;

Nowe pakiety TV, spółka i testy (0)

Wojtek Jabczyński

5 czerwca 2011

Nowe pakiety TV, spółka i testy

Dwa tygodnie temu zapowiadałem sporo nowości i pojawiły się Neostrada Fiber, odświeżone Delfin, Pantera i Pelikan, Orange Free z nowymi możliwościami i kilka fajnych promocji w ofertach na kartę. Myślę, że był to jeden z ciekawszych momentów w roku. Zresztą patrząc na rynek telekomunikacyjny absolutnie nie można się nudzić. Przypominam o tym, bo najbliższe dni zapowiadają się dla Grupy TP równie interesująco. Zaprezentujemy oczekiwane pakiety telewizyjne we współpracy z TVN. Poinformujemy o nowej spółce, która podejmie ciekawe wyzwanie rynkowe (nie chodzi o porozumienie z T-Mobile dotyczące współdzielenia sieci) oraz zaprosimy Was do testowania smartphone`a dla osób uzależnionych od serwisów społecznościowych. Czyli będzie się działo cdn 🙂

Udostępnij: Nowe pakiety TV, spółka i testy
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Tree. wybierz ikonę

Muzeum Utracone (0)

Bartlomiej Roch

3 czerwca 2011

Muzeum Utracone

Kraje europejskie w różnych okolicznościach, najczęściej wojennych, traciły swoje dobra kultury. Szczególnie mocno dotknęło to Polskę, tu liczba utraconych dzieł z kolekcji państwowych, prywatnych, kościelnych i synagogalnych jest ogromna. Niektóre po latach wróciły do swoich właścicieli, inne niestety bezpowrotnie zaginęły. Zawsze jednak jest jakaś szansa na odnalezienie części z nich.

Założeniem „Muzeum Utraconego” Fundacji Sztuki SAR i MKiDN (projekt wsparła Grupa TP) jest popularyzowanie wiedzy o utraconych obiektach kultury i szukanie możliwości dotarcia do utraconych dzieł. Projekt utraconego muzeum ma również prowadzić do ich „odzyskiwania mentalnego”, przywracania ich naszej pamięci.

Więcej o tym wirtualnym projekcie dowiecie się na: http://muzeumutracone.pl/ gdzie obejrzeć można krótkie filmy, oraz zdjęcia zaginionych dzieł sztuki wraz z ich opisami. Kto wie, być może i wy będziecie potrafili w jakiś sposób pomóc odzyskać jedno z nich? A dla przypomnienia nasz wpis o innym projekcie tego typu, „Wirtualny Sztetl”, który również wsparliśmy.

Udostępnij: Muzeum Utracone
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę

;

Alternatywa dla piłki nożnej (0)

Marek Wajda

2 czerwca 2011

Alternatywa dla piłki nożnej

Już niedługo ważne mecze towarzyskie naszej piłkarskiej reprezentacji: z Argentyną i Francją. Dzisiaj przedstawimy alternatywę dla piłki. Michał Rosiak na co dzień zajmuje się w Grupie TP opiniowaniem bezpieczeństwa sieci PTK Centertel. Znacie go z bloga technologicznego i sportowego. W weekendy zakłada pasiastą koszulkę oraz białą (jako sędzia główny) lub czarną czapkę i sędziuje mecze Futbolu Amerykańskiego.

Sędziuje mecze wszystkich polskich lig. Skąd akurat taka pasja w kraju, w którym wszyscy znają się na piłce nożnej? Miłość do tej dyscypliny zaczęła się na początku lat 90-tych gdy Michał najpierw zobaczył pierwszy mecz futbolu amerykańskiego, a później jego kolega z Przeglądu Sportowego opublikował przepisy (jak się później okazało nie do końca poprawne ;). – Na początku próbowałem swoich sił jako zawodnik, szybko jednak okazało się, że byli lepsi. Gdy zaczęła się tworzyć polska liga i szukano sędziów, zgłosiłem się natychmiast – wspomina Michał (poniżej pierwszy od lewej – fot. Marcin Fijałkowski).

Czy zdarza mu się słyszeć „sędzia kalosz”, czy zawodnicy mają do niego pretensje o decyzje? – Powiem tak. Sędzia nie jest od tego by zawodnicy go lubili. Jestem od tego by przestrzegać przepisów, by zawodnicy nie zrobili sobie krzywdy. Sędzia musi być jak słoń – mieć grubą skórę. W przypadku wątpliwości zawsze tłumaczę kapitanowi lub trenerowi dlaczego podjąłem taką a nie inną decyzję – wyjaśnia. – Z drugiej strony kto był na meczu ten wie, że w tej dyscyplinie agresja, stricte sportowa, jest tylko na boisku. Ten sport jest alternatywą dla kibiców, którzy boją chodzić na stadiony piłki nożnej. Promujemy rodzinny doping. Nie słychać przekleństw z trybun. Zapraszam i przekonajcie się na własne oczy i uszy 😉

Najbliższa okazja już 11 czerwca, kiedy Michał będzie sędziował swój 78 mecz. Będzie to pojedynek wrocławskiego lidera i warszawskiego wicelidera I ligi. Michała możecie też usłyszeć/zobaczyć na kanale Polsat Sport, gdzie od dwóch lat komentuje mecze amerykańskiej NFL. A jakie ma marzenia? – Chciałbym na własne oczy zobaczyć finał Super Bowl, a także sędziować europejskie puchary. Teraz jednak skupiam się nad tym by po meczu być zadowolonym ze swojego sędziowania – podkreśla.

Jeśli kogoś zainteresowała ta dyscyplina to zapraszam na strony Polskiego Związku Futbolu Amerykańskiego. Ja z przyjemnością się wybiorę. A wy? Spróbujecie? Co w ogóle myślicie o tej dyscyplinie?

Udostępnij: Alternatywa dla piłki nożnej
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Star. wybierz ikonę