Innowacje

„OchMyBlog!” wystartowało (0)

Tomasz Sulewski

„OchMyBlog!” wystartowało

Wczoraj oficjalnie ruszła nowa inicjatywa, która ma szansę „namieszać” trochę w polskiej blogosferze. „OchMyblog!” – bo o niej mowa – to projekt cyklu spotkań dyskusyjnych, których celem jest poprawienie jakości blogowania w Polsce. Pierwsze spotkanie odbyło się w budynku Orange Polska – i bardzo nam miło, że mogliśmy gościć doborowe grono ekspertów od blogowania.

052f0b387edbc202113ac69cf59a90ca717

Z tej okazji, już po spotkaniu, poprosiłem trójkę inicjatorów projektu – Ilonę Patro (Blogostrefa.com), Kubę Górnickiego (Podrozniccy.com) i Maćka Budzicha (mediafun.pl) o kilka słów komentarza:

1. Za Wami pierwsze spotkanie z cyklu „Och my blog!”. Zajęło Wam niemal sześć godzin – czy to znaczy, że było owocnie?

Każdy wyniósł coś z tego spotkania dla siebie choć po dwóch godzinach dopiero kończyliśmy “przedstawianie się” (w spotkaniu uczestniczyło kilkanaście osób) i dopiero przechodziliśmy do właściwej części. Jednak już wtedy pełno było rzeczowej dyskusji. Tematów nie brakowało, co oznacza, że istnieje duża potrzeba takich spotkań.

2. O czym rozmawialiście?

Tematem przewodnim pierwszego spotkania było multiblogowanie, zatem najwięcej rozmów krążyło wokół różnych kanałów dystrybucji oraz rozłożenia siły komunikatu pomiędzy nimi. Zastanawialiśmy się i dzieliliśmy doświadczeniem jak efektywnie wykorzystywać różne kanały społecznościowe do promocji i wspierania komunikacji na blogu (facebook, pinterest, twitter, instagram, foursquare, czy newsletter). W toku rozmów rozwinęły się dodatkowe wątki jak pomysły na współpracę z firmami, budowanie społeczności, promowanie nowego bloga, radzenie sobie z hejterami. Rozwiniemy je na kolejnych spotkaniach.

3. Po co „wyciągać blogosferę na wyższy poziom”? W tej chwili ten poziom zaniża?

Bo cały czas trzeba się rozwijać. Jeśli bloger działa na oślep (np. w komunikacji z firmami, promowaniu bloga, budowaniu swojego wizerunku) i nie ma możliwości podzielenia się swoimi obserwacjami, wątpliwościami, czy zapytania o radę, szybko może się „poobijać”. Chcemy by by blogosfera była kojarzona z czymś więcej, niż tylko wesołymi imprezami, dodającymi punktów do blogerskiego lansu. Takie imprezy są bardzo potrzebne, ale jako dodatek, a nie jako trzon blogerskich spotkań.

Chcemy wzmocnić blogosferę merytorycznie, pokazać, że blogerzy to wiarygodni, kompetentni partnerzy do współpracy, liderzy opinii, a ich blogi to wartościowe źródło informacji i opinii. Chcielibyśmy zaczynać blogowanie podczas takiego spotkania, to spory komfort dla początkujących blogerów.

4. Jaki cel Wam przyświeca – co musi się stać, żebyście mieli poczucie, że udało się Wam zrealizować cel?

Już jeden cel zrealizowaliśmy – zorganizowaliśmy pierwsze spotkanie, które spotkało się z mega pozytywną reakcją uczestników. Przez cały dzień otrzymujemy podziękowania i prośby o kolejne spotkania. To motywuje.

Sądzimy, że nigdy nie będzie momentu, gdy powiemy: “uff, udało się, kończymy”. Nowe blogi powstają jak grzyby po deszczu, blogerzy ciągle będą potrzebowali porad, opinii, możliwości podzielenia się wątpliwościami, pomysłami.

Chcielibyśmy, żeby blogerzy podchwycili ideę i “OchMyBlog!” trafił do innych miast w swojej warsztatowej i merytorycznej formule. Nie zawsze my logistycznie będziemy mogli w każdym uczestniczyć (no chyba, że otrzymamy blogobusa, zapas benzyny i zdolność bilokacji), stąd myślimy o pozyskaniu w przyszłości nowych moderatorów “OchMyBlog!”.

5. A jakie dalsze plany – kiedy możemy się spodziewać kolejnego spotkania?

Kolejne spotkanie odbędzie się 9 marca w Krakowie, a potem w Warszawie.
Na stronie ochmyblog.pl oraz na naszych blogach (mediafun.pl, podróżniccy.com, blogostrefa.com) i facebookowych stronach będą umieszczane informacje o kolejnych spotkaniach. Zachęcamy do zaglądania.

a4d9d6d0a4eae4ffc4da0c7e7309edf6fbb

Tak pracowali blogerzy w Orange’owych wnętrzach (fot. Ilona Patro)

W pierwszym spotkaniu „OchMyBlog!” – poza samymi organizatorami 🙂 – wzięli udział:

http://kotlet.tv; http://domowa.tv
http://maturatobzdura.tv; http://www.youtube.com/user/KubaShowTV

A my będziemy obserwować rozwój projektu 🙂

Udostępnij: „OchMyBlog!” wystartowało
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Cup. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Tańszy Deezer, bez opłat za transfer (0)

Wojtek Jabczyński

8 marca 2013

Tańszy Deezer, bez opłat za transfer

Dla tych z Was, których kusi Deezer, a jeszcze go nie mają, mam dobrą wiadomość. Teraz możecie go mieć sporo taniej. Najpierw przez 14 dni testujecie serwis za darmo, a potem koszt miesięczny to tylko 19,68 zł (wcześniej było 27,06 zł). Pozostałe zasady nie zmieniają się. Oferta jest dostępna dla wszystkich klientów Orange z aktywną kartą SIM. Wystarczy wysłać darmowego SMS-a o treści START MUZA pod numer 61601. Dla przypomnienia Deezer w Orange daje nieograniczony dostęp do 20 mln legalnych utworów, bezpłatną transmisję danych na potrzeby serwisu, możliwość odtwarzania muzyki zarówno w sieci, jak i off-line oraz tworzenia własnej biblioteki utworów i albumów. Z automatu darmowy dostęp do Deezer`a mają klienci Smart Planów Multi z abonamentem od 89,90 zł w górę, Orange Open i starych Pelikanów 150 i 225. Szczegóły oferty Orange znajdziecie tutaj.

68ad5c152331d5e8e795e1030e7442f070d

Udostępnij: Tańszy Deezer, bez opłat za transfer
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Flag. wybierz ikonę
proszę zaznaczyć zgodę

Nasza Monika Kobietą Polskiego CSR-u (0)

Elżbieta Trandziuk

Nasza Monika Kobietą Polskiego CSR-u

Najpewniej każdy z Was zna Monikę Kulik, naszą CSR-ową duszę w zespole blogowym. To ona dba o Waszą i naszą wiedzę o zrównoważonym rozwoju, o ekologii, akcjach charytatywnych, w które wkładamy zawsze dużo energii i serca. Monika właśnie znalazła się na Pierwszej Liście 50 Kobiet Polskiego CSR-u ogłoszonej przez Forum Odpowiedzialnego Biznesu.

d58774040f16c1ae6e150363c04c5ad0551

– Przygotowała raporty społeczne Orange. Koordynatorka proces dialogu z interesariuszami. Pracuje przy programach społecznych i wolontariacie pracowniczym. Współpracuje z wieloma organizacjami pozarządowymi, zaangażowana w promowanie CSR m.in. poprzez „Akademię Dialogu” – czytamy w uzasadnieniu wyróżnienia.

I żeby było jasne – Monika nic nam o tym nie powiedziała, a my jej nie powiedzieliśmy o tym wpisie 😉

To jeszcze nie koniec dobrych wieści. Wśród wyróżnionych kobiet znalazła się również Jadwiga Czartoryska, prezes naszej Fundacji Orange, którą uznano za jedną z największych i najbardziej wpływowych fundacji korporacyjnych.

Całą listę wyróżnionych kobiet znajdziecie tutaj.

Udostępnij: Nasza Monika Kobietą Polskiego CSR-u
komentarz jest wymagany
Please prove you are human by selecting the Car. wybierz ikonę