Film

Filmowy 2013 rok i „Jack Strong” w kinie (0)

Kasia Barys

7 lutego 2014

Filmowy 2013 rok i „Jack Strong” w kinie

Kolejna, niezwykle ważna koprodukcja Orange Polska trafiła do kin. To prawdziwa historia Ryszarda Kuklińskiego szpiega, który uratował świat przed wojną. „Jack Strong” jest wyjątkowym filmem, który powstał na faktach i z pewnością będzie budził wielkie emocje. Zapraszam do obejrzenia materiału z uroczystej premiery filmu. W wideo pokusiłam się również o filmowe podsumowanie 2013 roku. To krótka kompilacja naszej obecności przy produkcji polskich filmów. W minionym roku współprodukowaliśmy 9 tytułów. Dwa z nich „Drogówka” i „Wałęsa. Człowiek z nadziei”, były bezapelacyjnie najchętniej oglądanymi filmami. W pierwszej dziesiątce polskiego film box office 2013 roku znalazł się także „Bejbi Blues”.

Udostępnij: Filmowy 2013 rok i „Jack Strong” w kinie
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę

Muzyka

Outkast dołącza do składu gwiazd OWF (0)

Kasia Barys

5 lutego 2014

Outkast dołącza do składu gwiazd OWF

Outkast wracają na scenę, by świętować jubileusz 20-lecia artystycznej działalności. Tym bardziej cieszy nas, że będą świetować na Orange Warsaw Festival 2014. Zagrają w niedzielę 15 czerwca. Występ będzie wyjątkowy, bo zespół zagra w Polsce po raz pierwszy! OutKast to oryginalność i wyjątkowa pasja. Łączna sprzedaż ich albumów osiągnęła ponad 25 milionów egzemplarzy.

Udostępnij: Outkast dołącza do składu gwiazd OWF
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Uważajcie na ataki hakerów, sprawdźcie jak się zabezpieczyć! (0)

Wojtek Jabczyński

5 lutego 2014

Uważajcie na ataki hakerów, sprawdźcie jak się zabezpieczyć!

Nasz zespół dbający o bezpieczeństwo w sieci, czyli CERT Orange Polska, wykrył atak hakerski na modemy ADSL na ogólnopolską skalę, również te działające w naszej sieci. Atak polega na możliwym przejęciu kontroli nad modemem i zamianie jego domyślnych serwerów DNS na serwery złośliwe. Dotyczy to na szczęście niewielkiej liczby modemów dostępnych na rynku i tym samym liczby klientów. Efekt ataku może być taki, że po wpisaniu np. adresu banku użytkownik może zostać przekierowany na wyglądającą tak samo, ale jednak fałszywą stronę kontrolowaną przez cyber-przestępców. Dlatego by natychmiast ograniczyć ryzyko dla naszych klientów podjęliśmy decyzję o zablokowaniu złośliwych adresów DNS w zagrożonych modemach. Dodatkowo CERT Orange Polska uruchomił narzędzie, które wykrywa każdy nowy złośliwy adres DNS i natychmiast go blokuje. Jeśli Wasz modem nagle stracił dostęp do Internetu to znaczy, że został zaatakowany i profilaktycznie odcięliśmy go od netu. Niestety nie możemy go zdalnie naprawić. Aby to zrobić samemu powinniście zalogować się do panelu administracyjnego (jak to zrobić znajdziecie m.in. w instrukcji urządzenia), zazwyczaj należy wpisać w pasku przeglądarki adres 192.168.1.1 lub 192.168.1.100, a następnie login i hasło. Potem znajdźcie zakładkę z serwerami DNS i wpiszcie adresy: 194.204.159.1 (główny DNS/primary DNS) oraz 194.204.152.34 (dodatkowy DNS/secondary DNS). Jeśli nie możecie się zalogować do panelu administracyjnego oznacza to, że cyber-przestępcy zmienili login i hasło. W takiej sytuacji trzeba wykonać reset fabryczny modemu i od nowa skonfigurować na nim Neostradę. Proszę nie bagatelizujcie tego zagrożenia. Jeśli chcecie sprawdzić, czy Wasz modem jest podatny na atak, możecie skorzystać ze specjalnego skanera. Więcej informacji o zagrożeniu znajdziecie tutaj.

AKTUALIZACJA, 6 lutego 2014, godz. 8.00. Polecam jeszcze przeczytać artykuł na niebezpiecznik.pl.

b926726be95dd9d4caaf9bca34b7b79be58

Zapisz

Udostępnij: Uważajcie na ataki hakerów, sprawdźcie jak się zabezpieczyć!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę