Bezpieczeństwo

Ktoś ukradł Twoje hasła? Nie – dopiero ukradnie! (0)

Michał Rosiak

23 lutego 2012

Ktoś ukradł Twoje hasła? Nie – dopiero ukradnie!

Zwroty w stylu: „Kup nasz genialny produkt”, „Skorzystaj z wyjątkowej promocji”, „Gratulujemy, dostałeś się do finału konkursu” coraz więcej internautów – na szczęście – kojarzy z próbą phishingu. Niestety zauważyli to również sieciowi przestępcy.

Na ten phishing na pewno nie nabiorą się wszyscy, ale tym, którzy robią zakupy online za granicą może napsuć sporo krwi. Tym razem bowiem nie dostajemy informacji o tym, co możemy kupić, lecz o tym co kupiliśmy. Sprytny i wyrafinowany pomysł sieciowych przestępców jest oparty na inżynierii społecznej, wykorzystując nasz naturalny mechanizm obronny. No bo cóż zrobi znaczna część z nas, włącznie z regularnymi Czytelnikami Bloga Technologicznego, przeczytawszy informację o tym, że muszą za coś zapłacić? Pomyśli, że ktoś ukradł ich loginy wraz z hasłami i właśnie robi z nich użytek! Trzeba natychmiast zareagować i kliknąć w link anulujący zamówienie, zanim sklep pobierze pieniądze z naszego konta, czy karty!

I właśnie w to graj sieciowym oszustom. Bo tak naprawdę nic nie kupiliśmy, a kliknięcie w link „anulujący” zamówienie spowoduje ściągnięcie na nasz komputer… trojana, którego jedynym celem jest kradzież naszych loginów i haseł do systemów bankowości elektronicznej! Pierońsko przewrotne i choć na razie nie było sygnałów, by celem tego typu ataków byli polscy internauci, radzę Wam uważać na takie maile. Niekoniecznie tak samo brzmiące, ale bazujące na tym samym schemacie.

Udostępnij: Ktoś ukradł Twoje hasła? Nie – dopiero ukradnie!
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Truck. wybierz ikonę

;

Weekend z audiobookami (0)

Wojtek Jabczyński

Weekend z audiobookami

Przed wami kolejny weekend, w którym możecie bezpłatnie korzystać z naszych usług dodatkowych. Tym razem od piątku, godz. 20.00 do niedzieli, godz. 23.59 możecie pobrać do 5 bezpłatnych audiobooków z serwisu audioteka.orange.pl na swój komputer stacjonarny lub mobilny. Wystarczy, że wyślecie w tym czasie bezpłatny SMS o treści AB pod numer 80200. W odpowiedzi otrzymacie kod umożliwiający pobranie jednego audiobooka, który musicie wykorzystać najpóźniej do 4 marca. Aby pobrać kolejny audiobook ponownie wysyłacie SMS-a. W promocji są: „Czas Wojny”, „Wiedźmin”, „Najpiękniejsze mity greckie”, „Proseed” i „Ciepła głód”.

Udostępnij: Weekend z audiobookami
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

Błędne koło w Legii (0)

Marcin Dąbrowski

Błędne koło w Legii

Polityka Legii budzi skrajne emocje. Spontanicznie łapiemy się za głowę, gdy walczący na trzech frontach klub pozbywa się trzech piłkarzy z pierwszego składu. Fakt, że Komorowski i Rybus odejdą dopiero po rewanżu ze Sportingiem jest pocieszeniem marnym, bo kto ich zastąpi w przypadku awansu? Z drugiej strony, patrząc na zadłużenie największych światowych potęg, choćby na bankrutujący właśnie Glasgow Rangers, można zrozumieć decyzje władz Legii. Tyle tylko, że osłabiony zespół może w tym sezonie nie sięgnąć po żadne trofeum, a wtedy w kasie znowu będzie pusto.

Po udanym transferze Daniela Ljuboi przy Łazienkowskiej uznano, że sprowadzanie za darmo zagranicznych, wiekowych graczy z barwną przeszłością jest dużo bardziej opłacalne, niż kupowanie zawodników na dorobku. Do zespołu dołączył 33-letni Hiszpan Nacho Novo, wkrótce zawita zapewne również 29-letni Argentyńczyk Ismael Blanco. Obaj nie będę mogli zagrać w Lidze Europejskiej i to jest minus bezsprzeczny. Natomiast w rozgrywkach krajowych mogą się okazać równie istotnym wzmocnieniem, jak Ljuboja. Na obu piłkarzy nie wydano ani złotówki, zagwarantowano im za to wysokie kontrakty. W klubowej kasie wszystko się zgadza, dziury po sprzedanych graczach mogą łatać wychowankowie.

Tak jest teraz. A co będzie na koniec sezonu?

Legia może przegrać wyścig o mistrzostwo Polski, w najgorszej dla klubu wersji nawet z Polonią Warszawa. Może szybko odpaść z Ligi Europejskiej. Maciej Skorża, najlepszy trener ubiegłego roku w Polsce, zostanie wówczas zwolniony, bo nie osiągnie celu założonego jeszcze w czasie, gdy skład był kompletny. Nowy trener zacznie budować zespół od nowa. I co wtedy zastanie?

Żewłakow – 36 lat, Ljuboja – 34, Novo – 33, Wawrzyniak, Vrdoljak, Hubnik, Blanco – 29. Siedmiu wiekowych graczy, którzy mają spore szanse na grę w pierwszej jedenastce, a w kadrze są jeszcze Kiełbowicz (36), Choto (31) i Inaki Astiz (29). W opozycji kilku świetnych młodych graczy, którzy już teraz świadczą o sile zespołu: Kucharczyk (21), Żyro (20), Wolski (20), powoli również Kosecki (22). Dodajmy do tego grona zawodników w najlepszym wieku dla piłkarza: Radovica (28), Gola (27), Jędrzejczyka (25) i Rzeźniczaka (26 lat). To w sumie 18 graczy z pola, z czego aż dziesięciu jest po lub tuż przed trzydziestką. Kadrę uzupełniają młodzi piłkarze, ale jeszcze bez doświadczenia w ekstraklasie, w tym niedawno pozyskany Ghanijczyk Albert Bruce. Czy to jest zespół, który stać na walkę o najwyższe cele?

Legia może dziś wyeliminować Sporting Lizbona – klub, który dał światu Cristiano Ronaldo, Naniego i Luisa Figo. W weekend może wygrać na wyjeździe ze Śląskiem i zmniejszyć stratę do Wrocławian do dwóch punktów. Novo i Blanco mogą się świetnie wkompnować w zespół i przeżyć drugą młodość w polskiej ekstraklasie.

Gdyby nawet taki scenariusz się ziścił – czy możemy wtedy liczyć na wzmocnienia, na walkę o Ligę Mistrzów? Czy raczej możemy się spodziewać odejścia kolejnych piłkarzy i sprowadzenia w ich miejsce Bergkampa, Salasa, Lizarazu albo Tore Andre Flo…? Czy Legia już zawsze będzie się plasować w okolicach podium i zadowoli się grą wyłącznie w Lidze Europejskiej? A może gracze o znanych nazwiskach przyciągną wkrótce futbolowe gwiazdy, które najlepsze lata mają jeszcze przed sobą?

Mecz Sporting – Legia dziś o 21:05. Wcześniej o 19:00 rozpocznie się mecz Standard Liege – Wisła Kraków.

Udostępnij: Błędne koło w Legii
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Heart. wybierz ikonę