;

Chcesz żyć w inteligentnym mieście? Stwórz je z nami (0)

Marta Krajewska

9 października 2014

Chcesz żyć w inteligentnym mieście? Stwórz je z nami

Ile razy dziennie irytujesz się stojąc korku? Albo gdy chcesz wypożyczyć rower, a trzecia stacja z rzędu jest pusta? Zastanawiasz się, dlaczego w twoim mieście nie ma wybiegu dla psów? Albo miejsca, gdzie można poćwiczyć na świeżym powietrzu? A może są, a ty o nich nie wiesz…?

Na pewno znacie jakdojade.pl – wyszukiwarkę połączeń komunikacji miejskiej. Dzieło poznańskiego start – up’ u przyjęło się także w innych miastach, bo odpowiadało na realną potrzebę mieszkańców. Możliwości jest wiele – wystarczy się rozejrzeć 🙂

Jeśli masz pomysł, jak ulepszyć życie w swoim miejście, weź udział w naszym konkursie. Do dyspozycji dostaniesz API (otwarte interfejsy programowania), dane miejskie, infrastrukturę i wsparcie ekspertów. Pole do działania jest ogromne – miasta mają wiele rodzajów danych – geodezyjnych, o działkach, parkingach, miejscach rekreacyjnych i in. Potrzebny jest dobry pomysł, jak je wykorzystać i umiejętność programowania.

Partnerami konkursu są, oprócz Orange Polska, miasta: Warszawa, Gdańsk, Poznań, firma Oracle, organizacje pozarządowe (m.in. Pracownia Badań i Innowacji Społecznych „Stocznia”, Centrum Cyfrowe Projekt: Polska) i fundusze technologiczne (m.in. Investin, Black Pearls). Udało nam się zgromadzić tak wiele podmiotów, ponieważ idea jest szczytna- wszyscy chcemy, zeby w miastach żyło nam się lepiej, wygodniej. I wszyscy mamy na to wpływ.

Posłuchajcie, co mówią o konkursie menadżerowie z Orange:

Jeśli jeszcze nie jesteście przekonani, przeczytajcie rozmowę z laureatem 1. edycji konkursu

To jak, dorzucacie swoją cegiełkę do inteligentnego miasta? 🙂

Zgłoszenia przesyłajcie za pośrednictwem strony konkursu. Tam też znajdziecie przydatne informacje: harmonogram, nagrody i in.

Udostępnij: Chcesz żyć w inteligentnym mieście? Stwórz je z nami
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę

Żegnaj Aniu (0)

Aleksandra Wójcik

Żegnaj Aniu

275b8687aa24db9660db9404ab3a32deadf

Anna Przybylska, Diamentowy Klaps Filmowy, Orange Kino Letnie 2012

komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

A co to jest pendrive? (0)

Michał Rosiak

A co to jest pendrive?

Kiedyś było łatwiej. Wystarczyło przestawić ustawienia Windowsa tak, by nie uruchamiał automatycznie wkładanych pendrive’ów… i tyle. Święty spokój, wirusy – przynajmniej te  z przenośnych nośników – dały nam święty spokój.

Teraz czytam sobie o BadUSB, o którym piszą nawet – to znak wzrastającej świadomości bezpieczeństwa IT, hurrra! – mainstreamowe media i zastanawiam się, czy w erze wszechobecnych chmur potrzebujemy jeszcze pendrive’ów? Czy może inaczej – czy potrzebujemy ich do codziennych zastosowań, przy zachowaniu pełnej świadomości, że są dane, który za żadne skarby w chmurze znaleźć się nie powinny? A może wyrzucić je w diabły i nie zastanawiać się, czy pendrive, który właśnie chcemy wetknąć do USB w naszym komputerze cichaczem nie będzie udawał wirtualnej klawiatury i za chwilę źli ludzie nie przejmą totalnej kontroli nad naszą maszyną?

Jak sądzicie, czy – choć w mojej opinii to pytanie powinno brzmieć: „Jak prędko” – doczekamy się chwili, gdy „pentek” pójdzie w ślady dyskietki (a przynajmniej jego rola zostanie mocno zmarginalizowana), a nasze wnuczęta będą pytać: „Dziadku, a co to był pendrajw?”. W świecie Internetu Rzeczy nie unikniemy sytuacji, w której gros naszych danych będzie się kotłować gdzieś w cyber-przestrzeni, tak samo jak nie uciekniemy przed Big Data. Trzeba po prostu kontrolować wszystko, co wychodzi poza zasięg naszej domowej sieci, a jeśli już trzeba coś przenieść, to na kupionym z pewnego źródła, porządnym, szyfrowanym, zabezpieczonym przed malware’em (i wcale nie takim drogim) pendrivie. A wtedy cyber-obwiesie to całe swoje BadUSB będą sobie mogli w buty włożyć.

Udostępnij: A co to jest pendrive?
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę