E-wolontariat (0)

Monika Kulik

25 marca 2010

E-wolontariat

Na pewno korzystacie z Wikipedii. To fenomenalna rzecz, nie tylko dlatego, że można tu znaleźć odpowiedź na miliony pytań. To też przykład pewnego „dobra wspólnego”, które powstaje dzięki … e-wolontariuszom. Jak czytamy w ich zgłoszeniu do konkursu – „Odkryj e-wolontariat”  – „społeczność polskiej Wikipedii liczy około 2000 osób, z których dokładnie wszyscy są wolontariuszami.”

Ale o dziwo, to nie Wikipedia zwyciężyła w konkursie, ale ….Federacja Stowarzyszeń Amazonki, która poprzez swoją stronę internetową www.amazonki.net pomaga kobietom z rakiem piersi. Kolejne miejsca zajęły – Stowarzyszenie Rodziców i Przyjaciół i Dzieci z Zespołem Downa „Zakątek 21” oraz  Fundacja Normalne Miasto Fenomen – Łódzka Masa Krytyczna. Specjalne wyróżnienie i owacje na stojąco otrzymał Jacek Ryng, który dzięki swojej stronie internetowej www.przyjaciel.opole.pl skupia wokół siebie dobrych ludzi.

Różne badania przekonują, że coraz mniej się angażujemy społecznie. W rankingu European Social Survey Polska zajmuje  jedną z ostatnich pozycji  na liście społeczeństw obywatelskich. Liczba wolontariuszy w organizacjach pozarządowych też nie jest imponująca: w 2007 było ich 13,2%, a w 2008 r. tylko 11,3%, w 2009 r. zaś 12,9%. Problem braku osób gotowych bezinteresownie angażować zgłasza co druga organizacja.

Ale może nie jest tak, że mniej się angażujemy, tylko po prostu przenieśliśmy się do sieci?

Udostępnij: E-wolontariat
Please prove you are human by selecting the Plane. wybierz ikonę

;

Test, czyli kupowanie z głową (0)

Wojtek Jabczyński

24 marca 2010

Test, czyli kupowanie z głową

Wczoraj na portalu rpkom.pl pojawiła się nieoficjalna informacja, że ponad 25 proc. klientów Orange oddaje mobilny modem po testach. Podana liczba jest zbliżona do rzeczywistości. Z dużą dozą prawdopodobieństwa mogę też stwierdzić, że u konkurencji zwroty wyglądają podobnie. Ich skala absolutnie mnie nie szokuje. Wręcz przeciwnie świadczy, że staliśmy się mądrzejsi i bardziej wymagający. Jeśli można coś sprawdzić przed kupnem, to dlaczego nie? W mobilnym necie chodzi nie tylko o zasięg i szybkość transferu, ale też codzienną przydatność usługi. I tutaj ciekawostka. Według badań najczęściej korzystamy z mobilnego netu w domu, a wtedy porównując go z dostępem po kablu, traci na atrakcyjności. Dlatego powodów zwrotów może być co najmniej kilka. Biorąc wszystko pod uwagę sądzę, że jeśli zdecydowanie więcej klientów jednak decyduje się po testach kupić Orange Free, to taki wynik jest co najmniej dobry.

Udostępnij: Test, czyli kupowanie z głową
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę

Innowacje

Serwery Treści dały radę (0)

Marta Krajewska

24 marca 2010

Serwery Treści dały radę

W niedzielę kilka tysięcy widzów mogło obejrzeć w portalu Gazeta.pl transmisję debaty prezydenckiej w PO. Program transmitowano za pośrednictwem łącz zestawionych dla Agora S.A. oraz przy użyciu Serwerów Treści jako metody dystrybucji.

Na blogu pisałam już sporo o Serwerach Treści. Możecie o tym przeczytać tutaj i tutaj. Dodam tylko, że jest to już druga transmisja wydarzenia na żywo przeprowadzona dzięki Serwerom Treści. Pierwszym udanym sprawdzianem był charytatywny koncert dla Haiti, który odbył się pod koniec lutego. Wówczas internauci mogli obejrzeć transmisję tego wydarzenia na blogu tp oraz portalu Wirtualna Polska.

fot. Agencja Gazeta

Udostępnij: Serwery Treści dały radę