Sieć

#hello5G wita w Lublinie (2)

Wojtek Jabczyński

5 lipca 2021

#hello5G wita w Lublinie

Dziś do miast, w których klienci Orange mogą korzystać z #hello5G dołącza Lublin. To kolejna polska aglomeracja po m.in. Trójmieście, w której dzięki technologii DSS można rozpocząć swoją przygodę z 5G. Stacje bazowe są rozlokowane na terenie całego Lublina. Jest ich 33 i umożliwią klientom Orange korzystanie z superszybkiego internetu mobilnego. Miejsca gdzie są stacje bazowe, wyposażone w #hello5G znajdziecie na załączonej mapie.

mapa Lublin

Dla przypomnienia – co to jest ten DSS? To technologia, która umożliwia nam w okresie oczekiwania na aukcję docelowych pasm, udostępnienie 5G na bazie częstotliwości, którymi już dysponujemy. Jak to robimy? W ramach wykorzystywanej obecnie w sieci LTE częstotliwości 2100 MHz wyznaczyliśmy blok o szerokości 15 MHz, który może w zależności od aktualnych potrzeb obsługiwać użytkowników zarówno 4G, jak i 5G. Abyście mogli korzystać z szybszego internetu mobilnego, łączymy możliwości tego pasma (mówiąc technicznie – agregujemy) z innymi działającymi już częstotliwościami LTE. W rezultacie klient otrzymuje połączone możliwości 4G i nowego 5G, osiągając nawet 390 Mb/s na swoim smartfonie.

Zasoby częstotliwości 2100MHz są dynamicznie przydzielane na potrzeby #hello5G na konkretnej stacji bazowej, zgodnie z zachowaniami i potrzebami użytkowników, w czasie rzeczywistym, bo co jedną milisekundę. Tak, abyście z #hello5G mieli zawsze najlepszą jakość korzystania z internetu w komórce.

Więcej o zasadach działania #hello 5G w Orange znajdziecie w tym wpisie.

Szczegółowe informacje o tym, jak korzystać z sieci #hello5G oraz aktualną ofertę urządzeń dostępnych w sprzedaży, które ją obsługują, można znaleźć na stronie poświęconej 5G w Orange.

Udostępnij: #hello5G wita w Lublinie
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę

Ewa 15:49 05-07-2021
    Na stronach Orange i na mapie zasięgu w Lublinie dalej brak 5G. Nie zaktualizowaliście.
      pablo_ck 21:04 05-07-2021
      Daj ludziom chwilę czasu ;p Ciesz się z 5G, a mapka, Wojtek dodał kompletną mapkę, więc.... :)

Innowacje

Zeroemisyjne FB i pływające elektrownie (1)

Kasia Barys

3 lipca 2021

Zeroemisyjne FB i pływające elektrownie

Powstanie tysiące pływających reaktorów jądrowych?

Projekt budowy tysięcy mobilnych elektrowni przedstawił kopenhaski start-up Seaborg Technologies. Inżynierowie stawiają na reaktory nowej generacji, dzięki którym będzie można produkować w bezpieczny sposób tanią energię elektryczną dla milionów ludzi. Zbudowany przez firmę kompaktowy reaktor na stopioną sól jest niedrogą, zrównoważoną i bezpieczną technologią, która może konkurować z paliwami kopalnymi i zrewolucjonizować rynki energii na całym świecie.
(źródło: geekweek.pl)

Ranking najbardziej wartościowych globalnych marek

Tegorocznym numerem 1 jest Amazon. Wartość tej marki urosła przez rok o 64% i wynosi aktualnie niemal 684 mld dolarów. Na drugiej pozycji znalazł się Apple. Ta marka jest warta aktualnie prawie 612 mld dolarów. Na kolejnych miejscach uplasowały się Google (458 mld dol.) i Microsoft (410 mld dol.). Na wysokiej 5 pozycji jest chińska marka TENCENT (241 mld dol.), a dopiero za nią Facebook (227 mld dol.).

(źródło: gsmonline.pl)

Facebook przeszedł w 100 proc. na energię z OZE

Z raportu niefinansowego Facebooka wynika, że firma w 2020 r. przeszła na całkowite wykorzystanie energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych. Emisja CO2 z działalności operacyjnej Facebooka spadła o 94 proc. w stosunku do 2017 r. i w zeszłym roku wyniosła 7,17 TWh energii elektrycznej. Do 2030 r. przedsiębiorstwo ma być zeroemisyjne.
(forsal.pl)

Udostępnij: Zeroemisyjne FB i pływające elektrownie
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

pablo_ck 21:02 05-07-2021
    Ciekawe czy z tym Facebookiem to taka "prawdziwa" informacja, jesli tak, to brawa.

Film

Akcja LATO w Orange VOD – filmy w promocyjnych cenach (1)

Beata Giska

2 lipca 2021

Akcja LATO w Orange VOD – filmy w promocyjnych cenach

Czas zacząć lato z porządną porcją najlepszego kina! Od początku do końca lipca w Orange VOD, na dekoderach Telewizji Orange, znajdziecie aż 40 produkcji w gorących, obniżonych cenach. Nie będziecie się nudzić, czeka na Was mnóstwo zwariowanych komedii, przebojowych filmów science-fiction oraz najlepszych animacji.

Komedie, dobre na wszystko

Odwiedźcie malowniczą Toskanię, sprawdźcie, co nowego w Seulu, zobaczcie najpiękniejsze plaże w Los Angeles, a potem jedźcie na narty w Alpy. W naszej ofercie na lato znajdziecie komediowe hity, których akcja rozgrywa się w najpiękniejszych zakątkach globu.

Zobaczcie rozgrzewającą serce komedię pt.: „Włoskie wakacje” z Liamem Neesonem w roli głównej i przekonajcie się, że w Toskanii wszystko jest możliwe. Polecamy też przezabawną produkcję pt.: „#tuiteraz” o francuskim szefie kuchni, który jest w stanie polecieć na drugi koniec świata, żeby odnaleźć miłość swojego życia. Obejrzyjcie zwariowaną „Listę priorytetów” o maturzyście, który przez niewinny żart ma spore kłopoty, doskonałą komedię „Zjazd” o małżeństwie, które podczas wakacji w Alpach musi uporać się z lawiną… problemów, a także filmową wersję kultowego serialu „Baywatch. Słoneczny patrol”, w której wystąpiła jedna z największych gwiazd kina akcji – Dwayne Johnson.

Bajkowe lato

Dla najmłodszych widzów mamy mnóstwo przebojowych filmów familijnych. Wejdźcie do magicznego świata animacji, poznajcie bajkowych bohaterów i wspólnie z nimi przeżywajcie najbardziej szalone przygody.

Obejrzyjcie drugą część hitu Disneya o rodzinie, na którą nie ma mocnych, czyli „Iniemamocni 2”. Sprawdźcie też, co słychać u Mrocznego Rycerza i jego zaciekłego wroga – Jokera w animacji „LEGO Batman: Film”. Dołączcie do Scooby’ego, Kudłatego oraz reszty Brygady Detektywów i rozwikłajcie nową, ekscytującą zagadkę. Znajdziecie ją w bajce „Scooby Doo i Legenda Miecza”.

A może chcecie wziąć udział w tajnej, szpiegowskiej misji? Polecamy zatem animację „Tom i Jerry: Superagenci”, w której zobaczycie, jak odwieczni, futrzaści wrogowie muszą połączyć siły, aby ocalić świat.

Szczypta grozy i garść fantastyki

W naszej ofercie nie może zabraknąć też tytułów dla miłośników kina grozy i science-fiction. Polecamy produkcję „Głębia strachu” o grupie naukowców z podwodnej stacji badawczej, którzy muszą zmierzyć się z dziwną i przerażającą istotą. Obejrzyjcie również „Prawo krwi”, w którym wystąpili Kevin Costner oraz Diane Lane. To pełen zaskakujących zwrotów akcji thriller o małżeństwie, które musi uratować wnuka z rąk nieobliczalnej rodziny zastępczej. W Akcji LATO znajdziecie też horror pt.: „To przychodzi po zmroku” o mężczyźnie, który zrobi wszystko, aby ochronić swoją rodzinę przed nadciągającym, tajemniczym wirusem.

Z kolei dla fanów produkcji fantastycznych mamy film „Ant-Man i Osa” o najmniejszym superbohaterze z uniwersum Marvela oraz produkcję „X-Men: Mroczna Phoenix” o jednej z pierwszych członkiń supergrupy profesora Charlesa Xaviera – Jean Grey – która staje się jednym z najpotężniejszych mutantów na Ziemi.

filmy orange vod

Udostępnij: Akcja LATO w Orange VOD – filmy w promocyjnych cenach
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę