Sieć

Duńskie straszaki i trup w szafie (0)

Wojtek Jabczyński

21 stycznia 2011

Duńskie straszaki i trup w szafie

Duńczycy dołożyli jeszcze informację o wszczęciu procedury egzekucyjnej w Wielkiej Brytanii i Niemczech. Nigdy nie poświęcałem temu sporowi czasu na blogu, ale przeczytałem w sieci komentarze, że może to wpłynąć na ceny usług w TP i Orange. Stąd chcę wszystkich Was uspokoić. Nic takiego się nie stanie. Roszczenia Duńczyków są nie poparte żadnymi faktami. Więcej w tych działaniach propogandy i biznesowej próby sił. Dlatego będziemy walczyć wszystkimi dostępnymi prawnie środkami, aby nie płacić za coś co się im nie należy. Dla tych co mniej orientują się w sprawie przypomnę w skrócie historię. W 1991 roku Duńczycy otrzymali od naszego prawnego poprzednika przedsiębiorstwa państwowego Polska Poczta, Telegraf i Telefon, równowartość 13 mln euro na wybudowanie światłowodu z północy na południe Polski. Dołożyli swoje 17 mln euro, które następnie spłaciliśmy ze sporą nawiązką. Wykorzystując niejasne zapisy umowy roszczenia Duńczyków sięgnęły teraz setek milionów euro, czyli wielokrotnie więcej niż kwota zainwestowana. Więcej na temat całej historii związanej z DPTG w ostatnim numerze Wprost w artykule o groźnie brzmiącym tytule „Trup w szafie Tepsy”.

Udostępnij: Duńskie straszaki i trup w szafie
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę

Wirtualne korepetycje (0)

Monika Kulik

21 stycznia 2011

Wirtualne korepetycje

Tegoroczną nagrodę w konkursie „Odkryj e- wolontariat” zdobyła Fundacja Nowoczesna Polska, której projekty „Wolne lektury” i „Wolne podręczniki” zdobyły uznanie internautów i kapituły Konkursu.

Ja jednak chciałabym zwrócić uwagę na inny projekt – wymyślony przez uczniów Zespołu Szkół w Trzebielu. Wolontariusze Młodzieżowego Ośrodka Wolontariatu na co dzień zajmujący się pomocą w nauce słabszym uczniom, postanowili wykorzystać w swojej pracy także Internet. Na GG tworzyli dwa profile e-korepetytorów – humanistyczny i matematyczno – przyrodniczy i rozpoczęli regularne dyżury. Pomagają w ten sposób przede wszystkim tym, uczniom, którzy ze względu na swoje miejsce zamieszkania, nie mogą uczestniczyć w tradycyjnych korepetycjach. A problem ten dotyczy wielu uczniów, którzy do szkoły dojeżdżają z 34 okolicznych miejscowości.
Ale uwaga, myliłby się ten, który sądzi, że to dobry sposób na łatwe uzyskanie tekstów do opowiadań z polskiego czy gotowych rozwiązań zadania z matematyki – każdy, kto korzysta z korepetycji i ich udziela musi przestrzegać regulaminu. O ściąganiu nie mam mowy.

Jeśli szukacie innych inspiracji – zaglądajcie na stronę www.e-wolontariat.pl, gdzie można znaleźć ciekawe oferty pracy dla e-wolontariuszy od ponad 100 organizacji społecznych.

Udostępnij: Wirtualne korepetycje
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Serce. wybierz ikonę

;

Zapraszam na spotkanie z Euro 2012 (0)

Wojtek Jabczyński

19 stycznia 2011

Zapraszam na spotkanie z Euro 2012

Jak pewnie już wiecie zostaliśmy sponsorem i partnerem technologicznym Mistrzostw Europy 2012. To ukoronowanie naszego długiego zaangażowania w piłkę nożną, ale też ogromne wyzwanie. Zachęcam do przeczytania i obejrzenia relacji na blogach korporacyjnym, sportowym i technologicznym z tego wydarzenia.

Zapraszam też wszystkich fanów do odwiedzenia od czwartku do niedzieli naszego namiotu przed PKiN, gdzie zrobicie sobie zdjęcie z Pucharem Henri Delaunay’a oraz oficjalnymi maskotkami mistrzostw. Będzie tez można wygrać piłkarskie nagrody w konkursach organizowanych przez Orange.

Udostępnij: Zapraszam na spotkanie z Euro 2012
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę