Muzyka

Kolorowi fani OWF 2014. Konkurs (0)

Aleksandra Urbańska

Kolorowi fani OWF 2014. Konkurs

Myślimy festiwal, mówimy dźwięki. I oczywiście, chociaż muzyka gra tutaj pierwsze skrzypce i jedziemy tam by zakosztować muzycznego szaleństwa, to i wizualna strona festiwalowego atelier nie pozostaje bez znaczenia. Faktem jest, że moda festiwalowa to zjawisko, któremu z roku na rok poświęca się coraz więcej uwagi, również na Orange Warsaw Festival. A Wy ulegliście tzw. festival fashion? Zobaczcie jak wyglądały stylizacje fanów tegorocznej edycji festiwalu.

A że lato w pełni, proponuję wygrać w blogowym konkursie hit sezonu 😉 czyli gadżety: torbę i okulary by OWF 2014 design.

dbea18ba883c571022730ff99807a4908a6

1. Kluczowa stylizacja drugiego dnia OWF 2014 to stylizacja na….. (dokończ zdanie)
2. Podczas tegorocznego OWF w ramach specjalnego projektu: „Szpiedzy OWF 2014” organizowanego z  K MAG magazyn poszukiwaliśmy najbardziej stylowych ludzi festiwalu. Jaki projektant zaangażował się w ten projekt?
Podpowiedź znajdziecie w filmie o kolorowych fanach OWF 2014 🙂

Pierwsze 5 osób, które najszybciej udzieli poprawnej odpowiedzi (w komenatrzach) na pytanie otrzyma zestaw: torba+ okulary. Kolejne 5 tylko torbę. Zapraszam do zabawy. Macie czas do wtorku, 15.07 do końca dnia.

Udostępnij: Kolorowi fani OWF 2014. Konkurs
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

Innowacje

Serwujemy mundial z serwera (0)

Paweł Jagora

Serwujemy mundial z serwera

W rodzinie mojej koleżanki z pracy przydarzyła się ostatnio patowa sytuacja. Rodzice chcieli oglądać mecz mundialu a synek chciał koniecznie obejrzeć swoją ulubioną bajkę w TV. Nie wiedzieli co zrobić – odbiornik w domu tylko jeden. Z jednej strony mecz (sami wiecie) ale z drugiej strony zabierać dziecku bajkę też nie bardzo. Ostatecznie rozwiązaniem okazał się internet – synek obejrzał bajkę w TV a rodzice mecz na komputerze. Bylo to możliwe dzięki temu, że emocje piłkarskie są również dostępne on-line na stronie Telewizji Polskiej .

Transmisja mundialu on-line jest doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla rodziców w impasie. Jest też świetna dla wszystkich osób w podróży albo tych, którzy (nie powinenem tego pisać) utknęli na wieczór w pracy.

Pewnie nie wiecie, że działa ona dzięki naszej usłudze Serwery Treści realizowanej za pośrednictwem sieci CDN Orange. Serwery Treści to usługa dla dostawców wszelkich dużych plików, filmów, muzyki, telewizji i generalnie wszystkiego w Internecie. Za jej pomocą mogą oni udostępniać szerokiemu gronu odbiorców co tylko im się zamarzy wykorzystując infrastrukturę Orange w postaci serwerów sieci CDN. Wszystkie materiały mogą być serwowane zarówno w trybie on-line lub off-line. 202d43d958e2c2c5df2729198185007e66e

Jak to działa?

Normalnie jest tak, że internauta poszukujący interesującego go materiału (na przykład filmu) wchodzi na witrynę gdzie ten film jest zamieszczony, pobiera go, ogląda i jest szczęśliwy. On i ten kto film udostępnił bo przecież o to w tym wszystkim chodzi.

Gorzej jest, kiedy udostępniający jest jeden, a chcących obejrzeć film wielu i to z różnych stron świata. Robi się wtedy kolejka. Zaczyna się oczekiwanie na rozpoczęcie albo przerwy w trakcie filmu. Ludzie zaczynają się wkurzać. Najpierw na łącze że takie wolny. Ale po sprawdzeniu prędkości łącza na specjalnej stronie wychodzi, że nie – jest w porządku. Czyli to ta strona tak wolno działa. Zniechęceni ludzie zaczynają szukać innych kopii tego samego filmu a dostawca treści traci klientów.

e329e665d59695522dcf68185ee8acf4ba4

Wszyscy są smutni.

Z pomocą przychodzi wtedy Technologia CDN (Content Delivery Network), na której bazuje usługa Serwery Treści. To stosunkowo nowa technologia w Polsce. Jest to sieć dystrybucji kontentu złożona z serwerów rozmieszczonych w różnych miejscach w sieci szkieletowej, w której przechowywane są dane dostarczone z serwerów źródłowych dostawców treści. Użytkownicy końcowi chcąc pobrać dane od dostawcy treści są przekierowywani do najbliższego serwera CDN, co znacznie ułatwia i przyśpiesza do nich dostęp. W przypadku awarii jakiegokolwiek z serwerów CDN jego zadania są automatycznie przejmowane przez inny najbliższy lub/i najmniej obciążony ruchem serwer CDN.  Nie ma możliwości aby cała sieć CDN nagle przestała działać – a zatem materiały udostępniane przez Serwery Treści są zawsze dostępne i zawsze będą szybciej dostępne niż udostępniane na zwykłych stronach internetowych.

W przypadku naszej uslugi Internauci łączą się z najbliższym węzłem CDN sieci Orange zamiast bezpośrednio z serwerem dostawcy treści. Zapobiega to powstawaniu przeciążeń łączy oraz portali internetowych, szczególnie w momentach nagłego wzrostu ruchu spowodowanego zwiększoną popularnością danego serwisu. Na przykład mundialem. I znów wszyscy są szczęśliwi 🙂

Udostępnij: Serwujemy mundial z serwera
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę

;

Nju ręcznik do przytulenia (0)

Wojtek Jabczyński

Nju ręcznik do przytulenia

Mała, ale fajna promocja czeka na tych z Was, którzy zdecydują się na nju z rachunkiem do 17 lipca. Nie tylko dostaniecie świetną ofertę, dzięki której za rozmowy z numerami komórkowymi w kraju nie zapłacicie więcej niż 19 zł miesięcznie, ale także przytulicie plażowy ręcznik w rozmiarze XL. Jak dla mnie każdy będzie chciał się na nim położyć 😉 Szczegóły znajdziecie tutaj.
1468e2640aacaf1c9bacb6080352e119a6b

Udostępnij: Nju ręcznik do przytulenia
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę