Film

Lato pełne kina z Orange Kino Letnie (0)

Aleksandra Urbańska

9 lipca 2015

Lato pełne kina z Orange Kino Letnie

Orange Kino Letnie wystartowało i w tym roku połączyło morze, góry i Mazury. A to dlatego, że tegoroczna edycja festiwalu filmowego odbywa się w trzech miastach: w Sopocie, Giżycku i Zakopanem. I tak w Sopocie wielki nadmuchiwany ekran co wieczór staje na wprost molo. W Zakopanem Miasteczka Filmowego Orange Kino Letnie szukajcie przy Krupówkach. A jeśli kto z Was mieszka/będzie na Mazurach, to koniecznie trzeba wybrać do Giżycka i tam kierować ku portowi Ekomarina. A warto, bo czekają tam na Was wygodne plażowe leżaki lub góralskie ławy i urozmaicony repertuar podzielony na dni tematyczne: muzyczne poniedziałki, polskie „made in Poland” czwartki itp. Wszystko to oczywiście za free w pięknych okolicznościach przyrody 🙂
Zachęciłam? Jeśli nie wystarczająco, to zapraszam na krótką relację z Orange Kino Letnie w Sopocie. To właśnie tam 4 lipca odbyła się się piąta, jubileuszowa gala wręczania Diamentowego Klapsa Filmowego.  Nagroda powędrowała do Artura Żmijewskiego, a odbierał ją z rąk Katarzyny Figury i Borysa Szyca. Zobaczcie jaka fajna jest atmosfera na sopockim molo za sprawą OKL 🙂

A na koniec mam do Was pytanie. Jak się nazywa najdłuższy wakacyjny festiwal filmowy w Europie, ile dni trwa? Nagrody rzeczowej za dobrą odpowiedz tym razem nie przewidziano, ale przecież nie o nagrody zawsze chodzi. Ważna jest też satysfakcja. Kto wie, kto wie?

Udostępnij: Lato pełne kina z Orange Kino Letnie
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Analiza malware – trojan Papras (0)

Michał Rosiak

9 lipca 2015

Analiza malware – trojan Papras

Dawno nie było na blogu analizy malware, nie sądzicie? Chłopaki z CERT Orange Polska nie próżnują, ale oni to lubią 🙂 A nic nie daje (podobno) większej przyjemności, niż rozgryzienie wyjątkowo upartego przypadku złośliwego oprogramowania. Tym razem łupem jednego z naszego specjalistów od analizy malware padł Papras. Jak sama nazwa wskazuje, trojan nieźle poPaprany, w bardzo sprytny sposób omijający mechanizmy detekcji, dający cyber-przestępcy praktycznie pełny dostęp do naszego komputera.

Szczegółową analizę znajdziecie tutaj. Piętnastostronicowy PDF zawiera informacje zrozumiałe zarówno dla zwykłego internauty, jak i dla wyjątkowych hardkorów. Nie zabrakło też instrukcji na usunięcie tego paskudztwa.

Udostępnij: Analiza malware – trojan Papras
Please prove you are human by selecting the House. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Trojan Sality kontra CyberTarcza (0)

Michał Rosiak

8 lipca 2015

Trojan Sality kontra CyberTarcza

Dziś nadprogramowy wpis (kolejny już standardowo jutro), ale w pełni uzasadniony. Systemy diagnostyczne CERT Orange Polska odnotowały bowiem w ostatnim czasie znaczny wzrost infekcji trojanem Sality. Podłącza on komputer do botnetu i pozwala cyber-przestępcy na kontrolę nad zainfekowaną maszyną. Lada dzień powinien sie jednak stać kolejną ofiarą CyberTarczy.

Pozwala mu m.in. na wysyłanie z systemu użytkownika wiadomości spam, instalowanie innych aplikacji oraz podejrzenie loginów i haseł, co – w przypadku, gdy korzystamy z bankowości internetowej – może doprowadzić do utraty środków na koncie. Sality infekując system ofiary umieszcza w nim swoje biblioteki DLL oraz sterowniki, a także wpisuje do systemowego rejestru dane konfiguracyjne, gwarantujące uruchomienie ich ponowne uruchomienie wraz ze startem systemu. Aby uniknąć wykrycia, wiele odmian Sality korzysta z technik stosowanych przez rootkity, „maskując” się już na poziomie systemu operacyjnego, ukrywając w ten sposób swoje pliki lub wpisy w rejestrze przed mało dociekliwymi aplikacjami. Po zarażeniu zainfekowany komputer próbuje połączyć się jednego z rozsianych po całym świecie serwerów Command&Control, by odebrać polecenia od botmastera. Wśród nich mogą znaleźć się parametry aktualnej kampani spamowej, instrukcje doinstalowania innych aplikacji itp. Zablokowanie komunikacji z C&C nie musi okazać się skuteczne, bowiem bot może pobrać podpisane cyfrowo polecenia również z sieci P2P.

W związku z tym CERT Orange Polska dodaje zainfekowanych użytkowników sieci Orange do CyberTarczy. Jeśli jesteś naszym klientem i zostałeś zainfekowany Sality, niebawem otrzymasz komunikat, który poinstruuje Cię, krok po kroku, jakie czynności należy przeprowadzić, aby pozbyć się infekcji. Wykonaj je czym prędzej, bo nie ma na co czekać!

Udostępnij: Trojan Sality kontra CyberTarcza
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Key. wybierz ikonę