Obywatelskie społeczeństwo informacyjne (0)

Monika Kulik

14 maja 2015

Obywatelskie społeczeństwo informacyjne

bf6e773f3f669aaba42cef7f43d5cc18e83Społeczeństwo obywatelskie, kapitał społeczny, partycypacja obywatelska to bliskie mi wartości i nie wyobrażam sobie ich realizacji we współczesnym świecie bez internetu i nowych technologii.

Dlaczego o tym piszę? Ponieważ dzisiaj obchodzimy Światowy Dzień Społeczeństwa Informacyjnego.

Podstawową cechą takiego społeczeństwa jest szybki rozwój technologii teleinformatycznych – umożliwiających współtworzenie, pozyskiwanie, przesyłanie i analizę informacji, które stały się dla nas niezwykle cennym dobrem. A telefonia komórkowa czy internet umożliwiają komunikację i dostęp do informacji na niespotykaną dotychczas skalę.

Czy konkretne efekty technologii telekomunikacyjnych można oszacować i opisać liczbami?

Zrobili to ekonomiści Banku Światowego, którzy pokazali, że im więcej w danym kraju linii internetu szerokopasmowego, tym szybciej może rozwijać się jego gospodarka. Wzrost penetracji szerokopasmowego internetu o 10 punktów procentowych powoduje przyspieszenie potencjalnego tempa wzrostu gospodarczego o 0,3-1,5 pkt. proc*. Przeniesienie tych wartości na warunki polskie oznacza, że zwiększenie liczby łączy szerokopasmowego internetu przypadających na 100 mieszkańców z 2,1 proc. w końcu 2004 roku do 15,7 proc. w końcu 2014 roku przełożyło się na skumulowane zwiększenie poziomu potencjalnego PKB o 13,6 proc. Duża część nowych linii to łącza Orange Polska (36,7% średniego udziału w rynku dostępu do szerokopasmowego internetu). Oznacza to, że dzięki internetowi od Orange Polska potencjalny PKB Polski wzrósł w tym czasie o 4,5%.

Ale budowa społeczeństwa informacyjnego to nie tylko inwestycje w infrastrukturę, ale też inwestycje w wiedzę – pokazywanie, jak mądrze i efektywnie korzystać z nowych technologii. Dlatego ważne są dla nas projekty edukacyjne tj. Orange dla Bibliotek, Pracownie Orange czy Akademia Orange, w których zwracamy uwagę na edukacyjne, integracyjne czy kulturowe wykorzystanie ICT.

Jak pokazują badania, jakie przeprowadziliśmy po 2 latach działania Pracowni Orange, dzięki nim zwiększył się nie tylko poziom kompetencji cyfrowych liderów społecznych i uczestników prowadzonych przez nich zajęć. W miejscowościach z aktywnie działającymi Pracowniami zaobserwować też możemy wzrost kapitału społecznego, na który składają się m.in. większe zaangażowanie mieszkańców w działania na rzecz lokalnej społeczności, współpraca z samorządem czy aktywność wyborcza.

A teraz trochę rysu historycznego. Dzień ten wcześniej znany był jako Światowy Dzień Telekomunikacji upamiętniający powstanie Międzynarodowego Związku Telekomunikacyjnego 17 maja 1865 roku. W 2006 podczas konferencji w Antalya postanowiono połączyć oba wydarzenia w Światowy Dzień Telekomunikacji i Społeczeństwa Informacyjnego.

f42b86b66f108561122424bb3a9ab3b4a82
* Kelly, T., C. Rossotto ( red.) 2012, Broadband Strategies Handbook, Bank Światowy.

Udostępnij: Obywatelskie społeczeństwo informacyjne
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Poznaj swoje dziecko w sieci (0)

Michał Rosiak

14 maja 2015

Poznaj swoje dziecko w sieci

Podczas inaguruacji programu Bezpiecznie Tu i Tam miałem przyjemność porozmawiać z Małgorzatą Ohme, nie tylko jednym z najbardziej obecnie rozpoznawanych w Polsce psychologów, ale także – czy w tym przypadku raczej przede wszystkim – osobą, która nie boi się internetu, stawiając czoła związanym z nim wyzwaniom. I przyznam Wam szczerze, że podejście mojej rozmówczyni do niektórych spraw związanych z dziećmi i internetem najpierw mnie zaskoczyło, a następnie… zaintrygowało. Zobaczcie sami.

Udostępnij: Poznaj swoje dziecko w sieci
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Gwiazda. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Nielimitowany LTE na dokładkę do abonamentu (0)

Wojtek Jabczyński

13 maja 2015

Nielimitowany LTE na dokładkę do abonamentu

Jeśli macie smart plany, ale intensywnie korzystacie i szybko wykorzystujecie zaszyte w nich pakiety na internet, mam dla Was ciekawą propozycję.  Za 10 zł miesięcznie  dostaniecie nielimitowany transfer LTE w telefonie z maksymalną  prędkością do 5 Mb/s. Usługa działa po wyczerpaniu dostępnej transmisji danych w danym planie taryfowym, w ramach „Bezpiecznego Internetu w Telefonie. Wcześniej, po wyczerpaniu limitu, mieliście albo lejek  16 kb/s albo kupowaliście dodatkowy pakiet. Moim zdaniem opcja z nielimitowanym LTE jest zdecydowanie lepsza w takich sytuacjach. Oferta dostępna jest dla wszystkich klientów  w:  Smart Planie Halo 59,98 i 69,98; Smart Planie Multi 49,98 i 89,98; Smart Planie Multi Max 129,98 i 149,98 oraz Super Smart Plan 39,99 i 59,99. Szczegóły znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Nielimitowany LTE na dokładkę do abonamentu
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Drzewo. wybierz ikonę