ją zwiększyć?
Prędkość dostępu do Internetu jest niezależna od rodzaju protokołu IP.

<~Jacek_2> Czy są jakieś plany odnośnie wdrożenia szóstej wersji w części „mobilowej” – Orange. Mam na myśli kliencki, nie core.
Prace nad wprowadzeniem protokołu IPv6 dotyczą wszystkich usług dostępu do Internetu, również usługi mobilne oferowanej przez Orange.

<~Jacek_1> Czy wdrożenie wersji szóstej dotyczy sieci szkieletowej TP i jest niewidoczne dla klientów czy mówimy również o interfejsie klienckim? Czy klient będzie mógł skonfigurować sobie PC pod v6?
W sieci szkieletowej TP protokół IPv6 jest już od 2007. Obecnie pracujemy nad udostępnieniem tego protokołu dla naszych Klientów.

<~neolord> Czy IPv6 będzie dostępne od razu dla wszystkich użytkowników Neostrady czy pierwsi będą użytkownicy z dużych miast, a dopiero potem miasteczek i wsi?
Usługa w jednakowy sposób będzie dostępna dla wszystkich Klientów, niezależnie od lokalizacji.

<Staly_Nick> Po co zmieniacie coś, co działa?
Obecna pula adresów IPv4 zostanie wkrótce wyczerpana. W Europie jest wolnych ok. 70 mln adresów, które wyczerpią się najpóźniej w 2012. Wdrożenie IPv6 umożliwi dalszy rozwój Internetu.

<~kowalgrz> Jeśli w rdzeniu mamy IPv6, to czy użytkownicy nie mogą korzystać z tych samych adresów IPv4 po obu stronach szkieletu? Czy IPv6 w corze to tylko połączenia między urządzeniami?
Adresy IP są niezbędne do zaadresowania urządzeń podłączonych do Internetu. Brak adresów IPv4 spowoduje brak możliwości podłączenia nowych klientów.

<~mig1anc> Czy rozważane są inne sposoby uruchomienia IPv6 niż oparte o PPP?
Tak, pracujemy nad innymi mechanizmami uruchomienia IPv6, np. DHCP.

<~jojo> Kiedy będą dostępne adresy IPv6 dla klientów podłączonych przez FR/ATM lub w technologii GE?
Dla wybranych Klientów biznesowych oferujemy już w tej chwili testowe łącza wykorzystujące IPv6.

<~michał_1> Chce pan powiedzieć ze IPv6 nie działa w DHCP?
Przydzielanie adresów IPv6 za pomocą protokołu DHCPv6 nie jest do końca ustandaryzowane. W związku z tym różne systemy operacyjne mogą się różnie zachowywać.

<~mig1anc> Jak oceniacie Państwo dostępność urządzeń klienckich wspierających IPv6 – mam na myśli CPE terminujące usługi dostępu – DSL czy też Mobile?
Producenci przewidują, że pierwsze urządzenia będą dostępne w 2012 roku.

<~tim_1> Jakie możliwości daje IPv6 w porównaniu do IPv4?
Z punktu widzenia użytkownika końcowego różnica pomiędzy protokołami nie ma praktycznego znaczenia. W przypadku zastosowań typu Machine to Machine dużo większa przestrzeń adresowa ułatwi realizację tego typu usług.

<~michał_1> Nie do końca zgadzam się z odp. pana na pytanie, po co zmieniać coś, co działa, fakt adresy wyczerpują się, jednak spora część adresów jest jeszcze niewykorzystana. Mają je firmy, które przed prowadzaniem technologii jak NAT itp. dostawały całe zakresy adresów, co z tymi wolnymi adresami?
Zarządzanie adresami na poziomie globalnym jest w gestii organizacji takich jak IANA, na które nie mamy żadnego wpływu. Nawet gdyby odzyskano te pule adresowe, to odsunęłoby tylko problem w czasie, ale nie zlikwidowało barier w rozwoju Internetu.

<~tim_1> Czy TP jest gotowa na wprowadzenie IPv6?
W momencie wyczerpania adresów IPv4 będziemy gotowi. Trwają intensywne prace badawczo-rozwojowe nad przygotowaniem infrastruktury TP do wdrożenia IPv6.

Dziękujemy za wszystkie pytania. Do zobaczenia w świecie IPv6.

Udostępnij: IPv6 – zapis czatu
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

Nowe zawody (0)

Monika Kulik

9 czerwca 2011

Nowe zawody

Dzisiaj coś z zupełnie innej beczki. Gdy w dokumentach, ostatnio przy spisie powszechnym, wypełniam rubrykę „zawód”, nie wiem, co wpisać – moje zajęcie trudno określić, bo „CSRowca” ani Specjalisty ds. CSR nie ma jeszcze w spisie zawodów. Ale Wy, jeśli gracie na komputerze i robicie to zawodowo – śmiało możecie teraz w odpowiednie okienko wpisać zawód – Gracz Komputerowy.

Ministerstwo Pracy i Polityki Społecznej, dodało niedawno do aktualnej listy zawodów oraz specjalności pozycję: 342102 Gracz komputerowy (kategoria: 3421 Sportowcy zawodowi i pokrewne). Gracze e-sportowi już od dawna upominali się o swoje prawa i teraz w końcu stało się to oficjalnym zawodem. Już nikt nie może powiedzieć, że marnujesz czas grając na komputerze, bo zawsze możesz stwierdzić: tu się pracuje!

Na polskiej liście jest już 2360 zawodów, a 3 lata temu było ich 1770. Kategorią, która rozwija się najszybciej są zawody związane z informatyką, w tym roku dodano na przykład administratora zintegrowanych systemów zarządzania klasy CRP i administratora zintegrowanych systemów zarządzania klasy ERP lub MRP. Ale wśród nowych zawodów są też balista i ewaluator programów edukacji na odległość, instruktor hippoterapii, naturopata i zmywacz graffiti.

A jakie Wy znacie najdziwniejsze czy najmniej znane zawody? A może Waszego zajęcia w katalogu profesji wciąż jeszcze nie ma?

Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę