Innowacje

Dni pod znakiem innowacji (0)

Marta Krajewska

Dni pod znakiem innowacji

Już w czwartek, 16 września w Warszawie rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń tego roku w Grupie TP, konferencja „Innovation Days”. Tematem przewodnim tegorocznego spotkania jest wpływ nowoczesnych technologii na nasze otoczenie i sposób komunikowania się społeczeństwa. Prelegenci opowiedzą o m.in. o roli telecomów w procesie zmian społecznych, przyszłości szerokopasmowego dostępu do Internetu, ekspansji smartphone`ów oraz tradycyjnie, o innowacjach w branży telekomunikacyjnej. Wśród prelegentów są takie autorytety jak Jacek Santorski, psycholog biznesu, który wygłosi wykład pt. „Jak pomóc naszym klientom otworzyć się na nowe technologie? – wnioski z badań nad działaniem „otwartych” i „zamkniętych” umysłów”, Gee Rittenhouse, wiceprezes Bell Labs ds. naukowych (naukowcy z Bell Labs są zdobywcami Nagród Nobla m.in. w dziedzinie fizyki),  Jean-Louis Fuccellaro, CEO Orange Labs UK czy profesor Joseph Valor z IESE Business School w Barcelonie. Prelekcjom będzie towarzyszył panel dyskusyjny pt. „Społeczeństwo cyfrowe XXI wieku”. W dyskusji wezmą udział: Anna Streżyńska, Prezes UKE, Piotr Muszyński, wiceprezes zarządu TP ds. Operacyjnych oraz goście.
Drugiego dnia konferencji, w piątek odbędzie się cykl warsztatów poświęconych przyszłości mobilnego dostępu bezprzewodowego (4G/LTE), rozwoju technik światłowodowych i DSL oraz ewolucji sieci szerokopasmowych. Dodatkowo, w Ogrodach Innowacji (miejscu, gdzie kwitną innowacje;-) podczas dwóch dni konferencji będą trwały prezentacje najnowszych rozwiązań Orange Labs i ALU. Pokażemy m.in. Broadcast Message Center, system ostrzegania ludności o zagrożeniach poprzez alarmowe smsy, znany Wam już b-Link, czyli program do obsługi komputera za pomocą mrugnięć powiekami, kieszonkowy router Domino, telewizję internetową 3D, rozwiązania z zakresu M2M i wiele, wiele innych.
Specjalnie dla czytelników bloga przygotowaliśmy pięć wejściówek na wybrany dzień konferencji (pierwszy – wykładowy lub drugi – warsztatowy). Aby je otrzymać, należy wysłać mail na adres Ogrody.Innowacji@telekomunikacja.pl w temacie wpisując Blog: Innovation Days. Decyduje kolejność zgłoszeń.
Do zobaczenia!

Udostępnij: Dni pod znakiem innowacji
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

Surfuj w bibliotece (0)

Liliana Kulesza

Surfuj w bibliotece

Biblioteka kojarzy mi się z dzieciństwem, miejscem gdzie godzinami przeglądałam pasjonujące lektury. Książki mnie wykształciły, ale teraz gdy potrzebuję informacji najpierw sięgam do internetu. Jednak nie każdy ma dostęp do sieci w domu, zwłaszcza na wsi i w małych miasteczkach.

Potrzeba rodzi dobre pomysły. Tym razem padła idea internetyzacji bibliotek publicznych i przekształcenia ich w nowoczesne centra informacyjno-kulturalno-edukacyjne. Grupa TP zdecydowała się włączyć w te działania i dać bibliotekom gminnym bezpłatny internet przez trzy lata.

Stworzyliśmy program „Biblioteki z Internetem TP”, a Fundacja Orange uruchomiła specjalny projekt „Akademia Orange dla Bibliotek”. I dziś w całej Polsce już ponad 3100 placówek korzysta z naszych usług internetowych.

Kartuzy - konferencja prasowa o programie internetyzacji bibliotek

„Dzięki udziałowi w programie „Biblioteki z Internetem TP” nasze placówki wiejskie mają dostęp do szerokopasmowego internetu. Mieszkańcy zdalnie załatwiają tam sprawy urzędowe a dzieciom internet pomaga w lekcjach i realizacji hobby. Mamy też czytelnika, który pisze poezję i korzystając z naszego dostępu do sieci upublicznia swoją twórczość” – cieszy się Kazimiera Nowicka, dyrektor Miejskiej i Powiatowej Biblioteki Publicznej w Kartuzach.

Akcja wciąż trwa i nadal można się do niej przyłączyć, do czego gorąco zachęcam. Naprawdę warto!

Udostępnij: Surfuj w bibliotece
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę

Innowacje

Rusza nowy portal (0)

Wojtek Jabczyński

Rusza nowy portal

Od dziś zapraszamy do odwiedzenia nowego portalu www.orange.pl Pewnie, jak każda większa zmiana może budzić kontrowersje. Jednym z was będzie podobać się rozszerzenie jego funkcjonalności, więcej różnych informacji i nowy layout. Innym zajmie sporo czasu, aby przyzwyczaić się i polubić. Przy jego tworzeniu dużo zaczerpęliśmy z doświadczeń Orange w innych krajach, gdzie portal funkcjonuje w podobnej formule i to się sprawdziło. Mam nadzieję, że w Polsce będzie podobnie. Cieszę się, że tak licznie dołożyliście swoje przemyślenia i pomysły do budowy naszego portalu. Dostaliśmy kilkaset e-maili z różnymi uwagami. Wielkie dzięki. Sporo z nich wykorzystaliśmy. Oczywiście dalej czekamy na Wasze spostrzeżenia. Zawsze to inaczej surfować po becie, niż gotowym portalu. Będziemy go dalej ulepszać, aby był dla Was jak najbardziej przydatny i wygodny w korzystaniu.

Udostępnij: Rusza nowy portal
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę