;

Co Play odbiera, Orange daje (0)

Wojtek Jabczyński

26 kwietnia 2012

Co Play odbiera, Orange daje

Ostatnio sugerowaliście, że warto zrobić coś fajnego w ofercie prepaid. Myślę, że nowy pakiet 600 SMS-ów za 6 zł z ważnością na 30 dni i do wszystkich sieci, który dziś odpaliliśmy jest świetną propozycją. Zwłaszcza, że jak dobrze kojarzę, to ostatnio Play wycofał się z takiej propozycji, zastępując ją ofertą za 10 zł. Zatem co Play odbiera, my wam dajemy! A jak już jestem przy naszej fioletowej konkurencji, to bardzo proszę nie blokujcie swoim klientom pakietów SMS-owych możliwości wysyłania wiadomości na numer 512 002 012, pod którym w konkursie „Głosuj na przyjaciela”  jest do wygrania jest aż 1000 biletów na mecze UEFA Euro 2012. Dajcie szansę głosować na przyjaciół, niezależnie od sieci. Dotychczas do konkursu zgłosiło się niemal 100 tys. chętnych, ale nadal, żeby wygrać bilet wystarczy wysłać kilkadziesiąt sms-ów. Ta liczba jednak codziennie rośnie, dlatego im później przyłączycie się do konkursu tym więcej będziecie musieli pracować kciukiem. Przypominam, że dla klientów Orange cena SMS-a to tylko 1 gr. Wracając do naszego pakietu 600 SMS-ów za 6 zł, to mogą z niego skorzystać użytkownicy ofert: Orange One, Nowe Orange GO i Orange POP. Aktywować możecie wysyłając SMS-a o treści PAKIET pod nr 585 lub krótkim kodem *110*55# i potwierdzenie przyciskiem „zadzwoń”.

4d3bccc52cc316fa23af51a807a65e7830f

Udostępnij: Co Play odbiera, Orange daje

Film

Noc z Orange w Multikinie (0)

Wojtek Jabczyński

25 kwietnia 2012

Noc z Orange w Multikinie

Jak już pewnie wiecie od chwili rebrandingu, wszyscy klienci Orange Polska mogą skorzystać z akcji Środy z Orange, niezależnie od tego czy korzystają z usług mobilnych, czy stacjonarnych. Dziś nadszedł kinowy dzień więc serdecznie zapraszam, ale zarazem zwracam waszą uwagę na dodatkową atrakcję. W piątek 11 maja we wszystkich Mutlikinach odbędzie się Noc z Orange. To maraton najciekawszych filmów z ostatnich miesięcy, które będą wyświetlane od godz. 23.00 do 6.00 rano. Możecie w nim uczestniczyć za darmo. Jak to zrobić? Wystarczy skorzystać z akcji Środy z Orange do 9 maja, a przy zakupie 2 biletów w cenie 1, otrzymacie specjalny voucher, który potem wymieniacie w kasie Multikina na podwójne, bezpłatne bilety na Noc z Orange.

8c2ad8692af4caaedba535c0a29599c243f

Udostępnij: Noc z Orange w Multikinie

;

O ćwierć włosa do szczęścia (0)

Krzysztof Swidrak

25 kwietnia 2012

O ćwierć włosa do szczęścia

Czwórka naszych pracowników reprezentująca Polskę zajęła drugie miejsce w światowym finale konkursu Global Management Challenge 2011, który odbył się w Kijowie. Do pierwszego miejsca zabrakło im jedynie 0,002 Euro wartości akcji zarządzanego przez nich w grze przedsiębiorstwa.

GMC to największa na świecie gra biznesowa. W tym roku stratowało w niej 25 drużyn z Azji, Ameryki i Europy. W polskiej edycji GMC 2011 wystartowało prawie 650 zespołów, łącznie ponad 3500 osób. W tym 30 drużyn pracowniczych i studenckich reprezentujących Orange Polska. Do finału dotarło 8 zespołów, w tym aż 3 z Orange Polska.

Na czym polega Global Management Challenge?
Zarządzasz wirtualną firmą w symulowanej rzeczywistości rynkowej tak, aby osiągnęła ona jak najwyższą wartość akcji. Drużyny otrzymują historię firmy obejmującą pięć ostatnich kwartałów finansowych, 100, 150 wskaźników i na tej podstawie swoimi decyzjami musisz doprowadzić swoją firmę do optymalnej kondycji finansowej.

A to jest firma o określonym profilu?
Nie. Wiesz, że produkujesz kilka towarów, ale w scenariuszu nie jest podane co to jest. Masz informację ile surowca wykorzystujesz na konkretny towar, wiesz, na jakich rynkach funkcjonuje firma, znasz historię firmy, wyniki finansowe, znasz poprzednie decyzje menedżerskie.

Co trzeba zrobić, żeby być najlepszym na Świecie w Global Management Challenge?
Trzeba być najlepszym. Proste (śmiech).

Czyli?
Logicznie myśleć, odrzucić informacje śmieciowe i skoncentrować się na tych na prawdę ważnych, a do tego przewidywać ruchy przeciwnika i ryzykować. Z umiarem.

Kiedy wiedzieliście, że możecie wygrać?
W finale masz do podjęcia pięć decyzji biznesowych. My po trzeciej wiedziliśmy, że idzie nam bardzo dobrze. Ale trzeba pamiętać, że gra kończy się po 5 kwartałach działalności firmy, a nie po kolejnych raportach cząstkowych. W skrócie chodzi o to,  żeby pomyśleć
co zrobić, aby wygrać grę, a nie być na pierwszym miejscu po pierwszym, czy drugim etapie. W jednym z finałów krajowych cały czas byliśmy na pierwszym miejscu i przegraliśmy. To nie jest dobra strategia.

A jaka strategia jest dobra?
Trzeba dużo inwestować. Przy czym oczywiście nie można przeinwestować, ponieważ jak wejdziesz w niezabezpieczone kredyty i nie zdołasz z nich wyjść, to masz problem.
Są oczywiście tacy, którym udaje się z tych kredytów wyjść przy ostatniej decyzji, ale to spore ryzyko.

Jaką strategię mieliście na finał?
W tej grze startowaliśmy po raz trzeci. Tym razem chcieliśmy mniej stracić niż zwykle, ponieważ zdarzało nam się przeinwestować, a ponadto przed podjęciem ostatecznej decyzji wszystko bardzo dokładnie sprawdzaliśmy.

Różnica między Wami, a zwycięzcami to zaledwie 0,002 Euro wartości akcji waszej firmy. Wiecie, jaki błąd popełniliście?
W odpowiednim momencie nie podjęliśmy ryzyka. Dylemat był taki: zaryzykować 20 tys. więcej zysku, ale ryzykując stratę 300 tys.? W realnym prowadzeniu biznesu nie powinniśmy tego zrobić, ale akurat w tym przypadku trzeba było tak zrobić. Przegraliśmy nawet nie o pół, ale o ćwierć włosa.

Ale mimo wszystko macie poczucie, że jesteście jednymi z najlepszych na Świecie?
Jasne, że tak. Dwa lata temu zajęliśmy czwarte miejsce w Polsce, co roku mieliśmy znaczny progres. Pomysleliśmy, że do trzech razy sztuka. W końcu nie może być tak, że nie będziemy w światowej czołówce (śmiech).

Jak świętowaliście sukces?
Tak na prawdę, to na prawdziwe świętowanie nie mieliśmy jeszcze czasu, ponieważ na drugi dzień po finale rano mieliśmy samolot, a jeszcze przed odlotem mieliśmy chwilę, żeby pozwiedzać Kijów. W weekend każdy z nas spędził w domu żeby odpocząć. Ale po długim majowym weekendzie będzie czas, żeby razem poświętować. Znajomi już się o to dopytują.

Jak chcecie wykorzystać wiedzę, która zdobyliście uczestnicząc w GMC?
Tajemnica handlowa (śmiech)

909c2d96dcd1654c7f94597f376578e76f9

Drużyna Orange Polska. Stoją od lewej: Daniel Domżalski, Adam Dziedowiec, Sławek Sierocki, Tomasz Ławrywianiec

Udostępnij: O ćwierć włosa do szczęścia