Halo! Łączę rozmowę! (0)

Dorota Kujawska

14 kwietnia 2015

Halo! Łączę rozmowę!

Dzisiaj w Warszawie jest chłodnawo, ale momentami pojawia się słońce i daje nadzieję, że w końcu przyjdzie prawdziwa wiosna. To tylko kwestia czasu, a na drzewach zobaczymy zielone liście i spadnie majowy deszcz – od którego jak wiadomo wszystko i wszystkim szybciej szybciej rośnie. A potem wakacje, lato – chyba czas już coś zaplanować?

Bo takie mamy czasy. Planowania, zaklepywania, starannego wybierania i rozrysowanego co do szczegółu odpoczynku. Spontan jest dobry dla ludzi niedojrzałych. – A więc pierwsze dwa tygodnie lipca ja z dziećmi nad morze, potem dojedzie na tydzień mąż, potem oboje wrócimy – a dzieci przejmie babcia. Potem Zenuś na kolonie, a Cecylka na obóz konny! A potem znowu na dwa tygodnie do drugiej babci na wieś – tak zapewne wyglądają myśli wielu rozsądnych pań domu.

Nie mam zamiaru podśmiewać się z osób robiących plany wakacyjne, bo to nieładnie. Powinnam im zazdrościć zapobiegliwości i pragmatyzmu. Tymczasem nie zazdroszczę. I grzesznie myślę, że czasy mojego dzieciństwa, czasy  wielkiej improwizacji były słitaśne jak dzisiejsze focie z rąsi.
Wsiadało się z tobołami do PKS i jechało 15 godzin  nad morze. Domek, który dorośli rezerwowali (listownie!) okazywał się chatką na kurzej łapce z wystającymi ze ściany długimi gwoździami. Ciepła woda do mycia była rarytasem, ale za to kilka metrów za lasem był cudowny Bałtyk! Plaża, zero nachalnych sprzedawców lodów, pstrągów i baloników, fantastyczny piach i świadomość dwóch tygodni laby.

Ale czasem trzeba było zadzwonić. Jak się jechało na kolonie to do  mamy, a jak z ciocią – to dla odmiany do mamy. Co się więc robiło w miejscowości, w której były na przykład 22 chaty wszystkiego? Ano szło się do sołtysa.

U sołtysa był telefon. ZIELONY. Z tarczą i starannie wymalowanym na jej środku numerem do włodarza wsi.
Dzwoniło się na centralę. Sołtysowa znała numer. Zawsze. Letniaki z Warszawy –  nie dziwota, trzeba być obeznanym.
Zamawiało się Warszawę. Numer mamy. Celowało, żeby była w domu. Tak circa, ale…
Ale polegało na tym, że telefonistka z centrali nie była w stanie powiedzieć, o której połączy rozmowę.
No to się prosiło, żeby jak najszybciej. Telefonistka się denerwowała od razu, że to nie jest takie proste, bo są wakacje i to mogą być nawet trzy godziny.
Nie były, nigdy.
Maksymalnie dwie. A to był czas na posiedzenie przed domem sołtysa, napicie się świeżego mleka, pomoc sołtysowej w zwołaniu kur (skąd dziecko z miasta wiedziało, jak pozbierać kury do kupy?), poznanie miejscowych zwyczajów picia alkoholu („tatuś nie dawał spróbować panience wina?”), leżeniu na ławce ze słomką w ustach, wyskoczeniu na chwilę po lody do GS-u… Ręce pełne roboty!
W końcu w ebonitowej słuchawce słyszało się głos stęsknionej matki i można było w kilka minut opowiedzieć na sto pytań: jak się bawisz? Zdrowa jesteś? Nie zimno Ci? Kąpiesz się w czepku? Obowiązkowy kontakt odfajkowany, można było już iść z powrotem na plażę.

Tamte czasy nie wrócą, a bycie w kontakcie jest czymś absolutnie fantastycznym.

PS. Wakacji nie planuję. Bo po co? Wsiądę do pociągu byle jakiego, sprawdzę w sieci godzinę dojazdu, sprawdzę hotel w mieście na końcowej stacji i jeśli nie byłoby w mieście co robić to ja po prostu sobie wypożyczę coś na VOD w Orange.

3f2ed6c2dfc3e538bf6bd64cef49946a74c

Udostępnij: Halo! Łączę rozmowę!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Serce. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Tniemy ceny również dla biznesu (0)

Wojtek Jabczyński

13 kwietnia 2015

Tniemy ceny również dla biznesu

Wielokrotnie pisałem Wam o szalonych dniach, w których możecie kupić taniej smartfony. Teraz analogiczną ofertę, ale z innymi telefonami, przygotowaliśmy także dla firm. Dlatego jeśli macie działalność gospodarczą, warto rozważyć naszą propozycję. Promocja „Tniemy ceny”  trwa do 16 kwietnia. Oto smartfony, które możecie jeszcze kupić taniej: iPhone 5s 16 GB za 499 zł (stara cena 699 zł) w planie Orange BIZ 125; Lumia 830 za 9 zł (stara cena 149 zł) w planie Orange BIZ 90; iPhone 4s 8 GB za 39 zł w planie Orange BIZ 60, HTC Desire 620 za 9 zł (stara cena 299 zł) w planie Orange BIZ 40 oraz LG 4G LTE Spirit 6 za 9 zł (stara cena 319 zł) w planie Orange BIZ 40. Wszystkie ceny netto. Umowy podpisujecie na 24 miesiące. Oferta dostępna dla nowych klientów, przedłużających umowy oraz przenoszących numer.
77dfad31c7cc620d2d8a4ab1b3ac0a43b01

Udostępnij: Tniemy ceny również dla biznesu
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Innowacje

Co mówią do nas marki? wywiad z Pawłem Tkaczykiem 1/2 (0)

Marta Cieślak-Krajewska

9 kwietnia 2015

Co mówią do nas marki? wywiad z Pawłem Tkaczykiem 1/2

Marki są wszędzie. Każda firma ma swój brand i konkretny przekaz. Just do it, łączymy ludzi, bądźmy delikatni, … Co mówią do nas marki? Co my im odpowiadamy? Jak zmienia się komunikacja marek z klientami w czasach social media? I dlaczego nie można już nikomu zakleic ust plastrem? O tym rozmawiamy z Pawłem Tkaczykiem, ekspertem ds. marki. Miłego oglądania 🙂

Za tydzień zapraszam na drugą część rozmowy – Paweł zdradzi, jak zbudować markę osobistą.

PS. Uwaga, konkurs: co mówi do Was marka „blog orange”? Najciekawsze pomysły nagrodzę gadżetami od Orange. Na odpowiedzi czekam do końca dnia w poniedziałek.

Udostępnij: Co mówią do nas marki? wywiad z Pawłem Tkaczykiem 1/2
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę