Innowacje

Odrobina magii w korporacji (0)

Marta Cieślak-Krajewska

18 lutego 2015

Odrobina magii w korporacji

Pamiętacie pierwszy talent show w polskiej telewizji? W latach 90-tych w ramówce niepodzielnie rządziła „Szansa na sukces”. Potem pojawił się Idol, bazujący na podobnej idei i rozwiązał się worek z talent show. O dziwo, ludzie wciąż chcieli oglądać kolejne edycje Idola, X-Factor i Mam talent.

Zastanawiałam się, co jest takiego w talent show, że od wielu lat wciąż je oglądamy. Czy chodzi o możliwość decydowania o czyimś losie? Podglądania zmagań innych? Ocenianie ich z bezpiecznej pozycji własnego fotela?

Pierwszy spektakularny sukces w historii talent show osiągnęli Paul Potts i Susan Boyle, uczestnicy Britain’s Got Talent. Gdy wyszli na scenę i przedstawili się jury, nikt nie spodziewał się, że ci zwyczajni ludzie za chwilę zaśpiewają w TAKI sposób.  A potem zaśpiewali i do wszystkich dotarło, że są świadkami czegoś wyjątkowego. Kiedy oglądałam ich występy, zobaczyłam magię. Wiedziałam, że od tej pory wydarzenia potoczą się inaczej – Paul raczej nie wróci do sprzedaży telefonów, a Susan przestanie być anonimową panią domu.

Takich historii jest więcej – Cristina, śpiewająca zakonnica z Włoch, czy Emmanuel, niepełnosprawny chłopak z Iraku. Wszystkie łączy jedno – dają ludziom okazję do uruchomienia własnej odwagi i pokazania światu swojej wyjątkowości. Na tym właśnie polega magia talent show .

W zeszłym tygodniu obserwowałam ludzi, którzy stanęli przed audytorium złożonym z prezesów, dyrektorów, inwestorów i ekspertów i zaprezentowali  swoje start-up’y. Działo się to podczas przesłuchań do 2. edycji Orange Fab. Przyglądałam się tym wystąpieniom. I wiecie co? Parę razy czułam, że jestem świadkiem czegoś niezwykłego. Nie jest łatwo opowiedzieć nieznanym osobom o sobie: o swoich marzeniach, planach, obawach i niepowodzeniach. Zwłaszcza, jeśli ci ludzie to biznesmeni, dla których liczy się konkret. A jednak  nasi półfinaliści zrobili to i była w tym magia – odważyli się pokazać siebie.

Wśród kandydatów byli Eryk i Łukasz z PKRM Sp. z o.o.  Panowie projektują usługi lokalizacyjne, wykorzystując stacje bliskiego zasięgu, czyli femtokomórki. Ich rozwiązanie jest proste  – lokalizuje użytkownika na podstawie aktywności.  Nie wymaga przy tym specjalnych modułów, czy GPS. Pracują nad nim od 13 lat, jednak do tej pory nie trafili na podatny grunt.  Mam nadzieję, że tym razem im się uda i trafią do naszego akceleratora, a potem poszybują jeszcze dalej. Chłopaki, ściskam za Was kciuki 🙂

Zobaczcie, jak wyglądały przesłuchania.

W materiale nie znalazły się wszystkie półfinałowe rozwiązania. Opisy pozostałych znajdziecie tutaj. Przed nami jeszcze jedno, dodatkowe przesłuchanie dla spóźnialskich, więc liczę na kolejną porcję magii 🙂

Macie już swoich faworytów?

Udostępnij: Odrobina magii w korporacji
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Ciężarówka. wybierz ikonę

Muzyka

Na OWF 2015 dla każdego coś dobrego… (0)

Kasia Barys

18 lutego 2015

Na OWF 2015 dla każdego coś dobrego…

Rockowe brzmienie, hard-rockowe tony czy miks muzyki punk i funky? Takie muzyczne połączenia będziecie mogli usłyszeć na Orange Warsaw Festival 2015. Zagra między innymi były gitarzysta i autor tekstów Oasis – brytyjczyk Noel Gallager, kanadyjski zespół Three Days Grace oraz polska kapela Łąki Łan. Pierwsze dwa zagrają tego samego dnia – 12 czerwca. Słowiańskie brzmienie w wykonaniu m.in. „Ponia Kolnego” i „Bonka” usłyszymy 13 czerwca. Wszystkie te zespoły uwielbiają grać koncerty i z niecierpliwością czekają na kontakt z festiwalową publicznością. Ja szczególnie nie mogę doczekać się performansu Łąki Łan. Tworzą oni niezwykłe, oryginalne i kolorowe widowisko. Są ulubieńcami studentów

Dzisiejsze ogłoszenie na pewno ucieszy fanów zepołu Oasis. Co prawda zespół już nie istnieje, ale ich muzykaęna pewno wielu z Was wciąż słucha. Koncertowe emocje sprzed 15 lat (już?!), wtedy na Torwarze, tym razem na Torze Wyścigów Konnych „Służewiec” będą mogli znów poczuć prawdziwi miłośnicy „britpopa”. Wielu krytyków muzycznych nazywało styl Oasis „noelrock”, podkreślając ogromny wpływ Noela na sukces zepołu i rozwój brytyjskiej muzyki. Tym bardziej jego występ na Orange Warsaw Festival 2015 będzie muzycznym wydarzeniem.

Poniżej teledyski zespołów, dla przypomnienia a niektórym pewnie do zapoznania 🙂

Udostępnij: Na OWF 2015 dla każdego coś dobrego…
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Klucz. wybierz ikonę

Bezpieczeństwo

Dzieci też tworzą Internet (0)

Monika Kulik

16 lutego 2015

Dzieci też tworzą Internet

Podczas Dnia Bezpiecznego Internetu mówiliśmy nie tylko o zagrożeniach, jakie mogą spotkać dzieci w Internecie, nie tylko o tym, jak sobie z nimi radzić, ale także o tym, jak młodzi ludzie mogą poczuć się pewniej w sieci. Jednym z rozwiązań, jakie proponujemy, jest zachęcenie najmłodszych internautów do samodzielnego tworzenia cyfrowego świata.

Dlatego już po raz drugi zorganizowaliśmy w Miasteczku Orange warsztaty dla Superkoderów. Tym razem odwiedził nas 50 dzieci z Pracowni Orange w Otłoczynie, Ostrowie Lubelskim, Radzyniu Podlaskim i Dubiczach Cerkiewnych, aby pod okiem trenerów z Akademii Młodego Hakera uczyć się programowania w języku Scratch. A do bezpiecznego korzystania z Internetu i jego współtworzenia zachęcała je blogerka Marysia Górecka, która na swoim blogu mamygadzety.pl pomaga rodzicom odnaleźć się także w świecie pełnym nowych przedmiotów i technologii.

Jak im poszło – zobaczcie sami. Wspólnie z młodymi uczestnikami warsztatów przygotowaliśmy dla Was filmową relację z tego wydarzenia:

Udostępnij: Dzieci też tworzą Internet
komentarz jest wymagany
Zweryfikuj czy jesteś człowiekiem wybierając Samochód. wybierz ikonę