Lifting nju do wszystkich (0)

Wojtek Jabczyński

29 sierpnia 2013

Lifting nju do wszystkich

Od dziś wprowadziliśmy nową usługę „nju do wszystkich” w nju mobile na kartę, która zostąpiła znaną Wam wcześniej „do wszystkich”. Zwracaliście nam uwagę, że aktywacja raz na tydzień jest niewygodna. Dlatego zmieniliśmy to i dodatkowo obniżyliśmy cenę, jeśli przeliczycie miesięczne koszty. Jak było dotychczas? Włączaliście usługę „do wszystkich” za 2 zł na tydzień. Potem przez 7 dni, jeśli w ciągu dnia wydawaliście na rozmowy, SMS-y, MMS-y lub internet łącznie 2 zł, to do końca tego dnia nie zapłaciliście już nic za kolejne rozmowy, SMS-y bez limitu i 100 MB internetu. Jak jest teraz? Włączacie usługę „nju do wszystkich” za 6 zł na 2 miesiące, a reszta się nie zmienia. Jeśli danego dnia wydaliście już 2 zł, dalej jest za darmo. Przypomnę, aby włączyć usługę wysyłacie SMS o treści PROMOCJA pod numer 603 lub wpisujecie w telefonie krótki kod *127*52# i potwierdzacie przyciskiem „zadzwoń”. Możecie też aktywować po zalogowaniu na stronie www.njumobile.pl/mojekonto i dalej w zakładce „usługi”.

dcedc8f24dceb372cc41a73ea6175d2e050

Udostępnij: Lifting nju do wszystkich
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę

Zostań Liderką! (0)

Monika Kulik

29 sierpnia 2013

Zostań Liderką!

Jak pokazują badania CBOS opublikowane w tym roku – chcemy zwiększenia w Polsce liczby kobiet na kierowniczych stanowiskach w rządzie (47%),  w fundacjach i organizacjach społecznych (47%), w partiach  politycznych (46%), w administracji państwowej (42%), a także w firmach i przedsiębiorstwach (45%) Jednak nie podobają nam się rozwiązania mechaniczne – kwoty czy parytety.

Co więc robić, aby zwiększyć udział przywództwa kobiet w życiu publicznym i w biznesie? Budować świadomość dysproporcji, edukować na temat zalet różnorodności w zarządzaniu, a może lepiej promować dobre przykłady i pokazywać korzyści?

Wspólnie ze Szkołą Liderów przygotowaliśmy naszą odpowiedź. Zaczynamy projekt, którego celem jest wzmocnienie umiejętności i kompetencji liderskich kobiet, dostarczenie im narzędzi pozwalających dokonywać zmian w ich środowiskach, wykorzystywać wpływ wynikający z pozycji liderki. Na nasze szkolenia w Warszawie i Krakowie zapraszamy kobiety, które mają już doświadczenie na stanowiskach kierowniczych, są aktywne w biznesie albo biorą udział w życiu społeczno – samorządowym, chcę rozwijać swoje kompetencje liderskie i chcą zmieniać swoje otoczenie.

ebf549480e82fb87e70e0ca7c8b32352553

Więcej informacji znajdziecie na stronie www.szkola-liderow.pl. Czekamy na Wasze zgłoszenia.

Udostępnij: Zostań Liderką!
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Filiżanka. wybierz ikonę

Innowacje

Zwirtualizowana turystyka (0)

Joanna Bieniek

28 sierpnia 2013

Zwirtualizowana turystyka

Wielu z nas każdego dnia korzysta z podręcznych aplikacji „w chmurze”. Ich zaletą jest fakt, że mamy do nich dostęp wszędzie; wtedy, kiedy tego potrzebujemy i w zasadzie z każdego urządzenia. Podobnie jest w świecie biznesu. Można też pokusić się o (trochę uproszczone) stwierdzenie, że pierwszym krokiem „w chmurze” jest wirtualizacja. Kiedyś wspominałam na blogu, że firmy wdrażają rozwiązania wirtualne, aby zredukować zużycie energii, zaoszczędzić miejsce i obniżyć koszty. Wirtualizacja upraszcza też zarządzanie ogromną ilością danych.

Jak to działa w praktyce? Dobrym przykładem na konkretne zastosowanie wirtualizacji jest projekt zrealizowany przez nas w firmie Geovita. Firma działa w branży turystycznej –  zarządza 14 hotelami i ośrodkami wypoczynkowo-konferencyjnymi w górach, nad morzem i w centrum Polski. Wraz z rozwojem biznesu, Geovita stanęła przed koniecznością unowocześnienia infrastruktury IT. I jak zwykle w takim przypadku bywa, firma miała do wyboru dwie ścieżki:  wymianę posiadanych w serwerowni urządzeń i oprogramowania na nowe albo wynajem centrum hostingowego jako usługi rozliczanej abonamentowo. Wybrała ta drugą opcję – na potrzeby firmy stworzono dedykowane, niezależne środowisko z serwerami kasetowymi, macierzami dyskowymi i oprogramowaniem do wirtualizacji.  Przygoda z wirtualizacją rozpoczęła się jednak dla Geovity wcześniej. Przez ok. 6 miesięcy na własnym serwerze fizycznym wykorzystywano oprogramowanie VMware ESXi 5, w którym uruchomiono 4 serwery wirtualne. Stabilna praca całego środowiska pozwoliła na zdobycie zaufania do tego modelu. Podjęto się projektu całkowitej migracji środowiska serwerowego do zewnętrznego centrum danych i udostępnienia w tym modelu systemów informatycznych dla pracowników centrali i ośrodków w całym kraju.

Co w tym przypadku dobrego przyniosła wirtualizacja? Przede wszystkim, uniezależnienie się od skutków wszelkiego rodzaju awarii – zarówno sprzętowych (serwery, pamięci masowe), jak też związanych z infrastrukturą sieciową i elektryczną.  Model chmury zapewnił też możliwość szybkiego rozwoju środowiska informatycznego i optymalizacji kosztów funkcjonowania firmy.

Wakacje się kończą, ale cieszy mnie fakt, że technologie, a wśród nich – tak egzotyczna dla zwykłego zjadacza chleba – wirtualizacja, znajdują  zastosowanie w branży turystycznej. Co więcej, według różnych opinii i badań, turystyka wyznacza trendy na rynku w obszarze wykorzystania nowoczesnych technologii. Ciekawe, co przyniesie przyszłość i czy chmura i wirtualizacja zadomowią się na dobre w różnych branżach….

af5222ae0d3bec92576cfe1541cdbb95f32

Udostępnij: Zwirtualizowana turystyka
komentarz jest wymagany