Muzyka

Kolorowi fani OWF 2014. Konkurs (0)

Aleksandra Urbańska

Kolorowi fani OWF 2014. Konkurs

Myślimy festiwal, mówimy dźwięki. I oczywiście, chociaż muzyka gra tutaj pierwsze skrzypce i jedziemy tam by zakosztować muzycznego szaleństwa, to i wizualna strona festiwalowego atelier nie pozostaje bez znaczenia. Faktem jest, że moda festiwalowa to zjawisko, któremu z roku na rok poświęca się coraz więcej uwagi, również na Orange Warsaw Festival. A Wy ulegliście tzw. festival fashion? Zobaczcie jak wyglądały stylizacje fanów tegorocznej edycji festiwalu.

A że lato w pełni, proponuję wygrać w blogowym konkursie hit sezonu 😉 czyli gadżety: torbę i okulary by OWF 2014 design.

dbea18ba883c571022730ff99807a4908a6

1. Kluczowa stylizacja drugiego dnia OWF 2014 to stylizacja na….. (dokończ zdanie)
2. Podczas tegorocznego OWF w ramach specjalnego projektu: „Szpiedzy OWF 2014” organizowanego z  K MAG magazyn poszukiwaliśmy najbardziej stylowych ludzi festiwalu. Jaki projektant zaangażował się w ten projekt?
Podpowiedź znajdziecie w filmie o kolorowych fanach OWF 2014 🙂

Pierwsze 5 osób, które najszybciej udzieli poprawnej odpowiedzi (w komenatrzach) na pytanie otrzyma zestaw: torba+ okulary. Kolejne 5 tylko torbę. Zapraszam do zabawy. Macie czas do wtorku, 15.07 do końca dnia.

Udostępnij: Kolorowi fani OWF 2014. Konkurs
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Innowacje

Serwujemy mundial z serwera (0)

Paweł Jagora

Serwujemy mundial z serwera

W rodzinie mojej koleżanki z pracy przydarzyła się ostatnio patowa sytuacja. Rodzice chcieli oglądać mecz mundialu a synek chciał koniecznie obejrzeć swoją ulubioną bajkę w TV. Nie wiedzieli co zrobić – odbiornik w domu tylko jeden. Z jednej strony mecz (sami wiecie) ale z drugiej strony zabierać dziecku bajkę też nie bardzo. Ostatecznie rozwiązaniem okazał się internet – synek obejrzał bajkę w TV a rodzice mecz na komputerze. Bylo to możliwe dzięki temu, że emocje piłkarskie są również dostępne on-line na stronie Telewizji Polskiej .

Transmisja mundialu on-line jest doskonałym rozwiązaniem nie tylko dla rodziców w impasie. Jest też świetna dla wszystkich osób w podróży albo tych, którzy (nie powinenem tego pisać) utknęli na wieczór w pracy.

Pewnie nie wiecie, że działa ona dzięki naszej usłudze Serwery Treści realizowanej za pośrednictwem sieci CDN Orange. Serwery Treści to usługa dla dostawców wszelkich dużych plików, filmów, muzyki, telewizji i generalnie wszystkiego w Internecie. Za jej pomocą mogą oni udostępniać szerokiemu gronu odbiorców co tylko im się zamarzy wykorzystując infrastrukturę Orange w postaci serwerów sieci CDN. Wszystkie materiały mogą być serwowane zarówno w trybie on-line lub off-line. 202d43d958e2c2c5df2729198185007e66e

Jak to działa?

Normalnie jest tak, że internauta poszukujący interesującego go materiału (na przykład filmu) wchodzi na witrynę gdzie ten film jest zamieszczony, pobiera go, ogląda i jest szczęśliwy. On i ten kto film udostępnił bo przecież o to w tym wszystkim chodzi.

Gorzej jest, kiedy udostępniający jest jeden, a chcących obejrzeć film wielu i to z różnych stron świata. Robi się wtedy kolejka. Zaczyna się oczekiwanie na rozpoczęcie albo przerwy w trakcie filmu. Ludzie zaczynają się wkurzać. Najpierw na łącze że takie wolny. Ale po sprawdzeniu prędkości łącza na specjalnej stronie wychodzi, że nie – jest w porządku. Czyli to ta strona tak wolno działa. Zniechęceni ludzie zaczynają szukać innych kopii tego samego filmu a dostawca treści traci klientów.

e329e665d59695522dcf68185ee8acf4ba4

Wszyscy są smutni.

Z pomocą przychodzi wtedy Technologia CDN (Content Delivery Network), na której bazuje usługa Serwery Treści. To stosunkowo nowa technologia w Polsce. Jest to sieć dystrybucji kontentu złożona z serwerów rozmieszczonych w różnych miejscach w sieci szkieletowej, w której przechowywane są dane dostarczone z serwerów źródłowych dostawców treści. Użytkownicy końcowi chcąc pobrać dane od dostawcy treści są przekierowywani do najbliższego serwera CDN, co znacznie ułatwia i przyśpiesza do nich dostęp. W przypadku awarii jakiegokolwiek z serwerów CDN jego zadania są automatycznie przejmowane przez inny najbliższy lub/i najmniej obciążony ruchem serwer CDN.  Nie ma możliwości aby cała sieć CDN nagle przestała działać – a zatem materiały udostępniane przez Serwery Treści są zawsze dostępne i zawsze będą szybciej dostępne niż udostępniane na zwykłych stronach internetowych.

W przypadku naszej uslugi Internauci łączą się z najbliższym węzłem CDN sieci Orange zamiast bezpośrednio z serwerem dostawcy treści. Zapobiega to powstawaniu przeciążeń łączy oraz portali internetowych, szczególnie w momentach nagłego wzrostu ruchu spowodowanego zwiększoną popularnością danego serwisu. Na przykład mundialem. I znów wszyscy są szczęśliwi 🙂

Udostępnij: Serwujemy mundial z serwera
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Flaga. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Nju ręcznik do przytulenia (0)

Wojtek Jabczyński

Nju ręcznik do przytulenia

Mała, ale fajna promocja czeka na tych z Was, którzy zdecydują się na nju z rachunkiem do 17 lipca. Nie tylko dostaniecie świetną ofertę, dzięki której za rozmowy z numerami komórkowymi w kraju nie zapłacicie więcej niż 19 zł miesięcznie, ale także przytulicie plażowy ręcznik w rozmiarze XL. Jak dla mnie każdy będzie chciał się na nim położyć 😉 Szczegóły znajdziecie tutaj.
1468e2640aacaf1c9bacb6080352e119a6b

Udostępnij: Nju ręcznik do przytulenia
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Dom. wybierz ikonę