Innowacje

Graj i dzwoń (0)

Marta Cieślak-Krajewska

Graj i dzwoń

Świat cyfrowych technologii jest fascynujący, ale wielu ludzi czuje się w nim zagubionych. Dlatego musimy zapewnić im dostęp i usługi w jak najłatwiejszy dla nich sposób – powiedział Stephane Richard, prezes Grupy France Telecom – Orange podczas niedawnej wizyty w Polsce.

Z myślą o tych, którzy czują się zagubieni w świecie współczesnych technologii, w polskim Orange Labs powstał Majook. Rozwiązanie jest przeznaczone dla osób niepełnosprawnych mentalnie. Dla wielu z nich korzystanie z telefonu jest problemem, dlatego nasi eksperci znacznie uprościli ten proces, wprowadzając elementy zabawy. Kolorowe figurki ustawione na planszy symbolizują osoby z otoczenia użytkownika – rodziców, opiekunów, przyjaciół. Do każdej postaci można przypisać dowolny numer telefonu. Połączenie z wybraną osobą jest bardzo proste – wystarczy ustawić skojarzoną z nią figurkę na odpowiednim polu. Połączenie przychodzące jest sygnalizowane przez światło mrugające nad głową lalki. Użytkownik może odebrać połączenie lub odrzucić je przesuwając figurkę na właściwe pole.

Figurki są wyposażone w znaczniki RFID (Radio Frequency Identification), skonfigurowane z odpowiednio zaprogramowanymi czytnikami na poszczególnych polach płytki. Majook działa w technologii VoIP i PSTN. W zestawie są mikrofon i głośniki ułatwiające rozmowę. Na razie Majook jest rozwiązaniem prototypowym. Nasi eksperci pracują nas udoskonaleniem tej aplikacji, więc w przyszłości może wyglądać nieco inaczej, np. figurki mogą zostać zastąpione maskotkami lub innymi przedmiotami wyposażonymi w znaczniki RFID.

Czy podoba Wam się to rozwiązanie? A może macie pomysły, jak je zmienić, ulepszyć? Jak zwykle czekam na Wasze opinie.

komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samolot. wybierz ikonę

Sieć

Dobre wyniki Grupy TP (0)

Wojtek Jabczyński

Dobre wyniki Grupy TP

Gratulacje dla Pawła, który w szybkim konkursie najbliżej wytypował liczbę klientów Orange po II kwartale br. Prawidłowa odpowiedź to 14 mln 535 tys., a Paweł pomylił się zaledwie o dwa tysiące. Tradycyjnie proszę o kontakt e-mailowy, abym mógł wysłać nagrody. A wracając do wyników to myślę, że pozytywnie zaskoczyliśmy rynek. Jeśli chodzi o liczby najbardziej dla Was ciekawe to w II kwartale przybyło nam 116 tys. klientów Orange, co biorąc pod uwagę niezwykle silną konkurencję, jest niezłym osiągnięciem. W tym kwartale więcej klientów zdobyliśmy w prepaid niż postapaid. Nieuswytannie rośnie udział smartphone`ów w sprzedaży i wynosi 28 proc. dla ofert abonamentowych. To z kolei przekłada się na wzrost ARPU z transmisji danych. Rośnie również  broadband, choć jeszcze powoli, a neo z TV ma już prawie 600 tys. klientów. Ważnymi wydarzeniami II kwartału były bez wątpienia sprzedaż Emitela i podpisanie umowy z T-Mobile. Dla Was zwłaszcza ten drugi fakt będzie miał znaczenie, gdyż oznacza w perspektywie dużo lepszą sieć o większym zasięgu. Szczegóły na temat naszych wyników znajdziecie tutaj

Udostępnij: Dobre wyniki Grupy TP
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

A to ci niespodzianka (0)

Jarosław Konczak

A to ci niespodzianka

Godzinę przed wczorajszym meczem Wisły zadzwonił do mnie kolega z pytaniem czy wpadnę na meczyk. Powiedziałem nie, bo mam dosyć Wisły w pucharach, za którą co roku muszę się wstydzić.

Jakiś czas później skacząc pilotem po kanałach natrafiłem na mecz i patrzę Litex – Wisła 0:1 no i wsiąkłem w telewizor. Ostatnią minutę pierwszej połowy pominę milczeniem bo tracić gole w takim momencie nazywa się frajerstwem. Pełen obaw więc zaczynałem oglądać drugą część meczu. Jednak się udało. Wisła, o ile nic głupiego nie zrobi powinna znaleźć się w IV rundzie, gdzie nie ukrywajmy potencjalni przeciwnicy do tuzów piłki europejskiej nawet nie pretendują. Nawet Glasgow Rangers potrafił przegrać u siebie 0:1 z Malmo i to chyba największa niespodzianka trzeciej rundy.

Dziś trudno wyrokować co będzie, ale patrzę na najbliższą przysżłość z umiarkowanym optymizmem. A, że za kilka dni ruszam na urlop mam takie marzenie, że jak wróce, to dalej wszystkie polskie drużyny będą w grze.

Udostępnij: A to ci niespodzianka
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę