Rozrywka

Piotr Domański Piotr Domański
21 czerwca 2016
Kaliber 44 na Orange Warsaw Festival 2016

Kaliber to legenda polskiej sceny hip-hopowej. I choć nie byli pierwsi, wnieśli bardzo dużo do tego nurtu w polskiej muzyce. Album  „Księga Tajemnicza. Prolog” był czymś zupełnie nowym i świeżym. Później stało się dużo dobrych i złych rzeczy, aż ostatnio Kaliber 44 w dwuosobowym składzie – AbradAb i Joka, czyli bracia Michał i Marcin Martenowie wystąpił w tym roku na Orange Warsaw Festival.

Miałem okazję porozmawiać z nimi przed  koncertem.  Było o spotkaniu po latach na płycie, inspiracjach i muzyce.

W sumie, to raczej powinniśmy zapowiadać już Opener, który w tym roku jest powered by Orange, lecz nagraliśmy dużo dobrego materiału w czasie Orange Warsaw Festival i chcemy się wszystkim z Wami podzielić.

Smartfony są dla wszystkich

Monika Kulik Monika Kulik
20 czerwca 2016
Smartfony są dla wszystkich

Dziś mamy możliwość korzystania z wielu urządzeń multimedialnych, które są nam pomocne w pracy i w życiu prywatnym. Dobrym przykładem są tu smartfony, oferujące cały wachlarz funkcjonalności w jednym miejscu, a do tego są zawsze pod ręką. Korzystanie ze smartfonów to dla nas codzienność, używa ich już 60% Polaków.

Czy jednak zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób telefony komórkowe obsługują osoby ze szczególnymi potrzebami - na przykład osoby z niepełnosprawnościami?

Obsługując naszego smartfona opieramy się zasadniczo na dwóch zmysłach – wzroku i słuchu. Teraz wyobraźmy sobie, że z jakiegoś powodu nie jest to możliwe. Czy w takim wypadku telefon staje się bezużyteczny? Otóż nie, producenci telefonów, dostrzegając potrzeby osób z niepełnosprawnościami, wyposażyli te urządzenia w dodatkowe funkcjonalności, które wspierają ich obsługę.

Chcąc wyjść naprzeciw potrzebom wszystkich naszych klientów, również tych z niepełnosprawnościami, we współpracy z Fundacją Widzialni przygotowaliśmy instrukcje obsługi smartfonu dla osób o specjalnych potrzebach.

Wspólnie nagraliśmy 3 filmy instruktażowe – dla smartfonów z systemem Windows Phone, iOS oraz Android, które krok po kroku prezentują funkcjonalności dedykowane osobom z niepełnosprawnościami.

Musimy zdać sobie sprawę z tego, że jest to zupełnie inny sposób obsługi smartfonu. Osoby o specjalnych potrzebach korzystają z gestów, aplikacji i funkcji, które wbudowane są w system ich telefonu. Zanim obsługa stanie się intuicyjna, trzeba przebrnąć przez pierwszy etap, jakim jest nauka obsługi smartfonu, co początkowo może wydawać się trudne i zniechęcające.

Tu z pomocą przychodzą przygotowane przez nas filmy instruktażowe - w pełni dostępne, opatrzone napisami, z tłumaczeniem na Polski Język Migowy oraz lektorem w tle. Zapraszamy do obejrzenia przygotowanego materiału.

Mamy nadzieję, że okaże się pomocny, wskazując nowe możliwości smartfonów i ułatwiając dostosowanie ich do naszych indywidualnych potrzeb. Warto wspomnieć, że filmy, choć powstały z myślą o osobach z niepełnosprawnościami, mogą być przydatne dla nas wszystkich, w sytuacji, gdy musimy dostosować się do warunków otoczenia, przytrafi nam się sytuacja losowa, bądź z jakiegoś powodu czasowo nasze zmysły zawodzą.

2f0592817b78e0e2805b7f5b2c55bf527b5

Bezpłatny kontakt z doradcą poprzez aplikację Mój Orange

Piotr Domański Piotr Domański
20 czerwca 2016
Bezpłatny kontakt z doradcą poprzez aplikację Mój Orange

Zaktualizowaliśmy aplikację Mój Orange na Androida, iOS i Windowsa. I chociaż sam fakt aktualizacji aplikacji nie jest wydarzeniem szczególnie doniosłym, tym razem sytuacja jest nieco inna. Po pierwsze - wprowadziliśmy bardzo ciekawe funkcje. Po drugie - dla tych z Was, którzy jeszcze nie korzystają z aplikacji  mamy konkurs z nagrodami. I to takimi, że sam chciałbym wygrać ;-)

Zmiany  dotyczą możliwości kontaktu z nami. W dolnej części okna aplikacji znajdziecie teraz ikonkę słuchawki, po kliknięciu w którą będziecie mogli wybrać jedną z dwóch opcji – czat lub rozmowa z infolinią.

Jeżeli w pełni zalogujecie się do aplikacji, czyli za pomocą loginu i hasła to będziecie mogli zadzwonić na infolinię bez konieczności przechodzenia przez automatyczne menu głosowe, a w dodatku, połączenie będzie bezpłatne.

Jeśli w aplikacji użyjecie autologowania, o którym pisaliśmy niedawno to konieczne będzie przejście przez automatyczne menu, a połączenie nie będzie bezpłatne, więc warto założyć darmowe konto

Teraz cześć druga, czyli konkurs – możecie w nim wygrać w sumie sześć nagród – trzy smartfony Samsung Galaxy S7 edge oraz trzy tablety Samsung Galaxy Tab A. Jeśli korzystacie z usług mobilnych w Orange wystarczy odpowiedzieć na proste pytanie. Całość podzieliliśmy na trzy etapy, w każdym można wygrać jeden telefon i jeden tablet.

Z tej strony dowiecie się wszystkiego, co powinniście wiedzieć o aplikacji Mój Orange oraz o samym konkursie. Powodzenia!

Aktualizacja [01.02.2018 09:45]

P.S.

Koledzy i koleżanki zajmujący się obsługą klienta dali mi znać, że często piszecie i dzwonicie do nich w sprawie bezpłatnych połączeń z aplikacji Mój Orange, wspominając o tym wpisie. Zwróćcie proszę uwagę, że to jest blog ;-) Wpisy blogowe mają to do siebie, że z czasem się dezaktualizują. Niektóre szybciej inne wolniej. Nie usuwamy starych wpisów, taką przyjęliśmy zasadę i się jej trzymamy.

Ten wpis nie jest już aktualny - połączenia na obsługę klienta poprzez aplikację Mój Orange są płatne.